Lääkäri Pooja Iyer koordinoi mielenterveys- ja terveysneuvontatyötä Patnan sairaalassa.

Pelkoa ja stigmaa Intiassa – “Korona, anna meille pallomme takaisin!”

Smriti Singh oli avaamassa covid-19-hoitokeskusta Biharin osavaltion suurimpaan kaupunkiin Patnaan. Tässä tekstissä hän kertoo, minkälaista oli korjata väärää tietoa ja toisaalta käsitellä omaa tartunnan pelkoaan. Mielenterveys on koronapandemian laiminlyöty osa-alue.

Intiassa Lääkärit Ilman Rajoja aloitti pandemian vastaisen työn Patnan kaupungista. Pystytimme siellä covid-19-sairaalan urheiluhalliin, jonka viereiselle tyhjälle maatilkulle naapuruston lapset tulevat pelaamaan krikettiä. Eräänä päivänä pallo lensi tontillemme. Lapset alkoivat huutaa toiselta puolelta:

”Korona, anna meille pallomme takaisin!”

Kyllä, meitä kutsuttiin koronaksi.

Minua huvitti se, miten osuvasti tämä kuvasi stigmaa, joka kohdistuu terveydenhuollon työntekijöihin sekä ihmisiin, jotka ovat saaneet koronatartunnan.

Intiassa on raportoitu yli 6 miljoonaa tartuntaa, mikä on toiseksi eniten koko maailmassa. Viruksen mukana levisivät myös pelko ja stigma, jotka vaikuttivat niin rikkaisiin kuin köyhiin ja läpäisivät kylät ja kaupungit.

Kun päätin tulla työskentelemään tähän projektiin, suurin huoleni oli, miten naapurini suhtautuisivat, kun palaisin takaisin kotiin. Mediassa kiersi paljon uutisia naapureista, jotka ahdistelivat pandemiaa pysäyttämässä olevien työntekijöiden perheitä. Päätin miettiä tätä myöhemmin. Mutta Patnassa tilanne oli ihan sama.

Juttu jatkuu kuvien jälkeen.


Viikko siitä, kun saavuimme, urheiluhallin läheisyydessä asuvat ihmiset alkoivat osoittaa sosiaalisessa mediassa mieltään heidän naapurustoonsa perustettua hoitokeskusta vastaan. He pelkäsivät saavansa tartunnan. Moni paikallisesti palkatuista työntekijöistämme häädettiin kodeistaan, kun heidän vuokranantajansa saivat selville, että he työskentelivät koronavasteessa.

Tämä tarkoitti sitä, että työntekijöiden rekrytointi osoittautui hyvin haastavaksi. Juuri palkatut ihmiset peruivat tulonsa töihin viime hetkellä pandemian pelossa.

Hoidimme potilaita, jotka naapurit olivat heittäneet ulos kodistaan positiivisen koronatestin jälkeen. Stigma pakottaa ihmiset piilottelemaan sairauttaan, välttämään testejä ja viivyttämään sairaalaan lähtöä, millä voi olla vakavia seurauksia.

Mielenterveys on laiminlyöty huoli koronapandemiassa

“Sinulla on rohkeutta, jota minulla ei ole.”

“Olet niin vahva.”

“Olemme niin ylpeitä sinusta, kun teet tätä.”

Nämä ovat joitain viestejä, joita sain ystäviltäni, kun lähdin työskentelemään projektiin. Ulkopuolisen silmään pandemiaa pysäyttämässä olevat työntekijät näyttävät voimakkailta ja lannistumattomilta tuntemattoman edessä. Harva kuitenkaan huomaa, että tyyni ulkokuori on ainoa haarniska, joka heillä on jäljellä.

Minulle tämä tarkoitti sitä, etten saanut antaa pelkoni tai huoleni näkyä tai vaikuttaa työhöni. Laskeaksemme tartunnan todennäköisyyttä, päätimme eristäytyä. Eristäydyimme myös perheistämme ja minimoimme sosiaalisen kanssakäymisen kollegoidemme kanssa.

Tämä eristäytyminen – muiden ihmisten suojelemisen nimissä – voi tehdä tästä hyvin yksinäisen prosessin ja vaikuttaa vakavasti henkiseen hyvinvointiin. Pelko ja vainoharhaisuus alkavat jäytää ja suurentuvat entisestään, jos jollakulla lähipiiristä vahvistetaan tartunta.

Tilanne on pahempi terveydenhuollon työntekijöille. Heidän täytyy pystyä käsittelemään todistamaansa traumaa ja elämään päätöksien kanssa, joita heidän täytyy tehdä työssään. Ihmiset, jotka työskentelevät pysäyttääkseen pandemian, pysyvät hädin tuskin kasassa. Minä olin ahdistunut ja peloissani. Niin olivat kolleganikin. Meillä kaikilla oli vaikeuksia saada unta ja suutuimme helposti. Mielikuva siitä, että olisimme rohkeita, on itse asiassa haitallinen.

Paljon enemmän kuin terveyskriisi

Koronapandemia on paljon enemmän kuin terveyskriisi. Se saattaa aiheuttaa järkyttäviä sosiaalisia, psykologisia, taloudellisia ja poliittisia seurauksia, jotka jättävät syvät ja pitkäikäiset arvet.

Hoitokeskuksessamme psykologit puhuivat päivittäin tunteja potilaiden kanssa kuunnellen heidän huoliaan ja yrittäen ymmärtää sairautta paremmin. Heidän täytyy aktiivisesti seurata potilaiden käytöstä ja korjata haitallisia malleja.

Pandemia on saanut ihmiset paniikkiin ja kaaokseen ja ellei heillä ole tarvittavaa tietoa, on vaikea katkaista tartuntaketjuja.

Koronavasteen kehittyessä ja kun välittömiä ja pitkän aikavälin vaikutuksia on arvioitu, on elintärkeää, että terveydenhuoltojärjestelmä alkaa investoida psykososiaaliseen tukeen ja väärän tiedon kumoamiseen.

Patna, Bihar

Bihar on Intian kolmanneksi väkirikkain osavaltio, jonka väestöstä vain 11 prosenttia asuu kaupungeissa. Maaliskuusta alkaen noin 3,2 miljoona ihmistä on palannut kotikyliinsä Bihariin kaikkialta Intiasta. Osavaltiossa on vain 0,11 vuodepaikkaa ja 0,39 lääkäriä 1000 asukasta kohden. Biharissa on myös maan alhaisin testausprosentti.

Olemme ennennäkemättömän haasteen edessä

lahjoita
keräykseen

COVID-19-pandemia koskettaa meistä jokaista: läheisiämme, perheitämme, ystäviämme – ja niitä, joilla ei ole pääsyä hoitoon. Lahjoita, jos sinulla on mahdollisuus ja tuet työtämme COVID-19-tautia vastaan.

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Uutinen

Viisi työasuista hymyilevää ihmistä ottaa ryhmäselfietä. Osalla on kaulassaan kimaltava virheä kauha ja kädessä diplomi.

Kuin renkaat vedessä: koulutuksen vaikutukset kantautuvat kauas 

Lue lisää
Kolme työntekijää, joilla on yllään Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön liivi, sekä kolme paikallista ensihoitajaa kävelee kadulla kuvan oikealla puolella selkä kohti kameraa. Vasemmalla näkyy ambulanssi.
Palestiina

Paljon “punaisia” potilaita – väkivalta Länsirannalla kiihtyy hälyttävästi

Lue lisää
Potilas ja sairaanhoitaja junassa.
Ukraina

Sisua vaativa matka: 36 tuntia potilaiden hoitoa junassa

Lue lisää
Työntekijä puhuu radiopuhelimeen Geo Barents -meripelastusaluksessa.

Tuhannet vetoavat kanssamme: eduskunnan ja hallituksen pitää turvata humanitaariset periaatteet

Lue lisää
Palestiina

Lääkärit Ilman Rajoja Gazassa: sairaalat täynnä, ambulanssit eivät pääse liikkeelle iskujen vuoksi 

Lue lisää

Marokon maanjäristys: arviointiryhmämme on paikalla

Lue lisää
Sudan

Kirje työntekijältämme: “Tilanne on katastrofaalinen”

Lue lisää
Palestiina

Israelin pakkotoimet heikentävät ihmisten terveyttä Masafer Yattassa

Lue lisää
Haiti

Toimintamme Haitissa on uhattuna Port-au-Princen turvallisuusongelmien vuoksi

Lue lisää
Äiti syöttää lapselleen aliravitsemuksen hoitoon kehitettyä ravinnerikasta maitoa ruiskun avulla Absin sairaalassa sijaitsevassa terapeuttisessa ruokintakeskuksessa Jemenissä.
Jemen

Jemenin lapsilla on paljon akuuttia aliravitsemusta – 5 syytä tilanteeseen

Lue lisää
Kongon demokraattinen tasavalta

Hiv/aids Kongon demokraattisessa tasavallassa: Vaikka edistystä on tapahtunut, haasteita on yhä valtavasti 

Lue lisää
Haiti

Haiti on terveyskatastrofin partaalla

Lue lisää
Somalia

Viisi faktaa kuivuudesta, aliravitsemuksesta ja tautien leviämisestä Somaliassa

Lue lisää
Uganda

Neljä kysymystä ja vastausta Ugandan ebolatilanteesta

Lue lisää
Ukraina

Yli 200 psykiatrista potilasta evakuoitu lääkintäjunalla Harkovasta Kiovaan

Lue lisää

Maailman ensimmäinen hepatiitti E -rokotuskampanja järjestettiin Etelä-Sudanissa

Lue lisää
Meksiko

Pandemia muuttaa sururituaaleja Meksikossa: “kun ruumiinvalvojaiset kielletään, se on ihmisille hirveä shokki”

Nainen puhuu puhelimeen otsa kiinni ikkunalasissa. Lasin takana, pyörätuolissa, hänen koronavirukseen sairastunut sukulaisensa kuuntelee naisen tsemppausta omasta puhelimestaan. Maailmanlaajuisesti on harvinaista, että perheet pääsevät tapaamaan koronaviruspotilaita, mutta täällä, Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön koronaviruskeskuksessa Meksikossa, perheenjäsenet voivat nähdä toisensa lasin läpi. ”Potilaillamme on takanaan monia menetyksiä. He menettivät kotimaansa, ja matkalla he ovat kokeneet paljon väkivaltaa.…
Cookie Settings