© Alexandre Marcou/MSF
Hoitaja valmistautuu nesteyttämään potilaita. Yhdessä teltassa on noin 8-15 vuodepaikkaa.

Haiti on terveyskatastrofin partaalla

Raju jengiväkivalta sekä pula puhtaasta vedestä ja polttoaineesta koettelevat Haitia. Nyt maata riivaa myös kolera.

Haitin humanitaarinen tilanne on huonontunut merkittävästi. Väkivalta on lisääntynyt räjähdysmäisesti ja polttoaineesta on pulaa. Ihmisillä on vaikeuksia saada puhdasta vettä ja terveydenhuoltoa. Lisäksi maassa on viimeisen kahden viikon aikana havaittu koleraa ensimmäistä kertaa yli kolmeen vuoteen.

“Raskaana oleva nainen saapui viime viikolla sairaalaamme Cité Soleilissa ja tarvitsi hätäsektiota. Yritimme siirtää häntä sellaiseen terveydenhuollon toimipisteeseen, jossa hätäsektio olisi mahdollista tehdä, mutta hän kuoli”, kertoo Lääkärit Ilman Rajoja järjestössä toimiva lääkäri tohtori Luxamilda Jean-Louis. “Tällaista tapahtuu joka päivä Port-au-Princessä, oli sitten kyse turvattomuudesta teillä tai terveydenhuollon rakenteiden toimimattomuudesta. Tilanne on niin epävakaa, että se saattaa muuttua päivissä tai jopa tunneissa.”

Valtaosa kaupungin sairaaloista on joutunut vähentämään palveluitaan ja saattaa joutua sulkemaan ovensa polttoainepulan vuoksi, sillä ne ovat riippuvaisia generaattorien toiminnasta. “Olemme samassa tilanteessa muiden Port-au-Princen sairaaloiden kanssa; emme kykene ylläpitämään terveydenhuollon toimipisteidemme toimintaa muutamaa viikkoa kauemmin, mikäli emme saa polttoainetta. Lisäksi lääketieteelliset välineet, joita me tarvitsemme jatkaaksemme koleran hoitoa ja tarjotaksemme terveydenhuoltoa väestölle, ovat tällä hetkellä jumissa satamassa”, kertoo Mumuza Muhindo, Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön Haitin toiminnanjohtaja.

Haitissa vahvistettiin koleran ilmaantuminen virallisesti lokakuun alussa. Viimeisen viikon aikana olemme vastaanottaneet yhteensä yli sata koleraoireista potilasta päivittäin neljässä hoitokeskuksessamme Turgeaun, Drouillardin, Champ de Marsin ja Carrefourin naapurustoissa, joissa on yhteensä 205 sängyn kapasiteetti. “Likainen vesi on yksi koleran leviämisen pääsyistä, joten puhtaan veden puutteen seuraukset ovat katastrofaaliset. Ilman juomakelpoista vettä, hoitoa ja hyvää jätteenhuoltoa, riski tapausten määrän äkilliseen kasvuun on erittäin korkea. Tähän pitää puuttua pikimmiten”, varoittaa Auguste Ngantsélé, Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön lääketieteellinen koordinaattori Haitissa.

Puhtaan veden lisäksi haitilaiset tarvitsevat terveydenhuoltoa. Tämä on kuitenkin jatkuva haaste Haitin pääkaupungissa: usein on hyvin vaikeaa päästä terveydenhuollon toimipisteeseen, joka pystyy tarjoamaan tarvittua hoitoa; todistamme tätä tilannetta joka päivä, oli sitten kyseessä traumapotilaiden, palovammapotilaiden, hengenvaarallisten hätätilojen tai seksuaalista väkivaltaa kokeneiden hoito.

Viime päivinä, olemme lisänneet toimintaamme entisestään, vahvistaneet joidenkin kohteiden leikkauskapasiteettia ja toimeenpanneet koleratoimia, jotka keskittyvät niin hoitoon kuin myös tartuntojen ennaltaehkäisyyn.

Työmme Haitissa

Olemme tarjonneet ilmaista terveydenhoitoa Haitissa jo yli 30 vuotta. Tällä hetkellä meillä on toimintaa seitsemässä kohteessa ympäri maata, pääkaupungissa Port-au-Princessä, etelässä ja Artibonitessa. Hoidamme hengenvaarallisia hätätilanteita, traumatapauksia, palovammapotilaita, seksuaalista väkivaltaa kokeneita ja tarjoamme lisääntymisterveydenhuoltoa. Vastaamme säännöllisesti myös hätätilanteisiin, kuten luonnonkatastrofeihin. Vuonna 2021 otimme vastaan 25 000 päivystyspotilasta, hoidimme 3220 väkivaltaa kokenutta ja autoimme 1560 seksuaalista väkivaltaa kokenutta.  

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Uutinen

Viisi työasuista hymyilevää ihmistä ottaa ryhmäselfietä. Osalla on kaulassaan kimaltava virheä kauha ja kädessä diplomi.

Kuin renkaat vedessä: koulutuksen vaikutukset kantautuvat kauas 

Lue lisää
Kolme työntekijää, joilla on yllään Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön liivi, sekä kolme paikallista ensihoitajaa kävelee kadulla kuvan oikealla puolella selkä kohti kameraa. Vasemmalla näkyy ambulanssi.
Palestiina

Paljon “punaisia” potilaita – väkivalta Länsirannalla kiihtyy hälyttävästi

Lue lisää
Potilas ja sairaanhoitaja junassa.
Ukraina

Sisua vaativa matka: 36 tuntia potilaiden hoitoa junassa

Lue lisää
Työntekijä puhuu radiopuhelimeen Geo Barents -meripelastusaluksessa.

Tuhannet vetoavat kanssamme: eduskunnan ja hallituksen pitää turvata humanitaariset periaatteet

Lue lisää
Palestiina

Lääkärit Ilman Rajoja Gazassa: sairaalat täynnä, ambulanssit eivät pääse liikkeelle iskujen vuoksi 

Lue lisää

Marokon maanjäristys: arviointiryhmämme on paikalla

Lue lisää
Sudan

Kirje työntekijältämme: “Tilanne on katastrofaalinen”

Lue lisää
Palestiina

Israelin pakkotoimet heikentävät ihmisten terveyttä Masafer Yattassa

Lue lisää
Haiti

Toimintamme Haitissa on uhattuna Port-au-Princen turvallisuusongelmien vuoksi

Lue lisää
Äiti syöttää lapselleen aliravitsemuksen hoitoon kehitettyä ravinnerikasta maitoa ruiskun avulla Absin sairaalassa sijaitsevassa terapeuttisessa ruokintakeskuksessa Jemenissä.
Jemen

Jemenin lapsilla on paljon akuuttia aliravitsemusta – 5 syytä tilanteeseen

Lue lisää
Kongon demokraattinen tasavalta

Hiv/aids Kongon demokraattisessa tasavallassa: Vaikka edistystä on tapahtunut, haasteita on yhä valtavasti 

Lue lisää
Somalia

Viisi faktaa kuivuudesta, aliravitsemuksesta ja tautien leviämisestä Somaliassa

Lue lisää
Uganda

Neljä kysymystä ja vastausta Ugandan ebolatilanteesta

Lue lisää
Ukraina

Yli 200 psykiatrista potilasta evakuoitu lääkintäjunalla Harkovasta Kiovaan

Lue lisää

Maailman ensimmäinen hepatiitti E -rokotuskampanja järjestettiin Etelä-Sudanissa

Lue lisää
Nigeria

Ravitsemuskriisi uhkaa lasten henkeä Nigeriassa

Lue lisää
Cookie Settings