Äiti syöttää lapselleen aliravitsemuksen hoitoon kehitettyä ravinnerikasta maitoa ruiskun avulla Absin sairaalassa sijaitsevassa terapeuttisessa ruokintakeskuksessa Jemenissä.
© Jinane Saad/MSF
Äiti syöttää lapselleen aliravitsemuksen hoitoon kehitettyä ravinnerikasta maitoa ruiskun avulla Absin sairaalassa sijaitsevassa terapeuttisessa ruokintakeskuksessa Jemenissä.

Jemenin lapsilla on paljon akuuttia aliravitsemusta – 5 syytä tilanteeseen

Aliravitsemus on jatkuva riski lapsille Jemenissä. Aliravitsemustapausten määrissä on kausittaisia ja vuosittaisia huippukausia, jotka yleensä liittyvät maatalouden tuotannon kausiluonteisuuteen erityisesti syrjäisillä seuduilla. Tämä on ollut havaittavissa jo ennen sotatilanteen pahenemista vuonna 2014, mutta jatkuvan konfliktin suorat ja epäsuorat vaikutukset ovat pahentaneet tilannetta entisestään. Epävarmuus ruuasta on lisääntynyt, etenkin valmiiksi haavoittuvaisessa asemassa olevilla ihmisillä.

Epävarmuus ruoasta ei kuitenkaan ole ainoa syy tilanteeseen.

1. Ruoan hinnan nousu

Monilla perheillä ei ole varaa ostaa tarpeeksi tai riittävän ravinteikasta ruokaa. Jemenin paheneva talouskriisi on saanut hinnat rajuun nousuun. Monilla ei ole pääsyä palkallisiin töihin tai he ovat menettäneet kotinsa kahdeksan vuotta jatkuneen sodan vuoksi. Jemenin rialin arvo on laskenut, ja ruoan ja kuljetuksen, mukaan lukien polttoaineen, kustannukset nousevat heikentäen ihmisten mahdollisuuksia hankkia ruokaa.

“Yritämme hänen äitinsä kanssa ruokkia häntä sillä, mitä meillä on, mutta meillä on harvoin varaa antaa hänelle maitoa.”

Shohra Mohamed, nelivuotiaan Abdullahin isoäiti

Shohra Mohamed toi nelivuotiaan aliravitsemusta sairastavan lapsenlapsensa Abdullahin Absin sairaalaan useita kertoja, ja lapsen tila parani. Lapsella oli aliravitsemuksen lisäksi muita aliravitsemuksesta johtuvia sairauksia. “Olimme hänen kanssaan sairaalassa viimeksi 20 päivää sitten. Tulemme mieluiten tänne, sillä täällä palvelut eivät maksa mitään. Abdullahin isä on poissa. Yritämme hänen äitinsä kanssa ruokkia häntä sillä, mitä meillä on, mutta meillä on harvoin varaa antaa hänelle maitoa. Emme pääse lähellä meitä sijaitseviin terveyskeskuksiin, jotka jakavat terapeuttista ruokaa.”

2. Perusterveydenhuollon palveluiden heikko saatavuus

Terveydenhuollon verkosto romahtaa ympäri Jemeniä. Terveysviranomaisten rajalliset taloudelliset resurssit, tarvikkeiden ja välineiden puute, terveydenhuollon henkilökunnan palkkojen maksun epäsäännöllisyys tai niiden jääminen kokonaan maksamatta on johtanut monien julkisen terveydenhuollon toimipaikkojen sulkemiseen. Yhdistettynä polttoaineen korkeaan hintaan, tämä rajoittaa merkittävästi ihmisten pääsyä kiireelliseen sairaanhoitoon. Hoitoon pääsyn viivästyminen taas johtaa komplikaatioihin, jotka olisivat ennaltaehkäistävissä varhaisemmalla hoidolla. Yksi esimerkki tästä on juuri aliravitsemus.

Amranin alueella Al-Salam-Khamerin sairaalassa työskennellessämme olemme havainneet vakavaa akuuttia aliravitsemusta sairastavien potilaiden määrän vakaata kasvua toukokuun lopulta alkaen. Tammikuun ja syyskuun välillä 31 vakavaa akuuttia aliravitsemusta sairastanutta potilasta kuoli sairaalaan oton jälkeen. Valtaosa heistä saapui liian myöhään ja heillä oli komplikaatioita, jotka olivat liian vakavia hoidettavaksi. Monet niistä, jotka on otettu sisään tukemaamme Al-Salamin sairaalaan vakavan akuutin aliravitsemuksen vuoksi, ovat matkustaneet paikalle ympäröiviltä alueilta, joissa perusterveydenhuollon palvelut toimivat vain osittain. Vastaava kehityssuunta on havaittu myös Hodeidan alueella.

396 %
vuodepaikkojen käyttöaste Al-Salam-Khamerin sairaalan terapeuttisessa ruokintakeskuksessa (syyskuu)

20 %
Määrä, jolla päivystyskäyntien määrä lisääntyi Al-Salamin sairaalassa (tammi-syyskuu)

1902
Aliravitsemusta sairastavien lasten määrä Ad-Dahin sairaalassa (tammi-lokakuu)

3. Epävakaat elinolosuhteet ja tulot

Heikot elinolosuhteet erityisesti niillä, jotka ovat joutuneet jättämään kotiinsa, vaikuttavat myös aliravitsemuksen määrän kasvuun. Absin sairaala Hajjahin alueella vastaanottaa potilaita ympäröiviltä alueilta, joissa monet kotinsa jättäneet asuvat ilman kunnollista suojaa ja rajallisella ruoalla ja tuloilla.

“Suurimmalla osalla kotinsa jättäneistä ei ole säännöllisiä tuloja, koska heillä on vaikeuksia löytää töitä”, kertoo Saddam Shayea, terveysneuvonnan valvoja Absin sairaalassa. “Toinen ongelma on puhtaan veden puute. Tämä lisää esimerkiksi ripulitapauksia, minkä lisäksi monilta puuttuu myös olennaisia hygieniatarvikkeita, joilla voitaisiin ehkäistä joidenkin tautien leviämistä.”

Lapsi pitelee isoäitinsä kättä.
Absin sairaalassa sijaitsevaan terapeuttiseen ruokintakeskukseen otettu lapsi pitelee isoäitinsä kättä.

4. Yhteisöjen terveystiedon puute

Yhteisöillä on suuri tarve saada erityisesti raskauden aikaista ja synnytyksen jälkeistä hoitoa koskevaa tietoa, sillä niillä on suora yhteys aliravitsemukseen. Näiden hoitojen heikko saatavuus johtaa raskauskomplikaatioihin. Esimerkiksi Absin sairaalassa vuonna 2022 yli puolet äitiysosaston potilaista sairasti aliravitsemusta.

Lisäksi yhteisöissä on rajallisesti tietoa imetyksen ja tavanomaisten rokotteiden merkityksestä. Vanhemmat eivät myöskään saa tietoa aliravitsemuksen ensioireiden tunnistamisesta, mikä hidastaa aliravitsemuksen havaitsemista ja ennaltaehkäisyä.

5. Puutteellinen humanitaarinen apu

Rahoituksen leikkaaminen vuonna 2022 aiheutti sen, että terveyspalveluja on lopetettu. Myös lääkkeistä on pulaa.

“Minulla on neljä lasta, joista kaikilla on aliravitsemus”, kertoo Ahmed Abu Al Ghaith, joka on tuonut yksivuotiaan vakavaa akuuttia aliravitsemusta sairastavan lapsensa Ad Dahin sairaalaan. “Vein heidät alueen lähimpään aliravitsemuksen hoitokeskukseen. Heidän oli pakko valita ja priorisoida, kenelle lapsistani he antaisivat terapeuttista ruokaa, koska sitä ei ollut tarpeeksi.”

Terveysohjelmien lopettamisen lisäksi aukot ravitsemus- ja ruoka-avussa, sekä riittämättömät vesi-, sanitaatio- ja hygieniapalvelut ovat nostaneet aliravitsemuksen ja siihen kytkeytyvien komplikaatioiden riskejä. Riskit korostuvat erityisesti vesivälitteisesti leviävissä taudeissa.

Hoitohenkilökuntamme valmistaa ja jakaa terapeuttista maitoa äideille, jotka syöttävät sen lapsilleen lusikalla.
Hoitohenkilökuntamme valmistaa ja jakaa terapeuttista maitoa äideille, jotka syöttävät sen lapsilleen lusikalla.

Aliravitsemus Jemenissä

  • Aliravitsemus aiheuttaa Jemenissä estettävissä olevia kuolemia erityisesti alle viisivuotiaiden lasten keskuudessa. Hoidamme aliravitsemusta erityisesti tapausmäärien ollessa korkeimmillaan ympäri maata.
  • Tammikuun ja lokakuun 2022 välisenä aikana 7 597 aliravitsemusta sairastavaa lasta saapui Jemenissä sijaitseviin hoitokeskuksiimme. Verrattuna samaan ajanjaksoon vuonna 2021, luvut ovat nousseet 36 prosenttia.
  • Aliravitsemustapausten huippu on Jemenissä yleensä kesäkuun ja syyskuun välisenä aikana, mutta vuonna 2022 todistimme jo huhti- ja toukokuusta alkaen useissa kohteissa varhain alkaneita huippuja aliravitsemusmäärissä.
  • Varhain alkanut aliravitsemushuippu yhdessä sairaalahoitoa tarvitsevien vakavaa aliravitsemusta sairastavien lasten korkean määrän kanssa on ylikuormittanut tukemiamme terveydenhuollon laitoksia. Joissain paikoissa olemme aloittaneet hätätoimet vastataksemme akuuttien aliravitsemustapausten määrän kasvuun ja siitä johtuviin sairauksiin kuten ripuliin, keuhkokuumeeseen ja anemiaan.
Jaa sosiaalisessa mediassa:

Ajankohtaista

Libanon

Humanitaarisen avun tarve Libanonissa kasvaa

Lue lisää
Äiti ja poika katsovat kameraan Khan Younisissa, Gazassa.
Palestiina

Israelin on lopetettava täysimittainen sota gazalaisia vastaan, ja sen liittolaisten on lopetettava sodan mahdollistaminen

Lue lisää
Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logo t-paidassa. Paidan vieressä stetoskooppi.
Libanon

Lisäämme hätäapua Libanonissa

Lue lisää
Sudan

Tuhansia lapsia vaarassa kuolla lähiviikkoina ilman humanitaarisen avun lisäämistä Sudaniin

Lue lisää
Äiti pitää sylissään vauvaa, joka nukkuu rauhallisesti.
Lääkärit Ilman Rajoja

Paula Kamppuri-Oporta

Mosambik

Pelastettu vauva ja osaston täydeltä malariasta toipuvia lapsia

Lue lisää

Uusi rokote puolittaa kuolleisuuden ebolassa

Lue lisää
Palestiina

Viimeisimmät verilöylyt Gazassa osoitus palestiinalaisten täydellisestä epäinhimillistämisestä

Lue lisää
Poika, jolla on päänsä ympärillä side, halaa isäänsä.

Kannanotto: Kansainvälistä humanitaarista oikeutta ja kansainvälisen tuomioistuimen päätöksiä on noudatettava

Lue lisää

Kannanotto: Gazaan tarvitaan välitön ja pysyvä tulitauko

Lue lisää
Ruskeahiuksinen nainen, jolla on Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logolla varustettu paita, pitää käsiä huopaan kääriytyneen naisen ympärillä.

Kannanotto: “Ruandan malli” on julma ja vaarallinen

Lue lisää
Palestiina

Gazan terveydenhuoltojärjestelmän tuhoaminen on ”hiljaista tappamista”

Lue lisää
Viisi työasuista hymyilevää ihmistä ottaa ryhmäselfietä. Osalla on kaulassaan kimaltava virheä kauha ja kädessä diplomi.

Kuin renkaat vedessä: koulutuksen vaikutukset kantautuvat kauas 

Lue lisää
Neljä Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön työntekijää keskustelevat telttasairaalassa. Heillä on valkoiset, Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logolla varustetut liivit.
Sudan

“Yksi pahimmista kriiseistä vuosikymmeniin” – kansainvälinen puheenjohtajamme vetoaa avun kiireellisen laajentamisen puolesta Sudanissa

Lue lisää
Sudan

Sota Sudanissa kestänyt vuoden: Lääkärit Ilman Rajoja vaatii välitöntä humanitaarisen avun lisäämistä

Lue lisää
Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tunnuksella varustettuun liiviin pukeutunut mies sairaalan leikkaussalissa.
Lääkärit Ilman Rajoja

Khassan El-Kafarna

Ukraina

Kahden rintaman välissä – puoliksi ukrainalainen, puoliksi palestiinalainen

Lue lisää
Haiti

Väkivalta Haitissa lisääntyy entisestään, Lääkärit Ilman Rajoja laajentaa sairaanhoidon apuaan pääkaupunki Port-au-Princessä

Lue lisää
Cookie Settings