© /MSF
Tulipalo tuhosi Morian leirin lähes kokonaan.

Kaikki ihmiset Morian leiriltä on evakuoitava turvaan tuhoisan tulipalon jäljiltä

Lähes 12 000 ihmistä on pakotettu pakenemaan Morian pakolaisleiriltä Lesboksen saarella, Kreikassa, kun tulipalo levisi leirillä yöllä 8. syyskuuta.

Tämänhetkisten tietojen mukaan kukaan ei kuollut palossa, mutta leiri tuhoutui lähes täysin ja ihmiset ovat nyt kaduilla ilman suojaa. Kreikan ja EU:n viranomaisten on välittömästi evakuoitava ihmiset turvaan.

”Työntekijämme näkivät, miten tuli levisi Moriassa ja roihusi koko yön. Koko paikka oli liekkien vallassa. Näimme, miten ihmiset pakenivat liekkejä ilman määränpäätä”, kertoo Marco Sandrone, Lääkärit Ilman Rajoja -koordinaattori Lesboksen saarella.

”Lapset olivat peloissaan ja vanhemmat ovat shokissa. Olemme helpottuneita, että yhtään uhria ei vaikuta olevan ja teemme nyt töitä vastataksemme ihmisten välittömiin tarpeisiin.”

Kaikki pakolaisille ja turvapaikanhakijoille tarkoitetut terveyspalvelut olivat väliaikaisesti suljettuina mukaan lukien meidän lastenklinikkamme. Nyt klinikkamme on jälleen auki ja olemme avanneet lisäksi hätäklinikan.

Ihmisiä on teljetty jo lähes viisi vuotta lohduttomiin olosuhteisiin Morian pakolaisleirille, mikä on johtanut jännitteisiin ja epätoivoon. Tilanne on vain pahentunut viimeisen viiden kuukauden aikana, koska liikkumista on rajoitettu entisestään, mitä on hätäisesti perusteltu COVID-19-taudin vastaisilla toimilla. Hiljattain vahvistettiin ensimmäiset koronatartunnat leirissä, minkä jälkeen rajoituksia tiukennettiin entisestään ja ihmisten tilanne leirillä muuttui kestämättömäksi.

Olemme pitkään vaikuttaneet sen puolesta, että Kreikan terveys- ja maahanmuuttoviranomaiset ottaisivat Moriassa käyttöön koronavastesuunnitelman, joka perustuisi yhteisön yhteistyölle ja olisi kunnioittava sairaita ja tartunnan saaneita kohtaan.

”Kreikan viranomaiset ovat epäonnistuneet kunnioittavan koronavasteen luomisessa. EU ja EU-jäsenvaltiot ovat sanoutuneet irti vastuusta, eivät ole tehneet mitään ratkaistakseen tämän tilanteen”, sanoo Aurelie Ponthieu, Lääkärit Ilman Rajoja siirtolaisuuskysymyksiin erikoistunut humanitaarinen neuvonantaja.

Vaadimme Kreikan viranomaisia välittömästi tekemään hätäsuunnitelman kaikkien ihmisten evakuoimiseksi turvalliseen paikkaan manner-Kreikkaan tai muihin Euroopan maihin. Olemme valmiita tukemaan hätävastetta, missä tarve on.

Jaa sosiaalisessa mediassa:
Kreikka

Kreikan saarien pakolaisleirit evakuoitava välittömästi covid-19-uhan vuoksi

Lääkärit Ilman Rajoja varoittaa, että covid-19 voi levitä Kreikan saarien pakolaisleirien ahtaissa ja kauhistuttavissa elinolosuhteissa. Koska leireillä ei ole kunnollisia mahdollisuuksia peseytyä ja pääsy terveydenhuoltoon on hyvin rajattua, viruksen leviämisen riski on erittäin suuri, jos leirien asukkaat altistuvat sille. Nyt kun Lesboksen saarella vahvistetiin ensimmäisen Kreikan kansalaisen tartunta, leirien pikainen evakuointi on entistä tärkeämpää. “Joissain…
© Anna Pantelia/MSF
Cookie Settings