Hoitokeskuksen sisäpiha Adenissa on täynnä happisylintereitä.

“Meillä on paljon potilaita, jotka kuolevat hyvin nopeasti” – COVID-19 tekee tuhoaan Jemenissä

Auto ajoi matalan valkoisen rakennuksen eteen, jossa Lääkärit Ilman Rajoja pyörittää COVID-19-hoitokeskusta Adenissa, Lounais-Jemenissä. Autossa oli noin 60-vuotias mies, joka yski ja haukkoi henkeään. Hän sai kammettua itsensä pyörätuoliin, jonka jälkeen työntekijät veivät hänet teho-osastolle ja antoivat happea.

Neljä tuntia myöhemmin mies oli kuollut.

Näin nopeasti COVID-19 tekee tuhoaan Adenissa, joka on viruksen vuoksi katastrofin partaalla.

”Meillä on ollut paljon tällaisia potilaita, jotka kuolevat hyvin nopeasti”, kertoo hoitokeskusta perustamassa ollut projektikoordinaattori Thierry Durand.

”He saapuvat kriittisessä tilassa, jolloin on jo liian myöhäistä. Ihmisten on vaikea ymmärtää, miksi osa potilaista kuolee niin nopeasti.”

30. huhtikuuta ja 31. toukokuuta välisenä aikana hoitokeskukseen otettiin sisään 279 potilasta. Heistä 143 kuoli.

”Me näemme vain vakavat tapaukset”, kertoo Durand.

”Se saa meidät terveydenhuollon työntekijät tuntemaan itsemme avuttomiksi. Me emme voi tehdä juuri muuta kuin antaa heille happea. Joinain päivinä jopa 13 ihmistä on kuollut.”

Hoitokeskuksen kuolleisuusaste on vastaava kuin teho-osastoilla Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Ero on se, että Adenin tapauksessa kyseessä ei ole hyvin varusteltu ja hyvin rahoitettu sairaala, jota tukee laaja verkosto muita sairaaloita ja palveluita.

Kyseessä on nopeasti kunnostettu osa vanhaa syöpäsairaalaa, joka sijaitsee kaupungissa, jonka terveysjärjestelmä on romahtanut viiden vuoden sodan jälkeen ja joka kärsii säännöllisistä sähkökatkoksista. Toistaiseksi hoitokeskuksemme on kaupungin ainoa, joka keskittyy koronapotilaiden hoitoon.

Kaikesta on pulaa

”Uusiokäytämme suojavarusteita, koska meillä ei ole niitä tarpeeksi”, sanoo tohtori Khairil Musa, australialainen tehohoidon erikoislääkäri, joka työskentelee hoitokeskuksessamme Adenissa.

”Meillä on myös aivan liian vähän koronavirustestejä. Meillä ei ole tarpeeksi hengityskoneita, tarvitsemme lisää happirikastimia ja luotettavan toimitusketjun”, Musa jatkaa.

”Hapen säätimiä, letkuja, hengityssuojaimia, meillä on näistä kaikista puutetta. Tämä on aivan valtava haaste.”

Hoitokeskuksen sisäpiha on täynnä happisylintereitä. Niitä kuluu noin 250 päivässä, mikä on kylmäävä muistutus siitä, kuinka vaikea potilaiden on hengittää.

”Yksinkertaistaen voisi sanoa, että koronapotilaalla ei ole tarpeeksi happea ja häntä voi hoitaa antamalla sitä lisää. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta potilaat tarvitsevat hyvin, hyvin paljon happea”, Musa kuvailee.

Kriittisessä tilassa olevat potilaat tarvitsevat valtavia määriä happea minuutissa ja tämä on todellinen haaste toimitusketjulle Adenissa.

”Happitilanne on pelottava”, sanoo Durand, kun häntä pyydetään kuvailemaan, minkälaisia vaikeuksia on saada potilaille niin paljon happea.

”Ei ole keskushappea, ei nestemäistä happea – ja olemme sentään Adenissa.”

Aden on satamakaupunki, josta on historiallisesti hyvät yhteydet ulkomaailmaan.

”Voitte vain kuvitella, mikä tilanne on muualla Jemenissä.”

Adenin kaupungissa järjestetään jopa 90 hautajaiset päivässä – ennen koronapandemiaa keskiarvo oli kymmenen

”Teemme kierroksia tarkastaaksemme potilaiden happitasot”, Musa selittää.

”Joskus potilaan tila vaikuttaa vakaalta, mutta hetkeä myöhemmin seuraavalla kierroksella hän onkin kuollut. Osa vain haukkoo henkeään ja he ovat niitä, jotka kuolevat nopeasti. He vain väsyvät ja lopettavat hengittämisen.”

Tällaiset kuolleisuusluvut merkitsevät myös suurta määrää ruumiita.

”Hoitokeskuksessa ei ole ruumishuonetta. Imaami tulee hakemaan ruumiit ja vie ne omaisille. Täällä ei ole kuitenkaan tarpeeksi ihmisiä käsittelemään ruumiita, joten ne saattavat joutua olemaan täällä jonkin aikaa”, Musa kertoo.

Toimittajien lennokeilla kuvaamasta materiaalista näkyy, miten muualla kaupungissa on riveittäin juuri kaivettuja hautoja. Viranomaisten lukujen mukaan Adenissa on päivittäin 80 tai jopa 90 hautajaiset, kun ennen koronaepidemiaa niitä oli noin kymmenen päivässä.

”Terveydenhuollon työntekijät kärsivät. He kärsivät, koska he eivät pysty pelastamaan potilaitaan, he kärsivät, koska kuolleita on niin paljon”, kertoo Durand.

Työntekijämme työskentelevät kellon ympäri tehdäkseen mitä voivat potilaidensa hyväksi. He työskentelevät saadakseen lisää materiaaleja niin nopeasti kuin mahdollista. He organisoivat parempaa happivarastoa ja laajentavat hoitokeskuksen kapasiteettia 72 vuodepaikkaan.

Jemenin terveysjärjestelmä tarvitsee välittömästi lisäapua YK:lta ja muilta lahjoittajamailta pystyäkseen vastaamaan koronapandemiaan ja välttääkseen lisäromahduksen.

”Tämä ongelma on liian iso, jotta voisimme ratkaista sen yksin”, Musa vetoaa.

Olemme ennennäkemättömän haasteen edessä

lahjoita
keräykseen

COVID-19-pandemia koskettaa meistä jokaista: läheisiämme, perheitämme, ystäviämme – ja niitä, joilla ei ole pääsyä hoitoon. Lahjoita, jos sinulla on mahdollisuus ja tuet työtämme COVID-19-tautia vastaan.

Uutinen

Ei patentteja pandemiassa – viisi tarinaa kertoo miksi

Lue lisää
Irak

Kätilönä Mosulissa: “ihmiset ovat lopulta hyvin samanlaisia kaikkialla”

Lue lisää
Intia

Pelkoa ja stigmaa Intiassa – “Korona, anna meille pallomme takaisin!”

Lue lisää
Etelä-Sudan

Käärmeenpuremat tappavat enemmän ihmisiä kuin maamiinat

Lue lisää
Kamerun

Sairaala Luoteis-Kamerunin kriisin sydämessä: “Ilman ambulanssia olisimme saattaneet kuolla”

Lue lisää
Kreikka

Kaikki ihmiset Morian leiriltä on evakuoitava turvaan tuhoisan tulipalon jäljiltä

Lue lisää
Meksiko

Pandemia muuttaa sururituaaleja Meksikossa: “kun ruumiinvalvojaiset kielletään, se on ihmisille hirveä shokki”

Lue lisää
Jemen

“Meillä on paljon potilaita, jotka kuolevat hyvin nopeasti”

Lue lisää
Syyria

Al-Holin leirillä pula vedestä eikä juurikaan sairaanhoitoa tarjolla – seuraukset tuhoisat

Lue lisää
Libanon

Libanon: Lääkärit Ilman Rajoja hoitaa sairaita ja antaa psykologista tukea Beirutin pahimmin kärsineillä alueilla

Lue lisää
Libanon

Libanon: Beirutin räjähdys jo kolmas maata samanaikaisesti kohdannut kriisi

Lue lisää
Syyria

Syyria: COVID-19 koettelee Idlibin ennestäänkin heikkoa terveydenhuoltoa

Lue lisää
Kreikka

Kreikka: Haavoittuvassa asemassa olevia pakolaisia häädetään kaduille

Lue lisää
Kreikka

Kreikka: Moria on pahin virus, ei COVID-19

Lue lisää

Naisten ja tyttöjen terveys on uhattuna koronapandemian vuoksi

Lue lisää
Bangladesh

COVID-19 Bangladeshissa: ”Nyt kun vauvani saa happea, hänen tilansa kohenee”

Lue lisää
Jemen

Jemenissä paljastumassa COVID-19-katastrofi

Kuolleiden määrä COVID-19-keskuksessamme Adenissa, Jemenissä, kertoo kaupungissa laajemmin käynnissä olevasta katastrofista. Keskus on koko eteläisen Jemenin ainoa COVID-19-keskus. Vastaanotimme 30. huhtikuuta ja 17. toukokuuta välisenä aikana 173 potilasta, joista ainakin 68 on kuollut. Monet potilaat hakeutuvat hoitoon siinä vaiheessa, kun he kärsivät jo niin vaikeista hengitysvaikeuksista, että heidän pelastamisensa on vaikeaa. Tilanne viittaa siihen, että…
© MSF
Cookie Settings