Koronarokotteet kuuluvat kaikille: allekirjoita vetoomus

Koronarokotteet kuuluvat kaikille – ei patentteja pandemiassa

Covid-19-tauti ei tunne rajoja. Se tappaa ja aiheuttaa kärsimystä potilaille kaikkialla maailmassa. Siitä huolimatta lääkeyritykset rajoittavat koronarokotteiden maailmanlaajuista saantia. Patenteilla ne määrittelevät missä ja millä hinnalla rokotetta tuotetaan, ja kenelle sitä myydään ja milloin. On aika tehdä koronarokotteista patenttivapaita: varmistetaan, että rokote on saatavilla jokaiselle halukkaalle – yli rajojen. Allekirjoita vetoomus!
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Kun täytät tämän lomakkeen, sinulle tulee automaattisesti seuraava uutiskirjeemme. Ei huolta, uutiskirjetilauksen voi helposti perua jokaisesta viestistä. Voit tutustua tietosuojaselosteeseemme täällä.
  • Hidden

Pandemia ei ole ohi missään ennen kuin se on ohi kaikkialla

Covid-19-pandemia koskettaa meitä jokaista: sinua, minua ja jokaista ihmistä eri puolella maailmaa. Jokaisen pistetyn rokotteen myötä meidän suomalaisten huoli helpottuu: isovanhempamme, vanhempamme, lääkärit, sairaanhoitajat ja muut kriittiset työntekijät ovat pistos pistokselta vähän enemmän turvassa. Jokaisella ihmisellä tulisi olla mahdollisuus samaan turvaan – riippumatta siitä missä päin maailmaa elää.

Tällä hetkellä lähes 90 prosenttia koronarokotteista on annettu korkean tai ylemmän keskitulotason maille. Samaan aikaan matalan tulotason maat ovat jääneet lähes kokonaan ilman. Pandemia päättyy vasta, kun jokaisella ihmisellä on mahdollisuus saada rokotteita, hoitoja ja testejä – kohtuuhinnalla! Vaaditaan yhdessä, että Suomen hallitus asettaa ihmishenget lääkeyhtiöiden voittojen edelle. Pandemian aikana lääkinnällisillä covid-19-tuotteilla ei pitäisi olla patentteja.

Jotta pandemia voidaan pysäyttää, tulee rokotteita, teknologiaa ja osaamista jakaa tasapuolisesti. Tätä ei tehdä ilman rokotteiden patenttioikeuksien purkamista. Nyt lääkeyritykset pitävät patenttioikeudellaan lähes koko maailmaa panttivankina, vaikka koronalääkkeiden, -rokotteiden ja -testien kehittämiseen on saatu runsaasti julkista rahoitusta.

Hallitukset ovat keskustelleet melkein vuoden Maailman kauppajärjestö WTO:ssa Intian ja Etelä-Afrikan vetoomuksesta, jossa ehdotetaan, että testeillä, hoidoilla ja rokotteilla ei olisi patentteja pandemian aikana. Kun Intia ja Etelä-Afrikka tekivät ehdotuksensa, koronavirukseen oli kuollut miljoona ihmistä ympäri maailmaa. Nyt tautiin on kuollut lähes neljä miljoonaa ihmistä.

Yhdysvallat, Uusi-Seelanti ja Brasilia ovat jo muuttaneet kantaansa, ja ne puoltavat nyt patenttivapautta. Myös Euroopan Unionin parlamentti kannattaa patenttioikeudesta luopumista. Tämä ei riitä: Suomen on oltava aktiivisesti vaatimassa patenttien vapauttamista.

Tämä ei olisi ensimmäinen kerta, kun patentteja puretaan

Patentteja on purettu aiemminkin. Esimerkiksi vuonna 2001 aids-lääkkeiden patentteja purettiin, jolloin potilailla matalan tulotason maissa oli niihin ensimmäistä kertaa varaa. Miljoonia ihmishenkiä pelastui. Varmistetaan, että jokaisella ihmisellä on mahdollisuus saada rokotteita, hoitoja ja testejä – kohtuuhinnalla. Vaadi Suomen hallitusta laittamaan pandemiassa ihmishenget voittojen ja patenttien edelle.
Allekirjoita vetoomus
Cookie Settings