Lapsi istuu äitinsä sylissä samalla kun työntekijämme merkitsee hänen tietojaan ylös.
© Elisa Fourt/MSF
Lapsi saa hoitoa aliravitsemukseen Bossangoan sairaalassa.

Keski-Afrikan tasavalta

Tuhannet ihmiset ovat kuolleet ja miljoonat joutuneet pakenemaan kodeistaan vuosia kestäneen Keski-Afrikan tasavallan verisen konfliktin vuoksi. Yli puolet maan väestöstä on humanitaarisen avun tarpeessa. Sairaanhoitojärjestelmä on kriisissä, sillä hoitohenkilökunta, lääkkeet ja lääketieteelliset tarvikkeet ovat vähissä.

Aseelliset joukot kontrolloivat seitsemääkymmentä prosenttia Keski-Afrikan tasavallasta, joka on vaikuttanut laajasti yksilöiden ja yhteisöjen terveyteen. Siviilit haavoittuvat laajamittaisissa hyökkäyksissä ja ihmiset joutuvat elämään jatkuvassa pelossa. Raskaana olevat äidit ja vastasyntyneet ovat jääneet ilman hoitoa. Kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvia rokotteita ei ole riittävästi saatavilla, mikä on johtanut rokotteilla ehkäistävissä olevien tautien leviämiseen. Resurssien puute maan terveydenhuoltojärjestelmässä on aiheuttanut vakavia seurauksia malariaa, tuberkuloosia ja hi-virusta sairastaville.


Lääkärit Ilman Rajoja tarjoaa perus- ja erikoissairaanhoidon palveluita, kuten päivystystoimintaa, traumakirurgiaa ja aliravitsemuksen, malarian ja tuberkuloosin hoitoa. Järjestömme klinikat ovat monille ihmisille ainoita paikkoja hakeutua hoitoon. Keskitymme äiti- ja lapsiterveyteen ja hoidamme seksuaalista väkivaltaa kokeneita. Järjestö tukee paikallista sairaanhoitoa kouluttamalla sairaanhoitajia ja lääkäreitä ja parantaa lääkkeiden saatavuutta.


Hiv-infektio on aikuisten yleisin kuolinsyy. Tarjoamme hoitoa ja järjestämme vertaistukiryhmiä hiv-potilaille. Lääkärit Ilman Rajoja työskentelee myös hiv-lääkkeiden saatavuuden parantamiseksi, sillä Keski-Afrikan tasavallassa taudin hoidossa käytettäviä antiretroviraalilääkkeitä on hyvin heikosti saatavilla.

Monet lapset ovat jääneet täysin ilman kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvia rokotteita. Lääkärit Ilman Rajoja rokottaa lapsia klinikoillaan ja järjestää rokotuskampanjoita paikallisen terveysministeriön kanssa, jonka johdosta satojatuhansia lapsia on saatu suojattua yleisiltä tartuntataudeilta kuten tuhkarokolta, poliolta, keltakuumeelta ja B-hepatiitilta. Rokotteiden kuljettaminen on haastavaa ja kestää usein päiviä toimittaa rokotteet syrjäisimpiin kyliin.

Konfliktin keskellä on usein haastavaa hankkia ehkäisyvälineitä, jonka takia monet naiset kuolevat turvattoman abortin tai synnytyksen aikaisten komplikaatioiden seurauksena. Lääkärit Ilman Rajoja tarjoaa seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluita, perhesuunnittelu- ja neuvolapalveluita, ja tekee turvallisia raskaudenkeskeytyksiä.

Keski-Afrikan tasavallassa Lääkärit Ilman Rajoja keskittyy yhteisöpohjaisiin projekteihin, kuten vapaaehtoisten kouluttamiseen tunnistamaan ripulia ja malariaa omissa yhteisöissään.

Uutisia Keski-Afrikan tasavallasta

Lue lisää
Keski-Afrikan tasavalta

Kylä vailla tukea – ”Ainoa desinfiointiaine synnytyksessä oli sitruuna”

Kuva kolmesta pojasta, jotka pitävät isoa lehteä kasvojensa edellä Lue lisää
Keski-Afrikan tasavalta

Väkivallankin keskellä lapsilla on unelmia Keski-Afrikan tasavallassa: ”Isona minusta tulee presidentti”

Toisiinsa nojailevat miehet näyttävät peace-merkkiä. Heillä on päässään moottoripyöräkypärät ja he seisovat mutaisella polulla keskellä peltoa.
Kuva Päivi Kovalaisesta

Päivi Kovalainen

Lue lisää
Keski-Afrikan tasavalta

Henkilöstöpäällikkönä Keski-Afrikan tasavallassa – paikallisten kollegojen merkitys korostui

Hoitajia Castorin sairaalan vastasyntyneiden osastolla.
Kariantti Kallio Keski-Afrikan tasavallassa

Kariantti Kallio

Lue lisää
Keski-Afrikan tasavalta

Mistä maailmasta uneksinkaan?

Näkymä kirkkaan vaaleanpunaisesta Castorin äitiyssairaalasta.
Kariantti Kallio Keski-Afrikan tasavallassa

Kariantti Kallio

Lue lisää
Keski-Afrikan tasavalta

Kerta se on ensimmäinenkin

Kariantti Kallio Keski-Afrikan tasavallassa

Kariantti Kallio

Lue lisää
Keski-Afrikan tasavalta

Paluu arkeen

Lue lisää

msf.org


Lisätietoa työstämme maailmalla löydät msf.org -sivuilta englanniksi.

Cookie Settings