© MSF/Alexandre Marcou
Sairaanhoitajamme hoitaa kahta potilasta Tabarressa sijaitsevan sairaalamme ensiavussa, jonne ambulanssimme tuovat vakavia traumapotilaita Port-au-Princen pääkaupunkiseudulta.

Toimintamme Haitissa on uhattuna Port-au-Princen turvallisuusongelmien vuoksi

Toimintaamme Port-au-Princessä kohdistuneet viimeaikaiset välikohtaukset sekä sosiaalisessa mediassa liikkuvat vakavat uhkaukset vaarantavat henkilökuntamme ja tiloissamme hoidettavien potilaiden turvallisuuden, sekä kykymme tarjota hoitoa Haitissa.

Helmikuun 23. päivän vastaisena yönä tunnistamattomat henkilöt yrittivät murtautua Tabarressa sijaitsevaan sairaalaamme.

“Tunnistamattomat henkilöt osoittivat aseillaan henkilökuntaa ja hakkasivat ovea, kunnes yrittivät kivuta seinää pitkin sairaala-alueelle”, sanoo Haitin toiminnan koordinaattorimme Mahaman Bachard Iro. Hänen mukaansa henkilöt poistuivat tiloista tämän jälkeen.

“Pyydämme kaikkia osapuolia kunnioittamaan lääketieteellistä tehtäväämme, vaikka olemme yksi viimeisistä kansainvälisistä organisaatioista, jotka tarjoavat hoitoa Haitin pääkaupungissa.”

Aiemmin 22. helmikuuta Turgeaussa sijaitsevan hätäkeskuksemme sisään- ja uloskäynnit tukittiin ja ambulanssi tutkittiin. Poliisit menivät sisään tarkastamaan kaikkien rekisteröityjen potilaiden henkilöllisyyden.

Pari viikkoa aiemmin, helmikuun 7. päivänä, tapahtui yksi välikohtaus, kun selkeästi Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön omistamaksi merkitty ambulanssi pysäytettiin ja tutkittiin. Matkustajia osoitettiin aseilla henkilöllisyyden tarkistamiseksi, ja ambulanssi oli pysäytettynä yli 45 minuuttia ennen kuin sen annettiin jatkaa matkaansa.

Myös väkivaltaisuudet sairaalan läheisyydessä uhkaavat toiminnan jatkuvuutta

Lisäksi tämän vuoden puolella aseistettujen ryhmien välillä on sattunut kaksi väkivaltaista yhteenottoa vain metrien päässä Cité Soleilissa sijaistevasta sairaalastamme, minkä seurauksena vastaanotot on suljettu ja osa henkilökunnasta evakuoitu väliaikaisesti. Pelkäämme, että emme enää pysty työskentelemään turvallisesti ja jatkamaan terveydenhuollon tarjoamista väestölle näiden toistuvien ja huolestuttavien yhteenottojen vuoksi, ja koska aseistettujen ryhmien välinen rintamalinja tulee yhä lähemmäs sairaalaa.

“Työskentely näissä olosuhteissa on yhä vaikeampaa, ja näiden tapausten toistuminen vaarantaa hoitohenkilökunnan ja potilaiden turvallisuuden”, sanoo Mahaman Bachard Iro.

Toimintamme jatkuvuus Port-au-Princessä on vakavasti uhattuna, sillä liikkumistamme estetään, potilaiden siirtämistä sairaalasta toiseen vaikeutetaan, hoitolaitoksiimme tunkeudutaan väkivaltaisesti ja sairaaloimme porteilla ammuskellaan.

Olemme jo aiemmin sulkeneet väliaikaisesti Drouillardissa sijaitsevan sairaalamme huhtikuussa 2022 ja Martissantissa sijaitsevan hätäkeskuksemme pysyvästi kesäkuussa 2021, sekä keskeyttäneet Carrefourissa sijaitsevan Raoul Pierre Louisin sairaalan tukemisen tammikuussa 2023 turvallisuussyistä.

Olemme toimineet Haitissa 30 vuotta ja hoitaneet puolueettomasti kaikkia hoitoa tarvitsevia potilaita. Vaadimme kaikkia osapuolia kunnioittamaan lääketieteellistä tehtäväämme, johon kuuluvat myös potilaat, hoitajat, heitä kuljettavat ambulanssit sekä sairaalat. Tässä vaikeassa tilanteessa koko Haitin terveydenhuoltojärjestelmä on romahduksen partaalla, sillä monet terveydenhuollon rakenteet eivät enää pysty toimimaan asianmukaisesti. Haluamme myös toistaa sitoutumisemme Haitin väestöön, johon maata vuosia repinyt väkivalta on vaikuttanut.

Työmme Haitissa

Olemme toimineet Haitissa 30 vuotta. Vuonna 2022 hoidimme yhteistyössä terveysministeriön kanssa

  • yli 4 600 kirurgista toimenpidettä
  • 34 200 hätäkonsultaatiota
  • 2 600 ampumahaavaa
  • 370 palovammapotilasta
  • 17 800 vastaanottoa liikkuvilla klinikoilla
  • 2 300 seksuaalista väkivaltaa kokenutta ihmistä
  • 700 synnytystä

Lisäksi olemme hoitaneet yli 19 000 kolerapotilasta sen jälkeen, kun ensimmäinen tapaus todettiin Haitissa syyskuun 2022 lopulla.

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Uutinen

Uusi rokote puolittaa kuolleisuuden ebolassa

Lue lisää
Viisi työasuista hymyilevää ihmistä ottaa ryhmäselfietä. Osalla on kaulassaan kimaltava virheä kauha ja kädessä diplomi.

Kuin renkaat vedessä: koulutuksen vaikutukset kantautuvat kauas 

Lue lisää
Kolme työntekijää, joilla on yllään Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön liivi, sekä kolme paikallista ensihoitajaa kävelee kadulla kuvan oikealla puolella selkä kohti kameraa. Vasemmalla näkyy ambulanssi.
Palestiina

Paljon “punaisia” potilaita – väkivalta Länsirannalla kiihtyy hälyttävästi

Lue lisää
Potilas ja sairaanhoitaja junassa.
Ukraina

Sisua vaativa matka: 36 tuntia potilaiden hoitoa junassa

Lue lisää
Työntekijä puhuu radiopuhelimeen Geo Barents -meripelastusaluksessa.

Tuhannet vetoavat kanssamme: eduskunnan ja hallituksen pitää turvata humanitaariset periaatteet

Lue lisää
Palestiina

Lääkärit Ilman Rajoja Gazassa: sairaalat täynnä, ambulanssit eivät pääse liikkeelle iskujen vuoksi 

Lue lisää

Marokon maanjäristys: arviointiryhmämme on paikalla

Lue lisää
Sudan

Kirje työntekijältämme: “Tilanne on katastrofaalinen”

Lue lisää
Palestiina

Israelin pakkotoimet heikentävät ihmisten terveyttä Masafer Yattassa

Lue lisää
Äiti syöttää lapselleen aliravitsemuksen hoitoon kehitettyä ravinnerikasta maitoa ruiskun avulla Absin sairaalassa sijaitsevassa terapeuttisessa ruokintakeskuksessa Jemenissä.
Jemen

Jemenin lapsilla on paljon akuuttia aliravitsemusta – 5 syytä tilanteeseen

Lue lisää
Kongon demokraattinen tasavalta

Hiv/aids Kongon demokraattisessa tasavallassa: Vaikka edistystä on tapahtunut, haasteita on yhä valtavasti 

Lue lisää
Haiti

Haiti on terveyskatastrofin partaalla

Lue lisää
Somalia

Viisi faktaa kuivuudesta, aliravitsemuksesta ja tautien leviämisestä Somaliassa

Lue lisää
Uganda

Neljä kysymystä ja vastausta Ugandan ebolatilanteesta

Lue lisää
Ukraina

Yli 200 psykiatrista potilasta evakuoitu lääkintäjunalla Harkovasta Kiovaan

Lue lisää

Maailman ensimmäinen hepatiitti E -rokotuskampanja järjestettiin Etelä-Sudanissa

Lue lisää
Cookie Settings