Kaksi lääkäriä tutkivat tutkimuspöydällä makaavaa lasta.
© MSF/Abayomi Akande
Salih Muhammad Auwal viime lokakuussa yhdessä kollegansa kanssa Shinkafin sairaalassa.

Nigerialainen lääkäri vetoaa: hoidamme oman osuutemme, mutta ilman rokotteita emme pysty päättämään tätä pandemiaa

WTO:n yleiskokous kokoontuu keskiviikkona 5.5.2021. Kokouksessa käsitellään muiden asioiden ohella myös koronarokotteiden jakelua ja mahdollisuutta tehdä poikkeuksia COVID-19-tautia koskevien rokotteiden, lääkkeiden ja välineiden patenttisuojaan. Lääkärit Ilman Rajoja ei kannata patentteja pandemiassa.

Kuva hymyilevästä miehestä, jolla on valkoinen takki ja silmälasit.

Tohtori Salih M. Auwal, lääkäri klinikallamme Shinkafissa Nigeriassa

Vastaan klinikallamme siitä, että kukaan ei tartuta tiloissamme koronaa. Olemme toistaiseksi onnistuneet: jokainen potilas seulotaan ja testataan, ja olemmekin havainneet ajoissa useita tapauksia.

Olen toisaalta myös huolissani siitä, että sairastun itse tautiin. Toisin kuin valtion klinikoilla, meidän klinikallamme on sentään riittävästi suojavälineitä. Muualla henkilökunnalla ei ole riittäviä maskeja – joskus ei hanskojakaan.

JOS epäilty koronapotilas saapuu Nigeriassa valtion sairaalaan, hän ei saa välittömästi hoitoa. Ensin potilaan on itse tuotava maskit ja hanskat hoitoansa varten. Useat kollegani näissä sairaaloissa ovat saaneet tartunnan, mutta he eivät suostu luovuttamaan.

Meillä lääkäreillä ja hoitajilla on velvollisuus täällä olevia ihmisiä kohtaan. Teemme oman osuutemme tämän pandemian pysäyttämiseksi niin Nigerian kuin maailmankin puolesta, mutta meillä ei ole mitään mahdollisuutta onnistua työssämme, jos rokotteista päättävät poliitikot eivät asetu puolellemme.

Olen kuullut, että Suomessa yli 30 % ihmisistä on saanut vähintään yhden koronarokoteannoksen. Tämä uutinen ilahduttaa: lääkärinä en syrji potilaita heidän alkuperänsä perusteella, joten jokainen rokotettu riskiryhmäläinen tuo minulle hyvän mielen. Samaan aikaan tulen kuitenkin väistämättä pohtineeksi, että entäs oman maani riskiryhmäläiset?

Nigeria on saanut nyt 4 miljoonaa annosta koronarokotteta Covax-ohjelman kautta. Se on tietysti hyvä asia, mutta 210 miljoonan ihmisen maassa näillä annosmäärillä rokotetaan alle prosentti väestöstämme.

Koronavirusta vastaan taisteleminen ei ole täällä helppoa. Se ei johdu yksinomaan suojavarusteiden puutteesta, vaan useilta klinikoilta ja sairaaloilta puuttuu myös esimerkiksi happea. Jos potilas sairastuu täällä vakavaan koronavirukseen, hänellä on suoraan sanottuna huonot mahdollisuudet selvitä. Eikö erityisesti tämänkaltaisilla alueilla olisi tärkeä ehkäistä tartuntoja mahdollisimman nopeasti?

PANDEMIA on iskenyt kaikkiin maihin ja ihmisiin. Siksi meidän pitää myös pysäyttää pandemia yhdessä, muuta vaihtoehtoa meillä ei ole. Miksei siis kaikki maailman tehtaat, jotka pystyisivät osallistumaan rokotteiden tuotantoon, ole mukana valmistamassa koronarokotteita? Jokaisena päivänä, kun tuotantomäärät eivät riitä vastaamaan tarvetta, Nigeriassa ja muualla globaalissa etelässä menetetään ihmishenkiä.

Lääkärinä olen sitoutunut ajamaan ihmisten etua, eikä minun päätöksiini vaikuta muut intressit. Se, kuinka nopeasti täällä olevat ihmiset saavat rokotteen – tai ovat saamatta – ei ole kuitenkaan minun käsissäni. Tämä päätös koskee meitä, mutta se tehdään jossain hyvin kaukana meistä. Voin ainoastaan vedota asiasta päättäviin ihmisiin: Älkää unohtako, että myös me taistelemme koronavirusta vastaan. Auttakaa minua auttamaan ihmisiä ja päättämään tämä pandemia.

Uuden koronaviruksen aiheuttama COVID-19-tauti

Lue lisää koronaviruksen vastaisesta työstämme!
Lue lisää
© Joffrey Monnier

Uutinen

Avustustyöntekijä avustaa miestä nousemaan puisesta veneestä pelastusveneeseen.
Libya

Pelko ja epätoivo ajavat yrittämään matkaa Välimeren yli: “Meidät palkattiin keräämään meressä kelluvia kuolleita ruumiita”

Lue lisää
Hoitohenkilökunta nostaa potilasta sairaalasängyltä
Afganistan

Lääkärimme juoksivat kaduilla taisteluiden välissä hoitaakseen loukkaantuneita Afganistanissa

Lue lisää
Naisen silmät
Kreikka

Vuosi Morian tulipaloista: Eurooppa ei vieläkään tarjoa ihmisarvoista kohtelua turvaa hakeville ihmisille

Lue lisää
Afganistan

Afganistanissa työskennellyt lääkäri seuraa uutisia täysin eri silmin

Lue lisää
Kariantti Kallio Keski-Afrikan tasavallassa

Kariantti Kallio

”Vaikeinta avustustyössä on, kun tiedostaa, että ihmishenki olisi Suomessa voitu pelastaa”

Lue lisää
Kaksi miestä hoitaa paareilla makaavaa loukkaantunutta miestä. Miehen verinen käsi on paketoitu.
Afganistan

Loukkaantuneiden ja sotaa paenneiden määrät kasvavat, kun väkivaltaisuudet leviävät ympäri Afganistania

Lue lisää
Mies ja nainen istuvat vierekkäin ja pitävät toisiaan kädestä kiinni. Miehellä on käsi naisen ympärillä, ja kumpikin hymyilee.
Ukraina

Rakkautta ja muita parannuskeinoja: “Haluan kertoa tarinani, koska minä olen hengissä”

Lue lisää
Poika makaa sairaalasängyssä. Hänen päänsä ympärillä on kääreitä.
Afganistan

Afganistanin yhteenotot yhä intensiivisempiä: “Tilanne on ollut kauhea jo kuukausia, mutta nyt se on pahentunut entisestään”

Lue lisää
Valkoiseen kaapuun ja kasvomaskiin pukeutunut mies jakaa pieniä pähkinätahnapusseja hänen ympärilleen kokoontuneelle joukolle naisia ja lapsia.
Somalia

Sairautta, tulvia ja kuivuutta: eteläisessä Somaliassa toistuvia hätätiloja

Lue lisää

Rinnakkaislääketuotanto laskee lääkkeiden hintoja – lääkepatentit estävät rinnakkaislääkkeiden valmistusta

Lue lisää
Joukko ihmisiä kulkee raunioiden keskellä. Osa juoksee, osa katselee ympärilleen. Taustalla näkyy sortunut talo, jonka vieressä on muutamia vielä pystyssä oleva talo.
Palestiina

Kokemuksia Gazasta: “Elämme yötä päivää kauhun vallassa.”

Lue lisää
Kuva kerrostalon raunioista.
Palestiina

Kymmeniä siviilejä kuoli ja Lääkärit Ilman Rajoja -klinikka vaurioitui Israelin ilmaiskussa Gazaan

Lue lisää
Pieni lapsi nojautuu auki olevalle ikkunalle. Hän katsoo suoraan kameraan.
Etiopia

Siviilit ammuskelun kohteena Etiopiassa: “Käännyin ympäri ja aloin juosta, sitten minua ammuttiin”

Lue lisää
Sairaanhoitaja kirjoittaa muistiinpanoja potilaan sängyn vieressä olevaan kansioon. Potilas makaa sairaalasängyssä ja hänellä on happimaski. Vieressä kaksi muuta miestä, joilla on kasvomaskit.
Irak

Yhä useampia kuolleita, yhä nuorempia uhreja – Kun sairaala tulvii potilaita, lääkäri joutuu valitsemaan, kuka saa hoitoa ja kuka ei

Lue lisää
Kaksi sairaalahKaksi potilasta makaa sairaalasängyissä. Vierellä on sairaalalaitteita.

Epäonnistuneet koronatoimet ovat ajaneet Brasilian humanitaariseen katastrofiin

Lue lisää
Mies kävee romumetallikasan päällä. Hän kantaa olallaan valtavaa säkkiä.
Libya

“Äitini täytyy tietää, että olen elossa” – työntekijämme kohtasi Tripolin pidätyskeskuksissa pakolaisten ja siirtolaisten kärsimystä

Lue lisää
Cookie Settings