Pieni lapsi nojautuu auki olevalle ikkunalle. Hän katsoo suoraan kameraan.
© Igor Barbero/MSF
Kodistaan paennut nainen ja hänen lapsensa Abdimalahan koulussa Adwassa. Kuva ei liity tapaukseen.

Siviilit ammuskelun kohteena Etiopiassa: “Käännyin ympäri ja aloin juosta, sitten minua ammuttiin”

Tigrayn alueella hoitamiemme potilaiden mukaan ihmisiä on kuollut sotilaiden avattua tulen linja-autoasemalla Adwan kaupungissa, Etiopian Tigrayn alueella.

Ampumavälikohtaus sattui varhain huhtikuun 12. päivän aamuna. Kaksikymmentä loukkaantunutta tuotiin hoitoon Adwan Kidane Meheret -sairaalaan. Heistä kahdellatoista oli vakavia vammoja, ja heidät siirrettiin läheiseen sairaalaan Axumiin. Kumpikin sairaala on Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tukema.

“Sotilaat alkoivat välittömästi tulittaa. Ihmiset alkoivat huutaa ja juosta kaikkiin suuntiin. Käännyin ympäri ja aloin juosta, sitten minua ammuttiin.”

Loukkaantuneet potilaat kertoivat työntekijöillemme, että sotilaat tulittivat kaikkiin suuntiin ammuskellen ihmisiä satunnaisesti. Yksi loukkaantuneista on 30-vuotias kengänkiillottaja, joka työskentelee Adwan linja-autoasemalla.

KUN avasin aamulla kauppani, kuulin huhuja kaupunkiin tulevista joukoista. Tällaisia huhuja on liikkunut aiemminkin, ja mitään ei ole tapahtunut, joten jäin työpaikalleni.

Yhtäkkiä näin maastokuorma-auton lähestyvän kovaa vauhtia. Tietä ylittävä bajaj (kolmirenkainen autoriksa) tukki tien, ja sotilaat alkoivat välittömästi tulittaa. Ihmiset alkoivat huutaa ja juosta kaikkiin suuntiin. Käännyin ympäri ja aloin juosta, sitten minua ammuttiin. Minuun osui viisi luotia: kolme selkääni, yksi oikeaan olkapäähäni ja yksi vasempaan käteeni. Kaaduin maahan.

Raju ammuskelu jatkui kymmenisen minuuttia. Kun sotilaat lähtivät, ihmiset alkoivat tulla apuun, ja kuulin heidän sanovan, että osa ammutuista oli kuollut. He auttoivat minua peittämällä ampumahaavani vaatteilla ja kuljettamalla minut Kidane Meheretin sairaalaan.”

22-VUOTIAS nainen kertoi työntekijöillemme loukkaantuneensa matkallaan torille ostamaan teelehtiä yhdessä toisen naisen kanssa:

“Olimme kummatkin bajaj-riksan kyydissä, kun aloimme kuulla kauempaa kuuluvia ammuskelun ääniä. En nähnyt mitään tai hahmottanut mistä äänet tulivat, kunnes yhtäkkiä oikeaan olkapäähäni osui takaapäin tullut luoti.

Mukanani ollutta naista osui vatsaan. Vuosin paljon verta, kunnes kaksi miestä tulivat apuuni ja peittivät ampumahaavat vaatteilla. He veivät minut Kidane Meheretin sairaalaan. En tiedä, mitä tapahtui mukanani olleelle naiselle – hän ei ole täällä sairaalassa.”

TOINEN uhri, 75-vuotias mies, taas kertoi työntekijöillemme olleensa kotimatkalla, kun hän kuuli linja-autoasemalta ammuskelun ääniä. Ammuskelun takana oli sotilaita, joilla oli Eritrean armeijan univormut.

“Näin kolme ajoneuvoa täynnä sotilaita – heistä noin kymmenen oli auton päällä – matkalla suuntaani. Kaikki tapahtui niin nopeasti: silmänräpäyksessä minuun osui. Sitä ennen aamu oli ollut aivan tavallinen.

Kuljen alueen läpi päivittäin, eikä siellä ollut ollut minkäänlaista sotilaallista läsnäoloa ennen tätä välikohtausta. Sotilaat ampuivat kaikkiin suuntiin ja kohti kaikkia, jotka näkivät. Näin yhden ihmisen kaatuvan maahan, ja hän ei enää liikkunut.”

“ON ällistyttävää, että ihmisiä ammutaan umpimähkäisesti kaukana etulinjalta vilkkaaseen päivänaikaan Adwan kaltaisessa kaupungissa,” sanoo Maricarmen Viñoles, Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön hätäapuyksikön johtaja.

”Kehotamme kaikkia tämän konfliktin aseistettuja osapuolia suojelemaan ja kunnioittamaan ihmisten henkiä.”

Etiopia

Tigrayn kriisi: ”Kärsimme lääketieteellisen hoidon puutteesta”

Marraskuussa 2020 alkaneiden taisteluiden jälkeen sadattuhannet ovat paenneet kodeistaan Tigrayn alueella. Lue lisää konfliktista ja sen vaikutuksista!
Lue lisää
© Claudia Blume/MSF

Uutinen

Avustustyöntekijä avustaa miestä nousemaan puisesta veneestä pelastusveneeseen.
Libya

Pelko ja epätoivo ajavat yrittämään matkaa Välimeren yli: “Meidät palkattiin keräämään meressä kelluvia kuolleita ruumiita”

Lue lisää
Hoitohenkilökunta nostaa potilasta sairaalasängyltä
Afganistan

Lääkärimme juoksivat kaduilla taisteluiden välissä hoitaakseen loukkaantuneita Afganistanissa

Lue lisää
Naisen silmät
Kreikka

Vuosi Morian tulipaloista: Eurooppa ei vieläkään tarjoa ihmisarvoista kohtelua turvaa hakeville ihmisille

Lue lisää
Afganistan

Afganistanissa työskennellyt lääkäri seuraa uutisia täysin eri silmin

Lue lisää
Kariantti Kallio Keski-Afrikan tasavallassa

Kariantti Kallio

”Vaikeinta avustustyössä on, kun tiedostaa, että ihmishenki olisi Suomessa voitu pelastaa”

Lue lisää
Kaksi miestä hoitaa paareilla makaavaa loukkaantunutta miestä. Miehen verinen käsi on paketoitu.
Afganistan

Loukkaantuneiden ja sotaa paenneiden määrät kasvavat, kun väkivaltaisuudet leviävät ympäri Afganistania

Lue lisää
Mies ja nainen istuvat vierekkäin ja pitävät toisiaan kädestä kiinni. Miehellä on käsi naisen ympärillä, ja kumpikin hymyilee.
Ukraina

Rakkautta ja muita parannuskeinoja: “Haluan kertoa tarinani, koska minä olen hengissä”

Lue lisää
Poika makaa sairaalasängyssä. Hänen päänsä ympärillä on kääreitä.
Afganistan

Afganistanin yhteenotot yhä intensiivisempiä: “Tilanne on ollut kauhea jo kuukausia, mutta nyt se on pahentunut entisestään”

Lue lisää
Valkoiseen kaapuun ja kasvomaskiin pukeutunut mies jakaa pieniä pähkinätahnapusseja hänen ympärilleen kokoontuneelle joukolle naisia ja lapsia.
Somalia

Sairautta, tulvia ja kuivuutta: eteläisessä Somaliassa toistuvia hätätiloja

Lue lisää

Rinnakkaislääketuotanto laskee lääkkeiden hintoja – lääkepatentit estävät rinnakkaislääkkeiden valmistusta

Lue lisää
Joukko ihmisiä kulkee raunioiden keskellä. Osa juoksee, osa katselee ympärilleen. Taustalla näkyy sortunut talo, jonka vieressä on muutamia vielä pystyssä oleva talo.
Palestiina

Kokemuksia Gazasta: “Elämme yötä päivää kauhun vallassa.”

Lue lisää
Kuva kerrostalon raunioista.
Palestiina

Kymmeniä siviilejä kuoli ja Lääkärit Ilman Rajoja -klinikka vaurioitui Israelin ilmaiskussa Gazaan

Lue lisää
Kaksi lääkäriä tutkivat tutkimuspöydällä makaavaa lasta.
Nigeria

Nigerialainen lääkäri vetoaa: hoidamme oman osuutemme, mutta ilman rokotteita emme pysty päättämään tätä pandemiaa

Lue lisää
Sairaanhoitaja kirjoittaa muistiinpanoja potilaan sängyn vieressä olevaan kansioon. Potilas makaa sairaalasängyssä ja hänellä on happimaski. Vieressä kaksi muuta miestä, joilla on kasvomaskit.
Irak

Yhä useampia kuolleita, yhä nuorempia uhreja – Kun sairaala tulvii potilaita, lääkäri joutuu valitsemaan, kuka saa hoitoa ja kuka ei

Lue lisää
Kaksi sairaalahKaksi potilasta makaa sairaalasängyissä. Vierellä on sairaalalaitteita.

Epäonnistuneet koronatoimet ovat ajaneet Brasilian humanitaariseen katastrofiin

Lue lisää
Mies kävee romumetallikasan päällä. Hän kantaa olallaan valtavaa säkkiä.
Libya

“Äitini täytyy tietää, että olen elossa” – työntekijämme kohtasi Tripolin pidätyskeskuksissa pakolaisten ja siirtolaisten kärsimystä

Lue lisää
Cookie Settings