Jemenissä Mochan kirurgisessa sairaalassa hoidetaan liikenneonnettomuuden uhria.
© MSF
Jemenissä Mochan kirurgisessa sairaalassa hoidetaan liikenneonnettomuuden uhria.

Jemen

Jemenissä on käynnissä maailman suurin humanitaarinen kriisi pitkittyneen konfliktin vuoksi. Seitsemän vuotta kestänyt sotatila sekä hoitoalan ammattilaisten, lääkkeiden ja lääketieteellisten tarvikkeiden puute on johtanut Jemenin sairaanhoito- ja terveyspalvelujen romahtamiseen. Vuonna 2021 konflikti sotivien osapuolien välillä eskaloitui. Yli puolet sairaaloista on sulkenut ovensa ja jäljellä olevien klinikoiden toiminta on vaakalaudalla. Suurimmalla osalla ihmisistä ei ole varaa hakeutua hoitoon, joka johtaa sairauksien pahenemiseen ja ennenaikaisiin kuolemiin. Maailman terveysjärjestö WHO:n arvioiden mukaan 80 prosenttia jemeniläisistä on humanitaarisen avun tarpeessa.

Sotatila vaikeuttaa ihmisten puhtaan veden saantia ja jätteiden hävittämistä, jonka johdosta vesivälitteiset taudit, kuten kolera, ovat iso ongelma. Jemenissä alettiin tavata kurkkumätää uudestaan vuonna 2017, vaikka tämä tartuntatauti on saatu hävitettyä suurimmasta osasta maailmaa rokotuksilla. Tuhkarokko on yksi yleisimmistä pienten lasten kuolemaan johtavista syistä. Lääkärit Ilman Rajoja hoitaa infektiopotilaita ja ehkäisee epidemioita Jemenissä.

Äitiys- ja lapsiterveyshuollon palveluiden tarve kasvaa koko ajan. Sota ja sairaanhoidon puute ovat johtaneet korkeaan äiti- ja lapsikuolleisuuteen. Turvattomuuden takia ihmiset eivät kykene matkustamaan harvoille toiminnassa oleville klinikoille. Lääkärit Ilman Rajoja hoitaa vuosittain tuhansia synnytyksiä ja suorittaa hätäsektioita ympäri maata. Absissa, Hajjahin maakunnassa, hoidetaan lasten vakavaa aliravitsemusta. Tilanne on pahentunut, ja vuonna 2021 hoidettiin huomattavasti enemmän potilaita kuin edellisenä vuonna. Jemenissä aliravitsemusta aiheuttaa erityisesti lasten perusterveydenhuollon palveluiden puute – sairastuneet lapset ovat alttiita aliravitsemukselle. Voimistuva inflaatio vaikuttaa myös aliravitsemuksen yleistymiseen.

Ilmaiskut ja aseelliset konfliktit ovat yleisiä Jemenissä. Henkilökuntamme on todistanut lukuisia potilaisiin, hoitolaitoksiin ja siviileihin kohdistuvia iskuja. Lääkärit Ilman Rajoja tarjoaa sairaanhoitoa väkivaltaisuuksissa haavoittuneille potilaille. Sairaalaamme tulee jatkuvasti hoitoon suuronnettomuuksissa vakavasti loukkaantuneita potilaita.

Lääkärit Ilman Rajoja tukee Lounais-Jemenissä Al-Thawran sairaalaa, johon on kohdistunut yli neljäkymmentä aseellista hyökkäystä vuoden 2019 jälkeen. Myös lukuisat muut tukemamme sairaalat ovat tuhoutuneet tai vaurioituneet konfliktin kärjistyttyä. Olemme joutuneet keskeyttämään toimintaamme väkivaltaisuuksien vuoksi, ja ihmiset ovat jääneet ilman hoitoa. Lääkärit Ilman Rajoja vaatii toistuvasti taistelevia osapuolia kunnioittamaan sairaaloita humanitaarisina tiloina ja lopettamaan hyökkäykset.

Lääkärit Ilman Rajoja hoitaa myös covid-19 potilaita. Jemenissä oli vuonna 2021 maailman alhaisin koronarokotekattavuus misinformaation ja valeuutisten seurauksena. Covid-19-kuolleisuusluku on korkea ja järjestö hoitaa potilaita mahdollisuuksien mukaan teho-osastoilla.

Uutisia Jemenistä

Äiti syöttää lapselleen aliravitsemuksen hoitoon kehitettyä ravinnerikasta maitoa ruiskun avulla Absin sairaalassa sijaitsevassa terapeuttisessa ruokintakeskuksessa Jemenissä. Lue lisää
Jemen

Jemenin lapsilla on paljon akuuttia aliravitsemusta – 5 syytä tilanteeseen

Lue lisää
Jemen

Jemenissä on käynnissä yksi maailman vakavimmista humanitaarisista kriiseistä

Teini-ikäinen poika makaa sairaalasängyssä.
Kariantti Kallio Keski-Afrikan tasavallassa

Kariantti Kallio

Lue lisää
Jemen

Sota ei muutu koskaan: viattomat ja puolustuskyvyttömät kärsivät Jemenissä eniten, eikä sota näytä loppuvan

Lapsi makaa sairaalasängyssä.
Kariantti Kallio Keski-Afrikan tasavallassa

Kariantti Kallio

Lue lisää
Jemen

Habibi: pienestä potilaasta tuli ystävä

Lääkäri tutkii loukkaantunutta lasta.
Kariantti Kallio Keski-Afrikan tasavallassa

Kariantti Kallio

Lue lisää
Jemen

Vakavan paikan edessä Jemenissä: kranaatti-isku täytti sairaalan hetkessä

Hoitohenkilökuntaa on kokoontunut potilaan ympärille
Kariantti Kallio Keski-Afrikan tasavallassa

Kariantti Kallio

Lue lisää
Jemen

“Väärässä paikassa, väärään aikaan” – Jemenissä kärsii myös lapset ja nuoret

Lue lisää

MSF.ORG


Lisätietoa työstämme maailmalla löydät msf.org -sivuilta englanniksi.

Cookie Settings