© Joffrey Monnier
Brysselissä autamme haavoittuvassa asemassa olevia ihmisiä, kuten kodittomia ja paperittomia

Uuden koronaviruksen aiheuttama COVID-19-tauti

Uuden koronaviruksen (Sars-Cov-2) aiheuttaman taudin taudinkuvaa ei vielä tunneta tarkasti. Influenssasta poiketen ihmisellä ei ole tiettävästi taudille aikaisempaa immuniteettia. Ensimmäiset rokotteet ja lääkkeet ovat tulleet saataville, mutta niistä on vielä pulaa. Lisätietoja Suomen tilanteesta saa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n sivuilta.

Suurin osa maailman maista on raportoinut tartuntoja ja maailman terveysjärjestö WHO on julistanut viruksen leviämisen pandemiaksi.

Miten Lääkärit Ilman Rajoja vastaa koronapandemiaan?

Maailman suurimpana humanitaarisena sairaanhoitoon keskittyneenä avustusjärjestönä Lääkärit Ilman Rajoja on ennennäkemättömän haasteen edessä.

Uusi koronavirus on ajanut kriisin partaalle jopa maailman kehittyneimmät terveydenhuoltojärjestelmät maissa, joissa on sosiaaliturvaa, ihmiset pystyvät pesemään käsiään ja heillä on tilaa eristäytyä.

Pandemian laajuuden huomioon ottaen meidän täytyy suunnata resurssimme tarkasti voidaksemme auttaa siellä, missä hätä on suurin. Uuden koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi keskitymme seuraaviin osa-alueisiin:

• tuemme viranomaisia COVID-19-potilaiden hoidossa
• suojelemme haavoittuvassa asemassa olevia ihmisiä ja riskiryhmiin kuuluvia
• varmistamme elintärkeän hoidon jatkumisen.

Autamme ympäri maailmaa

missä teemme
töitä

Voit tutustua tämänhetkisiin operaatioihimme ympäri maailmaa englanniksi msf.orgissa.

Mitä pandemian pysäyttämisessä täytyy huomioida

Pandemiaa voidaan pysäyttää vain yhdessä. Seuraaviin asioihin on erityisesti kiinnitettävä huomiota:

1. Haavoittuvassa asemassa olevat ryhmät on suojeltava

COVID-19 vaikutukset ovat erityisen huolestuttavia sellaisten väestöryhmien kohdalla, jotka asuvat vaarallisissa tai epävarmoissa elinympäristöissä, kuten

• kodittomana
• pakolaisleireillä erityisesti Kreikassa ja Bangladeshissa
• konfliktin keskellä Jemenissä tai Syyriassa.

He elävät entuudestaan vaikeissa, usein ahtaissa ja epähygieenisissä olosuhteissa, jolloin käsihygieniasta huolehtiminen ja lähikontaktien rajoittaminen on vaikeaa tai mahdotonta.

Lisäksi heidän pääsynsä terveydenhuoltoon on jo valmiiksi rajallinen. Sota on esimerkiksi saattanut tuhota sairaaloita. Pakolaisleireillä on yleensä tarjolla vain perusterveydenhuoltoa jos sitäkään.

Tällaisissa olosuhteissa on löydettävä uusia tapoja pitää ihmiset turvassa, kuten huolehtimalla että saippuaa ja puhdasta vettä on saatavilla ja varmistamalla, että ihmisillä on mahdollisuus omaehtoiseen eristykseen, jos hänen lähipiirissään on varmistettu koronavirustartunta.

Lääkärit Ilman Rajoja tarjoaa sairaanhoitoa jo monilla pakolaisleireillä ja konfliktialueilla. Varaudumme projekteissamme COVID-19-tartuntoihin lisäämällä koronavirusseulontaa hoidontarpeenarvioinnissa, perustamme eristystiloja ja annamme terveysneuvontaa, jotta ihmiset osaavat suojautua tartunnalta.

2. Sairaanhoidon jatkuminen on varmistettava

Pandemiasta huolimatta vauvoja syntyy, ihmiset tarvitsevat kirurgista hoitoa ja hiv- ja tuberkuloosipotilaiden on saatava lääkkeensä. Meidän ja muiden toimijoiden on varmistettava elintärkeän hoidon jatkuminen.

Turvataksemme hoidon jatkumisen projekteissamme ympäri maailmaa, varaudumme uuden koronaviruksen leviämiseen

  • muuttamalla hoidontarpeenarviointiamme niin, että potilaat, joilla on hengitystieinfektioiden oireita, voidaan eristää nopeasti ja turvallisesti
  • huolehtimalla, että infektioiden torjunta ja ehkäisy on riittävän korkealla tasolla
  • koulutamme henkilökuntaamme ja lähiyhteisöjä uudesta koronaviruksesta ja miten siltä voi suojautua.

3. Terveydenhuollon henkilökunta on suojattava

Pandemiassa terveydenhuollon työntekijöiden suojeleminen tartunnoilta on erityisen tärkeää. Jos he sairastuvat, kukaan ei ole hoitamassa potilaita.

Tällä hetkellä suuri uhka terveydenhuollon työntekijöiden turvallisuudelle on maailmanlaajuinen puute suojavarusteista. Valtioiden on osoitettava solidaarisuutta toisiaan kohtaan ja jaettava suojavarusteita aina kun mahdollista, jotta terveydenhuollon työntekijät voivat tehdä työnsä turvallisesti ja tehokkaasti ympäri maailmaa.

4. Riskiryhmiin kuuluvat on suojeltava

Noin 20 prosenttia varmennetuista COVID-19-tartunnan saaneista sairastaa sairauden vakavan muodon. Suurimmassa vaarassa ovat iäkkäät ihmiset ja ihmiset, joilla on heikentynyt immuniteetti perussairauksien vuoksi.

Monissa projekteissamme Euroopassa koulutamme hoivakotien henkilökuntaa infektioiden torjunnasta ja ehkäisystä, jotta he voivat paremmin suojella asiakkaitaan. Annamme tehostettua terveysneuvontaa esimerkiksi tuberkuloosipotilaille, jotta he osaavat paremmin suojautua tartunnoilta.

Vielä ei ole tietoa siitä, miten tauti vaikuttaa lapsiin, jotka kärsivät vakavasta aliravitsemuksesta tai miten se vaikuttaa maissa, joissa on kärsitty laajoista tuhkarokkoepidemioista, kuten Kongon demokraattisessa tasavallassa tai Tšadissa.

5. Lääkkeiden ja rokotteiden on oltava kaikkien saatavilla

Ensimmäiset rokotteet ja lääkkeet koronavirusta vastaan ovat tulleet markkinoille, mutta niistä on pulaa. Teemme vaikuttamistyötä, jotta hallitukset ovat valmiita tarvittaviin toimiin, jotta lääkkeiden ja rokotteiden hinnat pysyvät kohtuullisena. Korkeat hinnat johtavat säännöstelyyn ja eriarvoisuuteen, mikä vain pitkittää pandemiaa.

Myös suojavarusteiden kuten hengityssuojaimien hinta pitää pysyä kohtuullisena. Saatavilla olevat tuotteet on ensisijaisesti annettava terveydenhuollon työntekijöille ja sitten tarpeen mukaan muille.

Lahjoita keräykseen koronapandemian pysäyttämiseksi

Koronaviruspandemia voidaan pysäyttää vain yhdessä. Koska uusi koronavirus ei tunne rajoja, meidän on toimittava yhdessä.

Olemme avanneet kansainvälisen COVID-19-kriisirahaston pandemian pysäyttämiseksi. Tavoitteenamme on kerätä yhteensä 150 miljoonaa euroa, joka käytetään työhömme viruksen leviämisen hidastamiseksi ympäri maailmaa.

Lahjoituksellasi:

• hoidamme COVID-19-potilaita
• pidämme huolta, että tarvittavia suojavarusteita ja muita hoitovälineitä on saatavilla ja suojaamme terveydenhuollon henkilökuntaa
• jaamme asiantuntemustamme epidemioiden hallinnassa
• koulutamme ja tuemme infektioiden torjunnassa ja ehkäisyssä ja pystytämme eristystiloja
• rakennamme vesi- ja saniteettitiloja tartuntojen ehkäisemiseksi.

Lue lisää työstämme uutta koronavirusta vastaan

Sairaanhoito

Aliravitsemus

Lue lisää

Äiti- ja lapsiterveys

Lue lisää
Lapsi ja teini seisovat osaston ovilla. Kummallakin on kasvoissa epämuodostumia ja haavasiteitä.

Laiminlyödyt trooppiset sairaudet

Lue lisää
Lapsi makaa paareilla.

Kolera

Lue lisää
Sairaalasängyssä makaava lapsi pitää hoitajan kädestä kiinni

Malaria

Lue lisää

Tuhkarokko

Lue lisää

Tuberkuloosi

Lue lisää

Antibioottiresistenssi

Lue lisää
Työntekijä kantaa suojapuvussa ebolanhoitokeskuksessa lasta, jolla epäillään olevan ebola.

Ebola

Lue lisää
Cookie Settings