Sairaalasängyssä makaava lapsi pitää hoitajan kädestä kiinni

Malaria

© Peter Bräunig
2-vuotias Sheku saa hoitoa malariaan, aliravitsemukseen ja keuhkokuumeeseen Hanghan sairaalassa Sierra Leonessa.

Malaria on loisen aiheuttama sairaus, joka tappaa vuosittain lähes puoli miljoonaa ihmistä. 70 prosenttia kuolleista on alle viisivuotiaita lapsia. 

Malarialoiset leviävät hyttysten mukana. Malariaa aiheuttaa viisi eri loista, joiden aiheuttama tauti vaihtelee vakavuudeltaan. 90 prosenttia kuolemista tapahtuu Afrikan mantereella.

Malaria on hoidettavissa, mutta tehokkaimmiksi havaitut hoitokeinot ovat edelleen harvojen saatavilla. Loinen on myös paikoin tulossa vastustuskykyiseksi tehokkaimmalle tunnetulle lääkehoidolle. Uusia lääkkeitä ei ole kehitteillä, joten tulevaisuudessa saatamme jäädä ilman tehokasta hoitoa. 

Miten malaria leviää ja miten sitä ehkäistään?

Malariaa levittävät hyttyset lisääntyvät vedessä ja ovat erityisen runsaslukuisia sadekauden aikaan. Tautia voikin ehkäistä estämällä malariaa levittävien hyttysten lisääntymistä. Hyönteismyrkyn suihkuttaminen ja seisovan veden lähteiden kuivattaminen ovat tällaisia keinoja.

Tavallisin keino suojautua malarialta on välttää hyttysen puremia nukkumalla hyönteismyrkyllä kyllästetyn verkon alla. Kyllästetyt hyttysverkot ovat kuitenkin kalliita ja siksi monien ulottumattomissa.

Miten malaria diagnosoidaan?

Malaria diagnosoidaan joko pikatestillä tai koulutetun laborantin käyttämällä mikroskoopilla.

Pikatestissä otetaan verinäyte sormen päästä. Testausmenetelmänä se on verrattain helppo ja halpa toteuttaa, eikä vaadi aikaisempaa koulutusta.

Joillakin alueilla kumpikaan testaustapa ei ole saatavilla, joten tauti todetaan sairailta lapsilta pelkkien oireiden perusteella, mikä voi johtaa taudin ylidiagnosointiin. Tällöin oireiden todellinen syy jää hoitamatta.

Miten malariaa hoidetaan?

Tehokkain hoito malariaa vastaan on artemisiiniyhdistelmähoito (artemisinin-based combination therapy, ACT). Nämä lääkkeet parantavat suurimman osan tapauksista kolmessa päivässä.

Hoito on tärkeää aloittaa pian sairastumisen jälkeen, jotta vältytään vakavalta tautimuodolta, joka vaatii suonensisäistä lääkitystä. Vakavasti sairastuneet potilaat tarvitsevat usein verensiirtoja, mikä edellyttää turvallista ja riittävästi varusteltua veripankkia – mikä on vaikeasti toteutettavissa monilla matalan tulotason alueilla. Jos hoito aloitetaan liian myöhään, vakava malaria on tappava tauti.

Maailman terveysjärjestön WHO:n suositus artemisiiniyhdistelmähoidon käytöstä oli vuoden 2001 läpimurto, joka syrjäytti tehottomampien lääkeaineiden kuten klorokiinin ja kiniinin käytön sairauden hoidossa.

Loinen on kuitenkin tullut resistentiksi artemisiinille muun muassa osissa Kaakkois-Aasiaa, mikä tarkoittaa, että yhdistelmähoidon teho ei ole entisensä. Jos resistenssin kehittymistä ei saada pysäytettyä, taudin leviäminen tulee todennäköisesti kiihtymään, sillä uusista tehokkaista lääkeaineista ei ole tietoa. 

Miten Lääkärit Ilman Rajoja taistelee malariaa vastaan?

Lääkärit Ilman Rajoja ehkäisee ja hoitaa malariaa projekteissaan. Jaamme esimerkiksi hyttysverkkoja ja järjestämme hyttysmyrkytyksiä.

Vuonna 2012 pilotoimme kausittaisen malarian esto-ohjelman Malissa, Nigerissä ja Tšadissa, joissa malaria ilmenee kausiluontoisesti. Esto-ohjelmassa taudin tärkeimmälle riskiryhmälle eli alle viisivuotiaille lapsille tarjotaan malarianestolääkitys. Sittemmin ohjelma on aloitettu useassa eri maassa.

Diagnosoimme malariaa ja tarjoamme siihen lääkityksen. Hoidamme sairaalassa vakavasti sairastuneita potilaita.

Lue uutisia

Mitä muita sairauksia hoidamme?

Tutustu, mitä kaikkia muita sairauksia hoidamme projekteissamme.
Tutustu!
Jaa sosiaalisessa mediassa:
Cookie Settings