Kaksi lääkäriä tutkivat tutkimuspöydällä makaavaa lasta.
© MSF/Abayomi Akande
Salih Muhammad Auwal viime lokakuussa yhdessä kollegansa kanssa Shinkafin sairaalassa.

Nigerialainen lääkäri vetoaa: hoidamme oman osuutemme, mutta ilman rokotteita emme pysty päättämään tätä pandemiaa

WTO:n yleiskokous kokoontuu keskiviikkona 5.5.2021. Kokouksessa käsitellään muiden asioiden ohella myös koronarokotteiden jakelua ja mahdollisuutta tehdä poikkeuksia COVID-19-tautia koskevien rokotteiden, lääkkeiden ja välineiden patenttisuojaan. Lääkärit Ilman Rajoja ei kannata patentteja pandemiassa.

Kuva hymyilevästä miehestä, jolla on valkoinen takki ja silmälasit.

Tohtori Salih M. Auwal, lääkäri klinikallamme Shinkafissa Nigeriassa

Vastaan klinikallamme siitä, että kukaan ei tartuta tiloissamme koronaa. Olemme toistaiseksi onnistuneet: jokainen potilas seulotaan ja testataan, ja olemmekin havainneet ajoissa useita tapauksia.

Olen toisaalta myös huolissani siitä, että sairastun itse tautiin. Toisin kuin valtion klinikoilla, meidän klinikallamme on sentään riittävästi suojavälineitä. Muualla henkilökunnalla ei ole riittäviä maskeja – joskus ei hanskojakaan.

JOS epäilty koronapotilas saapuu Nigeriassa valtion sairaalaan, hän ei saa välittömästi hoitoa. Ensin potilaan on itse tuotava maskit ja hanskat hoitoansa varten. Useat kollegani näissä sairaaloissa ovat saaneet tartunnan, mutta he eivät suostu luovuttamaan.

Meillä lääkäreillä ja hoitajilla on velvollisuus täällä olevia ihmisiä kohtaan. Teemme oman osuutemme tämän pandemian pysäyttämiseksi niin Nigerian kuin maailmankin puolesta, mutta meillä ei ole mitään mahdollisuutta onnistua työssämme, jos rokotteista päättävät poliitikot eivät asetu puolellemme.

Olen kuullut, että Suomessa yli 30 % ihmisistä on saanut vähintään yhden koronarokoteannoksen. Tämä uutinen ilahduttaa: lääkärinä en syrji potilaita heidän alkuperänsä perusteella, joten jokainen rokotettu riskiryhmäläinen tuo minulle hyvän mielen. Samaan aikaan tulen kuitenkin väistämättä pohtineeksi, että entäs oman maani riskiryhmäläiset?

Nigeria on saanut nyt 4 miljoonaa annosta koronarokotteta Covax-ohjelman kautta. Se on tietysti hyvä asia, mutta 210 miljoonan ihmisen maassa näillä annosmäärillä rokotetaan alle prosentti väestöstämme.

Koronavirusta vastaan taisteleminen ei ole täällä helppoa. Se ei johdu yksinomaan suojavarusteiden puutteesta, vaan useilta klinikoilta ja sairaaloilta puuttuu myös esimerkiksi happea. Jos potilas sairastuu täällä vakavaan koronavirukseen, hänellä on suoraan sanottuna huonot mahdollisuudet selvitä. Eikö erityisesti tämänkaltaisilla alueilla olisi tärkeä ehkäistä tartuntoja mahdollisimman nopeasti?

PANDEMIA on iskenyt kaikkiin maihin ja ihmisiin. Siksi meidän pitää myös pysäyttää pandemia yhdessä, muuta vaihtoehtoa meillä ei ole. Miksei siis kaikki maailman tehtaat, jotka pystyisivät osallistumaan rokotteiden tuotantoon, ole mukana valmistamassa koronarokotteita? Jokaisena päivänä, kun tuotantomäärät eivät riitä vastaamaan tarvetta, Nigeriassa ja muualla globaalissa etelässä menetetään ihmishenkiä.

Lääkärinä olen sitoutunut ajamaan ihmisten etua, eikä minun päätöksiini vaikuta muut intressit. Se, kuinka nopeasti täällä olevat ihmiset saavat rokotteen – tai ovat saamatta – ei ole kuitenkaan minun käsissäni. Tämä päätös koskee meitä, mutta se tehdään jossain hyvin kaukana meistä. Voin ainoastaan vedota asiasta päättäviin ihmisiin: Älkää unohtako, että myös me taistelemme koronavirusta vastaan. Auttakaa minua auttamaan ihmisiä ja päättämään tämä pandemia.

Uuden koronaviruksen aiheuttama COVID-19-tauti

Lue lisää koronaviruksen vastaisesta työstämme!
Lue lisää
© Joffrey Monnier

Uutinen

Maailman ensimmäinen hepatiitti E -rokotuskampanja järjestettiin Etelä-Sudanissa

Lue lisää
Nigeria

Ravitsemuskriisi uhkaa lasten henkeä Nigeriassa

Lue lisää
Ukraina

“Olen piilottanut surun syvälle sieluuni” – Mielenterveydenhuollon tarpeet Ukrainassa

Lue lisää
Ukraina

Harkovan metroasemat muuttuivat klinikoiksi

Lue lisää
Ukraina

Pommitusten keskellä Mariupolissa – kirje työntekijältämme

Lue lisää
Ukraina

Ukrainaan on vietävä sitä, mitä siellä tarvitaan: lääkkeitä, tarvikkeita ja tietoa

Lue lisää
Ukraina

Siviilien pääsy sairaanhoitoon taattava – Mariupolin humanitaarinen katastrofi pahenee

Lue lisää
Ukraina

Humanitaarisia käytäviä tarvitaan, mutta ne eivät yksin riitä

Lue lisää
Ukraina

Lääkärit Ilman Rajoja valmiudessa Ukrainassa ja naapurimaissa

Lue lisää
Ukraina

Ukrainan sota

Lue lisää
Ukraina

Ukrainan tilanne eskaloituu: Lääkärit Ilman Rajoja huolissaan potilaista

Lue lisää

Lääkärit Ilman Rajoja 50 vuotta

Lue lisää
Ihmisiä täpötäydessä puisessa veneessä Välimerellä. Puisen veneen laidalla on pelastusvene, joka on jakanut ihmisille pelastusliivit.
Välimeri

10 henkeä lisää menetettynä Välimerellä – myös pelastettujen lasten määrä ollut syksyllä entistä suurempi

Lue lisää

Väitteitä ja faktaa koronarokotteista

Lue lisää
Keski-Afrikan tasavalta

Kylä vailla tukea – ”Ainoa desinfiointiaine synnytyksessä oli sitruuna”

Lue lisää
Kuva kolmesta pojasta, jotka pitävät isoa lehteä kasvojensa edellä
Keski-Afrikan tasavalta

Väkivallankin keskellä lapsilla on unelmia Keski-Afrikan tasavallassa: ”Isona minusta tulee presidentti”

Lue lisää
Cookie Settings