Kolme työntekijää, joilla on yllään Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön liivi, sekä kolme paikallista ensihoitajaa kävelee kadulla kuvan oikealla puolella selkä kohti kameraa. Vasemmalla näkyy ambulanssi.
© Faris Al-Jawad/Lääkärit Ilman Rajoja
Työntekijämme ja paikalliset ensihoitajat kävelevät Jeninin pakolaisleirin läpi 25. lokakuuta tehdyn ilmaiskun jälkeen.

Paljon “punaisia” potilaita – väkivalta Länsirannalla kiihtyy hälyttävästi

Sen jälkeen kun sota Gazassa eskaloitui 7. lokakuuta, Israelin joukot ja siirtokuntalaiset ovat lisänneet väkivaltaansa palestiinalaisia kohtaan Länsirannalla. Jeninissä ensihoitolääkärit on kutsuttu julkiseen sairaalaan lähes joka yö.

Kello on 2.30 yöllä Länsirannalla, Palestiinassa. Lääkärit kerääntyvät Jeninin sairaalan sisäänkäynnin eteen. Ammuskelun ääniin tulee lyhyt tauko, jota seuraa miesten huuto sekä sairaalan pihaan kääntyvän tuk-tukin, kolmipyöräisen skootterin, renkaiden kirskunta. Vähitellen sen kyydissä oleva veristen ruumiiden pino alkaa hahmottua.

Nuorilla miehillä on luodinreikiä vatsassaan ja reisissään. Heidät nostetaan paareille ja viedään päivystykseen, jossa heidät tutkitaan ja sidotaan. Sieltä heidät kiidätetään leikkaussaliin.

Teho-osastolla työskentelevä lääkäri Pedro Serrano kertoo, että sairaalaan tulee potilaita, jotka on luokiteltu “punaisiksi”, eli heidän tilansa on kriittinen.

“Suurinta osa vastaanottamistamme potilaista on ammuttu vatsaan ja jalkoihin”, Serrano kuvailee. “Osan maksa tai perna on hajonnut, kun taas joillakin on vakavia verisuonivaurioita.”

Väkivalta on jatkuvaa ja suurimmalla osalla sairaalaan tulevista potilaista on henkeä uhkaavia vammoja.

“Kerran yksi henkilö oli kävellyt aivan sairaalan sisäänkäynnin ulkopuolella, kun tarkka-ampuja ampui häntä päähän”, Serrano kertoo.

Potilaiden luokse ei päästä riittävän nopeasti

Sen jälkeen kun sota Gazassa eskaloitui 7. lokakuuta, väkivalta on lisääntynyt myös Länsirannalla. Jeninissä ensihoitolääkäreitä on pyydetty tuleman julkiseen sairaalaan lähes joka yö, kun Israelin panssarivaunut ja maajoukot ovat tunkeutuneet kaupunkiin. Palestiinan terveysministeriön mukaan Israelin joukot ovat tappaneet 30 ihmistä ja haavoittaneet ainakin 160 ihmistä pelkästään Jeninin kaupungissa viimeisen kuukauden aikana*.

Jeninin pakolaisleirin kujat ovat kapeita. Paikalliset ensihoitajat pujottelevat niitä pitkin lahjoittamallamme tuk-tukilla hakemaan haavoittuneita. Israelin joukot sulkevat leirin sisäänkäynnin usein kokonaan, minkä vuoksi ambulanssien on lähes mahdotonta päästä kriittisesti haavoittuneiden luo riittävän nopeasti, jotta näiden henki pelastuisi.

Sairaalan ulkopuolella luodinreikien lävistämän ambulanssin ympärillä on joukko ensihoitajia, jotka tuijottavat tyhjin silmin pimeään yöhön. Yksi heistä kertoo, että kun he yrittivät päästä haavoittuneiden luo leirillä, heitä ammuttiin. Hoitajien oli pakko evakuoida ambulanssi ja suojautua maahan 20 minuutiksi, kunnes Israelin joukot lähtivät.

Tuho näkyy ampuma- ja sirpalehaavoja saaneissa potilaissa, mutta myös itse kaupungissa. Puskutraktorit ja panssarivaunut ovat tuhonneet infrastruktuuria sekä symbolisesti tärkeitä rakennuksia. Väkivaltaiset hyökkäykset ja välikohtaukset eivät rajoitu vain Jeniniin. Palestiinalaisviranomaisten mukaan koko Länsirannalla on lokakuun 7. päivän jälkeen kuollut 165 palestiinalaista ja yli 2 400 on loukkaantunut*.

Jopa 6 000* ennen sodan eskaloitumista Israelissa työskennellyttä gazalaista asuu nyt Palestiinan työministeriön mukaan väliaikaissuojissa eri puolilla Länsirantaa, koska heidän työlupansa on peruttu. Työntekijämme ovat lahjoittaneet keskuksiin esimerkiksi lääkkeitä kroonisiin sairauksiin sekä tarjonneet mielenterveystukea. Osa potilaista kertoo, että Israelin joukot ovat hakanneet, nöyryyttäneet ja pahoinpidelleet heitä pidätysten yhteydessä.

“Olemme hoitaneet potilaita, joilla oli merkkejä siitä, että heidät on sidottu ja hakattu, tiettävästi Israelin joukkojen toimesta”, mielenterveystoiminnan johtaja Yanis Anagnostou kuvailee. “He kertovat, että heitä piinattiin useita tunteja ennen kuin heidät jätettiin Länsirannan rajalle.”

Väkivaltaa ja kotinsa menettäneitä

Israelin joukkojen ja siirtokuntien asukkaiden harjoittama väkivalta, pakkosiirrot ja liikkumisrajoitukset vaikuttavat palestiinalaisten jokapäiväiseen elämään Hebronin alueella Länsirannan eteläosissa. Paikalliset ovat kertoneet pitkään alueella työskennelleille työntekijöillemme, miten he tuntevat olonsa turvattomaksi kävellessään kotikaduillaan ja kuinka heidän pääsyään peruspalveluihin kuten ruokakauppoihin, toreille ja terveydenhuoltoon on rajoitettu voimakkaasti.

YK:n mukaan lokakuun 7. päivän jälkeen ainakin 111 palestiinalaista perhettä eli ainakin 905 ihmistä on joutunut jättämään kotinsa Länsirannalla Israelin joukkojen ja siirtokuntien asukkaiden harjoittamien väkivaltaisuuksien ja pelottelun vuoksi*.

Kymmenien kotinsa jättämään joutuneiden perheiden joukossa on kaksi perhettä, jotka joutuivat lähtemään kodeistaan Etelä-Hebronin kukkuloilla, kun siirtokuntien asukkaat polttivat heidän kotinsa, varastivat aurinkopaneeleita ja vesisäiliöitä ja katkaisivat vesiputkia. Työntekijämme tarjosivat heille mielenterveyspalveluita ja tarvikkeita, kuten peittoja, patjoja ja lämmittimiä.

Normaali reaktio epänormaaliin tilanteeseen

“Eräs nainen, jonka koti poltettiin maan tasalle, kertoi minulle, kuinka turvattomaksi, pelokkaaksi ja epävarmaksi hän tuntee olonsa edelleen”, kertoo Mariam Qabas, terveyden edistämisen päällikkö Hebronissa. “Hän sanoi minulle: en koskaan ajatellut lähteväni mailtani tai kodistani näin, mutta en voi vaarantaa poikiani ja perhettäni. En pysty näkemään tulevaisuutta. Tunnen oloni avuttomaksi ja voimattomaksi.”

“Nämä ovat täysin normaaleja reaktioita epänormaaleihin olosuhteisiin, joissa ihmiset kohtaavat voimakasta väkivaltaa ja turvattomuutta”, Qabas jatkaa.

Kehotamme Israelin viranomaisia osoittamaan pidättyväisyyttä Länsirannalla ja lopettamaan palestiinalaisiin kohdistuvan väkivallan ja pakkosiirrot sekä lopettamaan sellaiset rajoittavat toimenpiteet, jotka estävät palestiinalaisten pääsyn peruspalveluihin kuten sairaanhoitoon.

Pommitukset ja ihmisten kollektiivinen rankaiseminen Gazassa jatkuu, ja laittomuudet ja verenvuodatus leviävät myös Länsirannalle. Tulitauon ja humanitaarisen aselevon tarve on suurempi kuin koskaan.

*Tilanne 9.11.2023

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Ajankohtaista

Graafinen suunnittelija

Lue lisää
Neljä Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön työntekijää keskustelevat telttasairaalassa. Heillä on valkoiset, Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logolla varustetut liivit.
Sudan

“Yksi pahimmista kriiseistä vuosikymmeniin” – kansainvälinen puheenjohtajamme vetoaa avun kiireellisen laajentamisen puolesta Sudanissa

Lue lisää
Sudan

Sota Sudanissa kestänyt vuoden: Lääkärit Ilman Rajoja vaatii välitöntä humanitaarisen avun lisäämistä

Lue lisää
Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tunnuksella varustettuun liiviin pukeutunut mies sairaalan leikkaussalissa.
Lääkärit Ilman Rajoja

Khassan El-Kafarna

Ukraina

Kahden rintaman välissä – puoliksi ukrainalainen, puoliksi palestiinalainen

Lue lisää
Haiti

Väkivalta Haitissa lisääntyy entisestään, Lääkärit Ilman Rajoja laajentaa sairaanhoidon apuaan pääkaupunki Port-au-Princessä

Lue lisää
Ruskeahiuksinen nainen, jolla on Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logolla varustettu paita, pitää käsiä huopaan kääriytyneen naisen ympärillä.

Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tuore raportti kertoo pushbackien ja EU-politiikan kuolettavista vaikutuksista

Lue lisää
Poika, jolla on päänsä ympärillä side, halaa isäänsä.

Vuosi kuvina: Luonnonmullistuksia, konflikteja ja epidemioita – mutta myös toivoa

Lue lisää
Lääkärit Ilman Rajoja

Paula Kamppuri-Oporta

Kolumbia

Suomalainen sairaanhoitaja lähti parantamaan terveyspalveluiden saatavuutta Kolumbiaan ja oppi, mikä avustustyössä on parasta

Lue lisää
Kariantti Kallio Keski-Afrikan tasavallassa

Kariantti Kallio

Haiti

Lääkärinä Haitissa: ”Kuvittele Helsinki, jossa Punavuori, Töölö ja Kallio ovat kaikki sodassa keskenään”

Lue lisää
Palestiina

Avoin kirje päättäjille: vaadimme välitöntä ja jatkuvaa tulitaukoa Gazaan

Lue lisää
Palestiina

Isku sairaalaan Gazassa: Kaksi Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön lääkäriä kuoli

Lue lisää
Potilas ja sairaanhoitaja junassa.
Ukraina

Sisua vaativa matka: 36 tuntia potilaiden hoitoa junassa

Lue lisää
Palestiina

Lääkärit Ilman Rajoja vaatii Gazaan tulitaukoa välittömästi

Lue lisää
Työntekijä puhuu radiopuhelimeen Geo Barents -meripelastusaluksessa.

Tuhannet vetoavat kanssamme: eduskunnan ja hallituksen pitää turvata humanitaariset periaatteet

Lue lisää
Neljä ambulanssia, joiden ympärillä ihmisiä.
Palestiina

Työntekijät mahdottoman edessä: Gazan terveydenhuolto on romahtamispisteessä

Lue lisää
Lapsia vesikanisterien vieressä.
Palestiina

Inhimillisyys on palautettava Gazaan

Lue lisää
Cookie Settings