Pieni lapsi nojautuu auki olevalle ikkunalle. Hän katsoo suoraan kameraan.
© Igor Barbero/MSF
Kodistaan paennut nainen ja hänen lapsensa Abdimalahan koulussa Adwassa. Kuva ei liity tapaukseen.

Siviilit ammuskelun kohteena Etiopiassa: “Käännyin ympäri ja aloin juosta, sitten minua ammuttiin”

Tigrayn alueella hoitamiemme potilaiden mukaan ihmisiä on kuollut sotilaiden avattua tulen linja-autoasemalla Adwan kaupungissa, Etiopian Tigrayn alueella.

Ampumavälikohtaus sattui varhain huhtikuun 12. päivän aamuna. Kaksikymmentä loukkaantunutta tuotiin hoitoon Adwan Kidane Meheret -sairaalaan. Heistä kahdellatoista oli vakavia vammoja, ja heidät siirrettiin läheiseen sairaalaan Axumiin. Kumpikin sairaala on Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tukema.

“Sotilaat alkoivat välittömästi tulittaa. Ihmiset alkoivat huutaa ja juosta kaikkiin suuntiin. Käännyin ympäri ja aloin juosta, sitten minua ammuttiin.”

Loukkaantuneet potilaat kertoivat työntekijöillemme, että sotilaat tulittivat kaikkiin suuntiin ammuskellen ihmisiä satunnaisesti. Yksi loukkaantuneista on 30-vuotias kengänkiillottaja, joka työskentelee Adwan linja-autoasemalla.

KUN avasin aamulla kauppani, kuulin huhuja kaupunkiin tulevista joukoista. Tällaisia huhuja on liikkunut aiemminkin, ja mitään ei ole tapahtunut, joten jäin työpaikalleni.

Yhtäkkiä näin maastokuorma-auton lähestyvän kovaa vauhtia. Tietä ylittävä bajaj (kolmirenkainen autoriksa) tukki tien, ja sotilaat alkoivat välittömästi tulittaa. Ihmiset alkoivat huutaa ja juosta kaikkiin suuntiin. Käännyin ympäri ja aloin juosta, sitten minua ammuttiin. Minuun osui viisi luotia: kolme selkääni, yksi oikeaan olkapäähäni ja yksi vasempaan käteeni. Kaaduin maahan.

Raju ammuskelu jatkui kymmenisen minuuttia. Kun sotilaat lähtivät, ihmiset alkoivat tulla apuun, ja kuulin heidän sanovan, että osa ammutuista oli kuollut. He auttoivat minua peittämällä ampumahaavani vaatteilla ja kuljettamalla minut Kidane Meheretin sairaalaan.”

22-VUOTIAS nainen kertoi työntekijöillemme loukkaantuneensa matkallaan torille ostamaan teelehtiä yhdessä toisen naisen kanssa:

“Olimme kummatkin bajaj-riksan kyydissä, kun aloimme kuulla kauempaa kuuluvia ammuskelun ääniä. En nähnyt mitään tai hahmottanut mistä äänet tulivat, kunnes yhtäkkiä oikeaan olkapäähäni osui takaapäin tullut luoti.

Mukanani ollutta naista osui vatsaan. Vuosin paljon verta, kunnes kaksi miestä tulivat apuuni ja peittivät ampumahaavat vaatteilla. He veivät minut Kidane Meheretin sairaalaan. En tiedä, mitä tapahtui mukanani olleelle naiselle – hän ei ole täällä sairaalassa.”

TOINEN uhri, 75-vuotias mies, taas kertoi työntekijöillemme olleensa kotimatkalla, kun hän kuuli linja-autoasemalta ammuskelun ääniä. Ammuskelun takana oli sotilaita, joilla oli Eritrean armeijan univormut.

“Näin kolme ajoneuvoa täynnä sotilaita – heistä noin kymmenen oli auton päällä – matkalla suuntaani. Kaikki tapahtui niin nopeasti: silmänräpäyksessä minuun osui. Sitä ennen aamu oli ollut aivan tavallinen.

Kuljen alueen läpi päivittäin, eikä siellä ollut ollut minkäänlaista sotilaallista läsnäoloa ennen tätä välikohtausta. Sotilaat ampuivat kaikkiin suuntiin ja kohti kaikkia, jotka näkivät. Näin yhden ihmisen kaatuvan maahan, ja hän ei enää liikkunut.”

“ON ällistyttävää, että ihmisiä ammutaan umpimähkäisesti kaukana etulinjalta vilkkaaseen päivänaikaan Adwan kaltaisessa kaupungissa,” sanoo Maricarmen Viñoles, Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön hätäapuyksikön johtaja.

”Kehotamme kaikkia tämän konfliktin aseistettuja osapuolia suojelemaan ja kunnioittamaan ihmisten henkiä.”

Etiopia

Tigrayn kriisi: ”Kärsimme lääketieteellisen hoidon puutteesta”

Marraskuussa 2020 alkaneiden taisteluiden jälkeen sadattuhannet ovat paenneet kodeistaan Tigrayn alueella. Lue lisää konfliktista ja sen vaikutuksista!
Lue lisää
© Claudia Blume/MSF

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Uutinen

Viisi työasuista hymyilevää ihmistä ottaa ryhmäselfietä. Osalla on kaulassaan kimaltava virheä kauha ja kädessä diplomi.

Kuin renkaat vedessä: koulutuksen vaikutukset kantautuvat kauas 

Lue lisää
Kolme työntekijää, joilla on yllään Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön liivi, sekä kolme paikallista ensihoitajaa kävelee kadulla kuvan oikealla puolella selkä kohti kameraa. Vasemmalla näkyy ambulanssi.
Palestiina

Paljon “punaisia” potilaita – väkivalta Länsirannalla kiihtyy hälyttävästi

Lue lisää
Potilas ja sairaanhoitaja junassa.
Ukraina

Sisua vaativa matka: 36 tuntia potilaiden hoitoa junassa

Lue lisää
Työntekijä puhuu radiopuhelimeen Geo Barents -meripelastusaluksessa.

Tuhannet vetoavat kanssamme: eduskunnan ja hallituksen pitää turvata humanitaariset periaatteet

Lue lisää
Palestiina

Lääkärit Ilman Rajoja Gazassa: sairaalat täynnä, ambulanssit eivät pääse liikkeelle iskujen vuoksi 

Lue lisää

Marokon maanjäristys: arviointiryhmämme on paikalla

Lue lisää
Sudan

Kirje työntekijältämme: “Tilanne on katastrofaalinen”

Lue lisää
Palestiina

Israelin pakkotoimet heikentävät ihmisten terveyttä Masafer Yattassa

Lue lisää
Haiti

Toimintamme Haitissa on uhattuna Port-au-Princen turvallisuusongelmien vuoksi

Lue lisää
Äiti syöttää lapselleen aliravitsemuksen hoitoon kehitettyä ravinnerikasta maitoa ruiskun avulla Absin sairaalassa sijaitsevassa terapeuttisessa ruokintakeskuksessa Jemenissä.
Jemen

Jemenin lapsilla on paljon akuuttia aliravitsemusta – 5 syytä tilanteeseen

Lue lisää
Kongon demokraattinen tasavalta

Hiv/aids Kongon demokraattisessa tasavallassa: Vaikka edistystä on tapahtunut, haasteita on yhä valtavasti 

Lue lisää
Haiti

Haiti on terveyskatastrofin partaalla

Lue lisää
Somalia

Viisi faktaa kuivuudesta, aliravitsemuksesta ja tautien leviämisestä Somaliassa

Lue lisää
Uganda

Neljä kysymystä ja vastausta Ugandan ebolatilanteesta

Lue lisää
Ukraina

Yli 200 psykiatrista potilasta evakuoitu lääkintäjunalla Harkovasta Kiovaan

Lue lisää

Maailman ensimmäinen hepatiitti E -rokotuskampanja järjestettiin Etelä-Sudanissa

Lue lisää
Cookie Settings