Lääkäri Pooja Iyer koordinoi mielenterveys- ja terveysneuvontatyötä Patnan sairaalassa.

Pelkoa ja stigmaa Intiassa – “Korona, anna meille pallomme takaisin!”

Smriti Singh oli avaamassa covid-19-hoitokeskusta Biharin osavaltion suurimpaan kaupunkiin Patnaan. Tässä tekstissä hän kertoo, minkälaista oli korjata väärää tietoa ja toisaalta käsitellä omaa tartunnan pelkoaan. Mielenterveys on koronapandemian laiminlyöty osa-alue.

Intiassa Lääkärit Ilman Rajoja aloitti pandemian vastaisen työn Patnan kaupungista. Pystytimme siellä covid-19-sairaalan urheiluhalliin, jonka viereiselle tyhjälle maatilkulle naapuruston lapset tulevat pelaamaan krikettiä. Eräänä päivänä pallo lensi tontillemme. Lapset alkoivat huutaa toiselta puolelta:

”Korona, anna meille pallomme takaisin!”

Kyllä, meitä kutsuttiin koronaksi.

Minua huvitti se, miten osuvasti tämä kuvasi stigmaa, joka kohdistuu terveydenhuollon työntekijöihin sekä ihmisiin, jotka ovat saaneet koronatartunnan.

Intiassa on raportoitu yli 6 miljoonaa tartuntaa, mikä on toiseksi eniten koko maailmassa. Viruksen mukana levisivät myös pelko ja stigma, jotka vaikuttivat niin rikkaisiin kuin köyhiin ja läpäisivät kylät ja kaupungit.

Kun päätin tulla työskentelemään tähän projektiin, suurin huoleni oli, miten naapurini suhtautuisivat, kun palaisin takaisin kotiin. Mediassa kiersi paljon uutisia naapureista, jotka ahdistelivat pandemiaa pysäyttämässä olevien työntekijöiden perheitä. Päätin miettiä tätä myöhemmin. Mutta Patnassa tilanne oli ihan sama.

Juttu jatkuu kuvien jälkeen.


Viikko siitä, kun saavuimme, urheiluhallin läheisyydessä asuvat ihmiset alkoivat osoittaa sosiaalisessa mediassa mieltään heidän naapurustoonsa perustettua hoitokeskusta vastaan. He pelkäsivät saavansa tartunnan. Moni paikallisesti palkatuista työntekijöistämme häädettiin kodeistaan, kun heidän vuokranantajansa saivat selville, että he työskentelivät koronavasteessa.

Tämä tarkoitti sitä, että työntekijöiden rekrytointi osoittautui hyvin haastavaksi. Juuri palkatut ihmiset peruivat tulonsa töihin viime hetkellä pandemian pelossa.

Hoidimme potilaita, jotka naapurit olivat heittäneet ulos kodistaan positiivisen koronatestin jälkeen. Stigma pakottaa ihmiset piilottelemaan sairauttaan, välttämään testejä ja viivyttämään sairaalaan lähtöä, millä voi olla vakavia seurauksia.

Mielenterveys on laiminlyöty huoli koronapandemiassa

“Sinulla on rohkeutta, jota minulla ei ole.”

“Olet niin vahva.”

“Olemme niin ylpeitä sinusta, kun teet tätä.”

Nämä ovat joitain viestejä, joita sain ystäviltäni, kun lähdin työskentelemään projektiin. Ulkopuolisen silmään pandemiaa pysäyttämässä olevat työntekijät näyttävät voimakkailta ja lannistumattomilta tuntemattoman edessä. Harva kuitenkaan huomaa, että tyyni ulkokuori on ainoa haarniska, joka heillä on jäljellä.

Minulle tämä tarkoitti sitä, etten saanut antaa pelkoni tai huoleni näkyä tai vaikuttaa työhöni. Laskeaksemme tartunnan todennäköisyyttä, päätimme eristäytyä. Eristäydyimme myös perheistämme ja minimoimme sosiaalisen kanssakäymisen kollegoidemme kanssa.

Tämä eristäytyminen – muiden ihmisten suojelemisen nimissä – voi tehdä tästä hyvin yksinäisen prosessin ja vaikuttaa vakavasti henkiseen hyvinvointiin. Pelko ja vainoharhaisuus alkavat jäytää ja suurentuvat entisestään, jos jollakulla lähipiiristä vahvistetaan tartunta.

Tilanne on pahempi terveydenhuollon työntekijöille. Heidän täytyy pystyä käsittelemään todistamaansa traumaa ja elämään päätöksien kanssa, joita heidän täytyy tehdä työssään. Ihmiset, jotka työskentelevät pysäyttääkseen pandemian, pysyvät hädin tuskin kasassa. Minä olin ahdistunut ja peloissani. Niin olivat kolleganikin. Meillä kaikilla oli vaikeuksia saada unta ja suutuimme helposti. Mielikuva siitä, että olisimme rohkeita, on itse asiassa haitallinen.

Paljon enemmän kuin terveyskriisi

Koronapandemia on paljon enemmän kuin terveyskriisi. Se saattaa aiheuttaa järkyttäviä sosiaalisia, psykologisia, taloudellisia ja poliittisia seurauksia, jotka jättävät syvät ja pitkäikäiset arvet.

Hoitokeskuksessamme psykologit puhuivat päivittäin tunteja potilaiden kanssa kuunnellen heidän huoliaan ja yrittäen ymmärtää sairautta paremmin. Heidän täytyy aktiivisesti seurata potilaiden käytöstä ja korjata haitallisia malleja.

Pandemia on saanut ihmiset paniikkiin ja kaaokseen ja ellei heillä ole tarvittavaa tietoa, on vaikea katkaista tartuntaketjuja.

Koronavasteen kehittyessä ja kun välittömiä ja pitkän aikavälin vaikutuksia on arvioitu, on elintärkeää, että terveydenhuoltojärjestelmä alkaa investoida psykososiaaliseen tukeen ja väärän tiedon kumoamiseen.

Patna, Bihar

Bihar on Intian kolmanneksi väkirikkain osavaltio, jonka väestöstä vain 11 prosenttia asuu kaupungeissa. Maaliskuusta alkaen noin 3,2 miljoona ihmistä on palannut kotikyliinsä Bihariin kaikkialta Intiasta. Osavaltiossa on vain 0,11 vuodepaikkaa ja 0,39 lääkäriä 1000 asukasta kohden. Biharissa on myös maan alhaisin testausprosentti.

Olemme ennennäkemättömän haasteen edessä

lahjoita
keräykseen

COVID-19-pandemia koskettaa meistä jokaista: läheisiämme, perheitämme, ystäviämme – ja niitä, joilla ei ole pääsyä hoitoon. Lahjoita, jos sinulla on mahdollisuus ja tuet työtämme COVID-19-tautia vastaan.

Uutinen

Valkoiseen kaapuun ja kasvomaskiin pukeutunut mies jakaa pieniä pähkinätahnapusseja hänen ympärilleen kokoontuneelle joukolle naisia ja lapsia.
Somalia

Sairautta, tulvia ja kuivuutta: eteläisessä Somaliassa toistuvia hätätiloja

Lue lisää

Rinnakkaislääketuotanto laskee lääkkeiden hintoja – lääkepatentit estävät rinnakkaislääkkeiden valmistusta

Lue lisää
Joukko ihmisiä kulkee raunioiden keskellä. Osa juoksee, osa katselee ympärilleen. Taustalla näkyy sortunut talo, jonka vieressä on muutamia vielä pystyssä oleva talo.
Palestiina

Kokemuksia Gazasta: “Elämme yötä päivää kauhun vallassa.”

Lue lisää
Kuva kerrostalon raunioista.
Palestiina

Kymmeniä siviilejä kuoli ja Lääkärit Ilman Rajoja -klinikka vaurioitui Israelin ilmaiskussa Gazaan

Lue lisää
Pieni lapsi nojautuu auki olevalle ikkunalle. Hän katsoo suoraan kameraan.
Etiopia

Siviilit ammuskelun kohteena Etiopiassa: “Käännyin ympäri ja aloin juosta, sitten minua ammuttiin”

Lue lisää
Kaksi lääkäriä tutkivat tutkimuspöydällä makaavaa lasta.
Nigeria

Nigerialainen lääkäri vetoaa: hoidamme oman osuutemme, mutta ilman rokotteita emme pysty päättämään tätä pandemiaa

Lue lisää
Sairaanhoitaja kirjoittaa muistiinpanoja potilaan sängyn vieressä olevaan kansioon. Potilas makaa sairaalasängyssä ja hänellä on happimaski. Vieressä kaksi muuta miestä, joilla on kasvomaskit.
Irak

Yhä useampia kuolleita, yhä nuorempia uhreja – Kun sairaala tulvii potilaita, lääkäri joutuu valitsemaan, kuka saa hoitoa ja kuka ei

Lue lisää
Kaksi sairaalahKaksi potilasta makaa sairaalasängyissä. Vierellä on sairaalalaitteita.

Epäonnistuneet koronatoimet ovat ajaneet Brasilian humanitaariseen katastrofiin

Lue lisää
Mies kävee romumetallikasan päällä. Hän kantaa olallaan valtavaa säkkiä.
Libya

“Äitini täytyy tietää, että olen elossa” – työntekijämme kohtasi Tripolin pidätyskeskuksissa pakolaisten ja siirtolaisten kärsimystä

Lue lisää
Pieni tyttö seisoo palaneen auton rungon päällä. Hänellä on päällään mekko, ja säären ympärille on kääritty sideharsoa.

Vuosikymmen sotaa syyrialaisten silmin: 5 tarinaa selviytymisestä

Lue lisää
Etiopia

Tigrayn kriisi: ”Kärsimme lääketieteellisen hoidon puutteesta”

Lue lisää
Kaksi naista istuvat sairaalan pihalla. Kummallakin on sylissään vauva.

Koronapandemia uhkaa naisten ja tyttöjen terveyttä

Lue lisää
Kuva lyhythiuksisesta miehestä, jolla on valkoinen paita ja harmaa hammari. Mies on laivan kannella.
Palestiina

Palestiinan tilanne on esimerkki rokottamisen julmasta epätasa-arvoisuudesta

Lue lisää

Ei patentteja pandemiassa – viisi tarinaa kertoo miksi

Lue lisää
Irak

Kätilönä Mosulissa: “ihmiset ovat lopulta hyvin samanlaisia kaikkialla”

Lue lisää
Etelä-Sudan

Käärmeenpuremat tappavat enemmän ihmisiä kuin maamiinat

Lue lisää
Meksiko

Pandemia muuttaa sururituaaleja Meksikossa: “kun ruumiinvalvojaiset kielletään, se on ihmisille hirveä shokki”

Nainen puhuu puhelimeen otsa kiinni ikkunalasissa. Lasin takana, pyörätuolissa, hänen koronavirukseen sairastunut sukulaisensa kuuntelee naisen tsemppausta omasta puhelimestaan. Maailmanlaajuisesti on harvinaista, että perheet pääsevät tapaamaan koronaviruspotilaita, mutta täällä, Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön koronaviruskeskuksessa Meksikossa, perheenjäsenet voivat nähdä toisensa lasin läpi. ”Potilaillamme on takanaan monia menetyksiä. He menettivät kotimaansa, ja matkalla he ovat kokeneet paljon väkivaltaa.…
Cookie Settings