Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tunnuksella varustettuun liiviin pukeutunut mies sairaalan leikkaussalissa.
© Linda Nyholm/MSF
Kirurgi, avustustyöntekijä Khassan El-Kafarna Kostiantynivkan sairaalassa Donetskissa, Ukrainassa.

Kahden rintaman välissä – puoliksi ukrainalainen, puoliksi palestiinalainen

Ukrainalaispalestiinalaisen kirurgimme Khassan El-Kafarnan molemmissa kotimaissa on sota. Hän hoitaa potilaita Kostjantynivkan sairaalassa Ukrainassa, lähellä rintamaa. Mitä tahansa voi tapahtua, mutta sodan ei saa antaa vallata mieltä – on keskityttävä siihen, mitä voi tehdä potilaiden hyväksi.

Meillä ei ole aikaa olla surullisia tai vihaisia. Meidän on oltava hyödyksi. Emme koskaan saa ennakkovaroitusta suuresta määrästä loukkaantuneita. Ensimmäinen merkki, jonka saamme, on sairaalaan saapuva ajoneuvo täynnä loukkaantuneita potilaita. He kertovat meille, mitä on tapahtunut, ja että meidän tulisi odottaa lisää potilaita. Sitten haavoittuneet saapuvat aaltoina.

Työskentelen kirurgina Kostjantynivkan sairaalassa Donetskin alueella, itäisessä Ukrainassa. Sairaala on lähellä rintamaa. Joudumme usein viemään monta potilasta yhtä aikaa leikkaussaliin. Lääkkeitä ja verivalmisteita kuluu, ja joskus hätätilanteissa jopa työntekijämme ovat luovuttaneet verta. Potilaiden tarinat eivät unohdu. Muistan isän ja tyttären, jotka olivat olleet bussipysäkillä, kun iskut alkoivat. Isä oli suojannut kehollaan lastaan ja kuollut välittömästi. Tytär loukkaantui vakavasti. Kun hänet tuotiin sairaalaamme, hänellä ei ollut pulssia. Kävimme välittömästi toimiin ja käynnistimme hoidon. Kun tunsimme pulssin, veimme hänet leikkaussaliin.

Saimme vakautettua tytön tilan, mutta leikkauksen jälkeenkin hänen verenpaineensa oli epävakaa. Minä ja akuuttilääkäri pysyimme hänen kanssaan koko yön teho-osastolla. Hän selvisi aamuun, joten päätimme siirtää hänet sairaalaan, jossa hän voisi saada erikoistuneempaa hoitoa. Muutamaa päivää myöhemmin kuulin hänen kuolleen. Työn luonteeseen kuuluu, että välillä potilaat kuolevat. Se voi silti olla todella vaikeaa – erityisesti, kun hän oli 16-vuotias teini, oikeastaan vasta lapsi. Tällaisten tapausten vuoksi en erikoistunut lastenkirurgiaan. Se on minulle liian raskasta.

Monet potilaistamme pystyvät kävelemään sairaalasta omin jaloin

Ennen kuin olin kirurgi Ukrainassa, olin koulupoika Gazassa. Olen puoliksi ukrainalainen, puoliksi palestiinalainen: synnyin Kiovassa, mutta kasvoin Gazassa. Siksi olen aina halunnut olla kirurgi. Näin lapsuudessani paljon väkivaltaa. Tiedän monta ihmistä, jotka tapettiin. Muistan, kuinka sotilaat tunkeutuivat kotiimme. Muistan myös Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön autot lapsuudestani Gazassa. Vaikka en tiennyt järjestöstä paljon, tiesin, että he olivat lääkäreitä, jotka auttoivat ihmisiä.

Kun sota syttyi Gazassa, vanhempani olivat ansassa siellä.* Joka aamu herätessäni tarkistin, olinko saanut heiltä viestejä. Toivoin vain heidän olevan vielä elossa. Heillä ei ollut sähköä ja vain vähän ruokaa. Sodassa ei koskaan voi olla täysin turvassa. Tähän sairaalaan saattaa osua. Sille ajatukselle ei kuitenkaan voi antautua, muuten ei pysty toimimaan. Työ, jota teemme täällä, on tärkeää. Minulle kaikista tärkeintä ovat ne potilaat, joita voimme auttaa.

Yksi potilaistani oli noin 55-vuotias nainen, joka tuotiin sairaalaan vakavasti loukkaantuneena. Emme tienneet varmuudella, oliko häneen osunut luoti vai sirpale, mutta se oli mennyt sisään hänen rintakehänsä oikealta puolelta ja jättänyt jälkeensä läpimitaltaan noin 20 senttiä pitkän ulostulohaavan. Oli vain millimetreistä kiinni, etteivät valtimot vahingoittuneet. Ajattelimme, ettei hän selviäisi leikkauksesta. Hänellä oli murtuneita kylkiluita, ilmarinta sekä verta rintaontelossa. Hänen tilansa oli pitkään kriittinen leikkauksen jälkeen, ja haava tulehtui. Luulimme, että hän kuolisi.

Jatkoimme kuitenkin naisen hoitamista, ja viikkojen myötä hänen tilansa koheni. Noin kuukausi saapumisensa jälkeen hänet voitiin kotiuttaa, ja hän käveli hymyillen ulos sairaalasta. Naisen toipuminen oli meille valtava onnellinen yllätys. Monet hoitamistamme potilaista pystyvät kävelemään sairaalasta omin jaloin pois. Lääkärinä se on hyvin palkitsevaa.

*Khassan El-Kafarnan vanhemmat ja veli onnistuivat pääsemään pois Gazasta vuoden 2023 lopulla ja asuvat nyt Ukrainassa.

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Ajankohtaista

Äiti pitää sylissään vauvaa, joka nukkuu rauhallisesti.
Lääkärit Ilman Rajoja

Paula Kamppuri-Oporta

Mosambik

Pelastettu vauva ja osaston täydeltä malariasta toipuvia lapsia

Lue lisää

F2F-vastaava

Lue lisää

Uusi rokote puolittaa kuolleisuuden ebolassa

Lue lisää
Palestiina

Viimeisimmät verilöylyt Gazassa osoitus palestiinalaisten täydellisestä epäinhimillistämisestä

Lue lisää
Poika, jolla on päänsä ympärillä side, halaa isäänsä.

Kannanotto: Kansainvälistä humanitaarista oikeutta ja kansainvälisen tuomioistuimen päätöksiä on noudatettava

Lue lisää

Kannanotto: Gazaan tarvitaan välitön ja pysyvä tulitauko

Lue lisää
Ruskeahiuksinen nainen, jolla on Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logolla varustettu paita, pitää käsiä huopaan kääriytyneen naisen ympärillä.

Kannanotto: “Ruandan malli” on julma ja vaarallinen

Lue lisää
Palestiina

Gazan terveydenhuoltojärjestelmän tuhoaminen on ”hiljaista tappamista”

Lue lisää
Viisi työasuista hymyilevää ihmistä ottaa ryhmäselfietä. Osalla on kaulassaan kimaltava virheä kauha ja kädessä diplomi.

Kuin renkaat vedessä: koulutuksen vaikutukset kantautuvat kauas 

Lue lisää
Neljä Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön työntekijää keskustelevat telttasairaalassa. Heillä on valkoiset, Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logolla varustetut liivit.
Sudan

“Yksi pahimmista kriiseistä vuosikymmeniin” – kansainvälinen puheenjohtajamme vetoaa avun kiireellisen laajentamisen puolesta Sudanissa

Lue lisää
Sudan

Sota Sudanissa kestänyt vuoden: Lääkärit Ilman Rajoja vaatii välitöntä humanitaarisen avun lisäämistä

Lue lisää
Haiti

Väkivalta Haitissa lisääntyy entisestään, Lääkärit Ilman Rajoja laajentaa sairaanhoidon apuaan pääkaupunki Port-au-Princessä

Lue lisää
Ruskeahiuksinen nainen, jolla on Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logolla varustettu paita, pitää käsiä huopaan kääriytyneen naisen ympärillä.

Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tuore raportti kertoo pushbackien ja EU-politiikan kuolettavista vaikutuksista

Lue lisää
Poika, jolla on päänsä ympärillä side, halaa isäänsä.

Vuosi kuvina: Luonnonmullistuksia, konflikteja ja epidemioita – mutta myös toivoa

Lue lisää
Lääkärit Ilman Rajoja

Paula Kamppuri-Oporta

Kolumbia

Suomalainen sairaanhoitaja lähti parantamaan terveyspalveluiden saatavuutta Kolumbiaan ja oppi, mikä avustustyössä on parasta

Lue lisää
Kariantti Kallio Keski-Afrikan tasavallassa

Kariantti Kallio

Haiti

Lääkärinä Haitissa: ”Kuvittele Helsinki, jossa Punavuori, Töölö ja Kallio ovat kaikki sodassa keskenään”

Lue lisää
Ukraina

Sota Ukrainassa

Päivitetty 12.3.2024 Lääkärit Ilman Rajoja on paikan päällä Ukrainassa. Hoidamme potilaita antamalla sairaanhoitoa ja leikkaushoitoa, pyörittämällä liikkuvia klinikoita sekä tarjoamalla psykologista tukea, kuntoutusta ja fysioterapiaa. Lisäksi koulutamme ammattilaisia ja lahjoitamme paikalliselle sairaanhoidolle lääkkeitä ja tarvikkeita. Työmme Ukrainassa vastaanotamme potilaita liikkuvilla klinikoilla, joilla tarjoamme yleisterveydenhuollon lisäksi psykologista tukea sekä seksuaali- ja lisääntymisterveydenhuoltoa lahjoitamme lääkkeitä ja tarvikkeita…
© Jean-Pierre Amigo
Cookie Settings