Poika, jolla on päänsä ympärillä side, halaa isäänsä.
© Mohammad Masri
Ilmaiskussa loukkaantunut pieni poika halaa isäänsä al-Shifan sairaalassa, jossa hän sai hoitoa. Gaza, Palestiina, lokakuu 2023.

Vuosi kuvina: Luonnonmullistuksia, konflikteja ja epidemioita – mutta myös toivoa

Vuosi 2023 oli vaikea. Todistimme katastrofaalisiin mittasuhteisiin yltyneitä konflikteja, näimme maanjäristysten ja tulvien tekemää tuhoa sekä ennätyksellisiä epidemioita. Vuoteen mahtui kuitenkin myös toivoa, innovaatioita ja onnistumisia. Tässä kuvakokoelmassa pääset kurkistamaan työmme arkeen kahdentoista kuukauden aikana.

“Teimme mitä pystyimme. Muistakaa meidät.”

Näin kirjoitti lääkärimme Mahmoud Abu Nujaila gazalaisen sairaalan vuorojen suunnittelutaululle 20. lokakuuta. Hän sai surmansa kuukautta myöhemmin al-Awdan sairaalaan osuneessa iskussa.

Maanjäristykset Turkissa ja Syyriassa sekä Afganistanissa, konflikti Sudanissa ja valtava määrä pakolaisia Tšadissa, tulvat Libyassa, ennätyksellinen koleraepidemia Malawissa sekä sota Gazassa ovat vain esimerkkejä viime vuoden lukuisista humanitaarisista kriiseistä.

Tapahtumat seurasivat toisiaan nopeasti. Silti pystyimme jokaisen kriisin yhteydessä auttamaan apua tarvitsevia Nujailan kaltaisten ammattilaisten ansiosta. Tässä kuvakokoelmassa pääset kurkistamaan lääketieteellisen humanitaarisen työmme arkeen kahdentoista kuukauden aikana. Näet, kuinka tarjosimme perusterveydenhuoltoa Venezuelassa, pelastimme ihmisiä Välimerellä ja levitimme tietoa tuberkuloosista filippiiniläisessä lähiössä.

Kuvat on otettu marraskuun 2022 ja lokakuun 2023 välisenä aikana.

Laaja kuva laaksossa sijaitsevasta pakolaisleiristä
© Carmen Yahchouchi

Libanon, marraskuu 2022

Tämä pakolaisleiri sijaitsee Arsalissa, Bekaanlaaksossa. Viime vuoden lopulla siellä puhkesi suuri koleraepidemia. Vaikka koleran ennaltaehkäisy ja hoito on yksinkertaista, neljä miljoonaa ihmistä sairastaa ja 140 000 kuolee sairauteen vuosittain.

Joukko ihmisiä kävelee pellolla pusseja, ämpäreitä ja laatikoita kantaen.
© Asim Hafeez for MSF

Pakistan, marraskuu 2022

Kylän asukkaat kantavat peittoja, ruoanlaittovälineitä ja muita tarvikkeita koteihinsa tuhoisien tulvien jälkeen Sindhin provinssissa.

Tuolilla istuva henkilö letittää lattialla istuvan henkilön hiuksia teltassa.
© Fausto Podavini

Tšad, joulukuu 2022

Kampaaja Kati Abati letittää Fidtman hiuksia. He molemmat pakenivat tulvia siirtolaisleirille, ensin Kameruniin, ja sitten Tšadin pääkaupunkiin N’Djamenaan. Tulvat tuhosivat sekä Katin kodin että kampaamon.

Keskellä kuvaa vanhempi mies istuu tuolilla. Hänen vasemmalla puolellaan seisoo nuorempi mies, joka pitää käsissään kangaskasseja.
© Mohammad Hijazi/MSF

Bangladesh, joulukuu 2022

Abdulshakourin poika pitää käsissään kangaskasseja. Niissä on se perheen omaisuus, jonka he saivat otettua mukaansa paetessaan rohingoihin kohdistuvia hyökkäyksiä Myanmarissa vuonna 2017. Nyt perhe asuu Cox’s Bazarin pakolaisleirillä.

Skannattu polaroidkuva, jossa nainen halaa toista laivan kannella. Kuvan reunoilla on käsinkirjoitettua tekstiä.
© Mahka Eslami

Keskinen Välimeri, joulukuu 2022

“Je dois être courageuse pour mes enfants – minun pitää olla vahva lasteni vuoksi”, 42-vuotias Bintou kirjoitti polaroidkuvan reunaan. Norsunluurannikolta kotoisin oleva Bintou on yksi keskisellä Välimerellä pelastetuista siirtolaisista.

Kolme ihmistä nostaa suurta laatikkoa ulos helikopterista. Ympärillä on myös muita ihmisiä.
© Philomène Franssen/MSF

Kongon demokraattinen tasavalta, tammikuu 2023

Työntekijämme purkavat avustusrahtia Rhoen maansisäisten pakolaisten leirillä, jonne saapui suuri määrä aseellisten ryhmien väkivaltaisuuksia paenneita ihmisiä. Ihmisten määrä leirillä on tuplaantunut. Yli 70 000 ihmistä elää siellä huonoissa oloissa.

Henkilö seisoo kuvan keskellä selkä kameraa kohti. Hänellä on päänsä ympärillä side. Kaksi muuta henkilöä pitää käsiään hänen harteillaan. Heillä on yllään valkoinen liivi, valkoinen kypärä sekä otsavalo.
© Max Cabello Orcasitas

Peru, tammikuu 2023

Perussa nähtiin voimakkaita mielenosoituksia sen jälkeen, kun presidentti Pedro Castillo syrjäytettiin. 70-vuotias potilas sai hoitoa Limassa saatuaan ohimoonsa osuman poliisin ampumista kumiluodeista.

Vihreän talon yhden pystyssä olevan seinän keskellä on ikkuna, jonka läpi näkyy kauempana kävelevä ihminen.
© Adrienne Surprenant/MYOP

Keski-Afrikan tasavalta, tammikuu 2023

Nainen lapsineen kulkee tuhotun talon vieressä Banguissa. Kaupunki ja sitä ympäröivä alue on kärsinyt paikoin brutaalistakin väkivallasta yli kymmenen vuoden ajan. Maassa on vuosikymmeniä kestänyt terveyskriisi, ja yli puolet sen asukkaista tarvitsee humanitaarista apua ja suojelua.

Henkilö seisoo kerrostalon parvekkeella kaiteen vieressä ja katsoo alas.
© Maro Verli/MSF

Kreikka, tammikuu 2023

Yuli katsoo alas kadulle päiväkeskuksen parvekkeelta. Hän pakeni vainoja Kuubasta, ja asuu nyt Kreikassa, jossa hän edistää kuubalaisen transyhteisön terveys- ja sosiaalipalveluiden saatavuutta.

Yläviistosta kuvatun kuvan keskellä on kolme rekka-auton kuljettamaa konttia, jotka näyttävät vastaanottotiloilta. Vieressä on aikuisia ja lapsia. Reunoilla näkyy telttoja, ja kauempana rakennuksia.
© Omar Haj Kadour

Syyria, helmikuu 2023

Helmikuun alussa Turkkiin ja Syyriaan iskenyt maanjäristys synnytti heti valtavan humanitaarisen tarpeen. Tarjosimme sairaanhoitoa ja avustustarvikkeita luoteisessa Syyriassa. Avustustarvikkeita jaettiin maanjäristyksessä kotinsa menettäneille pystytetyllä vastaanottokeskuksella Idlibin provinssissa.

Henkilö on lyömässä nyrkkeilysäkkiä
© Nuria Lopez Torres

Meksiko, helmikuu 2023

Mauricio purkaa energiaa nyrkkeilemällä kidutusta ja äärimmäistä väkivaltaa kokeneille ihmisille suunnatussa keskuksessamme Meksikon pääkaupungissa Méxicossa. Hänet vangittiin syytettynä rikoksesta, jota hän ei tehnyt. Vankeudessa häntä kidutettiin.

Vapaaehtoistyöntekijä laskee esinettä pöydälle, jolla on vihkoja ja värikyniä.
© Laurel Chor

Ukraina, helmikuu 2023

Liikkuva klinikka tarjoaa sairaanhoitoa ja mielenterveyden tukea Blahodatnen kylässä, Hersonin alueella. Kuvassa vapaaehtoistyöntekijä on avoimessa tilassa, jonne ihmiset tulivat lämmittelemään ja lataamaan puhelimiaan, kun sähköt eivät toimineet.

Kätilö nostaa sähköllä toimivaa lyhtyä kaapin päälle
© Alexandre Marcou/MSF

Haiti, helmikuu 2023

Kätilö asentaa valoja synnytyshuoneessa. Hän työskentelee liikkuvilla klinikoilla, jotka tarjoavat hoitoa väkivallan ympäröiminä eläville ihmisille Haitin pääkaupungissa, Port-au-Princessä.

Viisi työasuun pukeutunutta hoitajaa ottaa ryhmäselfietä puhelimella.
© Alicia Gonzalez/MSF

Etelä-Sudan, maaliskuu 2023

Vastavalmistuneet hoitajat ottavat ryhmäkuvaa hoitoakatemian (MSF Academy for Healthcare) valmistujaisissa. Hoitoakatemia on Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön koulutusohjelma, jossa sairaanhoitajat ja kätilöt saavat lisäkoulusta. Koulutusohjelma toimii maissa, joissa on sodan tai konfliktin takia pulaa osaavista sairaanhoidon ammattilaisista.

Neljä Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön liiviin pukeutunutta henkilöä sekä neljä muuta ihmistä seisoo palvelutiskin edessä selkä kameraan päin.
© Ria Kristina Torrente

Filippiinit, maaliskuu 2023

Vapaaehtoiset kutsuivat työntekijät ja asiakkaat paikalliseen leipomoon Tondon naapurustossa, Manilassa. Tarjosimme siellä asukkaille ilmaisen röntgenkuvauksen, jolla seulottiin tuberkuloosia.

Ilmakuva maakaistaleesta, jonka toisella puolella on laguuni, ja toisella puolella meri.
© Karim Eldib/MSF

Kiribati, maaliskuu 2023

Puolet Kiribatin väestöstä asuu pienellä maakaistaleella pääkaupunki South Tarawanissa. Toisella puolella on laguuni ja toisella puolella meri. South Tarawanin korkein kohta on vain kolme metriä merenpinnan yläpuolella, mikä tekee siitä äärimmäisen alttiin ilmastonmuutoksen vaikutuksille.

Vaalenapunaisen talon edessä poseeraa neljä ihmistä, joista yksi vanhempi henkilö istuu tuolilla kainalosauva edessään. Heidän takanaan hieman kauempana talon portailla seisoo lisäksi yksi ihminen.
© Mariana Abdalla/MSF

Turkki, maaliskuu 2023

Semra Karaca, Sultan Kodaş, Hüseyin Kodaş ja Şengül Kodaş asuvat lähellä Malatyaa, jossa kumppanimme tarjosivat mielenterveyden tukea maanjäristyksen ja voimakkaiden tulvien jälkeen.

Kuvan keskellä pipopäinen henkilö kerää puuvillaa suuresta keosta säkkiin. Ympärillä näkyy majoja ja muita ihmisiä.
© Amanuel Sileshi

Etiopia, maaliskuu 2023

Getu Kassa (kuvassa keskellä) ja muut maatilan työntekijät poimivat puuvillaa Abdurafin alueella. He ovat tulleet ylängöltä, jossa ei synny vastustuskykyä kala azaria tai malariaa vastaan, ja työskentelevät ja nukkuvat pelloilla, mikä altistaa heidät molemmille taudeille.

Kuvan etualalla nainen seisoo selkä kohti kameraa ja katsoo kauempana kuvassa näkyvää tuhoutunutta rakennusta.
© Martim Gray Pereira

Mosambik, maaliskuu 2023

Hoidimme kolerapotilaita koleran hoitokeskuksessa Quelimanen kylässä, jonka asukas katselee Freddy-syklonin tuhoamaa taloa.

Joukko pyörätuolilla liikkuvia ihmisiä pelaa koripalloa urheiluhallissa.
© Kristen Poels/MSF

Keski-Afrikan tasavalta, huhtikuu 2023

Bienvenue (kolmas oikealta) kurottaa palloa kohti koripallopelin aikana. Hänen oikea jalkansa amputoitiin onnettomuuden jälkeen vuonna 2016. Hän sai meiltä kirurgista hoitoa ja fysioterapiaa. “Urheilun avulla voi vapauttaa energiaa ja vahvistaa vammautuneita ruumiinosia, mikä auttaa unohtamaan menneet ja nykyisen tilanteen. Olen harjoitellut viisi kertaa viikossa vuodesta 2017 lähtien”, Bienvenue kertoo.

Lehdettömien puiden keskellä näkyy sinisistä pressuista koottuja majoja. Maassa on myös joitakin yksittäisiä tavaroita.
© Mohammad Ghannam

Ranska, huhtikuu 2023

Siirtolaisleiristä oli jäljellä vain jäänteet Calaisissa Ranskan ja Britannian välisellä rajalla sen jälkeen, kun Ranskan poliisi oli häätänyt ihmiset. Tarjoamme sairaanhoitoa ja mielenterveyspalveluita alueella oleville siirtolaisille.

© Nava Jamshidi

Afganistan, huhtikuu 2023

Ryhmä tyttöjä kävelee kouluun Bamyanin provinssissa sijaitsevalla syrjäisellä Band-e-Amirin alueella. Avasimme kaupungissa terveyskeskuksen, joka on alueen ainoa naisille ja lapsille sairaanhoitoa tarjoava laitos.

© Matias Delacroix

Venezuela, toukokuu 2023

Lapsi tasapainoilee kanootin päässä lähellä alkuperäisväestön yhteisöä Orinoco-joen rannalla. Alueella voi liikkua vain jokea pitkin, joten sairaanhoitoon pääseminen voi kestää tunteja tai jopa päiviä.

© Atsuhiko Ochiai/MSF

Sudan, toukokuu 2023

Khartumin yllä oli paksu savupilvi taisteluiden jälkeen. Väkivaltaisuudet Sudanin SAF-asevoimien ja puolisotilaallisten RSF-joukkojen välillä yltyivät 15. huhtikuuta, ja Sudanissa on käyty sen jälkeen kiivaita taisteluita. Niiden vuoksi Sudanissa on kuollut tai haavoittunut tuhansia ihmisiä. Lisäksi miljoonat ovat joutuneet pakenemaan.

© Fabrice Caterini/Inediz

Nigeria, toukokuu 2023

Rabiu (oikealla) heittää tikkaa sairalaan pihalla Sokotossa. Hän on selviytynyt nomasta, ja sai korjaavaa kirurgista hoitoa. Noma on bakteerin aiheuttama tulehdustauti, joka alkaa ikenien tulehduksella ja alkaa nopeasti tuhota luuta ja kudosta. Se on sairaus, jota ei pitäisi olla enää olemassa, koska se on helposti ennaltaehkäistävissä. Noma koskettaa erityisesti ihmisiä, jotka elävät köyhyydessä.

© Samar Hazboun

Palestiina, toukokuu 2023

Harbiyeh Al-Zaru taittelee huopia lastensa huoneessa Hebronissa, Länsirannalla. Israelin siirtokuntien ja joukkojen harjoittama väkivalta on jatkunut ja lisääntynyt huolestuttavasti vuosien varrella, millä on vaikutusta asukkaiden fyysiseen ja psyykkiseen terveyteen.

Huhtikuussa kerroimme Israelin pakkotoimien heikentävän ihmisten terveyttä myös Masafer Yattassa.

© Mariana Abdalla/MSF

Angola, toukokuu 2023

Paulina Cassombu pitää sylissään tytärtään Rosaa, joka otettiin sairaalahoitoon kolme viikkoa aiemmin vakavan aliravitsemuksen sekä liikuntakyvyn puutteen vuoksi. Avullamme aliravitsemusta saatiin hoidettua ja Rosa pystyy jälleen kävelemään.

© Matias Delacroix

Venezuela, toukokuu 2023

Adelia hymyilee saatuaan rinnalleen vastasyntyneen poikansa José Antonion. Tarjoamme perusterveydenhuoltoa alkuperäisväestön parissa Delta Amacuron osavaltiossa.

© Carmen Yahchouchi/MSF

Libanon, toukokuu 2023

Siwar esittelee insuliinikynäänsä lelujensa keskellä perheensä tilapäiskodissa Arsalissa. Hänellä todettiin pienenä tyypin 1 diabetes, ja hän käy säännöllisesti kaupungissa sijaitsevalla klinikallamme saamassa hoitoa.

© Paul Odongo/MSF

Etelä-Sudan, toukokuu 2023

Puista kanoottia kuljetetaan traktorilla paikalliselle yhteisölle. Se on osa varautumista lähestyvään sadekauteen, jonka aikana kulkuyhteydet kyliin yleensä katkeavat tulvien vuoksi. Kanoottien avulla sairaat ihmiset voidaan kuljettaa sairaalaan myös silloin.

© Miora Rajaonary

Mosambik, toukokuu 2023

Kätilöharjoittelija Beatriz* (vasemmalla) juttelee kollegojensa kanssa Chingussuran terveyskeskuksessa Beirassa. Tuemme terveysministeriön henkilökuntaa turvallisten aborttien ja äitiyspalveluiden tarjoamisessa. Vuotta aiemmin Beatriz sai itse keskuksessa turvallisen abortin ollessaan vielä opiskelija. Hän sai päätökseen tukea perheeltään ja puolisoltaan, ja pystyi jatkamaan opintojaan. Sittemmin hän on tullut raskaaksi suunnitellusti.

*nimi muutettu

© Mohammad Ghannam/MSF

Tšad, kesäkuu 2023

Lääkäri pitelee niskaan ammutun naisen röntgenkuvaa. Sudanista paennut potilas sai osuman ennen kuin pääsi Sudanin rajalla sijaitsevaan Adrén kaupunkiin, Tšadiin. Siellä kirurgimme poistivat luodin leikkauksessa.

© Pierre-Yves Bernard/MSF

Mosambik, kesäkuu 2023

Nametilin kaupungin varrella virtaava Melulijoki on alueen merkittävin veden lähde. Siellä ihmiset pesevät itsensä, vaatteensa ja joskus jopa ajoneuvonsa. Tämän vuoksi he saattavat sairastua skistosomiaasiin, joka on trooppinen halkiomatoinfektio. Se tarttuu veden välityksellä, kun makeanveden etanoiden levittämät loisen toukkamuodot tunkeutuvat ihoon.

© Linda Nyholm/MSF

Ukraina, kesäkuu 2023

Lääkäri Khassan El-Kafarna säätää leikkaussalin valoa Kostjantynivkan sairaalassa, Donetskin alueella. Muutimme sairaalan katutasossa sijaitsevan apteekin tilat leikkaussaliksi, jotta pystyimme vastaamaan kiihtyneen tulituksen myötä lisääntyneeseen kiireellistä leikkaushoitoa tarvitsevien potilaiden määrään.

© Mohammad Ghannam/MSF

Tšad, kesäkuu 2023

25-vuotias Nour pakeni sotaa Geneinasta, Sudanista kasvot haavoittuneina. Kun hän pääsi Adréen, Tšadiin, hän sai sairaanhoitoa, kuten sadat muut sodassa haavoittuneet.

© Michela Rizzotti/MSF

Keskinen Välimeri, heinäkuu 2023

Etsintä- ja meripelastusalus Geo Barentsin henkilökunta antaa yöllisen pelastuksen aikana pelastuliivejä puuveneessä oleville ihmisille.

© Alexandre Marcou/MSF

Kongon demokraattinen tasavalta, heinäkuu 2023

Vesi- ja sanitaatiotyöntekijämme kävelee vesitankkien päällä Bulengon siirtolaisleirillä. Näitä suuria vesitankkeja käytetään sekä veden puhdistamiseen että säilyttämiseen, jotta leirin asukkaat saavat puhdasta vettä käyttönsä.

© Juan Carlos Tomasi/MSF

Panama, elokuu 2023

Keski-Amerikan ja Yhdysvaltojen välinen maareitti on yksi maailman vaarallisimmista siirtolaisten kulkureiteistä. Matkan varrella, Panaman ja Kolumbian rajalla, on suuri ja vaikeakulkuinen Dariénin viidakko, jota ei pysty kiertämään maata pitkin. Kuvassa Panaman rajalle matkalla olevat siirtolaiset ylittävät jokea viidakossa.

© Martín Cálix

Honduras, elokuu 2023

Laboratorioassistentti Yosselin Vásquez tutkii Aedes aegypti -hyttysen toukkia, jotka kantavat Wolbachia-bakteeria. Kun hyttysellä on bakteeri, sen kyky levittää esimerkiksi denguekuumetta ja zikavirusta vähenee. Wolbachia-menetelmällä pyritään vähentämään denguekuumeen esiintyvyyttä alueella.

© Alexandre Marcou/MSF

Kongon demokraattinen tasavalta, elokuu 2023

Asifiwe Seburoa kuvattiin majassaan Kanyaruchinyan pakolaisleirillä. Hän on seitsemännellä kuulla raskaana. Pian syntyvä lapsi on perheen kolmas. Olot leirillä ovat vaikeat raskaana olevalle. “Meitä nukkuu neljä tässä pienessä majassa, käymälät ovat usein täynnä, enkä syö tarpeeksi… Se on päivittäistä taistelua”, Asifiwe kuvailee.

© Sean Sutton/Panos Pictures

Abyein alue (kiistanalainen alue Sudanin ja Etelä-Sudanin välissä), elokuu 2023

Työntekijämme ovat perustaneet väliaikaisen terveyspisteen puun alle Khadianin kylässä. Olemme tarjonneet sairaanhoitoa, kuten äitiyspalveluja, rokotuksia ja terapeuttista ruokintaa, kiistanalaisella Sudanin ja Etelä-Sudanin välissä olevalla Abyein alueella jo vuodesta 1997.

© Namsa Leuba

Guinea, syyskuu 2023

Vertaiskouluttajamme Hassimiou Camara poseeraa guinealaiselle valokuvaaja Namsa Leuballe. Muotokuva on osa sarjaa, jossa dokumentoidaan hiv:n kanssa elävien päivittäistä elämää ja pyritään vähentämään sairauteen liittyvää stigmaa.

© Halil Fidan/Anadolu Agency via AFP

Libya, syyskuu 2023 

Syyskuussa Daniel-myrsky aiheutti Libyassa tuhoisia tulvia, jotka tappoivat muutamassa tunnissa tuhansia ihmisiä. Tarjosimme erityisesti mielenterveyspalveluja, joilla tuettiin kaiken menettäneitä ihmisiä, hoitohenkilökuntaa sekä vapaaehtoisia. 

© Mohammed Baba

Gaza, Palestiina, lokakuu 2023

Lauantaina 7. lokakuuta Hamas laukaisi 5 000 rakettia ja hyökkäsi Israeliin, joka käynnisti vastatoimet. Kuvassa mies juo vettä rikkoutuneesta putkessa tuhoutuneiden rakennusten keskellä kolme päivää myöhemmin. Kyseessä on rajuin konfliktin eskaloituminen vuosiin.

© Paul Odongo/MSF

Afganistan, lokakuu 2023

Abdul Salaam kaivaa lapiolla kotinsa raunioita viisi päivää sen jälkeen, kun voimakas maanjäristys iski Heratin lähelle.

© Annalisa Ausilio/MSF

Keskinen Välimeri, lokakuu 2023

Mereltä pelastetut ihmiset ovat kokoontuneet Geo Barents –meripelastusaluksen kannelle. 63 kumiveneellä Välimeren ylitystä yrittänyttä ihmistä pelastettiin merihädästä, minkä jälkeen heidät kuljetettiin Italian viranomaisten osoittamaan turvapaikkaan, Luoteis-Italiassa sijaitsevaan Genovaan.

© MSF

Gaza, Palestiina, lokakuu 2023

Lääkäreiden on pakko amputoida nuoren pojan jalka al-Shifan sairaalan lattialla pelkässä kevyessä anestesiassa, kun tila, henkilökunta ja tarvikkeet ovat alkaneet käydä sairaalassa vähiin.


© Faris Al-Jawad/MSF

Länsiranta, Palestiina, lokakuu 2023

Lääkärit ja muu henkilökunta hoitavat haavoittuneita potilaita aamukahdelta Jeninin sairaalassa Israelin joukkojen tunkeuduttua Jeninin pakolaisleiriin. Sen jälkeen, kun sota Gazassa eskaloitui, myös Länsirannalla väkivalta on lisääntynyt hälyttävästi.

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Ajankohtaista

Viisi työasuista hymyilevää ihmistä ottaa ryhmäselfietä. Osalla on kaulassaan kimaltava virheä kauha ja kädessä diplomi.

Kuin renkaat vedessä: koulutuksen vaikutukset kantautuvat kauas 

Lue lisää

Graafinen suunnittelija

Lue lisää
Neljä Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön työntekijää keskustelevat telttasairaalassa. Heillä on valkoiset, Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logolla varustetut liivit.
Sudan

“Yksi pahimmista kriiseistä vuosikymmeniin” – kansainvälinen puheenjohtajamme vetoaa avun kiireellisen laajentamisen puolesta Sudanissa

Lue lisää
Sudan

Sota Sudanissa kestänyt vuoden: Lääkärit Ilman Rajoja vaatii välitöntä humanitaarisen avun lisäämistä

Lue lisää
Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tunnuksella varustettuun liiviin pukeutunut mies sairaalan leikkaussalissa.
Lääkärit Ilman Rajoja

Khassan El-Kafarna

Ukraina

Kahden rintaman välissä – puoliksi ukrainalainen, puoliksi palestiinalainen

Lue lisää
Haiti

Väkivalta Haitissa lisääntyy entisestään, Lääkärit Ilman Rajoja laajentaa sairaanhoidon apuaan pääkaupunki Port-au-Princessä

Lue lisää
Ruskeahiuksinen nainen, jolla on Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logolla varustettu paita, pitää käsiä huopaan kääriytyneen naisen ympärillä.

Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tuore raportti kertoo pushbackien ja EU-politiikan kuolettavista vaikutuksista

Lue lisää
Lääkärit Ilman Rajoja

Paula Kamppuri-Oporta

Kolumbia

Suomalainen sairaanhoitaja lähti parantamaan terveyspalveluiden saatavuutta Kolumbiaan ja oppi, mikä avustustyössä on parasta

Lue lisää
Kariantti Kallio Keski-Afrikan tasavallassa

Kariantti Kallio

Haiti

Lääkärinä Haitissa: ”Kuvittele Helsinki, jossa Punavuori, Töölö ja Kallio ovat kaikki sodassa keskenään”

Lue lisää
Palestiina

Avoin kirje päättäjille: vaadimme välitöntä ja jatkuvaa tulitaukoa Gazaan

Lue lisää
Palestiina

Isku sairaalaan Gazassa: Kaksi Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön lääkäriä kuoli

Lue lisää
Kolme työntekijää, joilla on yllään Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön liivi, sekä kolme paikallista ensihoitajaa kävelee kadulla kuvan oikealla puolella selkä kohti kameraa. Vasemmalla näkyy ambulanssi.
Palestiina

Paljon “punaisia” potilaita – väkivalta Länsirannalla kiihtyy hälyttävästi

Lue lisää
Potilas ja sairaanhoitaja junassa.
Ukraina

Sisua vaativa matka: 36 tuntia potilaiden hoitoa junassa

Lue lisää
Palestiina

Lääkärit Ilman Rajoja vaatii Gazaan tulitaukoa välittömästi

Lue lisää
Työntekijä puhuu radiopuhelimeen Geo Barents -meripelastusaluksessa.

Tuhannet vetoavat kanssamme: eduskunnan ja hallituksen pitää turvata humanitaariset periaatteet

Lue lisää
Neljä ambulanssia, joiden ympärillä ihmisiä.
Palestiina

Työntekijät mahdottoman edessä: Gazan terveydenhuolto on romahtamispisteessä

Lue lisää
Cookie Settings