Isku sairaalaan Gazassa: Kaksi Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön lääkäriä kuoli

Viimeisen neljän vuorokauden aikana Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön työntekijät ovat kokeneet poikkeuksellisen paljon väkivaltaa Gazassa. Kaksi työntekijää ja yhden perheenjäsen on kuollut, klinikka ja autoja on poltettu ja tuhottu pohjoisessa Gazassa.

Kaksi Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön lääkäriä sai surmansa Al-Awdan sairaalaan osuneissa iskuissa Gazan pohjoisosassa tiistaina 21.11.

Kaksi järjestön lääkäriä, Mahmoud Abu Nujaila ja Ahmad Al-Sahar, sekä kolmas Al-Awdan sairaalassa työskennellyt lääkäri Ziad Al-Tatari, kuolivat Al-Awdan sairaalaan osuneessa iskussa. Al-Awda oli yksi ainoita toiminnassa olevista sairaaloista pohjoisessa Gazassa.

Abu Nujaila ja Al-Sahar olivat rakennuksessa, kun sairaalan kolmanteen ja neljänteen kerrokseen osui. Iskussa haavoittui vakavasti useita terveydenhuollon työntekijöitä, myös Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön työntekijöitä. Lääkärit Ilman Rajoja on jakanut säännöllisesti tietoa konfliktin osapuolille Al-Awdan toiminnasta ja terveydenhuollon henkilökunnan läsnäolosta sairaalassa. Israelin viranomaisille jaettiin maanantaina 20.11. myös GPS-koordinaatit.

”Kollegamme jatkavat satojen potilaiden hoitoa Gazassa todella vaikeissa olosuhteissa. Heillä ei ole juuri tarvikkeita tai lääkkeitä sairaanhoitoa varten. Lääkäreitä kuolee sairaalasänkyjen viereen – tällaista ei pitäisi tapahtua. Tämän täytyy loppua”, sanoo Linda Konate, Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön Suomen toimiston toiminnanjohtaja.

Maanantain tietojen mukaan yli 200 potilasta oli yhä Al-Awdan sairaalassa ilman tarvitsemaansa hoitoa. Nämä potilaat on kiireellisesti ja turvallisesti evakuoitava muihin toiminnassa oleviin sairaaloihin. Kaikki sairaalat Gazassa ovat olleet ylikuormitettuja lokakuun alun jälkeen jatkuvien puutteiden, iskujen ja potilaiden valtavan määrän takia.

Lääkärit Ilman Rajoja on työskennellyt Al-Awdan sairaalassa vuodesta 2018. Järjestö on tarjonnut siellä kirurgista hoitoa.

Useita iskuja sairaanhoitoon viime päivinä

Lääkärit Ilman Rajoja on kohdannut viime päivinä myös muita järkyttäviä tilanteita.

Lauantaina 18.11. Lääkärit Ilman Rajoja yritti evakuoida 135 työntekijäänsä tai heidän perheenjäseniään Pohjois-Gazasta etelään. Saattueesta oli ilmoitettu konfliktin osapuolille ja se kulki Israelin armeijan osoittamaa reittiä. Saattue joutui odottamaan monta tuntia ruuhkautuneella tarkastuspisteellä. Kun työntekijät kuulivat ammuskelua, he päättivät palata takaisin järjestön toimipisteeseen Pohjois-Gazaan. Paluumatkalla saattuetta kohti ammuttiin, jolloin yksi työntekijän perheenjäsen kuoli ja toinen haavoittui.

Maanantaina 20.11. järjestön klinikka Gazan kaupungissa joutui raskaiden taisteluiden keskelle. Työntekijät näkivät yhden seinän romahtavan ja osan rakennuksesta olevan tulessa. Kadulla nähtiin tuolloin israelilainen panssarivaunu.

Myös neljä järjestön autoa poltettiin tilanteessa. Viides auto oli pysäköity kadun toiselle puolelle: se oli hajonnut kahteen osaan ikään kuin raskaan ajoneuvon tai panssarivaunun puristamana. Autot ja klinikka oli merkitty selkeästi Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tunnuksella. Autot olivat samoja, joilla järjestö yritti lauantaina evakuoida työntekijöitään ja näiden perheitä.

”Iskut terveydenhuoltoon ovat vakava kansainvälisen humanitaarisen oikeuden loukkaus. Iskuja on tapahtunut järjestelmällisesti viimeisten viikkojen aikana. Gazaan on saatava välittömästi tulitauko, saarto on lopetettava ja terveydenhuollon laitoksia ja työntekijöistä on suojeltava”, painottaa Konate.

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Ajankohtaista

Äiti pitää sylissään vauvaa, joka nukkuu rauhallisesti.
Lääkärit Ilman Rajoja

Paula Kamppuri-Oporta

Mosambik

Pelastettu vauva ja osaston täydeltä malariasta toipuvia lapsia

Lue lisää

F2F-vastaava

Lue lisää

Uusi rokote puolittaa kuolleisuuden ebolassa

Lue lisää
Palestiina

Viimeisimmät verilöylyt Gazassa osoitus palestiinalaisten täydellisestä epäinhimillistämisestä

Lue lisää
Poika, jolla on päänsä ympärillä side, halaa isäänsä.

Kannanotto: Kansainvälistä humanitaarista oikeutta ja kansainvälisen tuomioistuimen päätöksiä on noudatettava

Lue lisää

Kannanotto: Gazaan tarvitaan välitön ja pysyvä tulitauko

Lue lisää
Ruskeahiuksinen nainen, jolla on Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logolla varustettu paita, pitää käsiä huopaan kääriytyneen naisen ympärillä.

Kannanotto: “Ruandan malli” on julma ja vaarallinen

Lue lisää
Palestiina

Gazan terveydenhuoltojärjestelmän tuhoaminen on ”hiljaista tappamista”

Lue lisää
Viisi työasuista hymyilevää ihmistä ottaa ryhmäselfietä. Osalla on kaulassaan kimaltava virheä kauha ja kädessä diplomi.

Kuin renkaat vedessä: koulutuksen vaikutukset kantautuvat kauas 

Lue lisää
Neljä Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön työntekijää keskustelevat telttasairaalassa. Heillä on valkoiset, Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logolla varustetut liivit.
Sudan

“Yksi pahimmista kriiseistä vuosikymmeniin” – kansainvälinen puheenjohtajamme vetoaa avun kiireellisen laajentamisen puolesta Sudanissa

Lue lisää
Sudan

Sota Sudanissa kestänyt vuoden: Lääkärit Ilman Rajoja vaatii välitöntä humanitaarisen avun lisäämistä

Lue lisää
Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tunnuksella varustettuun liiviin pukeutunut mies sairaalan leikkaussalissa.
Lääkärit Ilman Rajoja

Khassan El-Kafarna

Ukraina

Kahden rintaman välissä – puoliksi ukrainalainen, puoliksi palestiinalainen

Lue lisää
Haiti

Väkivalta Haitissa lisääntyy entisestään, Lääkärit Ilman Rajoja laajentaa sairaanhoidon apuaan pääkaupunki Port-au-Princessä

Lue lisää
Ruskeahiuksinen nainen, jolla on Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logolla varustettu paita, pitää käsiä huopaan kääriytyneen naisen ympärillä.

Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tuore raportti kertoo pushbackien ja EU-politiikan kuolettavista vaikutuksista

Lue lisää
Poika, jolla on päänsä ympärillä side, halaa isäänsä.

Vuosi kuvina: Luonnonmullistuksia, konflikteja ja epidemioita – mutta myös toivoa

Lue lisää
Lääkärit Ilman Rajoja

Paula Kamppuri-Oporta

Kolumbia

Suomalainen sairaanhoitaja lähti parantamaan terveyspalveluiden saatavuutta Kolumbiaan ja oppi, mikä avustustyössä on parasta

Lue lisää
Cookie Settings