© MSF/Hussein Amri
Terveysvalistajat keskustelevat keskenään ennen kuin menevät Toro-yhteisöön Bauchin osavaltiossa.

Nigeria

Pitkään jatkunut väkivalta ja aseelliset konfliktit, aliravitsemus ja infektiotaudit luovat suuren tarpeen humanitaariselle avulle. Lääkärit Ilman Rajoja auttaa konfliktin keskellä eläviä ja kotinsa jättäneitä ihmisiä.

Vuonna 2022

  • Teimme 945 500 poliklinikkavastaanottoa
  • Hoidimme 348 100 malariapotilasta
  • Otimme 185 400 lasta aliravitsemuksen polikliiniseen hoitoon
  • Otimme 116 800 ihmistä sairaalahoitoon
  • Tarjosimme 36 900 lapselle osastohoitoa aliravitsemukseen
  • Autoimme 25 000 vauvaa maailmaan
  • Hoidimme 23 100 tuhkarokkoon sairastunutta lasta
  • Mielenterveyden asiantuntijamme antoivat tukea ja hoitoa 12 200 vastaanotolla
  • Hoidimme 3800 kolerapotilasta

Maan sisäisten pakolaisten pääsy terveydenhuollon pariin on hyvin rajallista. Leireillä on pulaa ruoasta, puhtaasta vedestä ja sanitaatiosta. Viranomaiset ovat sulkeneet pakolaisleirejä, ajaen ihmiset epävirallisiin ja vaarallisiin leiriytymiin. Tarjoamme pakolaisille sairasvastaanottoja, äitiysneuvolapalveluita, terveyteen liittyvää koulutusta, ravinto-ohjelmia ja hoitoa seksuaalista väkivaltaa kokeneille.

Viimevuosien ajan väkivaltaisuudet ovat paikoittain kiihtyneet vaikeuttaen toimintaamme. Pettymykseksemme jouduimme sulkemaan projektimme kahdessa kaupungissa maan koillisosissa, liian suureksi kasvaneiden riskien vuoksi. Lisäksi jouduimme laskemaan potilaskapasiteettiamme vain kolmannekseen alkuperäisestä pyörittämässämme sairaalassa luoteisessa Nigeriassa. Pyrimme kuitenkin jatkamaan hoidon tarjoamista epävakaudesta huolimatta. Jatkoimme työskentelyämme kymmenessä terveyskeskuksessa ja kahdessa sairaalassa Shinkafin ja Zurmin alueilla.

Epävakaat elinolot kasvattavat tartuntatautien riskiä. Tarjoamme kattavaa hoitoa moniin infektiotauteihin, kuten tuhkarokkoon, keuhkokuumeeseen ja lassakuumeeseen. Toimimme yhteistyössä paikallisen terveysministeriön kanssa hillitäksemme ympäri maata puhjenneita koleraepidemioita. Järjestämme massarokotuskampanjoita, koulutamme paikallista terveydenhuollon henkilökuntaa ja kasvatamme tietoisuutta tartuntataudeista paikallisissa yhteisöissä, estääksemme uudet tartunnat ja rikkoaksemme stigmaa.

Äiti- ja lapsikuolemat ovat yleisiä. Maailman terveysjärjestön arvioiden mukaan 20 prosenttia kaikista maailman äitiyskuolemista tapahtuu Nigeriassa. Järjestöllämme on äitiys- ja vastasyntyneiden osasto Jahunissa sijaitsevassa sairaalassa. Tuemme julkista terveydenhuoltoa tarjoamalla neuvolapalveluja raskaudenaikaisten komplikaatioiden vähentämiseksi ja avustamme haastavissa synnytyksistä. Lisäksi hoidamme seksuaalista ja sukupuolittunutta väkivaltaa kokeneita tarjoamalla jälkiehkäisypillereitä, neuvontaa ja psykososiaalista tukea sekä hoitamalla sukupuolitauteja. Vähintään puolet seksuaalista väkivaltaa kokeneista on alaikäisiä.

Lasten aliravitsemuksen taso on Nigeriassa huolestuttava. Laajensimme toimintaamme vuonna 2022 aliravitsemuskriisiin vastataksemme. Tarjoamme hoitoa 32 poliklinikalla sekä kymmenellä terapeuttisella osastolla maan luoteisosissa. Odotettua korkeampi määrä aliravitsemustapauksia maan koillisosissa vaati meitä kasvattamaan hoitokapasiteettiamme kolminkertaiseksi.

Maan pohjoisosassa Sokotossa sijaitsee noman hoitoon erikoistunut lastensairaala, jossa järjestömme keskittyy kirurgisten potilaiden hoitoon. Noma on kasvojen kuoliota ja epämuodostuneisuutta aiheuttava tulehduksellinen sairaus, johon sairastuvat yleensä alle kuusivuotiaat lapset, joiden vastustuskyky on madaltunut aliravitsemuksen vuoksi. Teemme korjausleikkauksia ja annamme psykososiaalista tukea sairaudesta kärsiville ja heidän perheilleen.

Lue lisää

msf.org

Lisätietoa työstämme maailmalla löydät msf.org -sivuilta englanniksi.

Cookie Settings