Ukraina
Sota Ukrainassa aiheuttaa sietämätöntä kärsimystä siviileille. Vuonna 2022 Lääkärit Ilman Rajoja laajensi toimintaansa nopeasti vastatakseen kärjistyneeseen konfliktiin. Jatkamme työtämme Ukrainassa, missä tuemme paikallisia terveydenhuollon laitoksia, ylläpidämme liikkuvia klinikoita ja tarjoamme sairaanhoitoa, fysioterapiaa sekä mielenterveyden tukea.
Vuonna 2023
- Teimme 59 500 poliklinikkavastaanottoa
- Mielenterveyden asiantuntijamme antoivat tukea ja hoitoa 12 700 yksilövastaanotolla
- Pidimme 4300 fysioterapiavastaanottoa
Lääkärit ja hoitajat jatkavat työtään kellon ympäri uskomattoman vaikeissa olosuhteissa etulinjan sairaaloissa. Tuemme sairaanhoitoa hoitamalla potilaita liikkuvilla klinikoilla, kouluttamalla paikallisia ammattilaisia sekä toimittamalla sairaaloihin lääkkeitä ja tarvikkeita. Suurin osa lääketieteellisestä ja humanitaarisesta avusta on ukrainalaisten lääkäreiden ja järjestöjen toimittamia: meidän tehtävämme on kuunnella, mitä he kertovat meille, ja löytää keinot, joilla voimme parhaiten tukea heitä ja vastata heidän tarpeisiinsa.
Vuoden 2024 alussa Ukrainassa oli yli kolme ja puoli miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Usein kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevat ihmiset jäävät hyökkäyksen kohteeksi joutuneisiin kaupunkeihin ja kyliin, koska he eivät voi tai halua paeta. He voivat olla ikääntyneitä, vammaisia tai jatkuvaa sairaanhoitoa tarvitsevia, kroonisia sairauksia sairastavia ihmisiä. Sodan vuoksi he eivät saa hoitoa ja tarvitsemiaan lääkkeitä.
Ihmiset ovat murtuneita sodasta ja sen seurauksista. Mielenterveystarpeet ovat valtavat, ja hoidon tarjoaminen on meille prioriteetti. Lisäksi tuemme psykologisen ja psykiatrisen avun tarjoamista sairaaloissa ympäri maata. Tarjoamme apua myös seksuaalista ja sukupuolittunutta väkivaltaa kokeneille ihmisille.
Työmme Ukrainassa
- vastaanotamme potilaita liikkuvilla klinikoilla, joilla tarjoamme yleisterveydenhuollon lisäksi psykologista tukea sekä seksuaali- ja lisääntymisterveydenhuoltoa
- lahjoitamme lääkkeitä ja tarvikkeita sairaaloihin ja terveydenhuollon laitoksiin
- koulutamme paikallisia terveydenhuollon ammattilaisia esimerkiksi mielenterveyden ja monipotilastilanteiden teemoihin
- tarjoamme fysioterapiaa ja leikkauksenjälkeistä hoitoa sekä mielenterveyden tukea sodassa haavoittuneille
Tukea vuodesta 1999
Olemme työskennelleet Ukrainassa ensimmäisen kerran vuonna 1999. Olemme nähneet kymmenen vuotta kestäneen konfliktin vaikutukset ihmisten terveyteen. Ennen sodan eskaloitumista olemme hoitaneet muun muassa tuberkuloosia, C-hepatiittia ja hiv/aidsia sairastavia potilaita maan itäosissa. Olemme tarjonneet koulutusta ja tukea lääkäreille ja sairaanhoitajille, jotka työskentelevät kontaktilinjan lähellä sijaitsevissa terveyskeskuksissa. Olemme kouluttaneet heitä antamaan myös mielenterveysongelmiin liittyvää tukea. Konfliktin koettelemille ihmisille mielenterveyden hoito on tärkeää, mutta perusterveydenhuollossa sitä ei ole aiemmin ollut saatavilla. Konfliktin pitkittyessä on ensisijaisen tärkeää varmistaa lääkkeiden saatavuus ja ihmisten pääsy terveydenhuollon piiriin.