Viisihenkinen pakolaisperhe istuu lattialla hätämajoituksessa koulussa.
© Igor G. Barbero / MSF/MSF
Pakolaisperhe koulumajoituksessa Yingin kylässä Etelä-Sudanissa.

Etelä-Sudan

Puhdas vesi, ruoka ja terveydenhuolto ovat monille eteläsudanilaisille saavuttamattomissa. Vuosia jatkunut sisällissota on ajanut miljoonat ihmiset kodeistaan, vaikka osapuolet ovat allekirjoittaneet rauhansopimuksen vuoden 2020 helmikuussa.

Vuosi 2021 oli vaikea Etelä-Sudanissa. Maassa kärsittiin kolmatta perättäistä vuotta vakavista tulvista sekä väkivallasta, ruokaturvattomuudesta ja epidemioista. Vuoden 2021 loppuun mennessä 8,9 miljoonan ihmisen arvoitiin olevan humanitaarisen avun tarpeessa, tämä on kaksi kolmasosaa koko Etelä-Sudanin väestöstä.

Joka kolmas ihminen on joutunut pakenemaan kotoaan, ja kymmeniätuhansia eteläsudanilaisia on kuollut konfliktin kärjistyttyä vuonna 2013. Monet väkivaltaa paenneet ihmiset ovat loukossa siviilien suojeluun tarkoitetuilla leireillä, väkivaltaisessa ja terveydelle vaarallisessa ympäristössä. Lääkärit Ilman Rajoja hoitaa aliravitsemusta, rokottaa ja tarjoaa sairaanhoitoa sekä mielenterveyspalveluita maansisäisille ja sudanilaisille pakolaisille. Eteläsudanilainen henkilökuntamme jatkaa potilaiden hoitoa samalla, kun pakenee väkivallalta.

Syrjäisillä seuduilla asuville eteläsudanilaisille ei ole tarjolla terveydenhuollon palveluja. Lääkärit Ilman Rajoja tukee paikallista terveydenhuoltojärjestelmää kouluttamalla paikallisia sairaanhoitajia ja lääkäreitä. Olemme rakentaneet sairaaloita ja klinikoita ympäri maata, joissa hoidamme lastentauteja, vastasyntyneitä ja raskaana olevia naisia, jotta mahdollisimman monella olisi pääsy sairaanhoitoon. Lääkärit Ilman Rajoja työskentelee myös liikkuvilla klinikoilla alueilla, joissa ihmisillä ei ole pääsyä sairaanhoitoon, ja ennaltaehkäisee tartuntatauteja järjestämällä rokotuskampanjoita.

Malaria on yksi yleisimmistä kuolinsyistä Etelä-Sudanissa, erityisesti lasten kohdalla. Joka vuotinen malariakausi kestää maassa kolme kuukautta, jonka aikana satojatuhansia ihmisiä sairastuu tautiin, kuormittaen maan sairaaloita. Lääkärit Ilman Rajoja hoitaa malarian lisäksi muitakin tartuntatauteja ja keskittyy ehkäisemään tuberkuloosin, koleran ja kala azar -infektion aiheuttamia tautiepidemioita. 

Etelä-Sudan kärsii ruokapulasta ja aliravittujen lasten määrä kasvaa hälyttävää vauhtia. Hoidamme aliravitsemuksesta kärsiviä potilaita ja järjestämme ravitsemukseen liittyviä kampanjoita.

Lääkärit Ilman Rajoja tarjoaa sairaanhoitoa myös akuuttiin veriseen ripuliin, E-hepatiittiin ja hengitystieinfektioihin. Lisäksi lääkintätarvikkeita, hyttysverkkoja ja saippuaa lahjoitetaan niitä tarvitseville. Tarjoamme mielenterveystukea ja sairaanhoitoa seksuaalista väkivaltaa kokeneille.

Uutisia Etelä-Sudanista

Lue lisää
Etelä-Sudan

Käärmeenpuremat tappavat enemmän ihmisiä kuin maamiinat

Lapsi saa Aweilissa, Etelä-Sudanissa A-vitamiinilisän suojaamaan ripulilta, tuhkarokolta sekä hengitystieinfektioilta.
Sairaanhoitaja Isabella Baarman neuloo myssyä Etelä-Sudanissa.

Isabella Baarman

Lue lisää
Etelä-Sudan

Miksi tuhkarokko on niin vaarallinen sairaus?

Lue lisää

msf.org


Lisätietoa työstämme maailmalla löydät msf.org -sivuilta englanniksi.

Cookie Settings