Viisihenkinen pakolaisperhe istuu lattialla hätämajoituksessa koulussa.
© Igor G. Barbero / MSF/MSF
Pakolaisperhe koulumajoituksessa Yingin kylässä Etelä-Sudanissa.

Etelä-Sudan

Joka kolmas eteläsudanilainen on joutunut pakenemaan kotoaan, ja kymmeniätuhansia on kuollut väkivaltaisuuksien ja konfliktien seurauksena. Monet väkivaltaa paenneet ihmiset ovat loukussa siviilien suojeluun tarkoitetuilla leireillä, väkivaltaisessa ja terveydelle vaarallisessa ympäristössä. Lääkärit Ilman Rajoja hoitaa aliravitsemusta sekä tarjoaa rokotteita,sairaanhoitoa sekä mielenterveyspalveluita maansisäisille ja sudanilaisille pakolaisille.

vUONNA 2022

  • Teimme 891 000 poliklinikkavastaanottoa
  • Hoidimme 309 900 malariapotilasta
  • Rokotimme 125 000 ihmistä tuhkarokkoa vastaan
  • Otimme 62 500 ihmistä sairaalahoitoon
  • Autoimme 12 600 vauvaa maailmaan
  • Teimme 6460 leikkausta
  • Autoimme 4610 väkivaltaa kokenutta ihmistä
  • Tarjosimme 3810 lapselle osastohoitoa aliravitsemukseen
  • Tuimme 2540 seksuaalista väkivaltaa kokenutta ihmistä

Tarjoamme kokonaisvaltaista terveydenhoitoa perusterveydenhuollosta erikoissairaanhoitoon. Tarjoamme apua kotinsa jättämään joutuneille sekä syrjäisillä alueille asuville ihmisille liikkuvilla klinikoilla. Vastaamme tartuntatautiepidemioihin ja pyrimme ennaltaehkäisemään niitä järjestämällä rokotuskampanjoita ja jakamalla estolääkitystä malariakautena. Joka vuotinen malariakausi kestää maassa kolme kuukautta, minkä aikana satojatuhansia ihmisiä sairastuu tautiin, kuormittaen maan sairaaloita. Hoidamme lisäksi muitakin tartuntatauteja ja keskitymme ehkäisemään tuberkuloosin, koleran ja kala azar -infektion aiheuttamia tautiepidemioita.

Väkivaltaisuuksien lisäksi maa on kärsinyt massiivisista tulvista vuodesta 2018 lähtien. Vuoden 2022 sadekauden seurauksena kaksi kolmasosaa maasta oli veden alla. Etelä-Sudan on yksi niistä maista, joissa ilmastonmuutoksen seuraukset näkyvät jo selkeästi. Kuljetimme apua tulviville alueille veneisiin rakennetuilla liikkuvilla klinikoilla. Veden välityksellä leviävien tautien yleistyessä kasvatimme potilaskapasiteettiamme merkittävästi Bentiun kaupungissa. Mabanissa jaoimme ihmisille vilttejä, hygieniapakkauksia ja tarvikkeita ruoan valmistukseen sekä asensimme vesi- ja sanitaatiojärjestelmiä.

Tuemme paikallista terveydenhuoltojärjestelmää kouluttamalla paikallisia sairaanhoitajia ja lääkäreitä. Olemme rakentaneet sairaaloita ja klinikoita ympäri maata. Hoidamme lastentauteja, vastasyntyneitä ja raskaana olevia naisia, jotta mahdollisimman monella olisi pääsy sairaanhoitoon. Tarjoamme mielenterveystukea ja sairaanhoitoa seksuaalista väkivaltaa kokeneille ja sairaanhoitoa akuuttiin veriseen ripuliin, E-hepatiittiin ja hengitystieinfektioihin. Lisäksi lahjoitamme lääkintätarvikkeita, hyttysverkkoja ja saippuaa niitä tarvitseville.

Uutisia Etelä-Sudanista

Lue lisää
Etelä-Sudan

Käärmeenpuremat tappavat enemmän ihmisiä kuin maamiinat

Lapsi saa Aweilissa, Etelä-Sudanissa A-vitamiinilisän suojaamaan ripulilta, tuhkarokolta sekä hengitystieinfektioilta.
Sairaanhoitaja Isabella Baarman neuloo myssyä Etelä-Sudanissa.

Isabella Baarman

Lue lisää
Etelä-Sudan

Miksi tuhkarokko on niin vaarallinen sairaus?

Lue lisää

msf.org


Lisätietoa työstämme maailmalla löydät msf.org -sivuilta englanniksi.

Cookie Settings