© MSF/Hussein Amri
Lääkäri Yaroslav Vodolaga saattaa potilasta ambulanssiin Kiovassa. Kuva: Hussein Amri, Lääkärit Ilman Rajoja.

Yli 200 psykiatrista potilasta evakuoitu lääkintäjunalla Harkovasta Kiovaan

”Työskentelin vaunussa, jossa oli yhdeksän vuodepotilasta. Kun annoin heille ruokaa, he pyysivät toiset annokset. Ihmiset olivat nälkäisiä, heidän luunsa ja kylkiluunsa näkyivät. He vaikuttivat olleen aliravittuja pitkään. Se oli vaikeaa katsottavaa.”

Näin kertoo sairaanhoitajamme Denys Babiy, joka oli mukana evakuoimassa psykiatrisen sairaalan potilaita lääkintäjunalla Harkovasta Kiovaan.

Evakuoimme syyskuussa yli 200 neurologisia ja psykiatrisia sairauksia sairastavaa potilasta. Ennen evakuointia potilaat olivat joutuneet elämään vaikeissa oloissa. Jotkut olivat joutuneet nukkumaan lattialla, eikä heillä ollut riittävää hoitoa tai hygieniaa.

Etulinjan lähellä sijaitsevat sairaalat vaikeuksissa

Ukrainan itä- ja kaakkoisosissa sijaitsevilla terveydenhuollon laitoksilla ja hoitokodeilla on suuria vaikeuksia jatkaa potilaidensa hoitoa. Monilta on katkaistu vesi ja sähkö, ja niillä on vaikeuksia saada potilaille ruokaa ja lääkkeitä.

Terveydenhuollon laitokset ovat myös vaarassa läheisten taistelujen vuoksi. Syyskuun alussa potilaat olivat olleet sairaalassa aivan kontaktilinjan lähellä, Harkovan alueella. Kun sairaalaa oli tuolloin yritetty evakuoida, sairaalaa tiettävästi ammuttiin, jolloin neljä sen henkilökunnan jäsentä ja kaksi potilasta kuoli. Myöhemmin potilaat siirrettiin sairaalaan Harkovan kaupunkiin, jonka potilaiden määrä nousi tällöin 400:sta potilaasta yli tuhanteen potilaaseen.

“Vaikka henkilökunta teki parhaansa, olosuhteet sairaalassa menivät erittäin vaikeiksi. Heillä ei ollut riittävästi sänkyjä, lääkkeitä tai henkilökuntaa kaikkien potilaiden hoitamiseen”, kertoo lääkärimme Borys Potapov, joka oli mukana saattamassa potilaita Harkovasta Kiovaan.

Lääkintäjunalla turvaan

Ukrainan terveysministeriö pyysi Lääkärit Ilman Rajoja -järjestöltä apua 200 potilaan siirtämisessä terveydenhuollon laitokseen Kiovaan. Terveysministeriö valitsi siirrettävät potilaat. Lääkärit Ilman Rajoja lahjoitti sairaalalle saippuaa, shampoota ja hygieniatarvikkeita ennen evakuoinnin järjestämistä. Potilaat siirrettiin busseilla ja terveysministeriön ambulansseilla Harkovan juna-asemalle, josta he nousivat lääkintäjunaamme.

Ensimmäinen juna lähti matkaan 23. syyskuuta. Junassa potilaiden tukena oli lääkintäjunan tavallisen henkilöstön lisäksi terveysministeriön sairaanhoitajia ja psykiatri.

”Teimme kaksi 36 tuntia kestänyttä junamatkaa. Kyydissä olleilla potilailla oli erilaisia sairauksia. Jotkut olivat iäkkäitä ihmisiä, joilla oli neurologisia sairauksia kuten Parkinsonin tai Alzheimerin tauti. Mukana oli myös paljon potilaita, joilla oli akuutteja psykoottisia häiriöitä”, kuvailee projektikoordinaattori Emilie Fourrey.
“Ymmärrettävästi osa potilaista oli varsin järkyttyneitä, mutta matka Kiovaan sujui hyvin. Potilaat siirretään siellä kahteen eri terveydenhuollon laitokseen, joissa Lääkärit Ilman Rajoja tulee seuraamaan heidän vointiaan.”

Potilaat hyvin huonossa kunnossa

Pidämme Ukrainan itäisissä ja kaakkoisissa osissa yllä ambulanssipalvelua, joka siirtää potilaita yhdestätoista kontaktilinjan lähellä olevasta sairaalasta. Syyskuun kolmen ensimmäisen viikon aikana siirsimme 277 potilasta laitoksiin vähän etäämmälle taisteluista.

Suurimmalla osalla näistä potilaista oli sotavammoja, ja he olivat saaneet riittävää hoitoa. Siitä huolimatta, kuten psykiatrisista ja neurologisista häiriöistä kärsivien potilaiden kokemukset osoittavat, siirto aivan rintamalinjan läheisyydessä sijaitsevista sairaaloista ei takaa riittävää terveydenhuoltoa, jos heitä vastaanottavat sairaalat ovat ylikuormittuneita, ja erityisesti jos potilailla on monimutkaisia, kroonisia terveystarpeita. Potilaiden evakuointi maan länsiosissa sijaitseviin sairaaloihin kaukana rintamalinjoilta voi lievittää terveydenhuoltolaitoksiin kohdistuvaa painetta.

Kävimme 27. syyskuuta tapaamassa joitain evakuoituja potilaita Kiovan alueella. Terveysministeriön työntekijä kertoi tuolloin, että jotkut potilaat olivat kiittäneet heitä pääsystä parempiin oloihin kauemmas etulinjasta. Näistä parannuksista huolimatta potilailla on yhä merkittäviä sairaanhoidon tarpeita. Eräs sairaanhoitaja totesi, että kaikkina niinä vuosina, jotka hän on hoitanut potilaita psykiatrisissa sairaaloissa, hän ei ole ikinä nähnyt potilaita näin huonossa henkisessä ja fyysisessä kunnossa.

Ajankohtaista

Kongon demokraattinen tasavalta

Hiv/aids Kongon demokraattisessa tasavallassa: Vaikka edistystä on tapahtunut, haasteita on yhä valtavasti 

Lue lisää
Syyria

Lapsia kuolee Al-Holin leirillä sairaanhoidon puutteen takia, kertoo Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tuore raportti

Lue lisää
Haiti

Haiti on terveyskatastrofin partaalla

Lue lisää
Somalia

Viisi faktaa kuivuudesta, aliravitsemuksesta ja tautien leviämisestä Somaliassa

Lue lisää

Kolera leviää hälyttävästi, rokotteista huutava pula

Lue lisää
Uganda

Neljä kysymystä ja vastausta Ugandan ebolatilanteesta

Lue lisää
Arkkitehti Erika Alatalo Kunduzin traumasairaalan rakennustyömaalla
Lääkärit Ilman Rajoja

Erika Alatalo

Afganistan

Kunduzin uusi traumasairaala on lähes valmis ja takaa entistä monipuolisemman hoidon

Lue lisää
Ukraina

Lääkärit Ilman Rajoja kouluttaa Ukrainassa hoitohenkilökuntaa hoitamaan seksuaalista väkivaltaa kokeneita

Lue lisää
Myanmar

Rohingat ovat asuneet kymmenen vuotta leireillä Myanmarissa ja heidän mielenterveystensä kärsii

Lue lisää

Maailman ensimmäinen hepatiitti E -rokotuskampanja järjestettiin Etelä-Sudanissa

Lue lisää
Lääkärit Ilman Rajoja

Erika Alatalo

Nigeria

Arkkitehti avustustyössä – suunnittelemassa synnytyssairaalaa

Lue lisää
Nigeria

Ravitsemuskriisi uhkaa lasten henkeä Nigeriassa

Lue lisää
Meksiko

Tukea kidutusta kokeneille siirtolaisille Meksikossa

Lue lisää
Ukraina

Lääkintäjunan potilaiden vammat ja kertomukset osoittavat toistuvat hyökkäykset siviilejä vastaan Ukrainassa

Lue lisää
Libya

Kaikista haavoittuvimmassa asemassa olevat siirtolaiset evakuoitava Libyasta turvallisiin maihin

Lue lisää
Etiopia

Lääkärit Ilman Rajoja varoittaa hälyttävästä ravitsemuskriisistä Etiopiassa

Lue lisää
Ukraina

“Olen piilottanut surun syvälle sieluuni” – Mielenterveydenhuollon tarpeet Ukrainassa

Olemme tarjonneet sekä yksilö- että ryhmäistuntoja kotoaan pakenemaan joutuneiden majoitustiloissa, liikkuvilla klinikoilla ja metroasemilla. Lisäksi olemme järjestäneet yli 100 mielenterveyskoulutusta terveydenhuollon ammattilaisille eri puolilla Ukrainaa. Mielenterveyspalveluille tarvitaan silti edelleen kipeästi tukea. “Tunnen pelkoa sielussani. Sormiani ja käsiäni kylmää”, kertoo Vira, iäkäs nainen, joka pakeni Donetskin alueelta ja etsii nyt turvaa maan lounaisosassa sijaitsevasta Ivano-Frankiviskista. “Olen huolissani…
© Nadiia Voloboieva/MSF
Cookie Settings