© MSF
Hoito- ja eristyskeskuksemme Adenissa, Jemenissä.

Jemenissä paljastumassa COVID-19-katastrofi

Kuolleiden määrä COVID-19-keskuksessamme Adenissa, Jemenissä, kertoo kaupungissa laajemmin käynnissä olevasta katastrofista.

Keskus on koko eteläisen Jemenin ainoa COVID-19-keskus. Vastaanotimme 30. huhtikuuta ja 17. toukokuuta välisenä aikana 173 potilasta, joista ainakin 68 on kuollut. Monet potilaat hakeutuvat hoitoon siinä vaiheessa, kun he kärsivät jo niin vaikeista hengitysvaikeuksista, että heidän pelastamisensa on vaikeaa. Tilanne viittaa siihen, että paljon enemmän ihmisiä sairastaa kotonaan.

Viranomaisten hautaustilastot paljastavat, että kuolleiden määrä kaupungissa nousi viime viikolla normaalista 10:stä kuolleesta päivässä 80:een kuolleeseen päivässä. Toinen merkki siitä, miten laajasti epidemia on alueella levinnyt, on hoitamamme terveydenhoitohenkilökunnan määrä sekä sairastuneiden määrä omien työntekijöidemme keskuudessa.

“Se, mitä näemme COVID-19-keskuksessamme, on vain jäävuoren huippu tartunnan saaneiden ja kuolevien määrästä kaupungissa”, sanoo Caroline Seguin, Lääkärit Ilman Rajoja – operaatioiden johtaja Jemenissä.

“Ihmiset tulevat keskukseen liian myöhään pelastettaviksi, ja tiedämme, että monet muut eivät tule lainkaan. He vain kuolevat kotona. Tämä on sydäntä särkevä tilanne.”

“YK:n ja Jemenin rahoittajamaiden on tehtävä enemmän ja toimittava kiireellisesti, ei vain Adenin kaupungin vaan koko Jemenin suhteen”, sanoo Seguin.

“Terveydenhoitohenkilökunnan palkkoihin on löydyttävä rahaa ja suojavarusteita heidän turvallisuutensa takaamiseksi on järjestettävä. Maa tarvitsee myös kipeästi happirikastimia potilaiden hengityksen helpottamiseksi.

Paikallisviranomaisten on helpotettava kaikin mahdollisin tavoin heidän kanssaan virukseen vastaavien kansainvälisten avustusjärjestöjen työtä ja varmistettava, että niin hoitohenkilökuntaa kuin hoitotarvikkeita saadaan tuotua maahan vahvistamaan siellä jo työskenteleviä tiimejä.”

Ryhmä jemeniläisiä ja kansainvälisiä työntekijöitä työskentelee kellon ympäri tarjotakseen niin hyvää hoitoa kuin mahdollista Adenin COVID-19-keskuksessa. Kuten muuallakin maailmassa, todistamme, kuinka tappava tämä sairaus voi olla.

”Potilaidemme korkea kuolleisuus vastaa Euroopassa toimivien tehohoitoyksiköiden lukemia, mutta menehtyneet ihmiset ovat huomattavasti nuorempia kuin Ranskassa tai Italiassa: pääosin 40—60-vuotiaita miehiä”, jatkaa Seguin.

Adenin terveydenhoitojärjestelmä oli romahtanut viisi vuotta kestäneen sodan seurauksena jo ennen COVID-19-taudin saapumista, eikä viranomaisilla ole resursseja vastata epidemiaan asianmukaisesti. Henkilöstön palkkoihin ei ole varaa ja henkilökohtaisia suojavarusteita ja testejä on tarjolla hyvin vähän, joten tapausten tarkkaa määrää ei voida tietää. Potilailla, joiden näemme menehtyvän, on kuitenkin selvästi COVID-19-taudin oireita. Sairaudet, kuten malaria, denguekuume ja chikungunya ovat kaupungissa tavallisia, mutta ne eivät ole koskaan aiheuttaneet niin useita kuolemia niin lyhyessä ajassa.

“Sairaaloiden on täytynyt sulkea ovensa muualla kaupungissa tai kieltäytyä tietyn tyyppisistä potilaista, koska henkilökunnalla ei ole henkilökohtaisia suojavarusteita heidän turvallisuutensa takaamiseksi. Tämä tekee meidät erittäin huolestuneiksi taudin puhkeamisen vaikutuksista muun tyyppisiin sairauksiin”, sanoo Seguin.

Traumasairaalamme Adenissa on edelleen auki, ja sen potilasmäärä on noussut siitä lähtien, kun muut sairaalat sulkivat ovensa. Olemme ottaneet käyttöön hoidon tarpeen arvioinnin ja suojatoimenpiteitä suojellaksemme henkilökuntaa ja potilaita sairaalassa niin hyvin kuin mahdollista. Työntekijä, jolla alkaa ilmetä oireita, lähetetään välittömästi karanteeniin kotiin.

“Teemme kaikkemme, mutta emme pysty toimimaan tätä virusta vastaan yksin”, sanoo Saguin. ”Olisi kohtuutonta muulta maailmalta jättää Aden ja koko Jemen kohtaamaan tämä kriisi itsekseen.”

Tiedote

Humanitaarisen avun tarve on suurempi kuin vuosikymmeniin – Lääkärit Ilman Rajoja täyttää tänään 50 vuotta

Lue lisää

Uusi virusmutantti osoitus koronavirusrokotteiden patenttien purkamisen kiireellisyydestä

Lue lisää
Afganistan

Lääkärit Ilman Rajoja jatkaa työtä Afganistanissa – potilaiden määrä kasvanut järjestön sairaaloissa

Lue lisää
Myanmar

Myanmarin terveydenhoitojärjestelmä romahtanut vallankaappauksen jälkeen

Lue lisää

EU:n ja Suomen tulee ottaa mallia Yhdysvalloista: ihmisten terveys lääkeyhtiöiden voittojen edelle

Lue lisää
Etiopia

Terveyspalvelut hyökkäyksen kohteena Tigrayssa, Etiopiassa

Lue lisää
Syyria

Syyria: Al-Holin leirillä tapettu Lääkärit Ilman Rajoja -työntekijä

Lue lisää
Kaksi lääkäriä tutkii potilaan keuhkokuvia.

Etulinjan terveydenhuollon henkilöstö ilman rokotteita maissa, joissa uusi koronavirusmuunnos riehuu

Lue lisää

Rikkaat maat, älkää estäkö patenteista luopumista pandemian aikana

Lue lisää

COVID-rokotuksiin tarvitaan avoimuutta

Lue lisää
Syyria

Luoteis-Syyria: Kymmeniä haavoittuneita hoidettu tuhoisan ilmaiskun jälkeen

Lue lisää
Kreikka

Suomen tulee kantaa vastuuta Morian pakolaisleirillä olleiden lasten suojelemiseksi

Lue lisää
Kreikka

Kreikka: Lääkärit Ilman Rajoja pakotettu sulkemaan COVID-19-eristyskeskus Lesboksen saarella

Lue lisää
Afganistan

Vetäydymme Dasht-e-Barchin sairaalasta toukokuisen hyökkäyksen vuoksi, jossa tapettiin potilaita ja henkilökuntaa

Lue lisää
Afganistan

Kabulin sairaalahyökkäyksen tarkoitus oli tappaa mahdollisimman monta äitiä: “He tulivat tappamaan äidit”

Lue lisää
Kreikka

Kreikan saarien pakolaisleirit evakuoitava välittömästi covid-19-uhan vuoksi

Lue lisää
Cookie Settings