Potilas ja sairaanhoitaja junassa.
© Verity Kowal/MSF
Sairaanhoitaja Halyna Milovus mittaa potilaan verenpainetta sairaalajunassa 22.10.2023.

Sisua vaativa matka: 36 tuntia potilaiden hoitoa junassa

Lokakuussa 2023 Hersonin paikallinen terveysministeriö pyysi apuamme alueella sijaitsevan sairaalan evakuointiin Ukrainassa. Tämä on vuoden aikana toinen kerta, kun evakuoimme potilaita samasta sairaalasta pommitusten takia. Tässä artikkelissa lääkäri Nataliia Pyvovar kuvailee pitkää junamatkaa potilaiden kanssa Hersonista kohti turvaa.

”Käytän aina kahta sormusta, kun olen junassa. Nämä korut ovat yksinkertaisia, lähes näkymättömiä kädessäni. Kun haluan rentoutua tai rauhoittua, kieritän sormuksia sormessani. Se muistuttaa minua kodista ja rauhoittaa minua. Se antaa minulle voimaa.”

Nataliia Pivovar on lääkäri, joka työskentelee sairaalajunassamme Ukrainassa. Hän kertoo tarinaa ujo hymy huulillaan. Hän kuuluu työryhmään, joka evakuoi potilaita etulinjassa olevilta alueilta turvallisemmille alueille Ukrainaan.

Tänään on vuorossa jälleen uusi matka. Sille Nataliia lähtee luottavaisin mielin: yöllä ei kuulunut pommitusten ääniä, joten hän nukkui yönsä hyvin. Kunnon yöunet tulevat tarpeeseen, koska seuraavat 36 tuntia Nataliia hoitaa potilaita. Potilaista suurin osa on iäkkäitä ja monella heistä on esimerkiksi dementia tai CP-vamma.

”Valmistelemme junaa Hersonin matkaa varten. Sängyissä on puhtaat lakanat ja jokaisessa vaunussa on tarjolla vedenkeitin ja lounasta. Ukrainalaisissa junissa on penkkejä ylä- ja alatasolla: tällä kertaa käytämme vain alempia. Psyykkisiä sairauksia sairastavien potilaiden on tärkeää tuntea lattia jalkojensa alla. Se saa heidät tuntemaan olonsa rauhallisemmaksi.”

Räjähdykset kuuluvat junaan

Aurinko paistaa, kun sairaalajuna saapuu Hersoniin. Potilaat autetaan vaunuihin. Monet heistä suojaavat käsillään silmiään kirkkailta auringonsäteiltä. Potilaita istuu pyörätuoleissa ja paareilla. Monet heistä ovat liikuntarajoitteisia ja käyvät ulkona vain harvoin. Nataliian mukaan osa heistä näyttää hämmentyneiltä.

”Etulinja on todella lähellä. Junaan nousun aikana lähellä tapahtuu pommituksia, ja räjähdysten äänet kuuluvat junalle asti. Joillakin potilailla on kuulovamma, joten he eivät ole varmoja, mitä tapahtuu. He kysyvät meiltä, onko kaikki hyvin. Rauhoitan heitä sanomalla: ”Kaikki on hyvin. On tärkeää nousta junaan nyt, ja viemme sinut pian turvalliseen paikkaan.”

Matka on haastava. Lääkäreiden ja sairaanhoitajien on kommunikoitava jokaisen potilaan kanssa ja kerrottava, minne he ovat menossa ja miksi. ”Ihmiset kysyvät minulta, onko perillä turvallista ja tulevatko he palaamaan takaisin. Näiden keskustelujen aikana ajattelen omaa isoäitiäni ja sitä, kuinka vaikeaa iäkkäiden ihmisten on vaihtaa elinympäristöään.”

Yhdessä vaunussa Nataliia hoitaa yhdeksää potilasta. Osalta potilaista mitataan verenpaine, toisille annetaan lääkkeitä. Osa saa lisähappea happisäiliöiden avulla.

Nataliia astuu vaunujen välitilaan ja seisoo hetken yksin. Hän pyöräyttää sormuksiaan, hengittää syvään ja astuu sitten hymyillen seuraavaan vaunuun. Ja niin päivä jatkuu, vaunu kerrallaan.

Monella potilaalla on jäljellä vain muistoja

Jokaisella potilaalla on mukanaan vain pieni laukku, jossa on vaatteita ja asiakirjoja. 150 evakuoitavasta vain muutamalla on mukanaan valokuvia – suurimmalla osalla jäljellä on vain muistoja. Tämä on Nataliian mukaan ensimmäinen matka, jossa ihmisillä on mukanaan vain kallein omaisuutensa. Monet potilaista menettivät omaisuutensa, kun heidän koteihinsa hyökättiin, tai heillä ei ollut aikaa ottaa mitään mukaansa, kun he lähtivät pommitusten keskeltä.

Nataliian mukaan on tärkeää luoda rauhallinen ilmapiiri kaikkialla vaunussa. Jos yksi potilas ahdistuu, se voi vaikuttaa myös muihin. Nataliia kollegoineen keittää teetä ja tarjoilee lounasta, mikä lohduttaa potilaita.

”Jokaisella evakuointimatkalla on potilaita, joiden silmät muistan pitkään. Pohdin heidän tarinoitaan, polkujaan ja kohtaloitaan.”

Heidän joukossaan on 17-vuotias Hersonista kotoisin oleva poika, jolla on CP-vamma ja näkövamma, eikä hän kykene puhumaan. Junaan noustuaan hän on aluksi ahdistunut, liikuskelee sängyllään ja ahdistuu selvästi yhä enemmän. Nataliia lähestyy häntä ja alkaa puhua hänelle lempeästi pitäen kiinni hänen kädestään.

”Poika koskettaa sormuksiani, ja kerron hänelle, että jokaisen pitäisi löytää oma amuletti elämässään. Se voi olla mitä tahansa: kaulakoru, suosikkimuki, nenäliina tai pieni kivi. Amuletti on pieni asia, mutta se voi pelastaa ahdistukselta ja yksinäisyydeltä. Poika rauhoittuu, kun puhun hänelle.”

Poika ei voi ilmaista tunteitaan sanoin, mutta Nataliia aistii hänen kiitollisuutensa. 

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Ajankohtaista

Graafinen suunnittelija

Lue lisää
Neljä Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön työntekijää keskustelevat telttasairaalassa. Heillä on valkoiset, Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logolla varustetut liivit.
Sudan

“Yksi pahimmista kriiseistä vuosikymmeniin” – kansainvälinen puheenjohtajamme vetoaa avun kiireellisen laajentamisen puolesta Sudanissa

Lue lisää
Sudan

Sota Sudanissa kestänyt vuoden: Lääkärit Ilman Rajoja vaatii välitöntä humanitaarisen avun lisäämistä

Lue lisää
Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tunnuksella varustettuun liiviin pukeutunut mies sairaalan leikkaussalissa.
Lääkärit Ilman Rajoja

Khassan El-Kafarna

Ukraina

Kahden rintaman välissä – puoliksi ukrainalainen, puoliksi palestiinalainen

Lue lisää
Haiti

Väkivalta Haitissa lisääntyy entisestään, Lääkärit Ilman Rajoja laajentaa sairaanhoidon apuaan pääkaupunki Port-au-Princessä

Lue lisää
Ruskeahiuksinen nainen, jolla on Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logolla varustettu paita, pitää käsiä huopaan kääriytyneen naisen ympärillä.

Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tuore raportti kertoo pushbackien ja EU-politiikan kuolettavista vaikutuksista

Lue lisää
Poika, jolla on päänsä ympärillä side, halaa isäänsä.

Vuosi kuvina: Luonnonmullistuksia, konflikteja ja epidemioita – mutta myös toivoa

Lue lisää
Lääkärit Ilman Rajoja

Paula Kamppuri-Oporta

Kolumbia

Suomalainen sairaanhoitaja lähti parantamaan terveyspalveluiden saatavuutta Kolumbiaan ja oppi, mikä avustustyössä on parasta

Lue lisää
Kariantti Kallio Keski-Afrikan tasavallassa

Kariantti Kallio

Haiti

Lääkärinä Haitissa: ”Kuvittele Helsinki, jossa Punavuori, Töölö ja Kallio ovat kaikki sodassa keskenään”

Lue lisää
Palestiina

Avoin kirje päättäjille: vaadimme välitöntä ja jatkuvaa tulitaukoa Gazaan

Lue lisää
Palestiina

Isku sairaalaan Gazassa: Kaksi Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön lääkäriä kuoli

Lue lisää
Kolme työntekijää, joilla on yllään Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön liivi, sekä kolme paikallista ensihoitajaa kävelee kadulla kuvan oikealla puolella selkä kohti kameraa. Vasemmalla näkyy ambulanssi.
Palestiina

Paljon “punaisia” potilaita – väkivalta Länsirannalla kiihtyy hälyttävästi

Lue lisää
Palestiina

Lääkärit Ilman Rajoja vaatii Gazaan tulitaukoa välittömästi

Lue lisää
Työntekijä puhuu radiopuhelimeen Geo Barents -meripelastusaluksessa.

Tuhannet vetoavat kanssamme: eduskunnan ja hallituksen pitää turvata humanitaariset periaatteet

Lue lisää
Neljä ambulanssia, joiden ympärillä ihmisiä.
Palestiina

Työntekijät mahdottoman edessä: Gazan terveydenhuolto on romahtamispisteessä

Lue lisää
Lapsia vesikanisterien vieressä.
Palestiina

Inhimillisyys on palautettava Gazaan

Lue lisää
Cookie Settings