Viisi työasuista hymyilevää ihmistä ottaa ryhmäselfietä. Osalla on kaulassaan kimaltava virheä kauha ja kädessä diplomi.
© Alicia Gonzalez/MSF
Vastavalmistuneet hoitajat ottavat ryhmäkuvaa hoitoakatemian valmistujaisissa Lankienissa, Etelä-Sudanissa

Kuin renkaat vedessä: koulutuksen vaikutukset kantautuvat kauas 

Kun heität kiven veteen, syntyy aaltoja. Uppoamiskohdasta lähtee renkaita, jotka kasvavat kerros kerrokselta suuremmiksi.

Koulutuksella voi olla samanlainen vaikutus maassa, jossa pätevästä hoitohenkilökunnasta on pulaa: työntekijöiden kouluttamisen hyödyt leviävät ajan saatossa laajemmalle hyödyttäen koko väestöä.

Pätevän hoitohenkilökunnan puute on monissa maissa vakava uhka terveydelle. Siksi koulutamme hoitoakatemiassamme terveydenhuollon henkilökuntaa alueilla, joissa koulutettuja työntekijöitä on liian vähän.

Nopeat faktat hoitoakatemiasta

 • Yli 910 opiskelijaa

  kouluttautuu tällä hetkellä hoitoakatemiassa.

 • Yli 580 ihmistä

  on saanut opintonsa valmiiksi.

 • Yli 35 maassa

  on tällä hetkellä aktiivisia opiskelijoita.

 • 9

  osaamiseen perustuvaa opetussuunnitelmaa.


Tutustu työntekijöiden tarinoihin klikkaamalla kuvia.

Sairaanhoitaja Gilles Ayigoa istuu portaalla ja katsoo kameraan.
Työasuinen Rebecca Lahai istuu tuolilla kuvan keskellä ja katsoo kohti etualalla olevaa henkilöä, joka syöttää lusikalla sylissään olevaa lasta. Lahailla on kädessään kynä ja kaavake.
Kolme työasuista hoitajaa tai lääkäriä seisoo potilaan sängyn vieressä. Potilas istuu. Etualalla oleva työntekijä avaa parhaillaan pakkausta.

Esimerkki Sierra Leonesta: pitkäaikainen haaste

Oli kuiva ja aurinkoinen päivä tammikuussa 2018. Jeneba Jalloh oli pakannut laukkunsa ja odotti jännittyneenä lentoa, joka veisi hänet Sierra Leonen pääkaupungista Freetownista Ghanaan. Hän oli saanut stipendin kaksivuotiseen sairaanhoitajien jatkokoulutukseen hoitoakatemiassamme.

Neljä vuotta aiemmin hän oli valmistunut sairaanhoitajaksi ja päässyt töihin julkiseen sairaalaan Kenemassa, mutta työstä ei maksettu palkkaa, mikä on valitettavan yleistä maassa.

Sierra Leone oli ehtinyt tuskin toipua 1990-luvulla ja 2000-luvun alkuvuosina käydystä sisällissodasta ennen kuin ebola alkoi levitä maassa vuonna 2014 – samana vuonna kuin Jeneba Jalloh valmistui sairaanhoitajaksi. Kyseessä oli historian toistaiseksi suurin ebolaepidemia, joka iski pahiten Sierra Leonen lisäksi Guineaan ja Liberiaan.

“Epidemian alussa meillä ei ollut suojavarusteita. Minulla oli varmaan suojelusenkeli, kun en saanut tartuntaa, mutta läheisin opiskelukaverini kuoli vain neljä päivää sen jälkeen, kun oli saanut tartunnan potilaalta. On kauheaa, miten moni meistä, jotka yritimme auttaa ihmisiä selviämään, kuoli ebolaan”, Jalloh muistelee.

Yli kuusi prosenttia Sierra Leonen sairaanhoidossa työskentelevistä kuoli epidemian aikana. Maassa oli alun perinkin yhteensä vain noin 1 100 lääkäriä, sairaanhoitajaa ja kätilöä. Suomessa pelkästään lääkäreitä on 20-kertainen määrä.

Maassa on edelleen valtava pula pätevästä hoitohenkilökunnasta ja lisäksi monet työskentelevät palkatta, kuten Jalloh aiemmin. Tämä vaikuttaa maan terveystilanteeseen merkittävästi. Hoitoon pääsy on jatkuva haaste maan 8 miljoonalle asukkaalle.

Koulutuksen vaikutus leviää koko väestöön – kuin renkaat vedessä

Juuri lukemasi esimerkki Sierra Leonesta ei valitettavasti ole yksittäistapaus: koulutusmahdollisuuksien puute on haaste monissa kriisejä kokeneissa matalan tulotason maissa. Ja vaikka muodollinen kouluttautuminen onnistuisi, ei työssä tarvittavia riittäviä taitoja välttämättä kerry parhaalla mahdollisella tavalla.

Yleensä ajatus hätäapuorganisaatiosta on seuraava: operaatioita laitetaan pystyyn äkillisen kriisin sattuessa. Mielikuva ei ole väärä, mutta monessa maassa tarpeet ovat pitkäaikaisia.

Koulutus on aina ollut tärkeä osa työtämme, mutta työntekijämme tiesivät, että jatkuvuutta ei ole ollut riittävästi. Lääketieteellistä ja humanitaarista osaamista haluttiin jakaa järjestelmällisemmin, pitkäjännitteisemmin ja kestävämmin.

Tuumasta toimeen:

Vuonna 2017 perustimme hoitoakatemian, joka tarjoaa pitkäaikaista sairaanhoitaja- ja kätilökoulutusta sekä erityiskursseja infektiolääketieteen, anestesian, traumakirurgian ja antibioottiresistenssin aloilla.

Suurin osa akatemian opetuksesta on jatkokoulutusta maissa, joissa työskentelemme. Ensimmäinen sairaalamme, jossa jatkokoulutusohjelma käynnistyi, oli synnytys- ja lastensairaala Kenemassa, Sierra Leonessa. Ajan kuluessa akatemia on laajentunut moniksi uusiksi hankkeiksi esimerkiksi Keski-Afrikan tasavallassa, Guineassa ja Etelä-Sudanissa. Ennen uusia panostuksia selvitetään aina perusteellisesti, millaiset taidot alalla on ennestään ja mitkä ovat suurimmat puutteet.

Tavoite: tehdä meistä tarpeettomia

Vuoden 2020 alussa koronavirus levisi maailmalla. Raja toisensa jälkeen suljettiin ja työntekijöiden lähettäminen maasta toiseen kävi koko ajan vaikeammaksi. Se oli jälleen yksi todiste paikallisen osaamisen ja paikallisen yhteistyön tärkeydestä.

Hoitoakatemian ajatuksena onkin, että kun toimintamaissamme on enemmän pätevää henkilökuntaa, koulutuksen saaneet voivat lopulta jatkaa työtä myös sen jälkeen, kun meidän projektimme ovat päättyneet.

Sadat ihmiset ovat kehittäneet lääketieteellistä osaamistaan akatemian ansiosta. Sairaaloissa ja terveyskeskuksissa kliiniset mentorit ovat päävastuussa jatkokoulutusohjelmista. He ohjaavat uusia työntekijöitä työssään ja auttavat heitä kehittymään sekä teoriaopetuksen että käytännön harjoitusten kautta.

Mentorit pyrkivät tekemään koulutuksesta mahdollisimman vuorovaikutteista. Opiskelijat pääsevät harjoittelemaan toimenpiteiden tekemistä nukeilla, ja opetuksessa voidaan hyödyntää myös lukulaitteita, joissa on pelejä ja ohjevideoita erilaisista lääketieteellisistä aiheista. Opiskelijat harjoittelevat myös potilaiden kanssa mentori tukenaan.

Entä vuonna 2018 Ghanaan jatkokoulutukseen lähtenyt Jeneba Jalloh? Hän suoritti koulutuksen ja palasi Sierra Leoneen, jossa hän työskentelee päivystyksessä vastaavana hoitajana.

Lue lisää

academy.msf.org

Lisätietoa työstämme maailmalla löydät msf.org -sivuilta englanniksi.

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Uutinen

Kolme työntekijää, joilla on yllään Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön liivi, sekä kolme paikallista ensihoitajaa kävelee kadulla kuvan oikealla puolella selkä kohti kameraa. Vasemmalla näkyy ambulanssi.
Palestiina

Paljon “punaisia” potilaita – väkivalta Länsirannalla kiihtyy hälyttävästi

Lue lisää
Potilas ja sairaanhoitaja junassa.
Ukraina

Sisua vaativa matka: 36 tuntia potilaiden hoitoa junassa

Lue lisää
Työntekijä puhuu radiopuhelimeen Geo Barents -meripelastusaluksessa.

Tuhannet vetoavat kanssamme: eduskunnan ja hallituksen pitää turvata humanitaariset periaatteet

Lue lisää
Palestiina

Lääkärit Ilman Rajoja Gazassa: sairaalat täynnä, ambulanssit eivät pääse liikkeelle iskujen vuoksi 

Lue lisää

Marokon maanjäristys: arviointiryhmämme on paikalla

Lue lisää
Sudan

Kirje työntekijältämme: “Tilanne on katastrofaalinen”

Lue lisää
Palestiina

Israelin pakkotoimet heikentävät ihmisten terveyttä Masafer Yattassa

Lue lisää
Haiti

Toimintamme Haitissa on uhattuna Port-au-Princen turvallisuusongelmien vuoksi

Lue lisää
Äiti syöttää lapselleen aliravitsemuksen hoitoon kehitettyä ravinnerikasta maitoa ruiskun avulla Absin sairaalassa sijaitsevassa terapeuttisessa ruokintakeskuksessa Jemenissä.
Jemen

Jemenin lapsilla on paljon akuuttia aliravitsemusta – 5 syytä tilanteeseen

Lue lisää
Kongon demokraattinen tasavalta

Hiv/aids Kongon demokraattisessa tasavallassa: Vaikka edistystä on tapahtunut, haasteita on yhä valtavasti 

Lue lisää
Haiti

Haiti on terveyskatastrofin partaalla

Lue lisää
Somalia

Viisi faktaa kuivuudesta, aliravitsemuksesta ja tautien leviämisestä Somaliassa

Lue lisää
Uganda

Neljä kysymystä ja vastausta Ugandan ebolatilanteesta

Lue lisää
Ukraina

Yli 200 psykiatrista potilasta evakuoitu lääkintäjunalla Harkovasta Kiovaan

Lue lisää

Maailman ensimmäinen hepatiitti E -rokotuskampanja järjestettiin Etelä-Sudanissa

Lue lisää
Nigeria

Ravitsemuskriisi uhkaa lasten henkeä Nigeriassa

Lue lisää
Cookie Settings