© MSF/Suleiman Hassan
Hoitaja mittaa lapsen ravitsemuksen tilaa Baidoassa.

Viisi faktaa kuivuudesta, aliravitsemuksesta ja tautien leviämisestä Somaliassa

Somaliassa jo viides peräkkäinen sadekausi uhkaa jäädä väliin. Olemme laajentaneet ravitsemusohjelmiamme vastaamaan akuutista aliravitsemuksesta kärsivien lasten määrän kasvuun Baidoassa, Lounais-Somaliassa. Alue kärsii pahimmasta kuivuudesta 40 vuoteen keskellä vuosikymmeniä kestänyttä konfliktia, yhä jatkuvaa epävarmuutta ja riittämättömiä humanitaarisia toimia.

Lasten aliravitsemusta pahentavat tartuntataudit, kuten tuhkarokko, ja tautien leviäminen puolestaan lisää entisestään aliravitsemuksen riskiä. Kodeistaan paenneet ihmiset joutuvat usein elämään ahtaasti, jolloin tartuntamäärät kasvavat merkittävästi. Huonot vesi- ja sanitaatio-olosuhteet edesauttavat koleran ja muiden vesivälitteisesti leviävien sairauksien leviämistä sadoissa väliaikaisissa ja vaatimattomissa majapaikoissa.

Somaliassa on kärsitty tulvista, kuivuudesta, konfliktista ja tartuntataudeista. Ihmisillä on hädin tuskin aikaa toipua yhdestä kriisistä ennen kuin seuraava iskee. Monet ovat menettäneet elinkeinonsa satojen tuhoutumisen ja karjan kuolemisen takia, ja ihmisten kyky pitää nälkää loitolla on heikentynyt. Vaihtoehtoja oman ja perheensä toimeentulon takaamiseksi alkuperäisillä asuinsijoilla ei juurikaan ole. Monet ovat epätoivoisia: he eivät tiedä miten täyttää perustarpeensa ja joutuvat turvautumaan avustuksiin.

Tähän artikkeliin on koottu viisi faktaa kuivuudesta, aliravitsemuksesta ja tautien leviämisestä Baidoassa.

1. Baidoaan on saapunut valtavasti ihmisiä eri puolilta Somaliaa

Yli 200 000 ihmistä saapui Baidoaan tammikuun ja elokuun 2022 välisenä aikana. Tätä ennen Baidoassa asui 600 000 ihmistä. Myös pääkaupunki Mogadishu on vastaanottanut runsaasti ihmisiä eri puolilta Somaliaa.

Työskentelemme Baidoassa, jossa hätäravinto-, tuhkarokko- ja koleraryhmämme palvelevat arviolta noin 20 prosenttia kaupungin väestöstä.

2. Tapaamme 500 akuutista aliravitsemuksesta kärsivää lasta viikossa

Seuloimme yli 206 000 lasta aliravitsemuksen varalta Somaliassa tammi-elokuussa. Lapsista 23 000 kärsivät aliravitsemuksesta. Jotkut heistä olivat jo luoksemme saapuessaan kriittisessä tilassa.

Meillä on Baidoassa 20 liikkuvaa ravitsemusklinikkaa ja 32 ravitsemuksen seurantapistettä, missä hoidimme yli 12 000 aliravittua lasta. Tapaamme edelleen noin 500 akuutista aliravitsemuksesta kärsivää lasta viikossa. Elokuussa, vain yhden viikon aikana, seuloimme 955 ja otimme sisään 761 lasta ravitsemusohjelmaamme. Suurin osa heistä oli vastikään kaupunkiin saapuneista perheistä.

3. Kuivuus ja aliravitsemus pahentavat jo valmiiksi heikentynyttä terveystilannetta

Pitkittynyttä humanitaarista kriisiä pahentavat useat eri tekijät. Baidoan terveydenhuoltojärjestelmällä on vaikeuksia palvella satojatuhansia ihmisiä lisää. Myös esimerkiksi pitkään jatkunut konflikti, riittämätön humanitaarinen apu, ilmastovaikutukset sekä ruuan ja polttoaineen hintojen nousu, vaikeuttavat tilannetta entisestään.

4. Aliravitsemus ja vakavat sairaudet muodostavat noidankehän

Aliravitsemus altistaa ihmisiä tartuntataudeille, ja tartuntataudit lisäävät aliravitsemusta.

Tuhkarokko
Tuhkarokko on endeeminen Somaliassa, mutta tänä vuonna tilanne on ollut erityisen vaikea. Vuoden ensimmäisellä puoliskolla Somaliassa raportoitiin jo kaksinkertainen määrä tuhkarokkotapauksia verrattuna koko vuoteen 2021. Tammikuun ja elokuun 2022 välillä vastaanotimme yli 5460 tuhkarokkoon sairastunutta lasta Somaliassa. Baidoassa on meneillään uusi tuhkarokkoaalto; arviolta 30 prosenttia hoitamistamme tuhkarokkoon sairastuneista lapsista on yli viiden vuoden ikäisiä ja valtaosa heistä juuri kaupunkiin muuttaneita.

Kolera
Baidoassa puhkesi kolera huhtikuussa. Toukokuun ja elokuun välillä, kirjasimme 14 112 kolerapotilasta 15 nesteytyspisteellämme ja vastaanotimme 989 potilasta koleranhoitokeskukseemme.
Pyrimme ehkäisemään taudin leviämistä siellä, minne kaupunkiin saapuneet ovat asettuneet. Suoritimme vesitoimituksia, kloorauksia ja kaivojen porauksia parantaaksemme puhtaan veden saatavuutta. Olemme lisäksi rakentaneet 344 ulkokäymälää, antaneet terveysvalistusta ja jakaneet tarpeellisia tavaroita, kuten saippuaa ja vesikanistereita 3700 kotitaloudelle.

5. Laajat, nopeat ja kestävät toimet voivat pelastaa enemmän ihmishenkiä

Epävakaus haittaa yhä Somaliassa työskentelyä. Moniin paikkoihin, missä ihmiset saattavat kärsiä kuivuudesta ja missä tautien leviäminen ja aliravitsemus ovat erittäin todennäköisiä ongelmia, on vaikea päästä.

Osana humanitaarisia kriisitoimia on välttämätöntä vastata myös lääketieteellisiin tarpeisiin ja sisällyttää mukaan kokonaisvaltaisia ravitsemusohjelmia, tuhkarokkorokotteita yli 15-vuotiaille lapsille, suun kautta otettavia kolerarokotteita, sekä vesi- ja sanitaatiotoimenpiteitä yhteisöissä.

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Uutinen

Viisi työasuista hymyilevää ihmistä ottaa ryhmäselfietä. Osalla on kaulassaan kimaltava virheä kauha ja kädessä diplomi.

Kuin renkaat vedessä: koulutuksen vaikutukset kantautuvat kauas 

Lue lisää
Kolme työntekijää, joilla on yllään Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön liivi, sekä kolme paikallista ensihoitajaa kävelee kadulla kuvan oikealla puolella selkä kohti kameraa. Vasemmalla näkyy ambulanssi.
Palestiina

Paljon “punaisia” potilaita – väkivalta Länsirannalla kiihtyy hälyttävästi

Lue lisää
Potilas ja sairaanhoitaja junassa.
Ukraina

Sisua vaativa matka: 36 tuntia potilaiden hoitoa junassa

Lue lisää
Työntekijä puhuu radiopuhelimeen Geo Barents -meripelastusaluksessa.

Tuhannet vetoavat kanssamme: eduskunnan ja hallituksen pitää turvata humanitaariset periaatteet

Lue lisää
Palestiina

Lääkärit Ilman Rajoja Gazassa: sairaalat täynnä, ambulanssit eivät pääse liikkeelle iskujen vuoksi 

Lue lisää

Marokon maanjäristys: arviointiryhmämme on paikalla

Lue lisää
Sudan

Kirje työntekijältämme: “Tilanne on katastrofaalinen”

Lue lisää
Palestiina

Israelin pakkotoimet heikentävät ihmisten terveyttä Masafer Yattassa

Lue lisää
Haiti

Toimintamme Haitissa on uhattuna Port-au-Princen turvallisuusongelmien vuoksi

Lue lisää
Äiti syöttää lapselleen aliravitsemuksen hoitoon kehitettyä ravinnerikasta maitoa ruiskun avulla Absin sairaalassa sijaitsevassa terapeuttisessa ruokintakeskuksessa Jemenissä.
Jemen

Jemenin lapsilla on paljon akuuttia aliravitsemusta – 5 syytä tilanteeseen

Lue lisää
Kongon demokraattinen tasavalta

Hiv/aids Kongon demokraattisessa tasavallassa: Vaikka edistystä on tapahtunut, haasteita on yhä valtavasti 

Lue lisää
Haiti

Haiti on terveyskatastrofin partaalla

Lue lisää
Uganda

Neljä kysymystä ja vastausta Ugandan ebolatilanteesta

Lue lisää
Ukraina

Yli 200 psykiatrista potilasta evakuoitu lääkintäjunalla Harkovasta Kiovaan

Lue lisää

Maailman ensimmäinen hepatiitti E -rokotuskampanja järjestettiin Etelä-Sudanissa

Lue lisää
Nigeria

Ravitsemuskriisi uhkaa lasten henkeä Nigeriassa

Lue lisää
Cookie Settings