© MSF
Hoito- ja eristyskeskuksemme Adenissa, Jemenissä.

Jemenissä paljastumassa COVID-19-katastrofi

Kuolleiden määrä COVID-19-keskuksessamme Adenissa, Jemenissä, kertoo kaupungissa laajemmin käynnissä olevasta katastrofista.

Keskus on koko eteläisen Jemenin ainoa COVID-19-keskus. Vastaanotimme 30. huhtikuuta ja 17. toukokuuta välisenä aikana 173 potilasta, joista ainakin 68 on kuollut. Monet potilaat hakeutuvat hoitoon siinä vaiheessa, kun he kärsivät jo niin vaikeista hengitysvaikeuksista, että heidän pelastamisensa on vaikeaa. Tilanne viittaa siihen, että paljon enemmän ihmisiä sairastaa kotonaan.

Viranomaisten hautaustilastot paljastavat, että kuolleiden määrä kaupungissa nousi viime viikolla normaalista 10:stä kuolleesta päivässä 80:een kuolleeseen päivässä. Toinen merkki siitä, miten laajasti epidemia on alueella levinnyt, on hoitamamme terveydenhoitohenkilökunnan määrä sekä sairastuneiden määrä omien työntekijöidemme keskuudessa.

“Se, mitä näemme COVID-19-keskuksessamme, on vain jäävuoren huippu tartunnan saaneiden ja kuolevien määrästä kaupungissa”, sanoo Caroline Seguin, Lääkärit Ilman Rajoja – operaatioiden johtaja Jemenissä.

“Ihmiset tulevat keskukseen liian myöhään pelastettaviksi, ja tiedämme, että monet muut eivät tule lainkaan. He vain kuolevat kotona. Tämä on sydäntä särkevä tilanne.”

“YK:n ja Jemenin rahoittajamaiden on tehtävä enemmän ja toimittava kiireellisesti, ei vain Adenin kaupungin vaan koko Jemenin suhteen”, sanoo Seguin.

“Terveydenhoitohenkilökunnan palkkoihin on löydyttävä rahaa ja suojavarusteita heidän turvallisuutensa takaamiseksi on järjestettävä. Maa tarvitsee myös kipeästi happirikastimia potilaiden hengityksen helpottamiseksi.

Paikallisviranomaisten on helpotettava kaikin mahdollisin tavoin heidän kanssaan virukseen vastaavien kansainvälisten avustusjärjestöjen työtä ja varmistettava, että niin hoitohenkilökuntaa kuin hoitotarvikkeita saadaan tuotua maahan vahvistamaan siellä jo työskenteleviä tiimejä.”

Ryhmä jemeniläisiä ja kansainvälisiä työntekijöitä työskentelee kellon ympäri tarjotakseen niin hyvää hoitoa kuin mahdollista Adenin COVID-19-keskuksessa. Kuten muuallakin maailmassa, todistamme, kuinka tappava tämä sairaus voi olla.

”Potilaidemme korkea kuolleisuus vastaa Euroopassa toimivien tehohoitoyksiköiden lukemia, mutta menehtyneet ihmiset ovat huomattavasti nuorempia kuin Ranskassa tai Italiassa: pääosin 40—60-vuotiaita miehiä”, jatkaa Seguin.

Adenin terveydenhoitojärjestelmä oli romahtanut viisi vuotta kestäneen sodan seurauksena jo ennen COVID-19-taudin saapumista, eikä viranomaisilla ole resursseja vastata epidemiaan asianmukaisesti. Henkilöstön palkkoihin ei ole varaa ja henkilökohtaisia suojavarusteita ja testejä on tarjolla hyvin vähän, joten tapausten tarkkaa määrää ei voida tietää. Potilailla, joiden näemme menehtyvän, on kuitenkin selvästi COVID-19-taudin oireita. Sairaudet, kuten malaria, denguekuume ja chikungunya ovat kaupungissa tavallisia, mutta ne eivät ole koskaan aiheuttaneet niin useita kuolemia niin lyhyessä ajassa.

“Sairaaloiden on täytynyt sulkea ovensa muualla kaupungissa tai kieltäytyä tietyn tyyppisistä potilaista, koska henkilökunnalla ei ole henkilökohtaisia suojavarusteita heidän turvallisuutensa takaamiseksi. Tämä tekee meidät erittäin huolestuneiksi taudin puhkeamisen vaikutuksista muun tyyppisiin sairauksiin”, sanoo Seguin.

Traumasairaalamme Adenissa on edelleen auki, ja sen potilasmäärä on noussut siitä lähtien, kun muut sairaalat sulkivat ovensa. Olemme ottaneet käyttöön hoidon tarpeen arvioinnin ja suojatoimenpiteitä suojellaksemme henkilökuntaa ja potilaita sairaalassa niin hyvin kuin mahdollista. Työntekijä, jolla alkaa ilmetä oireita, lähetetään välittömästi karanteeniin kotiin.

“Teemme kaikkemme, mutta emme pysty toimimaan tätä virusta vastaan yksin”, sanoo Saguin. ”Olisi kohtuutonta muulta maailmalta jättää Aden ja koko Jemen kohtaamaan tämä kriisi itsekseen.”

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Tiedote

Palestiina

Viimeisimmät verilöylyt Gazassa osoitus palestiinalaisten täydellisestä epäinhimillistämisestä

Lue lisää
Palestiina

Gazan terveydenhuoltojärjestelmän tuhoaminen on ”hiljaista tappamista”

Lue lisää
Sudan

Sota Sudanissa kestänyt vuoden: Lääkärit Ilman Rajoja vaatii välitöntä humanitaarisen avun lisäämistä

Lue lisää
Haiti

Väkivalta Haitissa lisääntyy entisestään, Lääkärit Ilman Rajoja laajentaa sairaanhoidon apuaan pääkaupunki Port-au-Princessä

Lue lisää
Ruskeahiuksinen nainen, jolla on Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logolla varustettu paita, pitää käsiä huopaan kääriytyneen naisen ympärillä.

Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tuore raportti kertoo pushbackien ja EU-politiikan kuolettavista vaikutuksista

Lue lisää
Palestiina

Isku sairaalaan Gazassa: Kaksi Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön lääkäriä kuoli

Lue lisää
Palestiina

Lääkärit Ilman Rajoja vaatii Gazaan tulitaukoa välittömästi

Lue lisää
Ihmisiä rakennusten raunioiden keskellä.
Palestiina

Gazassa ei turvaa missään, haavoittuneiden vammat vaativat useita leikkauksia

Lue lisää
Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logo t-paidassa. Paidan vieressä stetoskooppi.
Armenia

Lääkärit Ilman Rajoja valmistautuu tukemaan Vuoristo-Karabahista paenneita

Lue lisää
Sudan

Lääkärit ja potilaat eivät pääse Sudanissa sairaaloihin väkivaltaisuuksien takia, lääkkeet ja veri loppumassa

Lue lisää
Ukraina

Lääkärit Ilman Rajoja todistanut miinoja Ukrainassa sairaaloiden sisällä

Lue lisää
Bangladesh

Bangladesh: Cox’s Bazarin pakolaisleirillä hälyttävä tilanne jo ennen tulipaloa – leirillä asuvien pakolaisten ruoka-annoksia vähennetty

Lue lisää

Lääkärit Ilman Rajoja tukee Crotonen haaksirikosta selviytyneitä Italiassa

Lue lisää
Kirurgit leikkaavat potilasta.
Syyria

Maanjäristyksen seurannaisvaikutukset Syyriassa vakavia, alueelle tarvitaan rajanylityspaikkoja ja lisää humanitaarista apua

Lue lisää
Syyria

Maanjäristys synnytti heti valtavan humanitaarisen tarpeen: Lääkärit Ilman Rajoja paikan päällä luoteisessa Syyriassa

Lue lisää
Välimeri

Italian uusi lakiasetus haittaa meripelastusta ja aiheuttaa kuolemia

Lue lisää
Cookie Settings