Pieni lapsi nojautuu auki olevalle ikkunalle. Hän katsoo suoraan kameraan.
© Igor Barbero/MSF
Kodistaan paennut nainen ja hänen lapsensa Abdimalahan koulussa Adwassa. Kuva ei liity tapaukseen.

Siviilit ammuskelun kohteena Etiopiassa: “Käännyin ympäri ja aloin juosta, sitten minua ammuttiin”

Tigrayn alueella hoitamiemme potilaiden mukaan ihmisiä on kuollut sotilaiden avattua tulen linja-autoasemalla Adwan kaupungissa, Etiopian Tigrayn alueella.

Ampumavälikohtaus sattui varhain huhtikuun 12. päivän aamuna. Kaksikymmentä loukkaantunutta tuotiin hoitoon Adwan Kidane Meheret -sairaalaan. Heistä kahdellatoista oli vakavia vammoja, ja heidät siirrettiin läheiseen sairaalaan Axumiin. Kumpikin sairaala on Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tukema.

“Sotilaat alkoivat välittömästi tulittaa. Ihmiset alkoivat huutaa ja juosta kaikkiin suuntiin. Käännyin ympäri ja aloin juosta, sitten minua ammuttiin.”

Loukkaantuneet potilaat kertoivat työntekijöillemme, että sotilaat tulittivat kaikkiin suuntiin ammuskellen ihmisiä satunnaisesti. Yksi loukkaantuneista on 30-vuotias kengänkiillottaja, joka työskentelee Adwan linja-autoasemalla.

KUN avasin aamulla kauppani, kuulin huhuja kaupunkiin tulevista joukoista. Tällaisia huhuja on liikkunut aiemminkin, ja mitään ei ole tapahtunut, joten jäin työpaikalleni.

Yhtäkkiä näin maastokuorma-auton lähestyvän kovaa vauhtia. Tietä ylittävä bajaj (kolmirenkainen autoriksa) tukki tien, ja sotilaat alkoivat välittömästi tulittaa. Ihmiset alkoivat huutaa ja juosta kaikkiin suuntiin. Käännyin ympäri ja aloin juosta, sitten minua ammuttiin. Minuun osui viisi luotia: kolme selkääni, yksi oikeaan olkapäähäni ja yksi vasempaan käteeni. Kaaduin maahan.

Raju ammuskelu jatkui kymmenisen minuuttia. Kun sotilaat lähtivät, ihmiset alkoivat tulla apuun, ja kuulin heidän sanovan, että osa ammutuista oli kuollut. He auttoivat minua peittämällä ampumahaavani vaatteilla ja kuljettamalla minut Kidane Meheretin sairaalaan.”

22-VUOTIAS nainen kertoi työntekijöillemme loukkaantuneensa matkallaan torille ostamaan teelehtiä yhdessä toisen naisen kanssa:

“Olimme kummatkin bajaj-riksan kyydissä, kun aloimme kuulla kauempaa kuuluvia ammuskelun ääniä. En nähnyt mitään tai hahmottanut mistä äänet tulivat, kunnes yhtäkkiä oikeaan olkapäähäni osui takaapäin tullut luoti.

Mukanani ollutta naista osui vatsaan. Vuosin paljon verta, kunnes kaksi miestä tulivat apuuni ja peittivät ampumahaavat vaatteilla. He veivät minut Kidane Meheretin sairaalaan. En tiedä, mitä tapahtui mukanani olleelle naiselle – hän ei ole täällä sairaalassa.”

TOINEN uhri, 75-vuotias mies, taas kertoi työntekijöillemme olleensa kotimatkalla, kun hän kuuli linja-autoasemalta ammuskelun ääniä. Ammuskelun takana oli sotilaita, joilla oli Eritrean armeijan univormut.

“Näin kolme ajoneuvoa täynnä sotilaita – heistä noin kymmenen oli auton päällä – matkalla suuntaani. Kaikki tapahtui niin nopeasti: silmänräpäyksessä minuun osui. Sitä ennen aamu oli ollut aivan tavallinen.

Kuljen alueen läpi päivittäin, eikä siellä ollut ollut minkäänlaista sotilaallista läsnäoloa ennen tätä välikohtausta. Sotilaat ampuivat kaikkiin suuntiin ja kohti kaikkia, jotka näkivät. Näin yhden ihmisen kaatuvan maahan, ja hän ei enää liikkunut.”

“ON ällistyttävää, että ihmisiä ammutaan umpimähkäisesti kaukana etulinjalta vilkkaaseen päivänaikaan Adwan kaltaisessa kaupungissa,” sanoo Maricarmen Viñoles, Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön hätäapuyksikön johtaja.

”Kehotamme kaikkia tämän konfliktin aseistettuja osapuolia suojelemaan ja kunnioittamaan ihmisten henkiä.”

Etiopia

Tigrayn kriisi: ”Kärsimme lääketieteellisen hoidon puutteesta”

Marraskuussa 2020 alkaneiden taisteluiden jälkeen sadattuhannet ovat paenneet kodeistaan Tigrayn alueella. Lue lisää konfliktista ja sen vaikutuksista!
Lue lisää
© Claudia Blume/MSF

Uutinen

Ukraina

“Olen piilottanut surun syvälle sieluuni” – Mielenterveydenhuollon tarpeet Ukrainassa

Lue lisää
Ukraina

Harkovan metroasemat muuttuivat klinikoiksi

Lue lisää
Ukraina

Pommitusten keskellä Mariupolissa – kirje työntekijältämme

Lue lisää
Ukraina

Ukrainaan on vietävä sitä, mitä siellä tarvitaan: lääkkeitä, tarvikkeita ja tietoa

Lue lisää
Ukraina

Siviilien pääsy sairaanhoitoon taattava – Mariupolin humanitaarinen katastrofi pahenee

Lue lisää
Ukraina

Humanitaarisia käytäviä tarvitaan, mutta ne eivät yksin riitä

Lue lisää
Ukraina

Lääkärit Ilman Rajoja valmiudessa Ukrainassa ja naapurimaissa

Lue lisää
Ukraina

Ukrainan sota

Lue lisää
Ukraina

Ukrainan tilanne eskaloituu: Lääkärit Ilman Rajoja huolissaan potilaista

Lue lisää

Lääkärit Ilman Rajoja 50 vuotta

Lue lisää
Ihmisiä täpötäydessä puisessa veneessä Välimerellä. Puisen veneen laidalla on pelastusvene, joka on jakanut ihmisille pelastusliivit.
Välimeri

10 henkeä lisää menetettynä Välimerellä – myös pelastettujen lasten määrä ollut syksyllä entistä suurempi

Lue lisää

Väitteitä ja faktaa koronarokotteista

Lue lisää
Keski-Afrikan tasavalta

Kylä vailla tukea – ”Ainoa desinfiointiaine synnytyksessä oli sitruuna”

Lue lisää
Kuva kolmesta pojasta, jotka pitävät isoa lehteä kasvojensa edellä
Keski-Afrikan tasavalta

Väkivallankin keskellä lapsilla on unelmia Keski-Afrikan tasavallassa: ”Isona minusta tulee presidentti”

Lue lisää
Kolme sairaanhoitohenkilökunnan jäsentä suorittavat leikkausta.
Afganistan

Puolueettomuus kriisitilanteessa takaa työn jatkumisen Afganistanissa

Lue lisää
Avustustyöntekijä avustaa miestä nousemaan puisesta veneestä pelastusveneeseen.
Libya

Pelko ja epätoivo ajavat yrittämään matkaa Välimeren yli: “Meidät palkattiin keräämään meressä kelluvia kuolleita ruumiita”

Lue lisää
Cookie Settings