Äiti syöttää lapselleen aliravitsemuksen hoitoon kehitettyä ravinnerikasta maitoa ruiskun avulla Absin sairaalassa sijaitsevassa terapeuttisessa ruokintakeskuksessa Jemenissä.
© Jinane Saad/MSF
Äiti syöttää lapselleen aliravitsemuksen hoitoon kehitettyä ravinnerikasta maitoa ruiskun avulla Absin sairaalassa sijaitsevassa terapeuttisessa ruokintakeskuksessa Jemenissä.

Jemenin lapsilla on paljon akuuttia aliravitsemusta – 5 syytä tilanteeseen

Aliravitsemus on jatkuva riski lapsille Jemenissä. Aliravitsemustapausten määrissä on kausittaisia ja vuosittaisia huippukausia, jotka yleensä liittyvät maatalouden tuotannon kausiluonteisuuteen erityisesti syrjäisillä seuduilla. Tämä on ollut havaittavissa jo ennen sotatilanteen pahenemista vuonna 2014, mutta jatkuvan konfliktin suorat ja epäsuorat vaikutukset ovat pahentaneet tilannetta entisestään. Epävarmuus ruuasta on lisääntynyt, etenkin valmiiksi haavoittuvaisessa asemassa olevilla ihmisillä.

Epävarmuus ruoasta ei kuitenkaan ole ainoa syy tilanteeseen.

1. Ruoan hinnan nousu

Monilla perheillä ei ole varaa ostaa tarpeeksi tai riittävän ravinteikasta ruokaa. Jemenin paheneva talouskriisi on saanut hinnat rajuun nousuun. Monilla ei ole pääsyä palkallisiin töihin tai he ovat menettäneet kotinsa kahdeksan vuotta jatkuneen sodan vuoksi. Jemenin rialin arvo on laskenut, ja ruoan ja kuljetuksen, mukaan lukien polttoaineen, kustannukset nousevat heikentäen ihmisten mahdollisuuksia hankkia ruokaa.

“Yritämme hänen äitinsä kanssa ruokkia häntä sillä, mitä meillä on, mutta meillä on harvoin varaa antaa hänelle maitoa.”

Shohra Mohamed, nelivuotiaan Abdullahin isoäiti

Shohra Mohamed toi nelivuotiaan aliravitsemusta sairastavan lapsenlapsensa Abdullahin Absin sairaalaan useita kertoja, ja lapsen tila parani. Lapsella oli aliravitsemuksen lisäksi muita aliravitsemuksesta johtuvia sairauksia. “Olimme hänen kanssaan sairaalassa viimeksi 20 päivää sitten. Tulemme mieluiten tänne, sillä täällä palvelut eivät maksa mitään. Abdullahin isä on poissa. Yritämme hänen äitinsä kanssa ruokkia häntä sillä, mitä meillä on, mutta meillä on harvoin varaa antaa hänelle maitoa. Emme pääse lähellä meitä sijaitseviin terveyskeskuksiin, jotka jakavat terapeuttista ruokaa.”

2. Perusterveydenhuollon palveluiden heikko saatavuus

Terveydenhuollon verkosto romahtaa ympäri Jemeniä. Terveysviranomaisten rajalliset taloudelliset resurssit, tarvikkeiden ja välineiden puute, terveydenhuollon henkilökunnan palkkojen maksun epäsäännöllisyys tai niiden jääminen kokonaan maksamatta on johtanut monien julkisen terveydenhuollon toimipaikkojen sulkemiseen. Yhdistettynä polttoaineen korkeaan hintaan, tämä rajoittaa merkittävästi ihmisten pääsyä kiireelliseen sairaanhoitoon. Hoitoon pääsyn viivästyminen taas johtaa komplikaatioihin, jotka olisivat ennaltaehkäistävissä varhaisemmalla hoidolla. Yksi esimerkki tästä on juuri aliravitsemus.

Amranin alueella Al-Salam-Khamerin sairaalassa työskennellessämme olemme havainneet vakavaa akuuttia aliravitsemusta sairastavien potilaiden määrän vakaata kasvua toukokuun lopulta alkaen. Tammikuun ja syyskuun välillä 31 vakavaa akuuttia aliravitsemusta sairastanutta potilasta kuoli sairaalaan oton jälkeen. Valtaosa heistä saapui liian myöhään ja heillä oli komplikaatioita, jotka olivat liian vakavia hoidettavaksi. Monet niistä, jotka on otettu sisään tukemaamme Al-Salamin sairaalaan vakavan akuutin aliravitsemuksen vuoksi, ovat matkustaneet paikalle ympäröiviltä alueilta, joissa perusterveydenhuollon palvelut toimivat vain osittain. Vastaava kehityssuunta on havaittu myös Hodeidan alueella.

396 %
vuodepaikkojen käyttöaste Al-Salam-Khamerin sairaalan terapeuttisessa ruokintakeskuksessa (syyskuu)

20 %
Määrä, jolla päivystyskäyntien määrä lisääntyi Al-Salamin sairaalassa (tammi-syyskuu)

1902
Aliravitsemusta sairastavien lasten määrä Ad-Dahin sairaalassa (tammi-lokakuu)

3. Epävakaat elinolosuhteet ja tulot

Heikot elinolosuhteet erityisesti niillä, jotka ovat joutuneet jättämään kotiinsa, vaikuttavat myös aliravitsemuksen määrän kasvuun. Absin sairaala Hajjahin alueella vastaanottaa potilaita ympäröiviltä alueilta, joissa monet kotinsa jättäneet asuvat ilman kunnollista suojaa ja rajallisella ruoalla ja tuloilla.

“Suurimmalla osalla kotinsa jättäneistä ei ole säännöllisiä tuloja, koska heillä on vaikeuksia löytää töitä”, kertoo Saddam Shayea, terveysneuvonnan valvoja Absin sairaalassa. “Toinen ongelma on puhtaan veden puute. Tämä lisää esimerkiksi ripulitapauksia, minkä lisäksi monilta puuttuu myös olennaisia hygieniatarvikkeita, joilla voitaisiin ehkäistä joidenkin tautien leviämistä.”

Lapsi pitelee isoäitinsä kättä.
Absin sairaalassa sijaitsevaan terapeuttiseen ruokintakeskukseen otettu lapsi pitelee isoäitinsä kättä.

4. Yhteisöjen terveystiedon puute

Yhteisöillä on suuri tarve saada erityisesti raskauden aikaista ja synnytyksen jälkeistä hoitoa koskevaa tietoa, sillä niillä on suora yhteys aliravitsemukseen. Näiden hoitojen heikko saatavuus johtaa raskauskomplikaatioihin. Esimerkiksi Absin sairaalassa vuonna 2022 yli puolet äitiysosaston potilaista sairasti aliravitsemusta.

Lisäksi yhteisöissä on rajallisesti tietoa imetyksen ja tavanomaisten rokotteiden merkityksestä. Vanhemmat eivät myöskään saa tietoa aliravitsemuksen ensioireiden tunnistamisesta, mikä hidastaa aliravitsemuksen havaitsemista ja ennaltaehkäisyä.

5. Puutteellinen humanitaarinen apu

Rahoituksen leikkaaminen vuonna 2022 aiheutti sen, että terveyspalveluja on lopetettu. Myös lääkkeistä on pulaa.

“Minulla on neljä lasta, joista kaikilla on aliravitsemus”, kertoo Ahmed Abu Al Ghaith, joka on tuonut yksivuotiaan vakavaa akuuttia aliravitsemusta sairastavan lapsensa Ad Dahin sairaalaan. “Vein heidät alueen lähimpään aliravitsemuksen hoitokeskukseen. Heidän oli pakko valita ja priorisoida, kenelle lapsistani he antaisivat terapeuttista ruokaa, koska sitä ei ollut tarpeeksi.”

Terveysohjelmien lopettamisen lisäksi aukot ravitsemus- ja ruoka-avussa, sekä riittämättömät vesi-, sanitaatio- ja hygieniapalvelut ovat nostaneet aliravitsemuksen ja siihen kytkeytyvien komplikaatioiden riskejä. Riskit korostuvat erityisesti vesivälitteisesti leviävissä taudeissa.

Hoitohenkilökuntamme valmistaa ja jakaa terapeuttista maitoa äideille, jotka syöttävät sen lapsilleen lusikalla.
Hoitohenkilökuntamme valmistaa ja jakaa terapeuttista maitoa äideille, jotka syöttävät sen lapsilleen lusikalla.

Aliravitsemus Jemenissä

  • Aliravitsemus aiheuttaa Jemenissä estettävissä olevia kuolemia erityisesti alle viisivuotiaiden lasten keskuudessa. Hoidamme aliravitsemusta erityisesti tapausmäärien ollessa korkeimmillaan ympäri maata.
  • Tammikuun ja lokakuun 2022 välisenä aikana 7 597 aliravitsemusta sairastavaa lasta saapui Jemenissä sijaitseviin hoitokeskuksiimme. Verrattuna samaan ajanjaksoon vuonna 2021, luvut ovat nousseet 36 prosenttia.
  • Aliravitsemustapausten huippu on Jemenissä yleensä kesäkuun ja syyskuun välisenä aikana, mutta vuonna 2022 todistimme jo huhti- ja toukokuusta alkaen useissa kohteissa varhain alkaneita huippuja aliravitsemusmäärissä.
  • Varhain alkanut aliravitsemushuippu yhdessä sairaalahoitoa tarvitsevien vakavaa aliravitsemusta sairastavien lasten korkean määrän kanssa on ylikuormittanut tukemiamme terveydenhuollon laitoksia. Joissain paikoissa olemme aloittaneet hätätoimet vastataksemme akuuttien aliravitsemustapausten määrän kasvuun ja siitä johtuviin sairauksiin kuten ripuliin, keuhkokuumeeseen ja anemiaan.
Jaa sosiaalisessa mediassa:

Ajankohtaista

Marokon maanjäristys: arviointiryhmämme on paikalla

Lue lisää

Mielipide: Humanitaarista työtä tarvitaan enemmän kuin koskaan

Lue lisää

Vuosi 2022 pähkinänkuoressa

Lue lisää
Välimeri

Kannanotto: EU ei saa olla osallisena ihmishenkien menettämiseen Välimerellä

Lue lisää
Välimeri

Mielipide: Turvapaikkapolitiikan kiristäminen on Suomelta valtava virhe

Lue lisää
Sudan

Sudanin konflikti

Lue lisää
Ukraina

Myönteisiä tarinoita sodan keskeltä?

Lue lisää

Haluan uskoa, että suomalaiset ovat valmiita auttamaan ihmisiä riippumatta siitä, missä tai keitä he ovat

Lue lisää
Sudan

Kirje työntekijältämme: “Tilanne on katastrofaalinen”

Lue lisää
Sudan

Lääkärit ja potilaat eivät pääse Sudanissa sairaaloihin väkivaltaisuuksien takia, lääkkeet ja veri loppumassa

Lue lisää
Palestiina

Israelin pakkotoimet heikentävät ihmisten terveyttä Masafer Yattassa

Lue lisää
Ukraina

Lääkärit Ilman Rajoja todistanut miinoja Ukrainassa sairaaloiden sisällä

Lue lisää
Kongon demokraattinen tasavalta

Tuhkarokko Kongon demokraattisessa tasavallassa: loputon taistelu yhtä maailman helpoimmin tarttuvaa tautia vastaan?

Lue lisää

Naisten hyvää seksuaaliterveyttä edistetään tabuja voittamalla

Lue lisää
Bangladesh

Bangladesh: Cox’s Bazarin pakolaisleirillä hälyttävä tilanne jo ennen tulipaloa – leirillä asuvien pakolaisten ruoka-annoksia vähennetty

Lue lisää
Haiti

Toimintamme Haitissa on uhattuna Port-au-Princen turvallisuusongelmien vuoksi

Lue lisää
Cookie Settings