Naiset istuvat sängyillään synnytysosastolla.
© Adan Said Abdi/MSF
Naisia synnytysosastolla Baidoa’s Bayn aluesairaalassa Somaliassa.

Somalia

Lääkärit Ilman Rajoja avustaa Somaliassa ja Somalimaassa konflikteista ja luonnonkatastrofeista kärsiviä ihmisiä. Voimakas kuivuus, jaksottaiset tulvat sekä epidemiat aiheuttavat haasteita.

Vuonna 2022 Somaliassa koettiin Afrikansarven pahimmasta kuivuudesta 40 vuoteen, ja 1,3 miljoonaa ihmistä on joutunut jättämään kotinsa. Samaan aikaan vuosikymmeniä jatkunut konflikti ja toistuvat epidemiat vaikuttavat ihmisten elämään. Heillä ei ole pääsyä puhtaan veden, ruoan ja terveydenhuollon pariin. Raskausajan kuolleisuus ja lapsikuolleisuus on maailman korkeimpia. Tuhkarokko ja ripuli ovat pääsyitä korkeaan lapsikuolleisuuteen. 

Lääkärit Ilman Rajoja tekee Somaliassa työtä lastensairauksien ja aliravitsemuksen parissa. Vuonna 2022 pyöritimme maan lounaisosissa kahtakymmentä liikkuvaa klinikkaa sekä yli kolmeakymmentä ravitsemuksen seurantapistettä. Etenkin tuhkarokkotapaukset levisivät aliravitsemuksesta kärsivillä alueilla nopeasti. Tämä erittäin tarttuva tauti voi nopeasti muuttua tappavaksi aliravitsemuksen heikentämällä potilaalla. Epidemioita hillitäksemme tuemme terveysministeriön tuhkarokkorokotusohjelmaa ja tarjoamme koulutuksia. 

Tuemme tuberkuloosipotilaiden ja erityisesti multiresistenttiä tuberkuloosia sairastavien potilaiden hoitoa. Liikkuvilla klinikoilla sairaanhoitoa saadaan myös syrjäisempiin kyliin. 

Lue uutisia Somaliasta

Lue lisää
Somalia

Viisi faktaa kuivuudesta, aliravitsemuksesta ja tautien leviämisestä Somaliassa

Valkoiseen kaapuun ja kasvomaskiin pukeutunut mies jakaa pieniä pähkinätahnapusseja hänen ympärilleen kokoontuneelle joukolle naisia ja lapsia. Lue lisää
Somalia

Sairautta, tulvia ja kuivuutta: eteläisessä Somaliassa toistuvia hätätiloja

Lue lisää

msf.org

Lisätietoa työstämme maailmalla löydät msf.org -sivuilta englanniksi.

Cookie Settings