© Nadiia Voloboieva/MSF
Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön psykologit Eugenia Stupnik ja Igor Ohdansky auttavat kodeistaan ​​lahtemään joutuneita ihmisiä selviytymään stressistä ja negatiivisista tunteista Yaremchessä, Ivano-Frankiviskin alueella.

“Olen piilottanut surun syvälle sieluuni” – Mielenterveydenhuollon tarpeet Ukrainassa

Olemme tarjonneet sekä yksilö- että ryhmäistuntoja kotoaan pakenemaan joutuneiden majoitustiloissa, liikkuvilla klinikoilla ja metroasemilla. Lisäksi olemme järjestäneet yli 100 mielenterveyskoulutusta terveydenhuollon ammattilaisille eri puolilla Ukrainaa. Mielenterveyspalveluille tarvitaan silti edelleen kipeästi tukea.

“Tunnen pelkoa sielussani. Sormiani ja käsiäni kylmää”, kertoo Vira, iäkäs nainen, joka pakeni Donetskin alueelta ja etsii nyt turvaa maan lounaisosassa sijaitsevasta Ivano-Frankiviskista.

“Olen huolissani kotiin jääneistä sukulaisistani – pojastani, joka asuu edelleen siellä, missä taisteluita käydään. Olen piilottanut surun syvälle sieluuni ja se saa minut heti kyyneliin. En osaa sanoin kuvailla minkälaista se on.”
Psykologiemme mukaan tulitusta pakenevat ihmiset, joilla on sotavammoja ja jotka kokevat jatkuvaa huolta läheisistään, eivät yleensä huomioi omaa mielenterveyttään. Tämän vuoksi konfliktin aiheuttamat psykologiset seuraukset voivat vielä vaikuttaa näkymättömiltä, mutta se ei tarkoita, ettei niitä olisi.
Sodan kestettyä jo yli sata päivää, mielenterveystyön ammattilaiset ympäri maata kertovat näkemistään huolestuttavista psykologisista oireista.

“Olemme tavanneet paljon pommituksia kokeneita lapsia, jotka kärsivät unettomuudesta, yökastelusta ja painajaisista”, sanoo Oksana Vykhivska, järjestömme mielenterveyden asiantuntija Kiovassa. “Yksinäiset vanhukset, jotka ovat joutuneet eroon läheisistään, ovat jatkuvasti ahdistuneita ja itkuisia.”

Olemme tarjonneet mielenterveysapua kotoaan pakenemaan joutuneiden majoitustiloissa, liikkuvilla klinikoilla syrjäkylissä ja metroasemilla.

Huhtikuun puolivälin ja toukokuun puolivälin välisenä aikana tarjosimme yli 1000 mielenterveyskonsultaatiota sekä yksilö- että ryhmäistuntoja Ukrainassa. Olemme havainneet ihmisten kärsivän voimakkaasta pelosta, jatkuvasta stressistä, huolesta, toivottomuudesta ja paniikkikohtauksista.

Normaaleja reaktioita epänormaaliin tilanteeseen

Olemme järjestäneet konsultaatioita kodeistaan paenneille ihmisille Barehovessa, Harkovassa, Tsernihivissa, Vinnytsjassa, Ivano-Frankivskissä, Uzhgorodissa, Kropyvnytskyissä, Dniprossa ja Zaporižžjassa.

Monet haavoittuvaisessa asemassa olevat henkilöt, kuten vanhukset, ovat eristäytyneet, kun he ovat joutuneet eroon läheisistään ja naapureistaan, jotka ovat aikaisemmin muodostaneet tukiverkon heidän ympärilleen. Monet lapset aistivat pelon, jota aikuiset heidän ympärillään tuntevat.

“Yksi ongelmista, jonka kanssa kamppailemme, on traumaperäinen stressi. Esimerkiksi ihmisten muistot kellareissa piilottelusta pommitusten aikaan saattavat aktivoitua sanoilla, tuoksuilla, äänillä tai maisemilla, jotka muistuttavat alkuperäisestä traumasta”, Vykhivska kertoo.

“Kohtaamme myös paljon ihmisiä, jotka kärsivät ahdistusperäisistä oireista, kuten unettomuudesta ja jatkuvasta tulevaisuuteen liittyvästä huolesta. Ihmiset, jotka eivät normaalisti koe näin, ovat nyt stressaantuneita.”

Kamppailua kuolemanpelon kanssa

Kateryna pakeni Irpinissa sijaitsevasta kodistaan äitinsä kanssa, kun heidän kyläänsä hyökättiin. Heidät evakuoitiin ja he elävät nyt majoitustiloissa Mukachevossa, Ukrainan länsiosassa. Täällä Kateryna tapaa järjestömme psykologia. Hän on kärsinyt paniikkikohtauksista siitä asti, kun hän joutui pakenemaan kylästään.

“Tunnen kuolemanpelkoa. Pelkään, että epäonnistun jossain tai teen jotain väärin niin, etten selviä. Ajattelen sitä aina uudelleen ja uudelleen, ja se estää minua tekemästä asioita”, hän sanoo.

Nämä reaktiot eivät ole epätavallisia sotatilanteessa, sanoo Lina Villa, mielenterveystoiminnan vastaava Dniprossa ja Zaporižžjassa. Täällä työskentelevät työntekijämme vierailevat tiloissa, joissa majoittuu satoja tuhansia ihmisiä, jotka ovat paenneet kodeistaan taisteluita Ukrainan itä- ja eteläosista.

Täällä psykologit yrittävät tasapainottaa potilaiden tilaa selvittämällä näiden kohtaamia ongelmia, ja auttavat heitä löytämään selviytymiskeinoja.

“Yritämme ymmärryksen ja ilmaisun kautta auttaa potilaitamme saamaan takaisin jonkintasoisen hallinnan tilanteessa, joka on epävarma ja hallitsemattomissa. “Yritämme ymmärryksen ja ilmaisun kautta auttaa potilaitamme saamaan takaisin jonkintasoisen hallinnantunteen tilanteessa, joka on epävarma ja hallitsemattomissa. Yritämme vakuuttaa heidät siitä, että stressi, pelko, ahdistus ja unettomuus ovat normaaleja reaktioita tähän epänormaaliin tilanteeseen”, Villa kertoo.

“On elintärkeää, että ihmiset pystyvät ilmaisemaan ja harjoittamaan tunteitaan sekä tuntemuksiaan, kun he ovat kohdanneet traumaattisia tilanteita. Jos näitä tunteita ei huomioida, ne voivat muodostaa lumipalloefektin ja tilanteesta voi tulla nopeasti hyvin vakava.”

Askartelu ja kirjeet auttavat lapsia rauhoittumaan

Berehovessa psykologimme työskentelevät konfliktialueilta evakuoitujen lasten kanssa. 4.4.-20.5. välisenä aikana 375 lasta osallistui mielenterveyden yksilö- ja ryhmäistuntoihin. Lapset oireilevat traumoista, joita he ovat kokeneet ennen evakuointia ja sen jälkeen. Näihin oireisiin lukeutuu ahdistuneisuus, alhainen itsetunto, paniikkikohtaukset ja syvä suru.

”Monilla on univaikeuksia, jotkut ovat alkaneet änkyttää, jotkut yökastelevat”, kertoo Kucheriaviy Valerii, Berehovessa työskentelevä psykologimme.

Psykologeilla on monia käytännön keinoja, joiden avulla voidaan tukea lasten selviytymistä. Yksi niistä on paperilintujen askartelu: lapset leikkelevät ja taittelevat niitä samalla, kun asettavat positiiviset tunteensa ja ajatuksensa tähän prosessiin.

“Suosittelen, että he nukkuvat tämän paperilinnun kanssa. Se rauhoittaa heitä”, Valerii sanoo.

4.4.-20.5. välisenä aikana 375 lasta osallistui mielenterveyden yksilö- ja ryhmäistuntoihin. Lapsilla traumat oireilevat ahdistuneisuutena, alhaisena itsetuntona, paniikkikohtauksina ja syvänä suruna. Askartelu auttaa lapsia rauhoittumaan.

Tarvitaan lisää tukea mielenterveydelle

Vaikka tarjoamme mielenterveystukea ja lisäkoulutusta mielenterveystyön ammattilaisille terveydenhuollon laitoksissa eri puolilla Ukrainaa, mielenterveydelle tarvitaan edelleen lisää tukea.

“Meidän täytyy saada kiireellisesti lisää tukea mielenterveydelle eri puolille maata”, Vykhivska painottaa. Sekä paikallisen terveydenhuollon että muiden järjestöjen tulee vastata kasvavaan mielenterveydenhuollon tarpeeseen ja taata tarpeeksi resursseja, jotta se tavoittaa haavoittuvimmassa asemassa olevat ihmiset, erityisesti maaseudulla, jossa ihmiset elävät eristyksissä eikä heillä ole pääsyä mielenterveyshuollon pariin.

On tärkeää, että tukea tarjotaan ihmisille siellä missä he ovat. Tiivis yhteistyö yhteisöjen kanssa takaa sen, että apua saadaan kaikille sitä tarvitseville.


Huhtikuun puolivälin ja toukokuun puolivälin välisenä aikana tarjosimme 839 yksilökonsultaatiota ja 156 ryhmäkonsultaatiota aikuisille ja lapsille maan eri puolilla, mukaan lukien Uzhgorodissa, Berehovessa, Dniprossa, Ivano-Frankiviskissa, Kropyvnytskyissä, Harkovassa, Kiovassa, Vinnytsjassa ja Zaporižžjassa. Yleisimmät oireet, joita psykologimme kohtaavat ovat krooninen stressi, ahdistus, paniikkikohtaukset, uniongelmat, aikuisten unettomuus, kovien äänten pelko, näläntunteen heikkeneminen sekä lasten yökastelu ja painajaiset. Tukeaksemme sotaa kohdanneita ihmisiä, olemme lisäksi tarjonneet yli 100 mielenterveyden koulutusta terveydenhuollon tarjoajille ympäri maan.

Ajankohtaista

Kongon demokraattinen tasavalta

Hiv/aids Kongon demokraattisessa tasavallassa: Vaikka edistystä on tapahtunut, haasteita on yhä valtavasti 

Lue lisää
Syyria

Lapsia kuolee Al-Holin leirillä sairaanhoidon puutteen takia, kertoo Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tuore raportti

Lue lisää
Haiti

Haiti on terveyskatastrofin partaalla

Lue lisää
Somalia

Viisi faktaa kuivuudesta, aliravitsemuksesta ja tautien leviämisestä Somaliassa

Lue lisää

Kolera leviää hälyttävästi, rokotteista huutava pula

Lue lisää
Uganda

Neljä kysymystä ja vastausta Ugandan ebolatilanteesta

Lue lisää
Arkkitehti Erika Alatalo Kunduzin traumasairaalan rakennustyömaalla
Lääkärit Ilman Rajoja

Erika Alatalo

Afganistan

Kunduzin uusi traumasairaala on lähes valmis ja takaa entistä monipuolisemman hoidon

Lue lisää
Ukraina

Yli 200 psykiatrista potilasta evakuoitu lääkintäjunalla Harkovasta Kiovaan

Lue lisää
Ukraina

Lääkärit Ilman Rajoja kouluttaa Ukrainassa hoitohenkilökuntaa hoitamaan seksuaalista väkivaltaa kokeneita

Lue lisää
Myanmar

Rohingat ovat asuneet kymmenen vuotta leireillä Myanmarissa ja heidän mielenterveystensä kärsii

Lue lisää

Maailman ensimmäinen hepatiitti E -rokotuskampanja järjestettiin Etelä-Sudanissa

Lue lisää
Lääkärit Ilman Rajoja

Erika Alatalo

Nigeria

Arkkitehti avustustyössä – suunnittelemassa synnytyssairaalaa

Lue lisää
Nigeria

Ravitsemuskriisi uhkaa lasten henkeä Nigeriassa

Lue lisää
Meksiko

Tukea kidutusta kokeneille siirtolaisille Meksikossa

Lue lisää
Ukraina

Lääkintäjunan potilaiden vammat ja kertomukset osoittavat toistuvat hyökkäykset siviilejä vastaan Ukrainassa

Lue lisää
Libya

Kaikista haavoittuvimmassa asemassa olevat siirtolaiset evakuoitava Libyasta turvallisiin maihin

Lue lisää
Cookie Settings