© MSF/Hussein Amri
Lääkäri Yaroslav Vodolaga saattaa potilasta ambulanssiin Kiovassa. Kuva: Hussein Amri, Lääkärit Ilman Rajoja.

Yli 200 psykiatrista potilasta evakuoitu lääkintäjunalla Harkovasta Kiovaan

”Työskentelin vaunussa, jossa oli yhdeksän vuodepotilasta. Kun annoin heille ruokaa, he pyysivät toiset annokset. Ihmiset olivat nälkäisiä, heidän luunsa ja kylkiluunsa näkyivät. He vaikuttivat olleen aliravittuja pitkään. Se oli vaikeaa katsottavaa.”

Näin kertoo sairaanhoitajamme Denys Babiy, joka oli mukana evakuoimassa psykiatrisen sairaalan potilaita lääkintäjunalla Harkovasta Kiovaan.

Evakuoimme syyskuussa yli 200 neurologisia ja psykiatrisia sairauksia sairastavaa potilasta. Ennen evakuointia potilaat olivat joutuneet elämään vaikeissa oloissa. Jotkut olivat joutuneet nukkumaan lattialla, eikä heillä ollut riittävää hoitoa tai hygieniaa.

Etulinjan lähellä sijaitsevat sairaalat vaikeuksissa

Ukrainan itä- ja kaakkoisosissa sijaitsevilla terveydenhuollon laitoksilla ja hoitokodeilla on suuria vaikeuksia jatkaa potilaidensa hoitoa. Monilta on katkaistu vesi ja sähkö, ja niillä on vaikeuksia saada potilaille ruokaa ja lääkkeitä.

Terveydenhuollon laitokset ovat myös vaarassa läheisten taistelujen vuoksi. Syyskuun alussa potilaat olivat olleet sairaalassa aivan kontaktilinjan lähellä, Harkovan alueella. Kun sairaalaa oli tuolloin yritetty evakuoida, sairaalaa tiettävästi ammuttiin, jolloin neljä sen henkilökunnan jäsentä ja kaksi potilasta kuoli. Myöhemmin potilaat siirrettiin sairaalaan Harkovan kaupunkiin, jonka potilaiden määrä nousi tällöin 400:sta potilaasta yli tuhanteen potilaaseen.

“Vaikka henkilökunta teki parhaansa, olosuhteet sairaalassa menivät erittäin vaikeiksi. Heillä ei ollut riittävästi sänkyjä, lääkkeitä tai henkilökuntaa kaikkien potilaiden hoitamiseen”, kertoo lääkärimme Borys Potapov, joka oli mukana saattamassa potilaita Harkovasta Kiovaan.

Lääkintäjunalla turvaan

Ukrainan terveysministeriö pyysi Lääkärit Ilman Rajoja -järjestöltä apua 200 potilaan siirtämisessä terveydenhuollon laitokseen Kiovaan. Terveysministeriö valitsi siirrettävät potilaat. Lääkärit Ilman Rajoja lahjoitti sairaalalle saippuaa, shampoota ja hygieniatarvikkeita ennen evakuoinnin järjestämistä. Potilaat siirrettiin busseilla ja terveysministeriön ambulansseilla Harkovan juna-asemalle, josta he nousivat lääkintäjunaamme.

Ensimmäinen juna lähti matkaan 23. syyskuuta. Junassa potilaiden tukena oli lääkintäjunan tavallisen henkilöstön lisäksi terveysministeriön sairaanhoitajia ja psykiatri.

”Teimme kaksi 36 tuntia kestänyttä junamatkaa. Kyydissä olleilla potilailla oli erilaisia sairauksia. Jotkut olivat iäkkäitä ihmisiä, joilla oli neurologisia sairauksia kuten Parkinsonin tai Alzheimerin tauti. Mukana oli myös paljon potilaita, joilla oli akuutteja psykoottisia häiriöitä”, kuvailee projektikoordinaattori Emilie Fourrey.
“Ymmärrettävästi osa potilaista oli varsin järkyttyneitä, mutta matka Kiovaan sujui hyvin. Potilaat siirretään siellä kahteen eri terveydenhuollon laitokseen, joissa Lääkärit Ilman Rajoja tulee seuraamaan heidän vointiaan.”

Potilaat hyvin huonossa kunnossa

Pidämme Ukrainan itäisissä ja kaakkoisissa osissa yllä ambulanssipalvelua, joka siirtää potilaita yhdestätoista kontaktilinjan lähellä olevasta sairaalasta. Syyskuun kolmen ensimmäisen viikon aikana siirsimme 277 potilasta laitoksiin vähän etäämmälle taisteluista.

Suurimmalla osalla näistä potilaista oli sotavammoja, ja he olivat saaneet riittävää hoitoa. Siitä huolimatta, kuten psykiatrisista ja neurologisista häiriöistä kärsivien potilaiden kokemukset osoittavat, siirto aivan rintamalinjan läheisyydessä sijaitsevista sairaaloista ei takaa riittävää terveydenhuoltoa, jos heitä vastaanottavat sairaalat ovat ylikuormittuneita, ja erityisesti jos potilailla on monimutkaisia, kroonisia terveystarpeita. Potilaiden evakuointi maan länsiosissa sijaitseviin sairaaloihin kaukana rintamalinjoilta voi lievittää terveydenhuoltolaitoksiin kohdistuvaa painetta.

Kävimme 27. syyskuuta tapaamassa joitain evakuoituja potilaita Kiovan alueella. Terveysministeriön työntekijä kertoi tuolloin, että jotkut potilaat olivat kiittäneet heitä pääsystä parempiin oloihin kauemmas etulinjasta. Näistä parannuksista huolimatta potilailla on yhä merkittäviä sairaanhoidon tarpeita. Eräs sairaanhoitaja totesi, että kaikkina niinä vuosina, jotka hän on hoitanut potilaita psykiatrisissa sairaaloissa, hän ei ole ikinä nähnyt potilaita näin huonossa henkisessä ja fyysisessä kunnossa.

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Ajankohtaista

Graafinen suunnittelija

Lue lisää
Neljä Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön työntekijää keskustelevat telttasairaalassa. Heillä on valkoiset, Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logolla varustetut liivit.
Sudan

“Yksi pahimmista kriiseistä vuosikymmeniin” – kansainvälinen puheenjohtajamme vetoaa avun kiireellisen laajentamisen puolesta Sudanissa

Lue lisää
Sudan

Sota Sudanissa kestänyt vuoden: Lääkärit Ilman Rajoja vaatii välitöntä humanitaarisen avun lisäämistä

Lue lisää
Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tunnuksella varustettuun liiviin pukeutunut mies sairaalan leikkaussalissa.
Lääkärit Ilman Rajoja

Khassan El-Kafarna

Ukraina

Kahden rintaman välissä – puoliksi ukrainalainen, puoliksi palestiinalainen

Lue lisää
Haiti

Väkivalta Haitissa lisääntyy entisestään, Lääkärit Ilman Rajoja laajentaa sairaanhoidon apuaan pääkaupunki Port-au-Princessä

Lue lisää
Ruskeahiuksinen nainen, jolla on Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logolla varustettu paita, pitää käsiä huopaan kääriytyneen naisen ympärillä.

Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tuore raportti kertoo pushbackien ja EU-politiikan kuolettavista vaikutuksista

Lue lisää
Poika, jolla on päänsä ympärillä side, halaa isäänsä.

Vuosi kuvina: Luonnonmullistuksia, konflikteja ja epidemioita – mutta myös toivoa

Lue lisää
Lääkärit Ilman Rajoja

Paula Kamppuri-Oporta

Kolumbia

Suomalainen sairaanhoitaja lähti parantamaan terveyspalveluiden saatavuutta Kolumbiaan ja oppi, mikä avustustyössä on parasta

Lue lisää
Kariantti Kallio Keski-Afrikan tasavallassa

Kariantti Kallio

Haiti

Lääkärinä Haitissa: ”Kuvittele Helsinki, jossa Punavuori, Töölö ja Kallio ovat kaikki sodassa keskenään”

Lue lisää
Palestiina

Avoin kirje päättäjille: vaadimme välitöntä ja jatkuvaa tulitaukoa Gazaan

Lue lisää
Palestiina

Isku sairaalaan Gazassa: Kaksi Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön lääkäriä kuoli

Lue lisää
Kolme työntekijää, joilla on yllään Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön liivi, sekä kolme paikallista ensihoitajaa kävelee kadulla kuvan oikealla puolella selkä kohti kameraa. Vasemmalla näkyy ambulanssi.
Palestiina

Paljon “punaisia” potilaita – väkivalta Länsirannalla kiihtyy hälyttävästi

Lue lisää
Potilas ja sairaanhoitaja junassa.
Ukraina

Sisua vaativa matka: 36 tuntia potilaiden hoitoa junassa

Lue lisää
Palestiina

Lääkärit Ilman Rajoja vaatii Gazaan tulitaukoa välittömästi

Lue lisää
Työntekijä puhuu radiopuhelimeen Geo Barents -meripelastusaluksessa.

Tuhannet vetoavat kanssamme: eduskunnan ja hallituksen pitää turvata humanitaariset periaatteet

Lue lisää
Neljä ambulanssia, joiden ympärillä ihmisiä.
Palestiina

Työntekijät mahdottoman edessä: Gazan terveydenhuolto on romahtamispisteessä

Lue lisää
Ukraina

“Olen piilottanut surun syvälle sieluuni” – Mielenterveydenhuollon tarpeet Ukrainassa

Olemme tarjonneet sekä yksilö- että ryhmäistuntoja kotoaan pakenemaan joutuneiden majoitustiloissa, liikkuvilla klinikoilla ja metroasemilla. Lisäksi olemme järjestäneet yli 100 mielenterveyskoulutusta terveydenhuollon ammattilaisille eri puolilla Ukrainaa. Mielenterveyspalveluille tarvitaan silti edelleen kipeästi tukea. “Tunnen pelkoa sielussani. Sormiani ja käsiäni kylmää”, kertoo Vira, iäkäs nainen, joka pakeni Donetskin alueelta ja etsii nyt turvaa maan lounaisosassa sijaitsevasta Ivano-Frankiviskista. “Olen huolissani…
© Nadiia Voloboieva/MSF
Cookie Settings