Isku sairaalaan Gazassa: Kaksi Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön lääkäriä kuoli

Viimeisen neljän vuorokauden aikana Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön työntekijät ovat kokeneet poikkeuksellisen paljon väkivaltaa Gazassa. Kaksi työntekijää ja yhden perheenjäsen on kuollut, klinikka ja autoja on poltettu ja tuhottu pohjoisessa Gazassa.

Kaksi Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön lääkäriä sai surmansa Al-Awdan sairaalaan osuneissa iskuissa Gazan pohjoisosassa tiistaina 21.11.

Kaksi järjestön lääkäriä, Mahmoud Abu Nujaila ja Ahmad Al-Sahar, sekä kolmas Al-Awdan sairaalassa työskennellyt lääkäri Ziad Al-Tatari, kuolivat Al-Awdan sairaalaan osuneessa iskussa. Al-Awda oli yksi ainoita toiminnassa olevista sairaaloista pohjoisessa Gazassa.

Abu Nujaila ja Al-Sahar olivat rakennuksessa, kun sairaalan kolmanteen ja neljänteen kerrokseen osui. Iskussa haavoittui vakavasti useita terveydenhuollon työntekijöitä, myös Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön työntekijöitä. Lääkärit Ilman Rajoja on jakanut säännöllisesti tietoa konfliktin osapuolille Al-Awdan toiminnasta ja terveydenhuollon henkilökunnan läsnäolosta sairaalassa. Israelin viranomaisille jaettiin maanantaina 20.11. myös GPS-koordinaatit.

”Kollegamme jatkavat satojen potilaiden hoitoa Gazassa todella vaikeissa olosuhteissa. Heillä ei ole juuri tarvikkeita tai lääkkeitä sairaanhoitoa varten. Lääkäreitä kuolee sairaalasänkyjen viereen – tällaista ei pitäisi tapahtua. Tämän täytyy loppua”, sanoo Linda Konate, Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön Suomen toimiston toiminnanjohtaja.

Maanantain tietojen mukaan yli 200 potilasta oli yhä Al-Awdan sairaalassa ilman tarvitsemaansa hoitoa. Nämä potilaat on kiireellisesti ja turvallisesti evakuoitava muihin toiminnassa oleviin sairaaloihin. Kaikki sairaalat Gazassa ovat olleet ylikuormitettuja lokakuun alun jälkeen jatkuvien puutteiden, iskujen ja potilaiden valtavan määrän takia.

Lääkärit Ilman Rajoja on työskennellyt Al-Awdan sairaalassa vuodesta 2018. Järjestö on tarjonnut siellä kirurgista hoitoa.

Useita iskuja sairaanhoitoon viime päivinä

Lääkärit Ilman Rajoja on kohdannut viime päivinä myös muita järkyttäviä tilanteita.

Lauantaina 18.11. Lääkärit Ilman Rajoja yritti evakuoida 135 työntekijäänsä tai heidän perheenjäseniään Pohjois-Gazasta etelään. Saattueesta oli ilmoitettu konfliktin osapuolille ja se kulki Israelin armeijan osoittamaa reittiä. Saattue joutui odottamaan monta tuntia ruuhkautuneella tarkastuspisteellä. Kun työntekijät kuulivat ammuskelua, he päättivät palata takaisin järjestön toimipisteeseen Pohjois-Gazaan. Paluumatkalla saattuetta kohti ammuttiin, jolloin yksi työntekijän perheenjäsen kuoli ja toinen haavoittui.

Maanantaina 20.11. järjestön klinikka Gazan kaupungissa joutui raskaiden taisteluiden keskelle. Työntekijät näkivät yhden seinän romahtavan ja osan rakennuksesta olevan tulessa. Kadulla nähtiin tuolloin israelilainen panssarivaunu.

Myös neljä järjestön autoa poltettiin tilanteessa. Viides auto oli pysäköity kadun toiselle puolelle: se oli hajonnut kahteen osaan ikään kuin raskaan ajoneuvon tai panssarivaunun puristamana. Autot ja klinikka oli merkitty selkeästi Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tunnuksella. Autot olivat samoja, joilla järjestö yritti lauantaina evakuoida työntekijöitään ja näiden perheitä.

”Iskut terveydenhuoltoon ovat vakava kansainvälisen humanitaarisen oikeuden loukkaus. Iskuja on tapahtunut järjestelmällisesti viimeisten viikkojen aikana. Gazaan on saatava välittömästi tulitauko, saarto on lopetettava ja terveydenhuollon laitoksia ja työntekijöistä on suojeltava”, painottaa Konate.

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Ajankohtaista

Ruskeahiuksinen nainen, jolla on Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logolla varustettu paita, pitää käsiä huopaan kääriytyneen naisen ympärillä.

Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tuore raportti kertoo pushbackien ja EU-politiikan kuolettavista vaikutuksista

Lue lisää

Deltidsarbete erbjuds: medarbetare till gåvotjänsten

Lue lisää
Poika, jolla on päänsä ympärillä side, halaa isäänsä.

Vuosi kuvina: Luonnonmullistuksia, konflikteja ja epidemioita – mutta myös toivoa

Lue lisää
Lääkärit Ilman Rajoja

Paula Kamppuri-Oporta

Kolumbia

Suomalainen sairaanhoitaja lähti parantamaan terveyspalveluiden saatavuutta Kolumbiaan ja oppi, mikä avustustyössä on parasta

Lue lisää
Kariantti Kallio Keski-Afrikan tasavallassa

Kariantti Kallio

Haiti

Lääkärinä Haitissa: ”Kuvittele Helsinki, jossa Punavuori, Töölö ja Kallio ovat kaikki sodassa keskenään”

Lue lisää
Palestiina

Avoin kirje päättäjille: vaadimme välitöntä ja jatkuvaa tulitaukoa Gazaan

Lue lisää
Kolme työntekijää, joilla on yllään Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön liivi, sekä kolme paikallista ensihoitajaa kävelee kadulla kuvan oikealla puolella selkä kohti kameraa. Vasemmalla näkyy ambulanssi.
Palestiina

Paljon “punaisia” potilaita – väkivalta Länsirannalla kiihtyy hälyttävästi

Lue lisää
Potilas ja sairaanhoitaja junassa.
Ukraina

Sisua vaativa matka: 36 tuntia potilaiden hoitoa junassa

Lue lisää
Palestiina

Lääkärit Ilman Rajoja vaatii Gazaan tulitaukoa välittömästi

Lue lisää
Työntekijä puhuu radiopuhelimeen Geo Barents -meripelastusaluksessa.

Tuhannet vetoavat kanssamme: eduskunnan ja hallituksen pitää turvata humanitaariset periaatteet

Lue lisää
Neljä ambulanssia, joiden ympärillä ihmisiä.
Palestiina

Työntekijät mahdottoman edessä: Gazan terveydenhuolto on romahtamispisteessä

Lue lisää
Lapsia vesikanisterien vieressä.
Palestiina

Inhimillisyys on palautettava Gazaan

Lue lisää
Palestiina

Gazan humanitaarinen kriisi

Lue lisää
Ihmisiä rakennusten raunioiden keskellä.
Palestiina

Gazassa ei turvaa missään, haavoittuneiden vammat vaativat useita leikkauksia

Lue lisää
Palestiina

Lääkärit Ilman Rajoja Gazassa: sairaalat täynnä, ambulanssit eivät pääse liikkeelle iskujen vuoksi 

Lue lisää
Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logo t-paidassa. Paidan vieressä stetoskooppi.
Armenia

Lääkärit Ilman Rajoja valmistautuu tukemaan Vuoristo-Karabahista paenneita

Lue lisää
Cookie Settings