Hoitokeskuksen sisäpiha Adenissa on täynnä happisylintereitä.

“Meillä on paljon potilaita, jotka kuolevat hyvin nopeasti” – COVID-19 tekee tuhoaan Jemenissä

Auto ajoi matalan valkoisen rakennuksen eteen, jossa Lääkärit Ilman Rajoja pyörittää COVID-19-hoitokeskusta Adenissa, Lounais-Jemenissä. Autossa oli noin 60-vuotias mies, joka yski ja haukkoi henkeään. Hän sai kammettua itsensä pyörätuoliin, jonka jälkeen työntekijät veivät hänet teho-osastolle ja antoivat happea.

Neljä tuntia myöhemmin mies oli kuollut.

Näin nopeasti COVID-19 tekee tuhoaan Adenissa, joka on viruksen vuoksi katastrofin partaalla.

”Meillä on ollut paljon tällaisia potilaita, jotka kuolevat hyvin nopeasti”, kertoo hoitokeskusta perustamassa ollut projektikoordinaattori Thierry Durand.

”He saapuvat kriittisessä tilassa, jolloin on jo liian myöhäistä. Ihmisten on vaikea ymmärtää, miksi osa potilaista kuolee niin nopeasti.”

30. huhtikuuta ja 31. toukokuuta välisenä aikana hoitokeskukseen otettiin sisään 279 potilasta. Heistä 143 kuoli.

”Me näemme vain vakavat tapaukset”, kertoo Durand.

”Se saa meidät terveydenhuollon työntekijät tuntemaan itsemme avuttomiksi. Me emme voi tehdä juuri muuta kuin antaa heille happea. Joinain päivinä jopa 13 ihmistä on kuollut.”

Hoitokeskuksen kuolleisuusaste on vastaava kuin teho-osastoilla Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Ero on se, että Adenin tapauksessa kyseessä ei ole hyvin varusteltu ja hyvin rahoitettu sairaala, jota tukee laaja verkosto muita sairaaloita ja palveluita.

Kyseessä on nopeasti kunnostettu osa vanhaa syöpäsairaalaa, joka sijaitsee kaupungissa, jonka terveysjärjestelmä on romahtanut viiden vuoden sodan jälkeen ja joka kärsii säännöllisistä sähkökatkoksista. Toistaiseksi hoitokeskuksemme on kaupungin ainoa, joka keskittyy koronapotilaiden hoitoon.

Kaikesta on pulaa

”Uusiokäytämme suojavarusteita, koska meillä ei ole niitä tarpeeksi”, sanoo tohtori Khairil Musa, australialainen tehohoidon erikoislääkäri, joka työskentelee hoitokeskuksessamme Adenissa.

”Meillä on myös aivan liian vähän koronavirustestejä. Meillä ei ole tarpeeksi hengityskoneita, tarvitsemme lisää happirikastimia ja luotettavan toimitusketjun”, Musa jatkaa.

”Hapen säätimiä, letkuja, hengityssuojaimia, meillä on näistä kaikista puutetta. Tämä on aivan valtava haaste.”

Hoitokeskuksen sisäpiha on täynnä happisylintereitä. Niitä kuluu noin 250 päivässä, mikä on kylmäävä muistutus siitä, kuinka vaikea potilaiden on hengittää.

”Yksinkertaistaen voisi sanoa, että koronapotilaalla ei ole tarpeeksi happea ja häntä voi hoitaa antamalla sitä lisää. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta potilaat tarvitsevat hyvin, hyvin paljon happea”, Musa kuvailee.

Kriittisessä tilassa olevat potilaat tarvitsevat valtavia määriä happea minuutissa ja tämä on todellinen haaste toimitusketjulle Adenissa.

”Happitilanne on pelottava”, sanoo Durand, kun häntä pyydetään kuvailemaan, minkälaisia vaikeuksia on saada potilaille niin paljon happea.

”Ei ole keskushappea, ei nestemäistä happea – ja olemme sentään Adenissa.”

Aden on satamakaupunki, josta on historiallisesti hyvät yhteydet ulkomaailmaan.

”Voitte vain kuvitella, mikä tilanne on muualla Jemenissä.”

Adenin kaupungissa järjestetään jopa 90 hautajaiset päivässä – ennen koronapandemiaa keskiarvo oli kymmenen

”Teemme kierroksia tarkastaaksemme potilaiden happitasot”, Musa selittää.

”Joskus potilaan tila vaikuttaa vakaalta, mutta hetkeä myöhemmin seuraavalla kierroksella hän onkin kuollut. Osa vain haukkoo henkeään ja he ovat niitä, jotka kuolevat nopeasti. He vain väsyvät ja lopettavat hengittämisen.”

Tällaiset kuolleisuusluvut merkitsevät myös suurta määrää ruumiita.

”Hoitokeskuksessa ei ole ruumishuonetta. Imaami tulee hakemaan ruumiit ja vie ne omaisille. Täällä ei ole kuitenkaan tarpeeksi ihmisiä käsittelemään ruumiita, joten ne saattavat joutua olemaan täällä jonkin aikaa”, Musa kertoo.

Toimittajien lennokeilla kuvaamasta materiaalista näkyy, miten muualla kaupungissa on riveittäin juuri kaivettuja hautoja. Viranomaisten lukujen mukaan Adenissa on päivittäin 80 tai jopa 90 hautajaiset, kun ennen koronaepidemiaa niitä oli noin kymmenen päivässä.

”Terveydenhuollon työntekijät kärsivät. He kärsivät, koska he eivät pysty pelastamaan potilaitaan, he kärsivät, koska kuolleita on niin paljon”, kertoo Durand.

Työntekijämme työskentelevät kellon ympäri tehdäkseen mitä voivat potilaidensa hyväksi. He työskentelevät saadakseen lisää materiaaleja niin nopeasti kuin mahdollista. He organisoivat parempaa happivarastoa ja laajentavat hoitokeskuksen kapasiteettia 72 vuodepaikkaan.

Jemenin terveysjärjestelmä tarvitsee välittömästi lisäapua YK:lta ja muilta lahjoittajamailta pystyäkseen vastaamaan koronapandemiaan ja välttääkseen lisäromahduksen.

”Tämä ongelma on liian iso, jotta voisimme ratkaista sen yksin”, Musa vetoaa.

Olemme ennennäkemättömän haasteen edessä

lahjoita
keräykseen

COVID-19-pandemia koskettaa meistä jokaista: läheisiämme, perheitämme, ystäviämme – ja niitä, joilla ei ole pääsyä hoitoon. Lahjoita, jos sinulla on mahdollisuus ja tuet työtämme COVID-19-tautia vastaan.

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Uutinen

Kolme työntekijää, joilla on yllään Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön liivi, sekä kolme paikallista ensihoitajaa kävelee kadulla kuvan oikealla puolella selkä kohti kameraa. Vasemmalla näkyy ambulanssi.
Palestiina

Paljon “punaisia” potilaita – väkivalta Länsirannalla kiihtyy hälyttävästi

Lue lisää
Potilas ja sairaanhoitaja junassa.
Ukraina

Sisua vaativa matka: 36 tuntia potilaiden hoitoa junassa

Lue lisää
Työntekijä puhuu radiopuhelimeen Geo Barents -meripelastusaluksessa.

Tuhannet vetoavat kanssamme: eduskunnan ja hallituksen pitää turvata humanitaariset periaatteet

Lue lisää
Palestiina

Lääkärit Ilman Rajoja Gazassa: sairaalat täynnä, ambulanssit eivät pääse liikkeelle iskujen vuoksi 

Lue lisää

Marokon maanjäristys: arviointiryhmämme on paikalla

Lue lisää
Sudan

Kirje työntekijältämme: “Tilanne on katastrofaalinen”

Lue lisää
Palestiina

Israelin pakkotoimet heikentävät ihmisten terveyttä Masafer Yattassa

Lue lisää
Haiti

Toimintamme Haitissa on uhattuna Port-au-Princen turvallisuusongelmien vuoksi

Lue lisää
Äiti syöttää lapselleen aliravitsemuksen hoitoon kehitettyä ravinnerikasta maitoa ruiskun avulla Absin sairaalassa sijaitsevassa terapeuttisessa ruokintakeskuksessa Jemenissä.
Jemen

Jemenin lapsilla on paljon akuuttia aliravitsemusta – 5 syytä tilanteeseen

Lue lisää
Kongon demokraattinen tasavalta

Hiv/aids Kongon demokraattisessa tasavallassa: Vaikka edistystä on tapahtunut, haasteita on yhä valtavasti 

Lue lisää
Haiti

Haiti on terveyskatastrofin partaalla

Lue lisää
Somalia

Viisi faktaa kuivuudesta, aliravitsemuksesta ja tautien leviämisestä Somaliassa

Lue lisää
Uganda

Neljä kysymystä ja vastausta Ugandan ebolatilanteesta

Lue lisää
Ukraina

Yli 200 psykiatrista potilasta evakuoitu lääkintäjunalla Harkovasta Kiovaan

Lue lisää

Maailman ensimmäinen hepatiitti E -rokotuskampanja järjestettiin Etelä-Sudanissa

Lue lisää
Nigeria

Ravitsemuskriisi uhkaa lasten henkeä Nigeriassa

Lue lisää
Jemen

Jemenissä paljastumassa COVID-19-katastrofi

Kuolleiden määrä COVID-19-keskuksessamme Adenissa, Jemenissä, kertoo kaupungissa laajemmin käynnissä olevasta katastrofista. Keskus on koko eteläisen Jemenin ainoa COVID-19-keskus. Vastaanotimme 30. huhtikuuta ja 17. toukokuuta välisenä aikana 173 potilasta, joista ainakin 68 on kuollut. Monet potilaat hakeutuvat hoitoon siinä vaiheessa, kun he kärsivät jo niin vaikeista hengitysvaikeuksista, että heidän pelastamisensa on vaikeaa. Tilanne viittaa siihen, että…
© MSF
Cookie Settings