Kaksi lääkäriä tutkivat tutkimuspöydällä makaavaa lasta.
© MSF/Abayomi Akande
Salih Muhammad Auwal viime lokakuussa yhdessä kollegansa kanssa Shinkafin sairaalassa.

Nigerialainen lääkäri vetoaa: hoidamme oman osuutemme, mutta ilman rokotteita emme pysty päättämään tätä pandemiaa

WTO:n yleiskokous kokoontuu keskiviikkona 5.5.2021. Kokouksessa käsitellään muiden asioiden ohella myös koronarokotteiden jakelua ja mahdollisuutta tehdä poikkeuksia COVID-19-tautia koskevien rokotteiden, lääkkeiden ja välineiden patenttisuojaan. Lääkärit Ilman Rajoja ei kannata patentteja pandemiassa.

Kuva hymyilevästä miehestä, jolla on valkoinen takki ja silmälasit.

Tohtori Salih M. Auwal, lääkäri klinikallamme Shinkafissa Nigeriassa

Vastaan klinikallamme siitä, että kukaan ei tartuta tiloissamme koronaa. Olemme toistaiseksi onnistuneet: jokainen potilas seulotaan ja testataan, ja olemmekin havainneet ajoissa useita tapauksia.

Olen toisaalta myös huolissani siitä, että sairastun itse tautiin. Toisin kuin valtion klinikoilla, meidän klinikallamme on sentään riittävästi suojavälineitä. Muualla henkilökunnalla ei ole riittäviä maskeja – joskus ei hanskojakaan.

JOS epäilty koronapotilas saapuu Nigeriassa valtion sairaalaan, hän ei saa välittömästi hoitoa. Ensin potilaan on itse tuotava maskit ja hanskat hoitoansa varten. Useat kollegani näissä sairaaloissa ovat saaneet tartunnan, mutta he eivät suostu luovuttamaan.

Meillä lääkäreillä ja hoitajilla on velvollisuus täällä olevia ihmisiä kohtaan. Teemme oman osuutemme tämän pandemian pysäyttämiseksi niin Nigerian kuin maailmankin puolesta, mutta meillä ei ole mitään mahdollisuutta onnistua työssämme, jos rokotteista päättävät poliitikot eivät asetu puolellemme.

Olen kuullut, että Suomessa yli 30 % ihmisistä on saanut vähintään yhden koronarokoteannoksen. Tämä uutinen ilahduttaa: lääkärinä en syrji potilaita heidän alkuperänsä perusteella, joten jokainen rokotettu riskiryhmäläinen tuo minulle hyvän mielen. Samaan aikaan tulen kuitenkin väistämättä pohtineeksi, että entäs oman maani riskiryhmäläiset?

Nigeria on saanut nyt 4 miljoonaa annosta koronarokotteta Covax-ohjelman kautta. Se on tietysti hyvä asia, mutta 210 miljoonan ihmisen maassa näillä annosmäärillä rokotetaan alle prosentti väestöstämme.

Koronavirusta vastaan taisteleminen ei ole täällä helppoa. Se ei johdu yksinomaan suojavarusteiden puutteesta, vaan useilta klinikoilta ja sairaaloilta puuttuu myös esimerkiksi happea. Jos potilas sairastuu täällä vakavaan koronavirukseen, hänellä on suoraan sanottuna huonot mahdollisuudet selvitä. Eikö erityisesti tämänkaltaisilla alueilla olisi tärkeä ehkäistä tartuntoja mahdollisimman nopeasti?

PANDEMIA on iskenyt kaikkiin maihin ja ihmisiin. Siksi meidän pitää myös pysäyttää pandemia yhdessä, muuta vaihtoehtoa meillä ei ole. Miksei siis kaikki maailman tehtaat, jotka pystyisivät osallistumaan rokotteiden tuotantoon, ole mukana valmistamassa koronarokotteita? Jokaisena päivänä, kun tuotantomäärät eivät riitä vastaamaan tarvetta, Nigeriassa ja muualla globaalissa etelässä menetetään ihmishenkiä.

Lääkärinä olen sitoutunut ajamaan ihmisten etua, eikä minun päätöksiini vaikuta muut intressit. Se, kuinka nopeasti täällä olevat ihmiset saavat rokotteen – tai ovat saamatta – ei ole kuitenkaan minun käsissäni. Tämä päätös koskee meitä, mutta se tehdään jossain hyvin kaukana meistä. Voin ainoastaan vedota asiasta päättäviin ihmisiin: Älkää unohtako, että myös me taistelemme koronavirusta vastaan. Auttakaa minua auttamaan ihmisiä ja päättämään tämä pandemia.

Uuden koronaviruksen aiheuttama COVID-19-tauti

Lue lisää koronaviruksen vastaisesta työstämme!
Lue lisää
© Joffrey Monnier
Jaa sosiaalisessa mediassa:

Uutinen

Uusi rokote puolittaa kuolleisuuden ebolassa

Lue lisää
Viisi työasuista hymyilevää ihmistä ottaa ryhmäselfietä. Osalla on kaulassaan kimaltava virheä kauha ja kädessä diplomi.

Kuin renkaat vedessä: koulutuksen vaikutukset kantautuvat kauas 

Lue lisää
Kolme työntekijää, joilla on yllään Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön liivi, sekä kolme paikallista ensihoitajaa kävelee kadulla kuvan oikealla puolella selkä kohti kameraa. Vasemmalla näkyy ambulanssi.
Palestiina

Paljon “punaisia” potilaita – väkivalta Länsirannalla kiihtyy hälyttävästi

Lue lisää
Potilas ja sairaanhoitaja junassa.
Ukraina

Sisua vaativa matka: 36 tuntia potilaiden hoitoa junassa

Lue lisää
Työntekijä puhuu radiopuhelimeen Geo Barents -meripelastusaluksessa.

Tuhannet vetoavat kanssamme: eduskunnan ja hallituksen pitää turvata humanitaariset periaatteet

Lue lisää
Palestiina

Lääkärit Ilman Rajoja Gazassa: sairaalat täynnä, ambulanssit eivät pääse liikkeelle iskujen vuoksi 

Lue lisää

Marokon maanjäristys: arviointiryhmämme on paikalla

Lue lisää
Sudan

Kirje työntekijältämme: “Tilanne on katastrofaalinen”

Lue lisää
Palestiina

Israelin pakkotoimet heikentävät ihmisten terveyttä Masafer Yattassa

Lue lisää
Haiti

Toimintamme Haitissa on uhattuna Port-au-Princen turvallisuusongelmien vuoksi

Lue lisää
Äiti syöttää lapselleen aliravitsemuksen hoitoon kehitettyä ravinnerikasta maitoa ruiskun avulla Absin sairaalassa sijaitsevassa terapeuttisessa ruokintakeskuksessa Jemenissä.
Jemen

Jemenin lapsilla on paljon akuuttia aliravitsemusta – 5 syytä tilanteeseen

Lue lisää
Kongon demokraattinen tasavalta

Hiv/aids Kongon demokraattisessa tasavallassa: Vaikka edistystä on tapahtunut, haasteita on yhä valtavasti 

Lue lisää
Haiti

Haiti on terveyskatastrofin partaalla

Lue lisää
Somalia

Viisi faktaa kuivuudesta, aliravitsemuksesta ja tautien leviämisestä Somaliassa

Lue lisää
Uganda

Neljä kysymystä ja vastausta Ugandan ebolatilanteesta

Lue lisää
Ukraina

Yli 200 psykiatrista potilasta evakuoitu lääkintäjunalla Harkovasta Kiovaan

Lue lisää
Cookie Settings