© Peter Caton/MSF
Maalis–huhtikuussa 2022 toteutimme yhdessä Etelä-Sudanin terveysministeriön kanssa hepatiitti E -rokotuskampanjan ensimmäiset kaksi kierrosta Bentiun maan sisäisten pakolaisten leirillä Unityn osavaltiossa, Etelä-Sudanissa.

Maailman ensimmäinen hepatiitti E -rokotuskampanja järjestettiin Etelä-Sudanissa

Terveydenhuollon työntekijät Etelä-Sudanissa ovat järjestäneet rokotuskampanjan hepatiitti E:n leviämistä vastaan ensimmäisinä maailmassa. Kampanja antaa toivoa taistelussa tätä erityisesti raskaana olevia uhkaavaa tautia vastaan.

Hepatiitti E on akuutin virushepatiitin yleisin aiheuttaja, ja se aiheuttaa noin 20 miljoonaa tartuntaa ja 44 000 kuolemaa vuosittain. Hepatiitti E tarttuu yleensä ulosteen saastuttaman veden tai elintarvikkeiden välityksellä. Laaja taudin leviäminen liittyy yleensä puutteelliseen vesi- ja jätevesihuoltoon esimerkiksi suurilla pakolaisleireillä. Hepatiitti E:hen ei ole erityistä hoitoa, ja sen aiheuttama kuolleisuus on raskaana olevilla jopa 25 prosenttia. Se lisää myös keskenmenon ja lapsen kuolleena syntymisen vaaraa.

“Taistelu hepatiitti E:tä vastaan on ollut pitkä ja turhauttava”, Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön lääketieteellinen johtaja, tohtori Monica Rull kertoo. “Lääkärit Ilman Rajoja on vastannut hepatiitti E:n leviämiseen pakolaisleireillä kahdenkymmenen vuoden ajan ja pyrkinyt rajoittamaan taudin leviämistä haastavissa olosuhteissa. Olemme nähneet, miten tuhoisia vaikutuksia niillä on erittäin haavoittuvaisissa yhteisöissä. Toivomme, että tästä rokotuskampanjasta saaduilla kokemuksilla voimme muuttaa hepatiitti E:n leviämiseen puuttumista tulevaisuudessa.”

Onnistunut kampanja toimii esimerkkinä

Maalis–huhtikuussa 2022 toteutimme yhdessä Etelä-Sudanin terveysministeriön kanssa hepatiitti E -rokotuskampanjan ensimmäiset kaksi kierrosta Bentiun maan sisäisten pakolaisten leirillä Unityn osavaltiossa, Etelä-Sudanissa. Noin 25 000 ihmistä, joista osa raskaana olevia, on saanut rokotteen. Kolmas ja viimeinen kierros annetaan lokakuussa 2022.

“Koska ensimmäiset kaksi kierrosta onnistuivat hyvin ja yhteisö on ollut niistä innostunut, tämä innovatiivinen rokotuskampanja voi toimia esimerkkinä, ja kampanjoita voidaan toteuttaa vastaavissa olosuhteissa hepatiitti E:n leviämisen hallitsemiseksi”, totesi tohtori John Rumunu, Etelä-Sudanin terveysministeriön ennaltaehkäisevien terveyspalveluiden johtaja. “Toivon, että rokote vähentää hepatiitti E -tartuntoja ja kuolemia Bentiussa ja muuallakin.”

Bentiu on Etelä-Sudanin suurin pakolaisleiri. Se perustettiin vuonna 2014 sodan ollessa kiivaimmillaan. Tällä hetkellä siellä asuu noin 112 000 ihmistä, joista monet ovat paenneet viimeaikaisia väkivaltaisuuksia ja tulvia. Olemme toimineet Bentiussa alusta asti ja todistaneet hepatiitti E –viruksen leviämistä vuodesta 2015 lähtien. Taudin leviäminen johtuu kauhistuttavista elinolosuhteista, kuten riittämättömästä vesi- ja jätevesihuollosta ja puutteellisesta hygieniasta.

Vuonna 2021 vakavat tulvat ja uusien maansisäisten pakolaisten saapuminen heikensivät jo ennestään kehnoja elinolosuhteita, ja veden välityksellä leviävien sairauksien, kuten hepatiitti E:n, määrä lisääntyi. Sairaalassamme Bentiussa on hoidettu vuoden 2021 heinäkuun jälkeen 759 potilasta, joilla on ollut vahvistettu hepatiitti E -tartunta, ja potilaista 17 on kuollut.

Terveysneuvoja kertoo rokotuskampanjasta Bentiun maan sisäisten pakolaisten leirillä asuville ihmisille.

“Merkittävä virstanpylväs maailmanlaajuisessa kamppailussa hepatiitti E:tä vastaan”

Etelä-Sudanin terveysministeriö pyysi Lääkärit Ilman Rajoja -järjestöä auttamaan leviämisen hallinnassa laajalla rokotuskampanjalla. Ainoa saatavilla oleva hepatiitti E -rokote Hecolin on osoittautunut kliinisissä kokeissa erittäin tehokkaaksi sairauden ehkäisyssä, ja Maailman terveysjärjestö (WHO) on suositellut sen käyttöä leviämisen hallitsemiseksi jo vuodesta 2015. Tähän mennessä rokotetta on kuitenkin käytetty vain yksittäisissä tapauksissa Kiinassa, missä sille on annettu käyttölupa ja sitä käytetään matkailijoiden rokottamiseen. Bentiun rokotuskampanja on ensimmäinen kerta, kun rokotetta käytetään kansanterveysuhkaan puuttumiseen.

“Tämä on merkittävä virstanpylväs maailmanlaajuisessa kamppailussa hepatiitti E:tä vastaan”, totesi Melanie Marti, WHO:n immunisaatiosta, rokotuksista ja biologisista valmisteista vastaava asiantuntijalääkäri. “Tämä on ensimmäinen kerta, kun rokotetta on käytetty ehkäisemään hepatiitti E:n tuhoisia vaikutuksia, vaikka rokotteelle on annettu käyttölupa jo yli kymmenen vuotta sitten, ja WHO on suositellut sen käyttöä voimakkaan leviämisen yhteydessä jo vuodesta 2015. WHO suosittelee rokottamista hepatiitti E:tä vastaan ja myös raskaana olevien rokottamista kaikille maille, joissa tauti leviää.”

Bentiun rokotuskampanjan menestys osoittaa, että rokotuskampanjalla voidaan puuttua taudin leviämiseen myös vaikeissa olosuhteissa. Seuraamme rokotuskampanjan tuloksia ja tiedotamme niistä Etelä-Sudanin terveysministeriön kanssa. Vaikka leviämisen hallintaan tarvitaan myös muita toimia, kuten vesi- ja jätevesihuollon parantamista, terveysviranomaiset uskovat rokotuskampanjan olevan tärkeä askel kohti hepatiitti E:n haittojen ehkäisemistä tulevaisuudessa. Toivomme kampanjan rohkaisevan myös muita maita käyttämään rokotetta yhtenä keinona hepatiitti E:tä vastaan.

Lue lisää: Rokotuskampanjasta kertova kirje on julkaistu The Lancet Infectious Diseases –julkaisussa. Kirje on luettavissa englanniksi täällä.

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Ajankohtaista

Ukraina

Myönteisiä tarinoita sodan keskeltä?

Lue lisää

Haluan uskoa, että suomalaiset ovat valmiita auttamaan ihmisiä riippumatta siitä, missä tai keitä he ovat

Lue lisää
Sudan

Sudanin konflikti

Lue lisää
Sudan

Kirje työntekijältämme: “Tilanne on katastrofaalinen”

Lue lisää
Sudan

Lääkärit ja potilaat eivät pääse Sudanissa sairaaloihin väkivaltaisuuksien takia, lääkkeet ja veri loppumassa

Lue lisää
Palestiina

Israelin pakkotoimet heikentävät ihmisten terveyttä Masafer Yattassa

Lue lisää
Ukraina

Lääkärit Ilman Rajoja todistanut miinoja Ukrainassa sairaaloiden sisällä

Lue lisää
Kongon demokraattinen tasavalta

Tuhkarokko Kongon demokraattisessa tasavallassa: loputon taistelu yhtä maailman helpoimmin tarttuvaa tautia vastaan?

Lue lisää

Naisten hyvää seksuaaliterveyttä edistetään tabuja voittamalla

Lue lisää
Bangladesh

Bangladesh: Cox’s Bazarin pakolaisleirillä hälyttävä tilanne jo ennen tulipaloa – leirillä asuvien pakolaisten ruoka-annoksia vähennetty

Lue lisää
Haiti

Toimintamme Haitissa on uhattuna Port-au-Princen turvallisuusongelmien vuoksi

Lue lisää

Lääkärit Ilman Rajoja tukee Crotonen haaksirikosta selviytyneitä Italiassa

Lue lisää
Kirurgit leikkaavat potilasta.
Syyria

Maanjäristyksen seurannaisvaikutukset Syyriassa vakavia, alueelle tarvitaan rajanylityspaikkoja ja lisää humanitaarista apua

Lue lisää
Syyria

Syyria: Sairaalat täynnä loukkaantuneita ja ruumiita

Lue lisää

Maanjäristys Turkissa ja Syyriassa

Lue lisää
Syyria

Maanjäristys synnytti heti valtavan humanitaarisen tarpeen: Lääkärit Ilman Rajoja paikan päällä luoteisessa Syyriassa

Lue lisää
Cookie Settings