© MSF/Santiago Valenzuela
Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön työntekijät valmistelevat tarvikkeiden kuljettamista veneellä Baudó-joella, Kolumbian Chocóssa. Kuva on marraskuulta 2022.

Suomalainen sairaanhoitaja lähti parantamaan terveyspalveluiden saatavuutta Kolumbiaan ja oppi, mikä avustustyössä on parasta

Avustustyöntekijä, sairaanhoitaja Paula Kamppuri-Oporta kirjoittaa avustustyökokemuksistaan ja terveydenhuollon saatavuuden parantamisesta Kolumbian syrjäisillä alueilla, joissa lähin terveyskeskus voi olla jopa kahdeksan tunnin venematkan päässä.

Olen edelleen Kolumbiassa, muistutan itseäni. Matka Kolumbian pääkaupungista Bogotásta maan länsiosaan Chocóon on hätkähdyttävä. Kuin olisin saapunut aivan eri maailmaan.  

Bógota on suurkaupunki pilvenpiirtäjineen ja kauppakeskuksineen. Chocó sen sijaan on maan köyhimpiä alueita. Seudulla ei ole kunnollista viemäri-, sähkö- tai vesijohtoverkkoa, vaikka alue on yksi maailman sateisimmista. Syrjäisissä joenvarsikylissä juomavesi kerätään sadevedestä ja likavedet johdetaan jokeen. Matka lähimmälle terveysasemalle voi kestää kuusi tai jopa kahdeksan tuntia. Terveyspalvelujen saatavuuden parantamiseksi Lääkärit Ilman Rajoja on kouluttanut seudulla asuvista kyläläisistä 50 terveysneuvojaa, joiden tehtävänä on tunnistaa hälytysmerkkejä potilaiden voinnissa. Tarvittaessa he soittavat lähetepuhelimeen, jossa koulutettu lääkäri tai hoitaja arvioi tilanteen, määrittelee potilaan avuntarpeen kiireellisyyden ja ohjaa oikeaan hoitopaikkaan. 

Eräänä iltana saankin puhelun terveysneuvojien esihenkilöltä Arjirolta. Neljän kuukauden ikäinen vauva on lähetetty terveysneuvojan arvion kautta lääkärin vastaanotolle. Paikallinen terveysneuvojien esimies Arjiro on tavannut perheen lääkärin vastaanotolla lähimmällä terveysasemalla. Vauva on huonossa kunnossa. Happisaturaatio on hälyttävän matala. Hoito aloitetaan heti, mutta vauvan on päästävä välittömästi ympärivuorokautiseen hoitoon. Lähimpään ympärivuorokautiseen terveyskeskukseen – meidän luoksemme – on kahden tunnin venematka. Arjiro lähtee perheen mukaan huolehtimaan vauvasta. 

Odotan vauvaa satamassa muun tiimin kanssa. Kun Arjiron saattama perhe pääsee perille, olemme valmiina viemään vauvan kiireesti terveyskeskukseen. Päivystävä lääkäri ja hoitajat aloittavat välittömästi hengitystä tukevan hoidon. Kun tilanne saadaan vakautettua, lääkäri lähtee viemään lasta sairaalaan. Vauvan keuhkoissa on niin paha tulehdus, että tarvitaan tehohoitoa. Mutta lähimpään sairaalaan on täältä vielä neljän tunnin matka. 

Matkalla happisylinterin kostuttaja menee rikki ja happihoito keskeytyy. Lääkäri elvyttää vauvan matkalla. Kaikeksi onneksi puolimatkassa sairaalaan on klinikka, josta happisylinteriin saadaan uusi kostutuspullo. Happihoito jatkuu. Lopulta lääkäri ja potilas pääsevät sairaalaan ja vauva saadaan teho-osastolle. 

Paikalliset terveysneuvojat pelastavat henkiä Kolumbian harvaanasutuilla seuduilla 

Pitkien etäisyyksien Chócossa hajautetuilla terveysneuvojilla on suuri merkitys siinä, että potilaat pääsevät hoitoon – kuten pienen vauvan tapauksessa.  

Avustustyöntekijänä seuraan potilaiden hoitoa Chócossa sijaitsevassa keskeisessä, mutta pienessä satamakylässä. Kylän terveyskeskus palvelee laajan jokiseudun väestöä pienillä resursseilla. Alan nähdä konkreettisesti, miten hyvin kouluttamamme terveysneuvojat ovat sisäistäneet oppimansa, sillä tapaan paljon varsinkin hyvin sairaita lapsia, jotka kylän työntekijä on lähettänyt terveyskeskukseen. Potilaista moni jatkaa ensiavun saatuaan matkaa vielä lähimpään sairaalaan, jonne tosiaan on täältä vielä neljän tunnin ajomatka. Potilaan hoidon etenemistä seurataan joka vaiheessa aina kotiutukseen saakka. Tähän mennessä yli 1600 potilasta on saanut tarvitsemansa hoidon joko terveyskeskuksessa tai sairaalassa.  

Potilasseurannan lisäksi olen mukana kouluttamassa kylien terveysneuvojia. Heillä ei välttämättä ole entuudestaan minkäänlaista muodollista terveydenhuollon koulutusta, vaan he ovat kyläyhteisöjensä valitsemia luotettavia henkilöitä. Olemme kouluttaneet Chocón terveysneuvojille myös viisi paikallista, oman alueensa tuntevaa esihenkilöä, joilla kullakin on vastuullaan kymmenen kylien terveysneuvojaa. 

Psykososiaalista tukea ja iloisia uutisia 

Chocó on yksi Kolumbian alueista, jossa pitkään jatkuneen aseellisen konfliktin vaikutukset ihmisten mielenterveyteen ovat mittavat. Fyysisten sairauksien tunnistamisen ja hoidon lisäksi kouluttamamme terveysneuvojat perehdytetään myös mielenterveyden häiriöiden tunnistamiseen ja psykososiaalisen ensiavun antamiseen. Mielenterveys on ollut monelle työntekijälle ennestään vieras aihe, mutta neljän koulutussession aikana he ovat oppineet teemasta paljon. Psykososiaalisen avun tiimi ja tiiminvetäjä Laura Garzon eivät ainoastaan opeta psyykkisten ongelmien tunnistamista ja hoitamista, vaan valavat terveystyöntekijöihin uskoa omiin kykyihinsä toimia apuna sitä tarvitseville. Työntekijöiden nopeaa oppimista on ilo seurata. 

Kun avustustyöni Kolumbiassa päättyy, saan iloisen uutisen. Tuntien matkan päähän teho-osastolle viety vauva on toipumassa hyvää vauhtia. Hän on jo päässyt teholta tavalliselle vuodeosastolle. Jos paikallinen terveysneuvoja ei olisi tunnistanut vaaran merkkejä ajoissa, potilasta ei välttämättä olisi saatu ajoissa hoitoon. Pienen lapsen toipuminen on aina suuri ihme. Se on parasta, mitä tässä työssä voi kokea. 

Chocón terveysneuvojien esihenkilöt ja psykososiaalisen avun tiiminvetäjä Laura Garzon esittelevät viimeisenä kurssipäivänä askartelemaansa banderollia tervehdykseksi Maailman mielenterveyspäivää varten. Pienen vauvan hoidossa keskeisessä roolissa toiminut esihenkilö Arjiro on kuvassa vasemmalla.
Kuva: Paula Kamppuri-Oporta
Jaa sosiaalisessa mediassa:

Ajankohtaista

Ruskeahiuksinen nainen, jolla on Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logolla varustettu paita, pitää käsiä huopaan kääriytyneen naisen ympärillä.

Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tuore raportti kertoo pushbackien ja EU-politiikan kuolettavista vaikutuksista

Lue lisää

Deltidsarbete erbjuds: medarbetare till gåvotjänsten

Lue lisää
Poika, jolla on päänsä ympärillä side, halaa isäänsä.

Vuosi kuvina: Luonnonmullistuksia, konflikteja ja epidemioita – mutta myös toivoa

Lue lisää
Kariantti Kallio Keski-Afrikan tasavallassa

Kariantti Kallio

Haiti

Lääkärinä Haitissa: ”Kuvittele Helsinki, jossa Punavuori, Töölö ja Kallio ovat kaikki sodassa keskenään”

Lue lisää
Palestiina

Avoin kirje päättäjille: vaadimme välitöntä ja jatkuvaa tulitaukoa Gazaan

Lue lisää
Palestiina

Isku sairaalaan Gazassa: Kaksi Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön lääkäriä kuoli

Lue lisää
Kolme työntekijää, joilla on yllään Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön liivi, sekä kolme paikallista ensihoitajaa kävelee kadulla kuvan oikealla puolella selkä kohti kameraa. Vasemmalla näkyy ambulanssi.
Palestiina

Paljon “punaisia” potilaita – väkivalta Länsirannalla kiihtyy hälyttävästi

Lue lisää
Potilas ja sairaanhoitaja junassa.
Ukraina

Sisua vaativa matka: 36 tuntia potilaiden hoitoa junassa

Lue lisää
Palestiina

Lääkärit Ilman Rajoja vaatii Gazaan tulitaukoa välittömästi

Lue lisää
Työntekijä puhuu radiopuhelimeen Geo Barents -meripelastusaluksessa.

Tuhannet vetoavat kanssamme: eduskunnan ja hallituksen pitää turvata humanitaariset periaatteet

Lue lisää
Neljä ambulanssia, joiden ympärillä ihmisiä.
Palestiina

Työntekijät mahdottoman edessä: Gazan terveydenhuolto on romahtamispisteessä

Lue lisää
Lapsia vesikanisterien vieressä.
Palestiina

Inhimillisyys on palautettava Gazaan

Lue lisää
Palestiina

Gazan humanitaarinen kriisi

Lue lisää
Ihmisiä rakennusten raunioiden keskellä.
Palestiina

Gazassa ei turvaa missään, haavoittuneiden vammat vaativat useita leikkauksia

Lue lisää
Palestiina

Lääkärit Ilman Rajoja Gazassa: sairaalat täynnä, ambulanssit eivät pääse liikkeelle iskujen vuoksi 

Lue lisää
Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logo t-paidassa. Paidan vieressä stetoskooppi.
Armenia

Lääkärit Ilman Rajoja valmistautuu tukemaan Vuoristo-Karabahista paenneita

Lue lisää
Cookie Settings