Lapsi istuu äitinsä sylissä samalla kun työntekijämme merkitsee hänen tietojaan ylös.
© Elisa Fourt/MSF
Lapsi saa hoitoa aliravitsemukseen Bossangoan sairaalassa.

Keski-Afrikan tasavalta

Tuhannet ihmiset ovat kuolleet ja noin miljoona joutunut pakenemaan kodeistaan kymmenen vuotta kestäneen konfliktin vuoksi. Epävakaasta turvallisuustilanteesta huolimatta, Lääkärit Ilman Rajoja jatkaa toimintaa Keski-Afrikan tasavallassa, äiti- ja lapsiterveyden kehittämiseksi, konfliktin keskellä elävien tukemiseksi ja epidemioiden taltuttamiseksi.

Vuonna 2022

  • Teimme 937 200 poliklinikkavastaanottoa 
  • Teimme 8960 leikkausta 
  • Aloitimme 8740 ihmiselle hiv-lääkityksen 
  • Tuimme 6220 seksuaalista väkivaltaa kokenutta ihmistä 

Taistelut suurissa kaupungeissa ovat rauhoittuneet, mutta syrjäisillä seuduilla aseelliset ryhmät ovat yhä aktiivisia. Ihmiset joutuvat elämään jatkuvassa pelossa ja sairaanhoitoon pääseminen on vaikeaa, sillä hoitohenkilökunta, lääkkeet ja lääkinnälliset tarvikkeet ovat vähissä. Tämän lisäksi avustustyöntekijät ja -projektit ovat olleet hyökkäysten kohteena, minkä seurauksena jouduimme lopettamaan vuoden 2022 alussa 16 vuotta käynnissä olleen projektimme Kabossa, maan pohjoisosassa.

Kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvia rokotteita ei ole riittävästi saatavilla, mikä on johtanut rokotteilla ehkäistävissä olevien tautien leviämiseen. Resurssien puute maan terveydenhuoltojärjestelmässä on aiheuttanut vakavia seurauksia malariaa, tuberkuloosia ja hi-virusta sairastaville. Hiv-infektio on aikuisten yleisin kuolinsyy. Tarjoamme hoitoa ja järjestämme vertaistukiryhmiä hiv-potilaille. Työskentelemme myös hiv-lääkkeiden saatavuuden parantamiseksi, sillä Keski-Afrikan tasavallassa taudin hoidossa käytettäviä antiretroviraalilääkkeitä on hyvin heikosti saatavilla.

Monet lapset ovat jääneet täysin ilman kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvia rokotteita. Rokotamme lapsia ja järjestämme rokotuskampanjoita paikallisen terveysministeriön kanssa, minkä johdosta satojatuhansia lapsia on saatu suojattua yleisiltä tartuntataudeilta kuten tuhkarokolta, poliolta, keltakuumeelta ja B-hepatiitilta. Suurimman osan lapsikuolemista aiheuttaa malaria, joka on myös yleisin syy hakeutua sairaanhoitoon kauttamme.

Jatkamme Keski-Afrikan tasavallassa jo vuosia kestänyttä työtämme äiti- ja lapsiterveyden edistämiseksi. Maan pääkaupunkiin, Banguiin, rakennuttamamme synnytyssairaala on vihdoin avautunut, mahdollistaen turvallisen synnytyksen yhä useammalle. Tarjoamme seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluita, perhesuunnittelu- ja neuvolapalveluita, ja teemme turvallisia raskaudenkeskeytyksiä.

Uutisia Keski-Afrikan tasavallasta

Lue lisää
Keski-Afrikan tasavalta

Kylä vailla tukea – ”Ainoa desinfiointiaine synnytyksessä oli sitruuna”

Kuva kolmesta pojasta, jotka pitävät isoa lehteä kasvojensa edellä Lue lisää
Keski-Afrikan tasavalta

Väkivallankin keskellä lapsilla on unelmia Keski-Afrikan tasavallassa: ”Isona minusta tulee presidentti”

Toisiinsa nojailevat miehet näyttävät peace-merkkiä. Heillä on päässään moottoripyöräkypärät ja he seisovat mutaisella polulla keskellä peltoa.
Kuva Päivi Kovalaisesta

Päivi Kovalainen

Lue lisää
Keski-Afrikan tasavalta

Henkilöstöpäällikkönä Keski-Afrikan tasavallassa – paikallisten kollegojen merkitys korostui

Hoitajia Castorin sairaalan vastasyntyneiden osastolla.
Kariantti Kallio Keski-Afrikan tasavallassa

Kariantti Kallio

Lue lisää
Keski-Afrikan tasavalta

Mistä maailmasta uneksinkaan?

Näkymä kirkkaan vaaleanpunaisesta Castorin äitiyssairaalasta.
Kariantti Kallio Keski-Afrikan tasavallassa

Kariantti Kallio

Lue lisää
Keski-Afrikan tasavalta

Kerta se on ensimmäinenkin

Kariantti Kallio Keski-Afrikan tasavallassa

Kariantti Kallio

Lue lisää
Keski-Afrikan tasavalta

Paluu arkeen

Lue lisää

msf.org


Lisätietoa työstämme maailmalla löydät msf.org -sivuilta englanniksi.

Cookie Settings