Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön lääkäri kuuntelee pienen keskosen rintaa sairaalassa Kabulissa.
© Kate Stegeman/MSF
Lääkäri kuuntelee keskosen rintaa Dasht-e-Barchin julkisessa sairaalassa Kabulissa.

Afganistan

Elokuussa 2021 Afganistanin islamilainen emiraatti Taliban astui valtaan maan pääkaupungissa Kabulissa hallituksen kaatumisen jälkeen. Yhdysvallat sekä NATO vetäytyivät maasta samana syksynä. Talibanin valtaannousun myötä useat kansainväliset lahjoittajat keskeyttivät rahoituksen jakamisen maahan, mistä paikallinen terveydenhuolto oli riippuvainen. Lisäksi paikalliset sairaalat kärsivät osaavien ammattilaisten ja lääkkeiden puutteesta. Suurella osalla ihmisistä ole pääsyä terveydenhuollon piiriin. Lääkärit Ilman Rajoja jatkaa toimintaansa epävakaassa ilmapiirissä, jotta afganistanilaisilla olisi mahdollisuus saada hoitoa.

Afganistan on yksi maailman vaarallisimmista maista synnyttää. Äitiyskuolleisuus on korkea: maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan noin 4300 naista kuolee vuosittain raskauden tai synnytyksen aikaisiin komplikaatioihin. Monet naiset synnyttävät kotona ilman kätilöä joko taloudellisista syistä tai siksi, ettei alueella ole synnytyssairaalaa. Lääkärit Ilman Rajoja tarjoaa perhesuunnittelu- ja äitiysneuvolapalveluita ja hoitaa riskiraskauksia sekä vaikeita synnytyksiä. Tarjoamme afgaaninaisille ammatillista lisäkoulutusta ja olemme yksi suurimmista naisten työllistäjistä Khostissa, maan itäosassa. 
 
Aliravitsemus uhkaa suurta osaa maan lapsista. Lääkärit Ilman Rajoja tukee paikallista terveydenhuoltojärjestelmää ja hoitaa vakavasti aliravittuja lapsia. Järjestö tarjoaa myös lastenneuvolapalveluita ja rokottaa vastasyntyneitä.  
 
Keskitymme myös traumapotilaiden hoitoon ja tehohoitoon. Tapaturma-asemillemme hakeutuu jatkuvasti taisteluissa ja onnettomuuksissa loukkaantuneita ihmisiä. Meillä on vuodeosastoja ja leikkaussaleja, joissa potilaat saavat laadukasta kirurgista hoitoa. 
 
Tuberkuloositartunnat ovat kasvussa Afganistanissa. Lääkärit Ilman Rajoja diagnosoi ja hoitaa infektiotauteja ja tarjoaa antibioottien sijaan vähemmän sivuvaikutuksia aiheuttavia lääkkeitä vastustuskykyistä tuberkuloosia sairastaville. Lisäksi hoidamme akuuttia vesiripulia. 
Heratissa tarjotaan sairaanhoitoa, lasten rokotuksia ja ravitsemushoitoa maan sisäisille pakolaisille, sekä äitiysneuvolapalveluita. Lääkärit Ilman Rajoja tukee Heratissa myös alueellisen sairaalan 74-paikkaista vuodeosastoa aliravituille lapsille sekä tarjoaa sairaalassa lasten päivystystä ja ylläpitää teho-osastoa. Heratissa on hoidettu myös covid-19-potilaita.  
 
Sairaalamme ovat viime vuosina joutuneet aseellisten hyökkäysten kohteeksi Afganistanissa. Lokakuussa 2015 Yhdysvaltain ilmaiskut tuhosivat tapaturma-asemamme Kunduzissa, maan pohjoisosassa. Iskussa kuoli 42 potilasta ja 14 henkilökuntamme jäsentä. Aseistettu ryhmä hyökkäsi äitiysosastollemme Kabulissa sijaitsevaan Dasht-e-Barchin sairaalaan toukokuussa 2020. Kuolleiden joukossa oli 16 äitiä, kaksi lasta ja järjestömme kätilö. Hyökkäyksen jälkeen teimme vaikean päätöksen vetäytyä Kabulin sairaalasta. Naiset jäivät alueelle ilman mahdollisuutta synnyttää turvallisissa olosuhteissa. 

Lue uutisia Afganistanista

Arkkitehti Erika Alatalo Kunduzin traumasairaalan rakennustyömaalla
Lääkärit Ilman Rajoja

Erika Alatalo

Lue lisää
Afganistan

Kunduzin uusi traumasairaala on lähes valmis ja takaa entistä monipuolisemman hoidon

Kolme sairaanhoitohenkilökunnan jäsentä suorittavat leikkausta. Lue lisää
Afganistan

Puolueettomuus kriisitilanteessa takaa työn jatkumisen Afganistanissa

Hoitohenkilökunta nostaa potilasta sairaalasängyltä Lue lisää
Afganistan

Lääkärimme juoksivat kaduilla taisteluiden välissä hoitaakseen loukkaantuneita Afganistanissa

Lue lisää
Afganistan

Afganistanissa työskennellyt lääkäri seuraa uutisia täysin eri silmin

Lue lisää
Afganistan

Lääkärit Ilman Rajoja jatkaa työtä Afganistanissa – potilaiden määrä kasvanut järjestön sairaaloissa

Kaksi miestä hoitaa paareilla makaavaa loukkaantunutta miestä. Miehen verinen käsi on paketoitu. Lue lisää
Afganistan

Loukkaantuneiden ja sotaa paenneiden määrät kasvavat, kun väkivaltaisuudet leviävät ympäri Afganistania

Poika makaa sairaalasängyssä. Hänen päänsä ympärillä on kääreitä. Lue lisää
Afganistan

Afganistanin yhteenotot yhä intensiivisempiä: “Tilanne on ollut kauhea jo kuukausia, mutta nyt se on pahentunut entisestään”

Lue lisää
Afganistan

Vetäydymme Dasht-e-Barchin sairaalasta toukokuisen hyökkäyksen vuoksi, jossa tapettiin potilaita ja henkilökuntaa

Lue lisää
Afganistan

Kabulin sairaalahyökkäyksen tarkoitus oli tappaa mahdollisimman monta äitiä: “He tulivat tappamaan äidit”

Lue lisää
Afganistan

Afganistan: järjettömässä iskussa kuoli raskaana olevia naisia ja lapsia

Hoitaja pitelee vastasyntynyttä pukeutuneena huiviin kulttuurin edellyttämällä tavalla. Lue lisää
Afganistan

Khostissa sijaitsee vilkkain synnytyssairaalamme: ”Hei sisko! Minä pidän sinusta huolta”

Lue lisää

msf.org

Lisätietoa työstämme maailmalla löydät msf.org -sivuilta englanniksi.

Cookie Settings