Jemenissä Mochan kirurgisessa sairaalassa hoidetaan liikenneonnettomuuden uhria.
© MSF
Jemenissä Mochan kirurgisessa sairaalassa hoidetaan liikenneonnettomuuden uhria.

Jemen

Jemenissä on käynnissä maailman suurin humanitaarinen kriisi pitkittyneen konfliktin vuoksi. Maailman terveysjärjestö WHO:n arvion mukaan neljä viidestä jemeniläisestä on humanitaarisen avun tarpeessa. Lääkärit Ilman Rajoja hoitaa maassa konfliktissa loukkaantuneita, vastaa aliravitsemuksen yleistymiseen sekä työskentelee paikallisten epidemioiden hillitsemiseksi.

Vuonna 2022

  • Otimme 108 200 ihmistä sairaalahoitoon
  • Teimme 71 200 poliklinikkavastaanottoa
  • Teimme 36 500 leikkausta
  • Autoimme 35 500 vauvaa maailmaan
  • Tarjosimme 6450 lapselle osastohoitoa aliravitsemukseen

Vuodesta 2015 asti kestänyt sotatila sekä hoitoalan ammattilaisten, lääkkeiden ja lääketieteellisten tarvikkeiden puute ovat johtaneet Jemenin sairaanhoito- ja terveyspalvelujen romahtamiseen. Yli puolet sairaaloista on sulkenut ovensa ja jäljellä olevien klinikoiden toiminta on vaakalaudalla. Suurimmalla osalla ihmisistä ei ole varaa hakeutua hoitoon, mikä johtaa sairauksien pahenemiseen ja ennenaikaisiin kuolemiin.

Sotatila vaikeuttaa ihmisten puhtaan veden saantia ja jätteiden hävittämistä, jonka seurauksena vesivälitteiset taudit, kuten kolera, ovat iso ongelma. Jemenissä alettiin tavata kurkkumätää uudestaan vuonna 2017, vaikka tartuntatauti on saatu hävitettyä suurimmasta osasta maailmaa rokotuksilla. Tuhkarokko on yksi yleisimmistä pienten lasten kuolemaan johtavista syistä. Hoidamme infektiopotilaita ja ehkäisemme epidemioita Jemenissä.

Äitiys- ja lapsiterveyshuollon palveluiden tarve kasvaa koko ajan. Sota ja sairaanhoidon puute ovat johtaneet korkeaan äiti- ja lapsikuolleisuuteen. Hoidamme vuosittain tuhansia synnytyksiä ja hätäsektioita ympäri maata.

Vuonna 2022 kausittainen aliravitsemus alkoi tavallista aikaisemmin, ja tilanne on aikaisempaa pahempi. Hoidimme vuodessa yli kymmenen tuhatta aliravitsemusta sairastavaa potilasta. Tilannetta pahentaa erityisesti lasten perusterveydenhuollon palveluiden puute – sairastuneet lapset ovat alttiita myös aliravitsemukselle. Myös voimistuvalla inflaatiolla on osansa kasvavissa tapausmäärissä.

Ilmaiskut ja aseelliset konfliktit ovat yleisiä Jemenissä. Henkilökuntamme on todistanut lukuisia potilaisiin, hoitolaitoksiin ja siviileihin kohdistuvia iskuja. Tarjoamme sairaanhoitoa väkivaltaisuuksissa haavoittuneille potilaille. Sairaalaamme tulee jatkuvasti hoitoon suuronnettomuuksissa vakavasti loukkaantuneita potilaita.

Tuemme Lounais-Jemenissä Al-Thawran sairaalaa, johon on kohdistunut yli neljäkymmentä aseellista hyökkäystä vuoden 2019 jälkeen. Myös lukuisat muut tukemamme sairaalat ovat tuhoutuneet tai vaurioituneet konfliktin kärjistyttyä. Olemme joutuneet keskeyttämään toimintaamme väkivaltaisuuksien vuoksi, ja ihmiset ovat jääneet ilman hoitoa. Vaadimme toistuvasti taistelevia osapuolia kunnioittamaan sairaaloita humanitaarisina tiloina ja lopettamaan hyökkäykset.

Hoidamme myös covid-19 potilaita. Jemenissä oli vuonna 2021 maailman alhaisin koronarokotekattavuus misinformaation ja valeuutisten seurauksena. Covid-19-kuolleisuusluku on korkea ja hoidamme potilaita teho-osastoilla.

Uutisia Jemenistä

Äiti syöttää lapselleen aliravitsemuksen hoitoon kehitettyä ravinnerikasta maitoa ruiskun avulla Absin sairaalassa sijaitsevassa terapeuttisessa ruokintakeskuksessa Jemenissä. Lue lisää
Jemen

Jemenin lapsilla on paljon akuuttia aliravitsemusta – 5 syytä tilanteeseen

Lue lisää
Jemen

Jemenissä on käynnissä yksi maailman vakavimmista humanitaarisista kriiseistä

Teini-ikäinen poika makaa sairaalasängyssä.
Kariantti Kallio Keski-Afrikan tasavallassa

Kariantti Kallio

Lue lisää
Jemen

Sota ei muutu koskaan: viattomat ja puolustuskyvyttömät kärsivät Jemenissä eniten, eikä sota näytä loppuvan

Lapsi makaa sairaalasängyssä.
Kariantti Kallio Keski-Afrikan tasavallassa

Kariantti Kallio

Lue lisää
Jemen

Habibi: pienestä potilaasta tuli ystävä

Lääkäri tutkii loukkaantunutta lasta.
Kariantti Kallio Keski-Afrikan tasavallassa

Kariantti Kallio

Lue lisää
Jemen

Vakavan paikan edessä Jemenissä: kranaatti-isku täytti sairaalan hetkessä

Hoitohenkilökuntaa on kokoontunut potilaan ympärille
Kariantti Kallio Keski-Afrikan tasavallassa

Kariantti Kallio

Lue lisää
Jemen

“Väärässä paikassa, väärään aikaan” – Jemenissä kärsii myös lapset ja nuoret

Lue lisää

MSF.ORG


Lisätietoa työstämme maailmalla löydät msf.org -sivuilta englanniksi.

Cookie Settings