Naisen silmät
© MSF
Mariam on odottanut jo yli kaksi vuotta tietoa siitä, saako hän, hänen miehensä ja heidän kaksivuotias tyttärensä suojelua.

Vuosi Morian tulipaloista: Eurooppa ei vieläkään tarjoa ihmisarvoista kohtelua turvaa hakeville ihmisille

Vuosi sitten EU lupasi uuden alun Välimeren siirtolaistilanteeseen. Syyskuun 8. ja 9. päivänä vuonna 2020 surullisen kuuluisa Morian siirtolaisleiri paloi maan tasalle, ja tapaus tuli tunnetuksi symbolina EU:n siirtolaispolitiikan totaalisesta epäonnistumisesta. Lupauksistaan huolimatta eurooppalaiset ja kreikkalaiset johtajat eivät edelleenkään takaa ihmisarvoista kohtelua Euroopasta turvaa etsiville ihmisille, vaan jatkavat suunnitelmiaan rakentaa Kreikan saaristoon vankilamaisia leirejä.

“Tulevaisuus Kreikassa näyttää yhä dystooppisemmalta, kun meren yli selvinneet joutuvat elämään huonoissa olosuhteissa Kreikan saariston leireillä. On traagisella tavalla ironista, että samaan aikaan, kun maailma seuraa silmä kovana Afganistanin tapahtumia, EU ja Kreikka ottavat käyttöön uuden vankilamaisen keskuksen, jolla turvaa hakevat ihmiset jätetään loukkuun Samoksen saarelle. Tämä on räikein esimerkki EU:n siirtolaispolitiikan julmuudesta”, sanoo Konstantinos Psykakos, Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön Kreikan projektin johtaja.

Lääkärit Ilman Rajoja siirtyi hiljattain uudelle paikalle lähelle Kara Tepen leiriä Lesboksella. Henkilökuntamme rokottaa lapsia yleisiä lapsuuden sairauksia vastaan ja tarjoaa pakolaisille lisääntymisterveyden palveluita. Samaan aikaan jatkamme mielenterveystyötämme aikuisten ja lasten parissa klinikallamme Mytilenessa.

POTILAAT kertovat jatkuvasti, kuinka välitilassa eläminen saarilla, mielivaltaiset ja nopeutetut turvapaikkaprosessit, karkotuksen pelko ja epävakaat elinolot vaikuttavat negatiivisesti terveydentilaan – mukaan lukien mielenterveyteen. Mielenterveyspalveluihin Lesboksella hakeutuvissa lapsissa näkyy usein reggressiivistä käytöstä, kuten esimerkiksi aggressiivisuutta, vetäytyneisyyttä, yökastelua tai viivästymistä kognitiivisessa, emotionaalisessa tai sosiaalisessa kehityksessä. Lääkärimme hoitavat erityisesti traumaperäisestä stressihäiriöstä tai masennuksesta kärsiviä potilaita: niin lapsi- kuin aikuispotilaidenkin osalta näiden häiriöiden esiintyvyys on yli 50 %.

”Tyttäreni ei ole koskaan ollut puistossa. On haastavaa saada lupa käydä leirin ulkopuolella. Pieni tyttöni käyttäytyy välillä aggressiivisesti täällä näkemiensä asioiden takia. Hän ei leiki, naura, puhu tai leiki nukeillansa.”

Tulipaloissa tuhoutuneen Morian tilalle kyhättiin kiireellä uusi Kara Tepen leiri.

“Vanhan Morian leirin ja Kara Tepen välillä ei ole mitään eroa. Järjestelmä ja toimintatavat ovat samat. Olen sairas ja koen olotilani heikkenevän entisestään päivä päivältä. Euroopan parlamentti ja EU tietävät, mitä tällä häpeällisellä leirillä tapahtuu, mutta he eivät koe empatiaa”, kertoo Ali*. Kidutuksesta Syyriassa selvinnyt Ali on ollut Lesboksella puolentoista vuoden ajan.

“Mielenterveytemme tila on heikko. En tällä hetkellä tiedä, myönnetäänkö meille suojelua vai torjutaanko meidät uudestaan”, huolestuu Mariam*. Hän on afganistanilainen kaksivuotiaan tytön äiti, joka on ollut Lesboksella jo kahden vuoden ajan. Lisäksi Mariamille syntyy pian toinen lapsi. ”Tyttäreni ei ole koskaan ollut puistossa. On haastavaa saada lupa käydä leirin ulkopuolella. Pieni tyttöni käyttäytyy välillä aggressiivisesti täällä näkemiensä asioiden takia. Hän ei leiki, naura, puhu tai leiki nukeillansa”, Mariam suree.

LÄÄKÄRIT Ilman Rajoja vaatii Euroopan komissiota, Kreikkaa ja muita eurooppalaisia valtioita suojelemaan Euroopasta turvaa hakevia ihmisiä sen sijaan, että heitä estettäisiin, pysäytettäisiin ja karkotettaisiin. Ensimmäinen askel on lopettaa vankilamaisten keskusten rakentaminen Kreikan saaristoon ja siirtyä ihmisarvon tunnustavaan vastaanottopolitiikkaan. Kreikan saariston laitosten tulee toimia ainoastaan kiireellisen avun keskuksina, jotka pyrkivät uudelleensijoittamaan vasta saapuneet turvapaikanhakijat turvallisiin vastaanotto-oloihin ympäri Eurooppaa.

*nimet muutettu henkilöllisyyden suojaamiseksi

Kreikka

Lue lisää Morian leirin tulipaloista

Lähes 12 000 ihmistä on pakotettu pakenemaan Morian pakolaisleiriltä Lesboksen saarella, Kreikassa, kun tulipalo levisi leirillä yöllä 8. syyskuuta. Tämänhetkisten tietojen mukaan kukaan ei kuollut palossa, mutta leiri tuhoutui lähes täysin ja ihmiset ovat nyt kaduilla ilman suojaa. Kreikan ja EU:n viranomaisten on välittömästi evakuoitava ihmiset turvaan. ”Työntekijämme näkivät, miten tuli levisi Moriassa ja roihusi…
Lue lisää
© /MSF

Uutinen

Ihmisiä täpötäydessä puisessa veneessä Välimerellä. Puisen veneen laidalla on pelastusvene, joka on jakanut ihmisille pelastusliivit.
Välimeri

10 henkeä lisää menetettynä Välimerellä – myös pelastettujen lasten määrä ollut syksyllä entistä suurempi

Lue lisää

Väitteitä ja faktaa koronarokotteista

Lue lisää
Keski-Afrikan tasavalta

Kylä vailla tukea – ”Ainoa desinfiointiaine synnytyksessä oli sitruuna”

Lue lisää
Kuva kolmesta pojasta, jotka pitävät isoa lehteä kasvojensa edellä
Keski-Afrikan tasavalta

Väkivallankin keskellä lapsilla on unelmia Keski-Afrikan tasavallassa: ”Isona minusta tulee presidentti”

Lue lisää
Kolme sairaanhoitohenkilökunnan jäsentä suorittavat leikkausta.
Afganistan

Puolueettomuus kriisitilanteessa takaa työn jatkumisen Afganistanissa

Lue lisää
Avustustyöntekijä avustaa miestä nousemaan puisesta veneestä pelastusveneeseen.
Libya

Pelko ja epätoivo ajavat yrittämään matkaa Välimeren yli: “Meidät palkattiin keräämään meressä kelluvia kuolleita ruumiita”

Lue lisää
Hoitohenkilökunta nostaa potilasta sairaalasängyltä
Afganistan

Lääkärimme juoksivat kaduilla taisteluiden välissä hoitaakseen loukkaantuneita Afganistanissa

Lue lisää
Afganistan

Afganistanissa työskennellyt lääkäri seuraa uutisia täysin eri silmin

Lue lisää
Kariantti Kallio Keski-Afrikan tasavallassa

Kariantti Kallio

”Vaikeinta avustustyössä on, kun tiedostaa, että ihmishenki olisi Suomessa voitu pelastaa”

Lue lisää
Kaksi miestä hoitaa paareilla makaavaa loukkaantunutta miestä. Miehen verinen käsi on paketoitu.
Afganistan

Loukkaantuneiden ja sotaa paenneiden määrät kasvavat, kun väkivaltaisuudet leviävät ympäri Afganistania

Lue lisää
Mies ja nainen istuvat vierekkäin ja pitävät toisiaan kädestä kiinni. Miehellä on käsi naisen ympärillä, ja kumpikin hymyilee.
Ukraina

Rakkautta ja muita parannuskeinoja: “Haluan kertoa tarinani, koska minä olen hengissä”

Lue lisää
Poika makaa sairaalasängyssä. Hänen päänsä ympärillä on kääreitä.
Afganistan

Afganistanin yhteenotot yhä intensiivisempiä: “Tilanne on ollut kauhea jo kuukausia, mutta nyt se on pahentunut entisestään”

Lue lisää
Valkoiseen kaapuun ja kasvomaskiin pukeutunut mies jakaa pieniä pähkinätahnapusseja hänen ympärilleen kokoontuneelle joukolle naisia ja lapsia.
Somalia

Sairautta, tulvia ja kuivuutta: eteläisessä Somaliassa toistuvia hätätiloja

Lue lisää

Rinnakkaislääketuotanto laskee lääkkeiden hintoja – lääkepatentit estävät rinnakkaislääkkeiden valmistusta

Lue lisää
Joukko ihmisiä kulkee raunioiden keskellä. Osa juoksee, osa katselee ympärilleen. Taustalla näkyy sortunut talo, jonka vieressä on muutamia vielä pystyssä oleva talo.
Palestiina

Kokemuksia Gazasta: “Elämme yötä päivää kauhun vallassa.”

Lue lisää
Kuva kerrostalon raunioista.
Palestiina

Kymmeniä siviilejä kuoli ja Lääkärit Ilman Rajoja -klinikka vaurioitui Israelin ilmaiskussa Gazaan

Lue lisää
Cookie Settings