Epidemiat ja pandemiat

© Solen Mourlon/MSF
Jorgine on 5 kk ikäinen ja sairastaa tuhkarokkoa. Tuhkarokkorokote voidaan antaa vasta 9 kk ikäisille vauvoille.

Vuosittain miljoonat ihmiset kuolevat tauteihin, jotka ovat hoidettavissa tai jopa kokonaan estettävissä. Lääkärit Ilman Rajoja ehkäisee ja hoitaa epidemioita sekä rajoittaa niiden leviämistä.

Epidemialla voidaan viitata joko tartuntatautiin, taudin merkittävään leviämiseen tai tautiin, joka on poikkeuksellisen isolla osalla väestöstä.

Kolera, tuhkarokko, keltakuume ja monet muut tartuntataudit voivat levitä nopeasti ja olla kohtalokkaita.

Malariaa esiintyy säännöllisesti yli sadassa maassa.

Miljoonat ihmiset maailmassa elävät hiv/aids-infektion tai tuberkuloosin kanssa.

Virusperäiset verenvuotokuumeet kuten ebola tai marburg ovat harvinaisempia, mutta erittäin vaarallisia.

Kun ensimmäiset tapaukset tartuntatautitapaukset vahvistuvat, nopeus on valttia: mitä nopeammin potilaiden tunnistus, hoito ja eristys pystytään järjestämään, sitä vähemmän ihmisiä sairastuu ja jopa kuolee.

Epidemioita vastaan ei voida taistella tehokkaasti ilman lääkkeitä ja rokotteita.

Joskus lääkkeitä tai rokotteita ei yksinkertaisesti ole: Länsi-Afrikan ebolaepidemiassa vuosina 2014–2016 lääkärimme tai sairaanhoitajamme eivät pystyneet tekemään muuta kuin lievittämään potilaidemme oireita ja tukemaan elintoimintoja.

Uusia ja tehokkaita lääkkeitä monilääkeresistenttiä tuberkuloosia vastaan taas on nykyään saatavilla, mutta ne ovat niin kalliita, että monilla matalan tulotason mailla ei ole niihin yksinkertaisesti varaa. Lääkärit Ilman Rajoja -järjestö taistelee epidemioita vastaan myös tekemällä vaikuttamistyötä, sillä elintärkeiden lääkkeiden täytyy olla kaikkien saatavilla.

Ketkä ovat suurimmassa vaarassa?

Vaikka epidemiat voivat kuormittaa myös kehittyneitä terveydenhuoltojärjestelmiä, haavoittuvimmassa asemassa ovat yhteisöt, jotka elävät köyhyydessä tai epävakailla alueilla. Esimerkiksi pakolaisleireillä ihmiset joutuvat usein asumaan ahtaasti, eikä mahdollisuuksia pitää henkilökohtaisesta hygieniastaan huolta välttämättä ole, mikä helpottaa tartuntatautien leviämistä.

Sodissa ja konflikteissa terveydenhuoltojärjestelmä saattaa olla niin koetuksella, että osalla väestöstä ei ole mahdollisuutta saada rokotuksia. Kun rokotekattavuus laskee ja laumasuoja heikkenee, väestö jää alttiimmaksi epidemioille. Esimerkiksi vuoden 2017 lopussa konfliktin repimässä Jemenissä tavattiin kurkkumätää, joka on täysin ehkäistävissä rokotteilla ja jota ei tavata enää juuri missään.

Miten epidemioihin vastataan tehokkaasti?

Kun ryhdytään toimiin epidemiaa vastaan, potilaiden ja yhteisöjen tarpeiden on oltava keskiössä. Nopealla toiminnalla pystytään rajaamaan tartunnan saaneiden ihmisten määrää ja pelastamaan henkiä.

Riippuen tartuntataudista Lääkärit Ilman Rajoja on valmis ryhtymään seuraaviin toimiin:

  1. Huolehdimme, että tarvittavaa kalustoa ja henkilöstöä on nopeasti saatavilla. Esimerkiksi koleran hoito vaatii hoitokeskuksen rakentamista, jotta kolerapotilaat eivät voi tartuttaa muita potilaita ja jossa taudin leviäminen voidaan ehkäistä tarkoilla hygieniatoimenpiteillä. Leiriolosuhteissa nopeat toimet voivat taas tarkoittaa vesipisteiden nopeaa rakentamista, jotta ihmiset voivat ylläpitää hyvää käsihygieniaa ja jotta puhdasta juomavettä on saatavilla, tai vessojen rakentamista, mikä ylläpitää puhtautta leireillä.
  2. Järjestämme rokotuskampanjoita. Kun kyseessä on erittäin tehokkaasti tarttuva tauti kuten tuhkarokko tai aivokalvontulehdus, epidemian pysäyttäminen edellyttää yleensä rokotuskampanjoita.
  3. Diagnosoimme nopeasti. Lukuisat tartuntataudit alkavat samoilla oireilla: kuumeella ja kurkkukivulla. Oikean hoidon ja mahdollisen eristyksen kannalta on kuitenkin elintärkeää tietää, onko kyseessä malaria vai lavantauti.
  4. Annamme terveysneuvontaa. Kun ihmiset tietävät, miten suojautua tartunnalta, he pystyvät suojelemaan itseään ja läheisiään ja olla mahdollisten oireiden ilmaantuessa yhteydessä terveydenhuoltoon.

Pandemiat

Pandemiasta puhutaan, kun tietty tartuntatauti on muuttunut maailmanlaajuiseksi terveysuhaksi.

Tällä hetkellä Maailman terveysjärjestö WHO on julistanut COVID-19-tartuntataudin pandemiaksi. Tautia on tavattu nyt ympäri maailmaa ja se on asettanut voimakkaitakin terveysjärjestelmiä kovan paineen alle. Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön prioriteetti on sen varmistaminen, että pystymme turvaamaan potilaidemme sairaanhoidon myös tässä poikkeuksellisessa tilanteessa.

Viimeiset kaksi vuosikymmentä Lääkärit Ilman Rajoja on toiminut hiv/aids- ja tuberkuloosi-pandemioiden pysäyttämiseksi.

Tuberkuloosi tappaa enemmän ihmisiä kuin mikään muu tartuntatauti: jopa 1,5 miljoonaa ihmistä joka vuosi.

Suomessa esimerkiksi hiv-infektion saanut ihminen voi lääkityksen avulla elää täysin tavallista elämää. Matalan tulotason maissa monet kuitenkin jäävät edelleen ilman lääkitystä ja hiviin kuolee vuosittain noin miljoona ihmistä.

Suurin osa sekä hivin että tuberkuloosin uhreista asuu matalan tulotason maissa, mikä kertoo siitä, että hoitoa ei ole tasaisesti saatavilla.

Uutisia epidemioista ja pandemioista

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kriisit ja katastrofit

Välimeri

Välimeren etsintä- ja meripelastustoiminta

Lue lisää

Ilmastokriisi

Lue lisää

Luonnonkatastrofit

Lue lisää

Lääkkeiden saatavuus

Lue lisää
Jemenissä alkoi sota vuonna 2015. Kuva on Haydanin sairaalasta.

Sodat ja konfliktit

Lue lisää
Isä ja poika odottavat laivan saapumista Italiaan öisen pelastusoperaation jälkeen.

Pakolaiset ja siirtolaiset

Lue lisää
Cookie Settings