© Peter Caton/MSF
Maalis–huhtikuussa 2022 toteutimme yhdessä Etelä-Sudanin terveysministeriön kanssa hepatiitti E -rokotuskampanjan ensimmäiset kaksi kierrosta Bentiun maan sisäisten pakolaisten leirillä Unityn osavaltiossa, Etelä-Sudanissa.

Maailman ensimmäinen hepatiitti E -rokotuskampanja järjestettiin Etelä-Sudanissa

Terveydenhuollon työntekijät Etelä-Sudanissa ovat järjestäneet rokotuskampanjan hepatiitti E:n leviämistä vastaan ensimmäisinä maailmassa. Kampanja antaa toivoa taistelussa tätä erityisesti raskaana olevia uhkaavaa tautia vastaan.

Hepatiitti E on akuutin virushepatiitin yleisin aiheuttaja, ja se aiheuttaa noin 20 miljoonaa tartuntaa ja 44 000 kuolemaa vuosittain. Hepatiitti E tarttuu yleensä ulosteen saastuttaman veden tai elintarvikkeiden välityksellä. Laaja taudin leviäminen liittyy yleensä puutteelliseen vesi- ja jätevesihuoltoon esimerkiksi suurilla pakolaisleireillä. Hepatiitti E:hen ei ole erityistä hoitoa, ja sen aiheuttama kuolleisuus on raskaana olevilla jopa 25 prosenttia. Se lisää myös keskenmenon ja lapsen kuolleena syntymisen vaaraa.

“Taistelu hepatiitti E:tä vastaan on ollut pitkä ja turhauttava”, Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön lääketieteellinen johtaja, tohtori Monica Rull kertoo. “Lääkärit Ilman Rajoja on vastannut hepatiitti E:n leviämiseen pakolaisleireillä kahdenkymmenen vuoden ajan ja pyrkinyt rajoittamaan taudin leviämistä haastavissa olosuhteissa. Olemme nähneet, miten tuhoisia vaikutuksia niillä on erittäin haavoittuvaisissa yhteisöissä. Toivomme, että tästä rokotuskampanjasta saaduilla kokemuksilla voimme muuttaa hepatiitti E:n leviämiseen puuttumista tulevaisuudessa.”

Onnistunut kampanja toimii esimerkkinä

Maalis–huhtikuussa 2022 toteutimme yhdessä Etelä-Sudanin terveysministeriön kanssa hepatiitti E -rokotuskampanjan ensimmäiset kaksi kierrosta Bentiun maan sisäisten pakolaisten leirillä Unityn osavaltiossa, Etelä-Sudanissa. Noin 25 000 ihmistä, joista osa raskaana olevia, on saanut rokotteen. Kolmas ja viimeinen kierros annetaan lokakuussa 2022.

“Koska ensimmäiset kaksi kierrosta onnistuivat hyvin ja yhteisö on ollut niistä innostunut, tämä innovatiivinen rokotuskampanja voi toimia esimerkkinä, ja kampanjoita voidaan toteuttaa vastaavissa olosuhteissa hepatiitti E:n leviämisen hallitsemiseksi”, totesi tohtori John Rumunu, Etelä-Sudanin terveysministeriön ennaltaehkäisevien terveyspalveluiden johtaja. “Toivon, että rokote vähentää hepatiitti E -tartuntoja ja kuolemia Bentiussa ja muuallakin.”

Bentiu on Etelä-Sudanin suurin pakolaisleiri. Se perustettiin vuonna 2014 sodan ollessa kiivaimmillaan. Tällä hetkellä siellä asuu noin 112 000 ihmistä, joista monet ovat paenneet viimeaikaisia väkivaltaisuuksia ja tulvia. Olemme toimineet Bentiussa alusta asti ja todistaneet hepatiitti E –viruksen leviämistä vuodesta 2015 lähtien. Taudin leviäminen johtuu kauhistuttavista elinolosuhteista, kuten riittämättömästä vesi- ja jätevesihuollosta ja puutteellisesta hygieniasta.

Vuonna 2021 vakavat tulvat ja uusien maansisäisten pakolaisten saapuminen heikensivät jo ennestään kehnoja elinolosuhteita, ja veden välityksellä leviävien sairauksien, kuten hepatiitti E:n, määrä lisääntyi. Sairaalassamme Bentiussa on hoidettu vuoden 2021 heinäkuun jälkeen 759 potilasta, joilla on ollut vahvistettu hepatiitti E -tartunta, ja potilaista 17 on kuollut.

Terveysneuvoja kertoo rokotuskampanjasta Bentiun maan sisäisten pakolaisten leirillä asuville ihmisille.

“Merkittävä virstanpylväs maailmanlaajuisessa kamppailussa hepatiitti E:tä vastaan”

Etelä-Sudanin terveysministeriö pyysi Lääkärit Ilman Rajoja -järjestöä auttamaan leviämisen hallinnassa laajalla rokotuskampanjalla. Ainoa saatavilla oleva hepatiitti E -rokote Hecolin on osoittautunut kliinisissä kokeissa erittäin tehokkaaksi sairauden ehkäisyssä, ja Maailman terveysjärjestö (WHO) on suositellut sen käyttöä leviämisen hallitsemiseksi jo vuodesta 2015. Tähän mennessä rokotetta on kuitenkin käytetty vain yksittäisissä tapauksissa Kiinassa, missä sille on annettu käyttölupa ja sitä käytetään matkailijoiden rokottamiseen. Bentiun rokotuskampanja on ensimmäinen kerta, kun rokotetta käytetään kansanterveysuhkaan puuttumiseen.

“Tämä on merkittävä virstanpylväs maailmanlaajuisessa kamppailussa hepatiitti E:tä vastaan”, totesi Melanie Marti, WHO:n immunisaatiosta, rokotuksista ja biologisista valmisteista vastaava asiantuntijalääkäri. “Tämä on ensimmäinen kerta, kun rokotetta on käytetty ehkäisemään hepatiitti E:n tuhoisia vaikutuksia, vaikka rokotteelle on annettu käyttölupa jo yli kymmenen vuotta sitten, ja WHO on suositellut sen käyttöä voimakkaan leviämisen yhteydessä jo vuodesta 2015. WHO suosittelee rokottamista hepatiitti E:tä vastaan ja myös raskaana olevien rokottamista kaikille maille, joissa tauti leviää.”

Bentiun rokotuskampanjan menestys osoittaa, että rokotuskampanjalla voidaan puuttua taudin leviämiseen myös vaikeissa olosuhteissa. Seuraamme rokotuskampanjan tuloksia ja tiedotamme niistä Etelä-Sudanin terveysministeriön kanssa. Vaikka leviämisen hallintaan tarvitaan myös muita toimia, kuten vesi- ja jätevesihuollon parantamista, terveysviranomaiset uskovat rokotuskampanjan olevan tärkeä askel kohti hepatiitti E:n haittojen ehkäisemistä tulevaisuudessa. Toivomme kampanjan rohkaisevan myös muita maita käyttämään rokotetta yhtenä keinona hepatiitti E:tä vastaan.

Lue lisää: Rokotuskampanjasta kertova kirje on julkaistu The Lancet Infectious Diseases –julkaisussa. Kirje on luettavissa englanniksi täällä.

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Ajankohtaista

Viisi työasuista hymyilevää ihmistä ottaa ryhmäselfietä. Osalla on kaulassaan kimaltava virheä kauha ja kädessä diplomi.

Kuin renkaat vedessä: koulutuksen vaikutukset kantautuvat kauas 

Lue lisää

Graafinen suunnittelija

Lue lisää
Neljä Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön työntekijää keskustelevat telttasairaalassa. Heillä on valkoiset, Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logolla varustetut liivit.
Sudan

“Yksi pahimmista kriiseistä vuosikymmeniin” – kansainvälinen puheenjohtajamme vetoaa avun kiireellisen laajentamisen puolesta Sudanissa

Lue lisää
Sudan

Sota Sudanissa kestänyt vuoden: Lääkärit Ilman Rajoja vaatii välitöntä humanitaarisen avun lisäämistä

Lue lisää
Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tunnuksella varustettuun liiviin pukeutunut mies sairaalan leikkaussalissa.
Lääkärit Ilman Rajoja

Khassan El-Kafarna

Ukraina

Kahden rintaman välissä – puoliksi ukrainalainen, puoliksi palestiinalainen

Lue lisää
Haiti

Väkivalta Haitissa lisääntyy entisestään, Lääkärit Ilman Rajoja laajentaa sairaanhoidon apuaan pääkaupunki Port-au-Princessä

Lue lisää
Ruskeahiuksinen nainen, jolla on Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logolla varustettu paita, pitää käsiä huopaan kääriytyneen naisen ympärillä.

Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tuore raportti kertoo pushbackien ja EU-politiikan kuolettavista vaikutuksista

Lue lisää
Poika, jolla on päänsä ympärillä side, halaa isäänsä.

Vuosi kuvina: Luonnonmullistuksia, konflikteja ja epidemioita – mutta myös toivoa

Lue lisää
Lääkärit Ilman Rajoja

Paula Kamppuri-Oporta

Kolumbia

Suomalainen sairaanhoitaja lähti parantamaan terveyspalveluiden saatavuutta Kolumbiaan ja oppi, mikä avustustyössä on parasta

Lue lisää
Kariantti Kallio Keski-Afrikan tasavallassa

Kariantti Kallio

Haiti

Lääkärinä Haitissa: ”Kuvittele Helsinki, jossa Punavuori, Töölö ja Kallio ovat kaikki sodassa keskenään”

Lue lisää
Palestiina

Avoin kirje päättäjille: vaadimme välitöntä ja jatkuvaa tulitaukoa Gazaan

Lue lisää
Palestiina

Isku sairaalaan Gazassa: Kaksi Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön lääkäriä kuoli

Lue lisää
Kolme työntekijää, joilla on yllään Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön liivi, sekä kolme paikallista ensihoitajaa kävelee kadulla kuvan oikealla puolella selkä kohti kameraa. Vasemmalla näkyy ambulanssi.
Palestiina

Paljon “punaisia” potilaita – väkivalta Länsirannalla kiihtyy hälyttävästi

Lue lisää
Potilas ja sairaanhoitaja junassa.
Ukraina

Sisua vaativa matka: 36 tuntia potilaiden hoitoa junassa

Lue lisää
Palestiina

Lääkärit Ilman Rajoja vaatii Gazaan tulitaukoa välittömästi

Lue lisää
Työntekijä puhuu radiopuhelimeen Geo Barents -meripelastusaluksessa.

Tuhannet vetoavat kanssamme: eduskunnan ja hallituksen pitää turvata humanitaariset periaatteet

Lue lisää
Cookie Settings