© Peter Caton/MSF
Maalis–huhtikuussa 2022 toteutimme yhdessä Etelä-Sudanin terveysministeriön kanssa hepatiitti E -rokotuskampanjan ensimmäiset kaksi kierrosta Bentiun maan sisäisten pakolaisten leirillä Unityn osavaltiossa, Etelä-Sudanissa.

Maailman ensimmäinen hepatiitti E -rokotuskampanja järjestettiin Etelä-Sudanissa

Terveydenhuollon työntekijät Etelä-Sudanissa ovat järjestäneet rokotuskampanjan hepatiitti E:n leviämistä vastaan ensimmäisinä maailmassa. Kampanja antaa toivoa taistelussa tätä erityisesti raskaana olevia uhkaavaa tautia vastaan.

Hepatiitti E on akuutin virushepatiitin yleisin aiheuttaja, ja se aiheuttaa noin 20 miljoonaa tartuntaa ja 44 000 kuolemaa vuosittain. Hepatiitti E tarttuu yleensä ulosteen saastuttaman veden tai elintarvikkeiden välityksellä. Laaja taudin leviäminen liittyy yleensä puutteelliseen vesi- ja jätevesihuoltoon esimerkiksi suurilla pakolaisleireillä. Hepatiitti E:hen ei ole erityistä hoitoa, ja sen aiheuttama kuolleisuus on raskaana olevilla jopa 25 prosenttia. Se lisää myös keskenmenon ja lapsen kuolleena syntymisen vaaraa.

“Taistelu hepatiitti E:tä vastaan on ollut pitkä ja turhauttava”, Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön lääketieteellinen johtaja, tohtori Monica Rull kertoo. “Lääkärit Ilman Rajoja on vastannut hepatiitti E:n leviämiseen pakolaisleireillä kahdenkymmenen vuoden ajan ja pyrkinyt rajoittamaan taudin leviämistä haastavissa olosuhteissa. Olemme nähneet, miten tuhoisia vaikutuksia niillä on erittäin haavoittuvaisissa yhteisöissä. Toivomme, että tästä rokotuskampanjasta saaduilla kokemuksilla voimme muuttaa hepatiitti E:n leviämiseen puuttumista tulevaisuudessa.”

Onnistunut kampanja toimii esimerkkinä

Maalis–huhtikuussa 2022 toteutimme yhdessä Etelä-Sudanin terveysministeriön kanssa hepatiitti E -rokotuskampanjan ensimmäiset kaksi kierrosta Bentiun maan sisäisten pakolaisten leirillä Unityn osavaltiossa, Etelä-Sudanissa. Noin 25 000 ihmistä, joista osa raskaana olevia, on saanut rokotteen. Kolmas ja viimeinen kierros annetaan lokakuussa 2022.

“Koska ensimmäiset kaksi kierrosta onnistuivat hyvin ja yhteisö on ollut niistä innostunut, tämä innovatiivinen rokotuskampanja voi toimia esimerkkinä, ja kampanjoita voidaan toteuttaa vastaavissa olosuhteissa hepatiitti E:n leviämisen hallitsemiseksi”, totesi tohtori John Rumunu, Etelä-Sudanin terveysministeriön ennaltaehkäisevien terveyspalveluiden johtaja. “Toivon, että rokote vähentää hepatiitti E -tartuntoja ja kuolemia Bentiussa ja muuallakin.”

Bentiu on Etelä-Sudanin suurin pakolaisleiri. Se perustettiin vuonna 2014 sodan ollessa kiivaimmillaan. Tällä hetkellä siellä asuu noin 112 000 ihmistä, joista monet ovat paenneet viimeaikaisia väkivaltaisuuksia ja tulvia. Olemme toimineet Bentiussa alusta asti ja todistaneet hepatiitti E –viruksen leviämistä vuodesta 2015 lähtien. Taudin leviäminen johtuu kauhistuttavista elinolosuhteista, kuten riittämättömästä vesi- ja jätevesihuollosta ja puutteellisesta hygieniasta.

Vuonna 2021 vakavat tulvat ja uusien maansisäisten pakolaisten saapuminen heikensivät jo ennestään kehnoja elinolosuhteita, ja veden välityksellä leviävien sairauksien, kuten hepatiitti E:n, määrä lisääntyi. Sairaalassamme Bentiussa on hoidettu vuoden 2021 heinäkuun jälkeen 759 potilasta, joilla on ollut vahvistettu hepatiitti E -tartunta, ja potilaista 17 on kuollut.

Terveysneuvoja kertoo rokotuskampanjasta Bentiun maan sisäisten pakolaisten leirillä asuville ihmisille.

“Merkittävä virstanpylväs maailmanlaajuisessa kamppailussa hepatiitti E:tä vastaan”

Etelä-Sudanin terveysministeriö pyysi Lääkärit Ilman Rajoja -järjestöä auttamaan leviämisen hallinnassa laajalla rokotuskampanjalla. Ainoa saatavilla oleva hepatiitti E -rokote Hecolin on osoittautunut kliinisissä kokeissa erittäin tehokkaaksi sairauden ehkäisyssä, ja Maailman terveysjärjestö (WHO) on suositellut sen käyttöä leviämisen hallitsemiseksi jo vuodesta 2015. Tähän mennessä rokotetta on kuitenkin käytetty vain yksittäisissä tapauksissa Kiinassa, missä sille on annettu käyttölupa ja sitä käytetään matkailijoiden rokottamiseen. Bentiun rokotuskampanja on ensimmäinen kerta, kun rokotetta käytetään kansanterveysuhkaan puuttumiseen.

“Tämä on merkittävä virstanpylväs maailmanlaajuisessa kamppailussa hepatiitti E:tä vastaan”, totesi Melanie Marti, WHO:n immunisaatiosta, rokotuksista ja biologisista valmisteista vastaava asiantuntijalääkäri. “Tämä on ensimmäinen kerta, kun rokotetta on käytetty ehkäisemään hepatiitti E:n tuhoisia vaikutuksia, vaikka rokotteelle on annettu käyttölupa jo yli kymmenen vuotta sitten, ja WHO on suositellut sen käyttöä voimakkaan leviämisen yhteydessä jo vuodesta 2015. WHO suosittelee rokottamista hepatiitti E:tä vastaan ja myös raskaana olevien rokottamista kaikille maille, joissa tauti leviää.”

Bentiun rokotuskampanjan menestys osoittaa, että rokotuskampanjalla voidaan puuttua taudin leviämiseen myös vaikeissa olosuhteissa. Seuraamme rokotuskampanjan tuloksia ja tiedotamme niistä Etelä-Sudanin terveysministeriön kanssa. Vaikka leviämisen hallintaan tarvitaan myös muita toimia, kuten vesi- ja jätevesihuollon parantamista, terveysviranomaiset uskovat rokotuskampanjan olevan tärkeä askel kohti hepatiitti E:n haittojen ehkäisemistä tulevaisuudessa. Toivomme kampanjan rohkaisevan myös muita maita käyttämään rokotetta yhtenä keinona hepatiitti E:tä vastaan.

Lue lisää: Rokotuskampanjasta kertova kirje on julkaistu The Lancet Infectious Diseases –julkaisussa. Kirje on luettavissa englanniksi täällä.

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Ajankohtaista

Palestiina

Avoin kirje päättäjille: vaadimme välitöntä ja jatkuvaa tulitaukoa Gazaan

Lue lisää
Palestiina

Isku sairaalaan Gazassa: Kaksi Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön lääkäriä kuoli

Lue lisää
Kolme työntekijää, joilla on yllään Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön liivi, sekä kolme paikallista ensihoitajaa kävelee kadulla kuvan oikealla puolella selkä kohti kameraa. Vasemmalla näkyy ambulanssi.
Palestiina

Paljon “punaisia” potilaita – väkivalta Länsirannalla kiihtyy hälyttävästi

Lue lisää
Potilas ja sairaanhoitaja junassa.
Ukraina

Sisua vaativa matka: 36 tuntia potilaiden hoitoa junassa

Lue lisää
Palestiina

Lääkärit Ilman Rajoja vaatii Gazaan tulitaukoa välittömästi

Lue lisää
Työntekijä puhuu radiopuhelimeen Geo Barents -meripelastusaluksessa.

Tuhannet vetoavat kanssamme: eduskunnan ja hallituksen pitää turvata humanitaariset periaatteet

Lue lisää
Neljä ambulanssia, joiden ympärillä ihmisiä.
Palestiina

Työntekijät mahdottoman edessä: Gazan terveydenhuolto on romahtamispisteessä

Lue lisää
Lapsia vesikanisterien vieressä.
Palestiina

Inhimillisyys on palautettava Gazaan

Lue lisää
Palestiina

Gazan humanitaarinen kriisi

Lue lisää
Ihmisiä rakennusten raunioiden keskellä.
Palestiina

Gazassa ei turvaa missään, haavoittuneiden vammat vaativat useita leikkauksia

Lue lisää
Palestiina

Lääkärit Ilman Rajoja Gazassa: sairaalat täynnä, ambulanssit eivät pääse liikkeelle iskujen vuoksi 

Lue lisää
Armenia

Lääkärit Ilman Rajoja valmistautuu tukemaan Vuoristo-Karabahista paenneita

Lue lisää

Marokon maanjäristys: arviointiryhmämme on paikalla

Lue lisää

Mielipide: Humanitaarista työtä tarvitaan enemmän kuin koskaan

Lue lisää

Vuosi 2022 pähkinänkuoressa

Lue lisää
Välimeri

Kannanotto: EU ei saa olla osallisena ihmishenkien menettämiseen Välimerellä

Lue lisää
Cookie Settings