© Mariam Abu Dagga/MSF
Vastaava kätilö Rita Botelho de Costa tarkastaa vastasyntyneen vointia El-Emiratin synnytyssairaalassa, Etelä-Gazassa. Olemme lisänneet vuodepaikkoja sairaalassa, jotta äidit ja vastasyntyneet voisivat olla mahdollisimman pitkään sairaalassa ennen kuin heidän täytyy palata epähygieenisiin oloihin telttoihin ja leireihin.

Palestiina

Pitkään jatkuneet väkivaltaisuudet ovat saaneet aikaan suuren tarpeen terveyspalveluille palestiinalaisalueilla. Lokakuussa 2023 eskaloituneen sodan myötä humanitaarisen avun tarve on kasvanut räjähdysmäisesti. Lääkärit Ilman Rajoja hoitaa potilaita ja tarjoaa sairaanhoitoa Gazassa ja Länsirannalla. Tuemme paikallista terveydenhuoltoa ja tarjoamme esimerkiksi leikkaushoitoa ja mielenterveystukea.

Konfliktin eskaloitumisen jälkeen olemme jatkaneet työtämme Gazassa ja Länsirannalla. Henkilökuntamme suorittaa kirurgisia operaatiota ja hoitaa esimerkiksi palovammoja, ampumahaavoja ja sirpaleiden aiheuttamia vammoja. Olemme lahjoittaneet lääkinnällisiä tarvikkeita sairaaloille ja muille terveydenhoitolaitoksille nopeasti kasvaneen tarpeen vuoksi. Tarjoamme myös fysioterapiaa, mielenterveystukea ja synnytyksenjälkeistä hoitoa. Evakuointimääräykset ja jatkuvat iskut kuitenkin vaikeuttavat työtämme merkittävästi. Vaadimme välitöntä ja pysyvää tulitaukoa, jotta voimme hoitaa potilaita ja toimittaa alueelle humanitaarista apua.

Gazan terveydenhuoltojärjestelmä on ollut jo valmiiksi ylikuormitettu ja alirahoitettu 16 vuotta kestäneen saarron takia. Olemme toimineet alueella vuodesta 1989 ja tarjonneet esimerkiksi leikkaushoitoa, trauma- ja palovammahoitoa, fysioterapiaa, toimintaterapiaa, terveysneuvontaa ja psykososiaalista tukea.

Länsirannalla miehityksen, väkivallan, työttömyyden ja köyhyyden vaikutukset mielenterveyteen ovat valtavat. Olemme tarjonneet psykologista tukea Hebronissa, Nablusissa ja Qalqilyassa sekä hoitaneet potilaita Hebronin kaupungin H2-alueella, jota Israel hallitsee. Palestiinalaisten liikkumista alueella on rajoitettu, mikä vaikeuttaa heidän mahdollisuuttaan päästä hoitoon.

Tulitauko Gazaan – nyt!

Lääkärit Ilman Rajoja vaatii Gazaan välitöntä ja pysyvää tulitaukoa. Tulitauko tarvitaan ihmishenkien suojaamiseksi ja humanitaaristen tarvikkeiden toimittamiseksi alueelle. Vaadimme, että kaikki konfliktin osapuolet suojelevat siviilejä ja kunnioittavat sairaaloita ja terveydenhuollon laitoksia, sairaanhoidon ajoneuvoja ja henkilökuntaa. Humanitaarisen avun vienti Gazaan on sallittava välittömästi.

Lue uutisia Palestiinasta

Lue lisää
Palestiina

Viimeisimmät verilöylyt Gazassa osoitus palestiinalaisten täydellisestä epäinhimillistämisestä

Lue lisää
Palestiina

Gazan terveydenhuoltojärjestelmän tuhoaminen on ”hiljaista tappamista”

Lue lisää
Palestiina

Avoin kirje päättäjille: vaadimme välitöntä ja jatkuvaa tulitaukoa Gazaan

Lue lisää
Palestiina

Isku sairaalaan Gazassa: Kaksi Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön lääkäriä kuoli

Kolme työntekijää, joilla on yllään Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön liivi, sekä kolme paikallista ensihoitajaa kävelee kadulla kuvan oikealla puolella selkä kohti kameraa. Vasemmalla näkyy ambulanssi. Lue lisää
Palestiina

Paljon “punaisia” potilaita – väkivalta Länsirannalla kiihtyy hälyttävästi

Lue lisää
Palestiina

Lääkärit Ilman Rajoja vaatii Gazaan tulitaukoa välittömästi

Neljä ambulanssia, joiden ympärillä ihmisiä. Lue lisää
Palestiina

Työntekijät mahdottoman edessä: Gazan terveydenhuolto on romahtamispisteessä

Lapsia vesikanisterien vieressä. Lue lisää
Palestiina

Inhimillisyys on palautettava Gazaan

Lue lisää
Palestiina

Gazan humanitaarinen kriisi

Ihmisiä rakennusten raunioiden keskellä. Lue lisää
Palestiina

Gazassa ei turvaa missään, haavoittuneiden vammat vaativat useita leikkauksia

Lue lisää
Palestiina

Lääkärit Ilman Rajoja Gazassa: sairaalat täynnä, ambulanssit eivät pääse liikkeelle iskujen vuoksi 

Lue lisää
Palestiina

Israelin pakkotoimet heikentävät ihmisten terveyttä Masafer Yattassa

Joukko ihmisiä kulkee raunioiden keskellä. Osa juoksee, osa katselee ympärilleen. Taustalla näkyy sortunut talo, jonka vieressä on muutamia vielä pystyssä oleva talo. Lue lisää
Palestiina

Kokemuksia Gazasta: “Elämme yötä päivää kauhun vallassa.”

Kuva kerrostalon raunioista. Lue lisää
Palestiina

Kymmeniä siviilejä kuoli ja Lääkärit Ilman Rajoja -klinikka vaurioitui Israelin ilmaiskussa Gazaan

Kuva lyhythiuksisesta miehestä, jolla on valkoinen paita ja harmaa hammari. Mies on laivan kannella. Lue lisää
Palestiina

Palestiinan tilanne on esimerkki rokottamisen julmasta epätasa-arvoisuudesta

Lue lisää

msf.org


Lisätietoa työstämme maailmalla löydät msf.org -sivuilta englanniksi.

Cookie Settings