© Mohammad Masri

Gazan humanitaarinen kriisi

Päivitetty: 8.11.2023

Lauantaina 7. lokakuuta Hamas laukaisi 5 000 rakettia ja hyökkäsi Israeliin, joka käynnisti vastatoimet. Kyseessä on rajuin konfliktin eskaloituminen vuosiin.

Näkemämme väkivalta on järkyttävää. Tilanne on vaikea, ja muuttuu koko ajan. Sairaalat ovat äärimmilleen kuormittuneita ja hädin tuskin toiminnassa. Vaikka humanitaariset ja sairaanhoidon tarpeet Gazassa ovat erittäin suuret, humanitaarisen avun ja henkilöstön on äärimmäisen vaikeaa päästä sitä eniten tarvitsevien ihmisten luo. Yli 15 vuotta kestäneen saarron jälkeen terveydenhuoltojärjestelmä on jo valmiiksi heikko, ja nykytilanne vaurioittaa sitä entisestään.

error

Humanitaarinen apu ei ole etuoikeus vaan välttämättömyys

Israel on saartanut Gazan ja tavaraa ei liiku sisään eikä ulos. Sallitun humanitaarisen avun määrä on riittämätön verrattuna Gazan ihmisten valtaviin tarpeisiin.
Humanitaarisen avun vienti Gazaan on sallittava välittömästi. Ilman ruokaa, vettä, polttoainetta ja lääkinnällisiä tarvikkeita menetetään lisää ihmishenkiä. Gazaan on saatava lisää tarvikkeita ja sairaanhoidon henkilökuntaa välittömästi. Vaadimme välitöntä tulitaukoa, jotta Gazaan voidaan viedä humanitaarista apua.

Missään Gazassa ei ole nyt turvallista

Gaza on yksi maailman tiheimmin asutuista paikoista. Pommitukset tekevät liikkumisen lähes mahdottomaksi. Ihmiset etsivät turvaa, mutta missään Gazassa ei ole nyt turvallista. Monet Gazassa asuvat ihmiset ovat pakolaisia, joilla ei ole minkäänlaista suojaa. Iskuja on osunut myös Al-Jabalian pakolaisleiriin.

Olemme sitoutuneet tukemaan ihmisiä, jotka ovat kärsineet Gazaan tehdyistä mielivaltaisista hyökkäyksistä. Haluamme tarjota humanitaarista apua ihmisille, jotka sitä tarvitsevat. Valmistelemme avustustarvikkeiden toimittamista Gazaan. Tarvitsemme kuitenkin varmuuden siitä, että terveydenhuollon laitoksia suojellaan.

“Sairaalaan tuli lapsia, joilla oli syviä haavoja ja pahoja palovammoja. He tulivat ilman perheitään, huusivat ja kyselivät vanhempiensa perään. Jäin heidän luokseen, kunnes löysimme heille paikan, koska sairaala oli täynnä potilaita.”


Mohammed Hawajreh
sairaanhoitaja, Al-Shifan sairaala

Kun tilaa ei ole, leikkauksia joudutaan tekemään lattialla

Sairaalat ovat täynnä potilaita ja lääkinnälliset tarvikkeet ovat loppumassa. Koska tilaa ei ole, leikkauksia joudutaan tekemään todella hankalissa olosuhteissa. Leikkausta odottava 13-vuotias tyttö katsoo vierestä, kun lääkärit amputoivat hänen veljensä jalkaterää sairaalan lattialla. Videon sisältö voi järkyttää.

Lääkkeet ovat loppumassa. Haavoittuneet potilaat huutavat tuskissaan vailla kipulääkkeitä. Lisäksi ihmisten ei ole turvallista mennä sairaalaan hoitoon tai hakea lääkkeitä apteekista.

Näin sota vaikuttaa ihmisten terveyteen

1. Evakuointimääräykset vaarantavat kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevien elämän

Israelin viranomaiset antoivat 13.10. määräyksen, jonka mukaan siviilien on poistuttava pohjoisesta Gazasta. Käsky koski 1,1 miljoonaa ihmistä.

Kriittisessä tilassa olevien potilaiden siirtämiseen liittyy valtavia riskejä. Myös henkilökunta on mahdottoman valinnan edessä: pakenetko perheesi kanssa etelään, vai jäätkö hoitamaan apua tarvitsevia potilaita.

Eteläisen Gazan sairaaloiden kapasiteetti on vain kolmannes pohjoisen sairaaloiden kapasiteetista. Ambulansseja ei ole riittävästi, ja tiet ovat vaurioituneet.

2. Sairaalat eivät toimi ilman polttoainetta ja sähköä

Sairaalat ovat joutuneet turvautumaan generaattoreihin sen jälkeen, kun Israel katkaisi alueelta sähköt. Generaattoreihin tarvittava polttoaine on kuitenkin lähes loppu, ja sitä saadaan lisää aivan liian vähän. Tuhansien potilaiden henki on sähkön varassa: ilman sitä keskoskaapit, elintoimintoja ylläpitävät laitteet sekä dialyysilaitteet eivät toimi.

3. Elintärkeitä lääkkeitä ei ole

Sairaanhoidon tarvikkeita, laitteita ja kapasiteettia on rajallisesti samaan aikaan, kun potilasmäärät kasvavat. Kipulääkkeet ovat loppumassa. Kirurgit tekevät leikkauksia ilman kunnollista anestesiaa. Lääkkeet ovat lopussa. Kroonisesti sairailla ihmisillä lääkityksen loppuminen voi johtaa vakaviin, jopa henkeä uhkaaviin lisätauteihin.

4. Sairaalat ja niiden henkilökunta ovat valtavan paineen alla ja pystyvät hädin tuskin toimimaan

Henkilökunta on uupunut ja kauhuissaan. Työntekijät tuntevat itsensä voimattomiksi, kun eivät voi tehdä juuri mitään potilaiden hyväksi. Perusterveydenhuollon laitoksista, kuten klinikoista, toimii enää kaksi kolmasosaa. Ennen sotaa toimivia sairaaloita oli 35, nyt vain 12. Edelleen toimivat sairaalat ovat ylikuormittuneita. Kun tilaa ei ole, leikkauksia on jouduttu tekemään jopa lattialla.

5. Puhtaan veden puute ja ahtaat majoitustilat lisäävät tautien leviämisen riskiä

Pula puhtaasta vedestä johtaa kuivumiseen, ja monet turvautuvat suolaiseen tai saastuneeseen veteen, mikä voi johtaa sairastumiseen. Vesivälitteisten tautien, kuten koleran ja ripulin, riski kasvaa. Pakenemaan joutuneet ihmiset asuvat hyvin ahtaissa väliaikaissuojissa, mikä luo otollisen maaperän esimerkiksi hengitystieinfektioiden nopealle leviämiselle.

Mitä vaadimme:

  • Vaadimme välitöntä tulitaukoa, jotta Gazaan voidaan viedä humanitaarista apua.
  • Gazaan on saatava sisään välttämättömiä humanitaarisia tarvikkeita, kuten lääkkeitä, lääkinnällisiä laitteita, elintarvikkeita, polttoainetta ja vettä. Rafahin rajanylityspaikan on oltava auki.
  • Vaadimme pääsyä hoitoa tarvitsevien ihmisten luo sekä varmuuden siitä, että terveydenhuollon laitoksia suojellaan. Ihmisille on taattava turvallinen pääsy terveydenhuoltopalveluihin.
  • Siviilejä on suojeltava. Israelin on lopetettava välittömästi summittainen verenvuodatus ja massiiviset hyökkäykset Gazaan.
  • Niiden, jotka haluavat lähteä, on voitava tehdä se turvallisesti ja ilman, että oikeus palata Gazaan vaarantuu. Rajanylityspaikkojen pommittaminen on lopetettava välittömästi.

Usein kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia

Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön paikallinen henkilökunta on suorittanut kirurgisia operaatioita ja tarjonnut sairaanhoitoa potilaille Al-Awdan sairaalassa Gazan pohjoisosassa eskalaation ensimmäisestä päivästä lähtien. Jouduimme kuitenkin siirtämään henkilökuntamme ja potilaamme pois sairaalasta, kun Israel määräsi siviilejä poistumaan pohjoisesta Gazasta. Olemme myös lahjoittaneet lääkinnällisiä tarvikkeita sairaaloille ja muille terveydenhuollon laitoksille.

Tällä hetkellä työskentely Gazassa ei ole turvallista sairaaloihin, lääkintähenkilökuntaan ja ambulansseihin osuvien iskujen vuoksi. Toimimme usein konflikteissa, mutta toimintamme edellyttää lääkintähenkilöstön ja terveydenhuollon laitosten suojelua. Pommitusten takia meillä ei tällä hetkellä ole takeita henkilökuntamme turvallisuudesta työmatkalla tai työpaikalla, ja sitä emme voi hyväksyä.

Valmistelemme avustustarvikkeiden toimittamista Gazaan. Tarvitsemme kuitenkin varmuuden siitä, että terveydenhuollon laitoksia suojellaan, jotta voimme toimia.

Sairaalat tarvitsevat tarvikkeita loukkaantuneiden potilaiden määrän nopean kasvun vuoksi. Tällä hetkellä sairaaloilla Gazassa on huutava pula lääkkeistä, tarvikkeista ja generaattoreiden polttoaineesta.

Tällä hetkellä sairaalat pyörivät sähkön puutteen vuoksi polttoaineella toimivien generaattoreiden avulla. Jos polttoaine loppuu, sairaaloiden on mahdotonta toimia.

Olemme tarjonneet tukea myös israelilaisille sairaaloille. Periaatteisiimme kuuluu toimia siellä, missä on vakavia sairaanhoidon tarpeita ja puutteita. Israelilla on erittäin korkealaatuinen terveydenhuolto, ja se pystyy huolehtimaan omista potilaistaan sen turvin. Koska Gazan sairaanhoidon tilanne on jo pitkään ollut niin rajallinen, toimimme siellä entuudestaan.

Toimimme aina humanitaaristen periaatteiden mukaan, puolueettomasti, riippumattomasti ja neutraalisti. Saatamme muissakin konfliktitilanteissa toimia vain yhden osapuolen alueella, jos muut osapuolet eivät tarvitse apuamme tai halua ottaa sitä vastaan. Potilaiden hoitaminen ei tarkoita sotivan osapuolen taistelun tukemista.

Lue lisää

msf.org

Lisätietoa työstämme maailmalla löydät msf.org -sivuilta englanniksi.

Jaa sosiaalisessa mediassa:
Ihmisiä rakennusten raunioiden keskellä.
Palestiina

Gazassa ei turvaa missään, haavoittuneiden vammat vaativat useita leikkauksia

Lääkärit Ilman Rajoja on paikalla Gazassa ja hoitaa potilaita, vaikka se on äärimmäisen haastavaa tämänhetkisissä olosuhteissa. Palestiinan avustustyön johtaja Léo Cansin mukaan perustarpeista on pulaa ja sairaanhoidon tarve kasvaa. Léo Cans, Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön Palestiinan avustustyön johtaja kertoo Jerusalemista: “Gazan tilanne on katastrofaalinen, sairaalat ovat ylikuormitettuja. Haavoittuneiden määrä on erittäin suuri – kaikkiin Gazan…
© MSF
Cookie Settings