© Jean-Pierre Amigo

Sota Ukrainassa

Päivitetty 12.3.2024

Lääkärit Ilman Rajoja on paikan päällä Ukrainassa. Hoidamme potilaita antamalla sairaanhoitoa ja leikkaushoitoa, pyörittämällä liikkuvia klinikoita sekä tarjoamalla psykologista tukea, kuntoutusta ja fysioterapiaa. Lisäksi koulutamme ammattilaisia ja lahjoitamme paikalliselle sairaanhoidolle lääkkeitä ja tarvikkeita.

Työmme Ukrainassa

  • vastaanotamme potilaita liikkuvilla klinikoilla, joilla tarjoamme yleisterveydenhuollon lisäksi psykologista tukea sekä seksuaali- ja lisääntymisterveydenhuoltoa
  • lahjoitamme lääkkeitä ja tarvikkeita sairaaloihin ja terveydenhuollon laitoksiin
  • koulutamme paikallisia terveydenhuollon ammattilaisia esimerkiksi mielenterveyden ja monipotilastilanteiden teemoihin
  • tarjoamme fysioterapiaa ja leikkauksenjälkeistä hoitoa sekä mielenterveyden tukea sodassa haavoittuneille

Tarve humanitaariselle ja lääkinnälliselle avulle on edelleen suuri

Ukrainalaiset lääketieteen ammattilaiset työskentelevät kellon ympäri äärimmäisen vaikeissa olosuhteissa rintaman lähialueilla olevissa sairaaloissa. Tuemme paikallisia ammattilaisia toimittamalla alueille lääkintätarvikkeita. Lisäksi tarjoamme teknistä tukea ja koulutusta. Ukrainassa lääkärit ovat kokeneita ja monet pitkälle kouluttautuneita erikoislääkäreitä. Sodassa lääkärit ja hoitajat tarvitsevat kuitenkin uudenlaista osaamista liittyen esimerkiksi monipotilastilanteisiin. Lääkärit Ilman Rajoja tarjoaa koulutusta sairaaloille, lääkäreille, sairaanhoitajille sekä vapaaehtois- ja kansalaisjärjestöille. Samalla tunnistamme ja vastaamme lääketieteellisiin ja humanitaarisiin tarpeisiin, kun niitä tulee esiin.

Toivoa fysioterapiasta

Vadim työskentelee fysioterapeuttinamme Ukrainan Vinnytsiassa. Hänen potilaillaan on muun muassa sotavammoja. Useimmilta on amputoitu raajoja.

“Olemme saaneet myönteistä palautetta ja tarinoita potilailta, joista osa saapui pyörätuolissa ja lähti kävellen. Toisaalta tuntuu kipeältä huomata, että tarpeet kasvavat ja sotavammapotilaiden määrä lisääntyy”, Vadim sanoo.

Jaroslav on yksi Vadimin potilaista. Hän menetti molemmat jalkansa pommitusten vuoksi, ja joutui käymään läpi yli kymmenen leikkausta.

“Olen Ukrainan asevoimissa. Täysimittaisen sodan ensimmäisenä päivänä venäläiset alkoivat pommittaa Vinnytsian sotilasyksikköä, johon minut oli sijoitettu”, Jaroslav kertoo.

”Muistan maanneeni oikealla kyljelläni ja huomanneeni, että menetin oikean jalkani. Kysyin vieressäni olevilta kavereilta: onko vasen jalka vielä ehjä? He vastasivat, että sitäkään ei ole. En tuntenut kipua. Haistoin vain veren, sitä oli paljon.”

Jaroslav on tehnyt venyttelyharjoituksia ja parantanut lihasvoimaa fysioterapeutin kanssa. ”Osa jalasta oli täysin surkastunut. Nyt on toivoa siitä, että saan pian proteesin.”

Kuntoutusta ja mielenterveyden tukea

Kohtaamiemme potilaiden vammat ja kertomukset osoittavat, että siviilien turvallisuutta ei huomioida. Olemme syvästi huolissamme konfliktin seurauksista Ukrainassa asuvien terveyteen. Maan itäosissa konfliktin keskellä jo kymmenen vuotta eläneillä ihmisillä oli jo ennen nykyistä sotaa erityisiä sairaanhoidon tarpeita. Pyrimme varmistamaan hoidon ja säännöllisen lääkityksen jatkumisen haavoittavassa asemassa oleville potilaille, kuten vanhuksille, vammaisille ja kroonisia sairauksia sairastaville, jotta heidän terveydentilansa ei heikkenisi.

Tarjoamme potilaille myös fysioterapiaa, kuntoutusta ja mielenterveyden tukea. Monet ovat loukkaantuneet tai vammautuneet sodassa. Ihmiset kärsivät voimakkaasta pelosta, jatkuvasta stressistä, huolesta, toivottomuudesta ja paniikkikohtauksista. Pyrimme varmistamaan, että myös psyykkisistä sairauksista kärsivillä on mahdollisuus saada lääkitystä ja hoitoa. Sodassa tilanteet muuttuvat nopeasti, ja potilaidemme ja henkilökuntamme turvallisuus on meille tärkeintä. Yksi asia on varma: ihmiset konfliktin keskellä tarvitsevat mahdollisimman paljon tukea.


Lääkärit Ilman Rajoja on työskennellyt Ukrainassa vuodesta 1999. Ennen sodan eskaloitumista olemme hoitaneet muun muassa tuberkuloosia ja C-hepatiittia sairastavia ihmisiä. Olemme tarjonneet myös koulutusta ja tukea lääkäreille ja sairaanhoitajille, jotka työskentelevät kontaktilinjan lähellä sijaitsevissa terveyskeskuksissa.

Olemme kouluttaneet lääkäreitä ja sairaanhoitajia antamaan mielenterveysongelmiin liittyvää hoitoa ja tukea. Konfliktin koettelemille ihmisille mielenterveyden hoito on tärkeää, mutta perusterveydenhuollossa sitä ei ole aiemmin ollut saatavilla. Konfliktin jatkuessa on ensisijaisen tärkeää varmistaa lääkkeiden saatavuus sekä ihmisten pääsy terveydenhuollon ja avun piiriin.

Lue uutisia Ukrainasta:

Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tunnuksella varustettuun liiviin pukeutunut mies sairaalan leikkaussalissa.
Lääkärit Ilman Rajoja

Khassan El-Kafarna

Lue lisää
Ukraina

Kahden rintaman välissä – puoliksi ukrainalainen, puoliksi palestiinalainen

Potilas ja sairaanhoitaja junassa. Lue lisää
Ukraina

Sisua vaativa matka: 36 tuntia potilaiden hoitoa junassa

Lue lisää
Ukraina

Myönteisiä tarinoita sodan keskeltä?

Lue lisää
Ukraina

Lääkärit Ilman Rajoja todistanut miinoja Ukrainassa sairaaloiden sisällä

Lue lisää
Ukraina

Babushkat rintamalinjojen välissä – ikääntyneet naiset ilman terveydenhuoltoa Ukrainassa

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Ajankohtaista

Työntekijä puhuu radiopuhelimeen Geo Barents -meripelastusaluksessa.

Varainhankinnan koordinaattori

Lue lisää
Äiti pitää sylissään vauvaa, joka nukkuu rauhallisesti.
Lääkärit Ilman Rajoja

Paula Kamppuri-Oporta

Mosambik

Pelastettu vauva ja osaston täydeltä malariasta toipuvia lapsia

Lue lisää

Uusi rokote puolittaa kuolleisuuden ebolassa

Lue lisää
Palestiina

Viimeisimmät verilöylyt Gazassa osoitus palestiinalaisten täydellisestä epäinhimillistämisestä

Lue lisää
Poika, jolla on päänsä ympärillä side, halaa isäänsä.

Kannanotto: Kansainvälistä humanitaarista oikeutta ja kansainvälisen tuomioistuimen päätöksiä on noudatettava

Lue lisää

Kannanotto: Gazaan tarvitaan välitön ja pysyvä tulitauko

Lue lisää
Ruskeahiuksinen nainen, jolla on Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logolla varustettu paita, pitää käsiä huopaan kääriytyneen naisen ympärillä.

Kannanotto: “Ruandan malli” on julma ja vaarallinen

Lue lisää
Palestiina

Gazan terveydenhuoltojärjestelmän tuhoaminen on ”hiljaista tappamista”

Lue lisää
Viisi työasuista hymyilevää ihmistä ottaa ryhmäselfietä. Osalla on kaulassaan kimaltava virheä kauha ja kädessä diplomi.

Kuin renkaat vedessä: koulutuksen vaikutukset kantautuvat kauas 

Lue lisää
Neljä Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön työntekijää keskustelevat telttasairaalassa. Heillä on valkoiset, Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logolla varustetut liivit.
Sudan

“Yksi pahimmista kriiseistä vuosikymmeniin” – kansainvälinen puheenjohtajamme vetoaa avun kiireellisen laajentamisen puolesta Sudanissa

Lue lisää
Sudan

Sota Sudanissa kestänyt vuoden: Lääkärit Ilman Rajoja vaatii välitöntä humanitaarisen avun lisäämistä

Lue lisää
Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tunnuksella varustettuun liiviin pukeutunut mies sairaalan leikkaussalissa.
Lääkärit Ilman Rajoja

Khassan El-Kafarna

Ukraina

Kahden rintaman välissä – puoliksi ukrainalainen, puoliksi palestiinalainen

Lue lisää
Haiti

Väkivalta Haitissa lisääntyy entisestään, Lääkärit Ilman Rajoja laajentaa sairaanhoidon apuaan pääkaupunki Port-au-Princessä

Lue lisää
Ruskeahiuksinen nainen, jolla on Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logolla varustettu paita, pitää käsiä huopaan kääriytyneen naisen ympärillä.

Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tuore raportti kertoo pushbackien ja EU-politiikan kuolettavista vaikutuksista

Lue lisää
Poika, jolla on päänsä ympärillä side, halaa isäänsä.

Vuosi kuvina: Luonnonmullistuksia, konflikteja ja epidemioita – mutta myös toivoa

Lue lisää
Lääkärit Ilman Rajoja

Paula Kamppuri-Oporta

Kolumbia

Suomalainen sairaanhoitaja lähti parantamaan terveyspalveluiden saatavuutta Kolumbiaan ja oppi, mikä avustustyössä on parasta

Lue lisää
Mies ja nainen istuvat vierekkäin ja pitävät toisiaan kädestä kiinni. Miehellä on käsi naisen ympärillä, ja kumpikin hymyilee.
Ukraina

Rakkautta ja muita parannuskeinoja: “Haluan kertoa tarinani, koska minä olen hengissä”

Potilaskeskeinen lähestymistapa lääkeresistentin tuberkuloosin (DR-TB) hoitoon on edistänyt hoidon onnistumista Zhytomyrissa, Ukrainassa. Vielä sinä aamuna hän ei osannut aavistaa, että oli juuri tavannut tulevan vaimonsa. Sergey ei osannut arvata, että käynti jääkaapilla johtaisi lopulta ikimuistoiseen päivään. Aikaisena elokuisena aamuna Ukrainassa vuonna 2020 väsynyt 40-vuotias Sergey tapasi Natashan. Vielä sinä aamuna hän ei osannut aavistaa, että…
© Nitin George/MSF
Cookie Settings