Mikä on Lääkärit Ilman Rajoja?

© Luca Sola
Raskaana olevaa naista kiirehditään helikopteriin, jotta hänelle pystytään tekemään keisarinleikkaus mahdollisimman pian.

Lääkärit Ilman Rajoja (Médecins Sans Frontières, MSF) on kansainvälinen sairaanhoitoon erikoistunut avustusjärjestö. Annamme sairaanhoitoa aseellisten konfliktien, epidemioiden ja luonnonkatastrofien uhreille ja niille, jotka eivät pääse terveydenhuollon piiriin.

Toimintamme on puolueetonta, neutraalia ja riippumatonta. Hoidamme suurimmassa tarpeessa olevia ihmisiä riippumatta potilaan etnisestä taustasta, uskonnosta, sukupuolesta tai poliittisesta vakaumuksesta.

Kolmetoista lääkäriä ja toimittajaa perusti Lääkärit Ilman Rajoja Pariisissa vuonna 1971. He halusivat tarjota sairaanhoitoa kriisien keskellä sekä puhua ääneen näkemästään hädästä ja siten parantaa potilaiden tilannetta. Nykyään annamme apua ympäri maailmaa yli 45 000 ammattilaisen voimin. Vuonna 1999 järjestölle myönnettiin Nobelin rauhanpalkinto humanitaarisesta työstään ja siitä kertomisesta.

”Me emme ole varmoja, voiko sanoilla pelastaa henkiä, mutta tiedämme, että hiljaisuus tappaa varmasti.”

– Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön puheenjohtaja James Orbinski hyväksyessään Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1999

Vuonna 2022

  • teimme 16 272 300

    poliklinikkavastaanottoa.

  • autoimme 295 300

    vauvaa maailmaan.

  • toimimme yli 75

    maassa ympäri maailmaa.

Periaatteet

Avustustyömme tavoite on toimia aina potilaan parhaaksi. Toimintaamme ohjaa lääketieteen etiikka, ja kaikki tekemämme avustustyö keskittyy sairaanhoitoon.

Työmme perustuu seuraaviin periaatteisiin.

Potilas ensin

Sairaanhoito on kaiken työmme ytimessä. Toimintamme perustuu lääketieteen etiikkaan. Hoito on laadukasta ja toimimme aina potilaan edun mukaisesti. Kunnioitamme potilaidemme yksityisyyttä ja heidän oikeuttaan tehdä omaa terveyttään koskevia päätöksiä. Kun sairaanhoito ei yksin riitä, me voimme tarjota myös suojaa, puhdasta vettä, ruokaa ja muita peruspalveluja.

Olemme puolueettomia

Menemme sinne, missä meitä eniten tarvitaan. Annamme hoitoa suurimman tarpeen mukaan riippumatta potilaan etnisestä taustasta, uskonnosta, sukupuolesta tai poliittisesta vakaumuksesta.

Olemme riippumattomia

Valitsemme itsenäisesti avustuskohteet riippumatta poliittisista, uskonnollisista tai taloudellisista intresseistä. Tämä on mahdollista, koska yli 95 prosenttia varoistamme on peräisin yksityisiltä lahjoittajilta.

Olemme neutraaleja

Emme valitse puolia sodissa tai konflikteissa, emmekä aja minkään osapuolen asiaa.

Me emme vaikene

Tärkeä osa työtämme on kertoa kohtaamastamme hädästä. Kutsumme tätä témoignage-periaatteeksi. Sana tulee ranskan kielestä ja tarkoittaa todistamista. Uskallamme ja haluamme kertoa potilaidemme tilanteista: vain ääneen puhumalla voimme saada aikaan muutoksen.

Olemme läpinäkyviä ja vastuullisia

Olemme vastuussa potilaillemme, avustustyöntekijöillemme ja lahjoittajillemme. Pyrimme olemaan mahdollisimman läpinäkyviä tekemästämme työstä ja käyttämistämme varoista.

Peruskirja

Médecins Sans Frontières (Lääkärit Ilman Rajoja) on yksityinen kansainvälinen järjestö. Se koostuu pääasiassa lääkäreistä ja terveysalan työntekijöistä ja on avoinna muillekin ammateille, jotka voivat auttaa järjestön tavoitteiden saavuttamisessa. Kaikki järjestön jäsenet sitoutuvat kunnioittamaan seuraavia periaatteita;

Médecins Sans Frontières auttaa hädässä olevaa väestöä, luonnon ja ihmisten aiheuttamien katastrofien uhreja sekä aseellisten konfliktien uhreja sukupuoleen, etniseen taustaan, uskontoon, uskomuksiin tai poliittiseen vakaumukseen katsomatta;

Médecins Sans Frontières noudattaa toiminnassaan yleismaailmallisen lääketieteen etiikan mukaista puolueettomuutta ja oikeutta humanitaariseen apuun sekä vaatii toiminnalleen täydellisen ja rajoittamattoman esteettömyyden;

Jäsenet sitoutuvat kunnioittamaan ammatillisia eettisiä sääntöjä ja pysymään täysin riippumattomina poliittista, taloudellisista ja uskonnollisista vaikuttajista;

Jäsenet ymmärtävät vapaaehtoistyöhön liittyvät riskit ja vaarat eivätkä vaadi itselleen tai nimeämilleen henkilöille muuta korvausta kuin sen, jonka järjestö voi heille mahdollisesti tarjota.

Peruskirja on kirjoitettu vuonna 1971. Sitä on myöhemmin täydennetty Chantillyn periaatteilla vuonna 1995 sekä La Manchan sopimuksella vuonna 2006.

Lääkärit Ilman Rajoja on yhtä kuin jäsenensä

Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön avustustyötä johdetaan viidestä operatiivisesta keskuksesta: Pariisista, Amsterdamista, Brysselistä, Genevestä ja Barcelonasta. Suurinta valtaa järjestössä käyttävät jäsenet. Jäseneksi voivat hakea kaikki, jotka ovat työskennelleet avustustyöntekijänä kuusi kuukautta tai kaksi kertaa, toimistossa vuoden tai vapaaehtoisena kaksi vuotta. Koska kaikki jäsenet ovat nykyisiä tai entisiä avustus- tai toimistotyöntekijöitä, potilaiden tarpeet pysyvät toimintamme keskiössä. Suomessa asuvat jäsenet ovat paikallisten yhdistysten kautta osa maailmanlaajuista Lääkärit Ilman Rajoja -liikettä.

Jäsenillä on oikeus ja velvollisuus kertoa mielipiteensä ja osallistua työmme ohjaamiseen ja määrittelyyn. Yhdistykset tuovat jäseniämme yhteen virallisiin ja epävirallisiin keskusteluihin niin projekteissa kuin kansallisissa ja kansainvälisissä yleiskokouksissa.


Työmme Suomessa

Suomen toimiston tehtävänä on tukea kansainvälistä avustustyötämme. Haluamme kertoa ihmisille Suomessa humanitaarisista kriiseistä maailmalla. Suomalaisten lahjoitu

kset ovat korvaamattomia työllemme. Etsimme myös uusia avustustyöntekijöitä projekteihin eri puolille maailmaa, sillä suomalainen erikoissairaanhoito on maailman huippua. Toimisto avattiin Helsinkiin vuonna 2018. Toimiston työtä johtaa toiminnanjohtaja Linda Konate.

Suomen toimisto on Ruotsin toimiston alainen. Hallitus muodostuu Ruotsin toimiston johtoryhmästä.

Lääkärit Ilman Rajoja -yhdistyksen hallitus 2023-2024:

Puheenjohtaja: Ylva Jonsson Strömberg, toiminnanjohtaja, Médecins Sans Frontières (MSF) Ruotsi
Varapuheenjohtaja: Ida Bah, varainhankintajohtaja, MSF Ruotsi
Sihteeri: Frida Lagerholm, viestintäjohtaja, MSF Ruotsi
Rahastonhoitaja: Guillot Marlène, tukipalvelupäällikkö, MSF Ruotsi
Jäsen: Samar Perez Lennart

Cookie Settings