© Nadiia Voloboieva/MSF
Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön psykologit Eugenia Stupnik ja Igor Ohdansky auttavat kodeistaan ​​lahtemään joutuneita ihmisiä selviytymään stressistä ja negatiivisista tunteista Yaremchessä, Ivano-Frankiviskin alueella.

“Olen piilottanut surun syvälle sieluuni” – Mielenterveydenhuollon tarpeet Ukrainassa

Olemme tarjonneet sekä yksilö- että ryhmäistuntoja kotoaan pakenemaan joutuneiden majoitustiloissa, liikkuvilla klinikoilla ja metroasemilla. Lisäksi olemme järjestäneet yli 100 mielenterveyskoulutusta terveydenhuollon ammattilaisille eri puolilla Ukrainaa. Mielenterveyspalveluille tarvitaan silti edelleen kipeästi tukea.

“Tunnen pelkoa sielussani. Sormiani ja käsiäni kylmää”, kertoo Vira, iäkäs nainen, joka pakeni Donetskin alueelta ja etsii nyt turvaa maan lounaisosassa sijaitsevasta Ivano-Frankiviskista.

“Olen huolissani kotiin jääneistä sukulaisistani – pojastani, joka asuu edelleen siellä, missä taisteluita käydään. Olen piilottanut surun syvälle sieluuni ja se saa minut heti kyyneliin. En osaa sanoin kuvailla minkälaista se on.”
Psykologiemme mukaan tulitusta pakenevat ihmiset, joilla on sotavammoja ja jotka kokevat jatkuvaa huolta läheisistään, eivät yleensä huomioi omaa mielenterveyttään. Tämän vuoksi konfliktin aiheuttamat psykologiset seuraukset voivat vielä vaikuttaa näkymättömiltä, mutta se ei tarkoita, ettei niitä olisi.
Sodan kestettyä jo yli sata päivää, mielenterveystyön ammattilaiset ympäri maata kertovat näkemistään huolestuttavista psykologisista oireista.

“Olemme tavanneet paljon pommituksia kokeneita lapsia, jotka kärsivät unettomuudesta, yökastelusta ja painajaisista”, sanoo Oksana Vykhivska, järjestömme mielenterveyden asiantuntija Kiovassa. “Yksinäiset vanhukset, jotka ovat joutuneet eroon läheisistään, ovat jatkuvasti ahdistuneita ja itkuisia.”

Olemme tarjonneet mielenterveysapua kotoaan pakenemaan joutuneiden majoitustiloissa, liikkuvilla klinikoilla syrjäkylissä ja metroasemilla.

Huhtikuun puolivälin ja toukokuun puolivälin välisenä aikana tarjosimme yli 1000 mielenterveyskonsultaatiota sekä yksilö- että ryhmäistuntoja Ukrainassa. Olemme havainneet ihmisten kärsivän voimakkaasta pelosta, jatkuvasta stressistä, huolesta, toivottomuudesta ja paniikkikohtauksista.

Normaaleja reaktioita epänormaaliin tilanteeseen

Olemme järjestäneet konsultaatioita kodeistaan paenneille ihmisille Barehovessa, Harkovassa, Tsernihivissa, Vinnytsjassa, Ivano-Frankivskissä, Uzhgorodissa, Kropyvnytskyissä, Dniprossa ja Zaporižžjassa.

Monet haavoittuvaisessa asemassa olevat henkilöt, kuten vanhukset, ovat eristäytyneet, kun he ovat joutuneet eroon läheisistään ja naapureistaan, jotka ovat aikaisemmin muodostaneet tukiverkon heidän ympärilleen. Monet lapset aistivat pelon, jota aikuiset heidän ympärillään tuntevat.

“Yksi ongelmista, jonka kanssa kamppailemme, on traumaperäinen stressi. Esimerkiksi ihmisten muistot kellareissa piilottelusta pommitusten aikaan saattavat aktivoitua sanoilla, tuoksuilla, äänillä tai maisemilla, jotka muistuttavat alkuperäisestä traumasta”, Vykhivska kertoo.

“Kohtaamme myös paljon ihmisiä, jotka kärsivät ahdistusperäisistä oireista, kuten unettomuudesta ja jatkuvasta tulevaisuuteen liittyvästä huolesta. Ihmiset, jotka eivät normaalisti koe näin, ovat nyt stressaantuneita.”

Kamppailua kuolemanpelon kanssa

Kateryna pakeni Irpinissa sijaitsevasta kodistaan äitinsä kanssa, kun heidän kyläänsä hyökättiin. Heidät evakuoitiin ja he elävät nyt majoitustiloissa Mukachevossa, Ukrainan länsiosassa. Täällä Kateryna tapaa järjestömme psykologia. Hän on kärsinyt paniikkikohtauksista siitä asti, kun hän joutui pakenemaan kylästään.

“Tunnen kuolemanpelkoa. Pelkään, että epäonnistun jossain tai teen jotain väärin niin, etten selviä. Ajattelen sitä aina uudelleen ja uudelleen, ja se estää minua tekemästä asioita”, hän sanoo.

Nämä reaktiot eivät ole epätavallisia sotatilanteessa, sanoo Lina Villa, mielenterveystoiminnan vastaava Dniprossa ja Zaporižžjassa. Täällä työskentelevät työntekijämme vierailevat tiloissa, joissa majoittuu satoja tuhansia ihmisiä, jotka ovat paenneet kodeistaan taisteluita Ukrainan itä- ja eteläosista.

Täällä psykologit yrittävät tasapainottaa potilaiden tilaa selvittämällä näiden kohtaamia ongelmia, ja auttavat heitä löytämään selviytymiskeinoja.

“Yritämme ymmärryksen ja ilmaisun kautta auttaa potilaitamme saamaan takaisin jonkintasoisen hallinnan tilanteessa, joka on epävarma ja hallitsemattomissa. “Yritämme ymmärryksen ja ilmaisun kautta auttaa potilaitamme saamaan takaisin jonkintasoisen hallinnantunteen tilanteessa, joka on epävarma ja hallitsemattomissa. Yritämme vakuuttaa heidät siitä, että stressi, pelko, ahdistus ja unettomuus ovat normaaleja reaktioita tähän epänormaaliin tilanteeseen”, Villa kertoo.

“On elintärkeää, että ihmiset pystyvät ilmaisemaan ja harjoittamaan tunteitaan sekä tuntemuksiaan, kun he ovat kohdanneet traumaattisia tilanteita. Jos näitä tunteita ei huomioida, ne voivat muodostaa lumipalloefektin ja tilanteesta voi tulla nopeasti hyvin vakava.”

Askartelu ja kirjeet auttavat lapsia rauhoittumaan

Berehovessa psykologimme työskentelevät konfliktialueilta evakuoitujen lasten kanssa. 4.4.-20.5. välisenä aikana 375 lasta osallistui mielenterveyden yksilö- ja ryhmäistuntoihin. Lapset oireilevat traumoista, joita he ovat kokeneet ennen evakuointia ja sen jälkeen. Näihin oireisiin lukeutuu ahdistuneisuus, alhainen itsetunto, paniikkikohtaukset ja syvä suru.

”Monilla on univaikeuksia, jotkut ovat alkaneet änkyttää, jotkut yökastelevat”, kertoo Kucheriaviy Valerii, Berehovessa työskentelevä psykologimme.

Psykologeilla on monia käytännön keinoja, joiden avulla voidaan tukea lasten selviytymistä. Yksi niistä on paperilintujen askartelu: lapset leikkelevät ja taittelevat niitä samalla, kun asettavat positiiviset tunteensa ja ajatuksensa tähän prosessiin.

“Suosittelen, että he nukkuvat tämän paperilinnun kanssa. Se rauhoittaa heitä”, Valerii sanoo.

4.4.-20.5. välisenä aikana 375 lasta osallistui mielenterveyden yksilö- ja ryhmäistuntoihin. Lapsilla traumat oireilevat ahdistuneisuutena, alhaisena itsetuntona, paniikkikohtauksina ja syvänä suruna. Askartelu auttaa lapsia rauhoittumaan.

Tarvitaan lisää tukea mielenterveydelle

Vaikka tarjoamme mielenterveystukea ja lisäkoulutusta mielenterveystyön ammattilaisille terveydenhuollon laitoksissa eri puolilla Ukrainaa, mielenterveydelle tarvitaan edelleen lisää tukea.

“Meidän täytyy saada kiireellisesti lisää tukea mielenterveydelle eri puolille maata”, Vykhivska painottaa. Sekä paikallisen terveydenhuollon että muiden järjestöjen tulee vastata kasvavaan mielenterveydenhuollon tarpeeseen ja taata tarpeeksi resursseja, jotta se tavoittaa haavoittuvimmassa asemassa olevat ihmiset, erityisesti maaseudulla, jossa ihmiset elävät eristyksissä eikä heillä ole pääsyä mielenterveyshuollon pariin.

On tärkeää, että tukea tarjotaan ihmisille siellä missä he ovat. Tiivis yhteistyö yhteisöjen kanssa takaa sen, että apua saadaan kaikille sitä tarvitseville.


Huhtikuun puolivälin ja toukokuun puolivälin välisenä aikana tarjosimme 839 yksilökonsultaatiota ja 156 ryhmäkonsultaatiota aikuisille ja lapsille maan eri puolilla, mukaan lukien Uzhgorodissa, Berehovessa, Dniprossa, Ivano-Frankiviskissa, Kropyvnytskyissä, Harkovassa, Kiovassa, Vinnytsjassa ja Zaporižžjassa. Yleisimmät oireet, joita psykologimme kohtaavat ovat krooninen stressi, ahdistus, paniikkikohtaukset, uniongelmat, aikuisten unettomuus, kovien äänten pelko, näläntunteen heikkeneminen sekä lasten yökastelu ja painajaiset. Tukeaksemme sotaa kohdanneita ihmisiä, olemme lisäksi tarjonneet yli 100 mielenterveyden koulutusta terveydenhuollon tarjoajille ympäri maan.

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Ajankohtaista

Työntekijä puhuu radiopuhelimeen Geo Barents -meripelastusaluksessa.

Varainhankinnan koordinaattori

Lue lisää
Äiti pitää sylissään vauvaa, joka nukkuu rauhallisesti.
Lääkärit Ilman Rajoja

Paula Kamppuri-Oporta

Mosambik

Pelastettu vauva ja osaston täydeltä malariasta toipuvia lapsia

Lue lisää

Uusi rokote puolittaa kuolleisuuden ebolassa

Lue lisää
Palestiina

Viimeisimmät verilöylyt Gazassa osoitus palestiinalaisten täydellisestä epäinhimillistämisestä

Lue lisää
Poika, jolla on päänsä ympärillä side, halaa isäänsä.

Kannanotto: Kansainvälistä humanitaarista oikeutta ja kansainvälisen tuomioistuimen päätöksiä on noudatettava

Lue lisää

Kannanotto: Gazaan tarvitaan välitön ja pysyvä tulitauko

Lue lisää
Ruskeahiuksinen nainen, jolla on Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logolla varustettu paita, pitää käsiä huopaan kääriytyneen naisen ympärillä.

Kannanotto: “Ruandan malli” on julma ja vaarallinen

Lue lisää
Palestiina

Gazan terveydenhuoltojärjestelmän tuhoaminen on ”hiljaista tappamista”

Lue lisää
Viisi työasuista hymyilevää ihmistä ottaa ryhmäselfietä. Osalla on kaulassaan kimaltava virheä kauha ja kädessä diplomi.

Kuin renkaat vedessä: koulutuksen vaikutukset kantautuvat kauas 

Lue lisää
Neljä Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön työntekijää keskustelevat telttasairaalassa. Heillä on valkoiset, Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logolla varustetut liivit.
Sudan

“Yksi pahimmista kriiseistä vuosikymmeniin” – kansainvälinen puheenjohtajamme vetoaa avun kiireellisen laajentamisen puolesta Sudanissa

Lue lisää
Sudan

Sota Sudanissa kestänyt vuoden: Lääkärit Ilman Rajoja vaatii välitöntä humanitaarisen avun lisäämistä

Lue lisää
Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tunnuksella varustettuun liiviin pukeutunut mies sairaalan leikkaussalissa.
Lääkärit Ilman Rajoja

Khassan El-Kafarna

Ukraina

Kahden rintaman välissä – puoliksi ukrainalainen, puoliksi palestiinalainen

Lue lisää
Haiti

Väkivalta Haitissa lisääntyy entisestään, Lääkärit Ilman Rajoja laajentaa sairaanhoidon apuaan pääkaupunki Port-au-Princessä

Lue lisää
Ruskeahiuksinen nainen, jolla on Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logolla varustettu paita, pitää käsiä huopaan kääriytyneen naisen ympärillä.

Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tuore raportti kertoo pushbackien ja EU-politiikan kuolettavista vaikutuksista

Lue lisää
Poika, jolla on päänsä ympärillä side, halaa isäänsä.

Vuosi kuvina: Luonnonmullistuksia, konflikteja ja epidemioita – mutta myös toivoa

Lue lisää
Lääkärit Ilman Rajoja

Paula Kamppuri-Oporta

Kolumbia

Suomalainen sairaanhoitaja lähti parantamaan terveyspalveluiden saatavuutta Kolumbiaan ja oppi, mikä avustustyössä on parasta

Lue lisää
Cookie Settings