Valkoiseen kaapuun ja kasvomaskiin pukeutunut mies jakaa pieniä pähkinätahnapusseja hänen ympärilleen kokoontuneelle joukolle naisia ja lapsia.
© MSF
Aliravitsemusta hoidetaan esimerkiksi jakamalla energiamäärältään korkeaa Plumpy Nyt - pähkinätahnaa. Kuva El Wakista Jubamaasta joulukuulta 2020.

Sairautta, tulvia ja kuivuutta: eteläisessä Somaliassa toistuvia hätätiloja

Humanitaariset tarpeet lisääntyvät eteläisessä Somaliassa, kun Jubamaan osavaltiota koettelevat toistuvat hätätilat. Alueella on vakavaa, pitkäaikaista kuivuutta, äkillisiä tulvia ja tautien puhkeamisia.

“Jubamaa kamppailee kuolettavan hätätilojen aallon kanssa”, sanoo Mariano Lugli, Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön Somalian ohjelmapäällikkö. ”Arvaamaton kierre kuivuutta, tulvia ja tauteja koettelee ihmisiä, joilla on hädin tuskin aikaa toipua yhdestä kriisistä toisen jo iskiessä. Pahinta on, että tämä kaava tulee jatkumaan ja jopa pahenemaan ajan myötä.”

TÄMÄNHETKINEN humanitaarisen toiminnan taso on riittämätön, ja alueella on liian vähän hätäavusta vastaavia toimijoita. Henkeäpelastavaa apua on tarjolla vain rajallisesti rahoituksen puutteen ja laajan turvattomuuden takia, minkä myötä kymmenettuhannet ihmiset ovat epätoivoisessa tilanteessa.

Iso osa Jubamaasta kärsii akuutista veden ja ruoan pulasta pitkittyneen kuivuuden seurauksena. Vaikka toukokuussa olikin jonkin verran sateita, sääolot ovat arvaamattomia, ja ihmiset pelkäävät, että pula ruoasta ei tule päättymään ainakaan lähiaikoina. Viimeaikaiset varoitukset vääjämättömistä tulvista ovat aiheuttaneet entistä enemmän jännitystä.

Viimeaikaisen tutkimuksen mukaan sään ääri-ilmiöitä, mukaan lukien pitkittynyttä kuivuutta ja äkillisiä tulvia, on esiintynyt Somaliassa yhä useammin viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana.

YHÄ useampi on lähtenyt liikkeelle etsiessään ruokaa ja vettä, vaikka covid-19-taudin riski jatkuu ja Dhobleyn ja Kismayun kaupungeissa puhjenneita tuhkarokkoesiintymiä ei ole vielä saatu kukistettua”, kertoo Mohamed Ahmed, Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön projektikoordinaattori Jubamaassa.

”Kuivuus iskee myös paimentajayhteisöihin, jotka ovat menettäneet karjaa näiden kuoltua janoon vedenpuutteen takia.”

LÄÄKÄRIT Ilman Rajoja on toteuttanut hätäaputoimintaa tämän vuoden aikana jo kolmesti Gedon ja alemman Juban alueilla: seudulla on hoidettu vakavasta aliravitsemuksesta kärsiviä lapsia, rokotettu 4355 lasta tuhkarokkoa vastaan ja ratkottu kriittiseen vedenpulaan liittyviä haasteita 12 kylässä. Tammikuun alusta huhtikuun loppuun yli 3500 lasta oli osana tukemaamme ravitsemusohjelmaa.

Viimeaikaisen tutkimuksen mukaan sään ääri-ilmiöitä, mukaan lukien pitkittynyttä kuivuutta ja äkillisiä tulvia, on esiintynyt Somaliassa yhä useammin viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana. Samanaikaisesti aliravitsemus ja vesiteitse leviävät taudit ovat lisääntyneet.

Työntekijämme Somalissa, erityisesti maan eteläosissa, ovat nähneet kierteen, jossa yksi hätätila johtaa toiseen – ja tämä trendi kiihtyy jatkuvasti.

LOKAKUUSSA 2019 Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön työntekijät vastasivat vakaviin tulviin Beledweyn alueella. Vesi oli hädin tuskin laskenut, kun alueella puhkesi kolera tammikuussa 2020. Koleraa alkoi esiintyä tulvien aiheuttaman saastumisen myötä. Vain muutamaa kuukautta myöhemmin toukokuussa Beledweyneen iski jälleen äkillisiä tulvia, minkä myötä useat ihmiset joutuivat jättämään kotinsa, ja hätäavulle oli jälleen tarvetta.

Uutinen

Ukraina

Harkovan metroasemat muuttuivat klinikoiksi

Lue lisää
Ukraina

Pommitusten keskellä Mariupolissa – kirje työntekijältämme

Lue lisää
Ukraina

Ukrainaan on vietävä sitä, mitä siellä tarvitaan: lääkkeitä, tarvikkeita ja tietoa

Lue lisää
Ukraina

Siviilien pääsy sairaanhoitoon taattava – Mariupolin humanitaarinen katastrofi pahenee

Lue lisää
Ukraina

Humanitaarisia käytäviä tarvitaan, mutta ne eivät yksin riitä

Lue lisää
Ukraina

Lääkärit Ilman Rajoja valmiudessa Ukrainassa ja naapurimaissa

Lue lisää
Ukraina

Ukrainan sota

Lue lisää
Ukraina

Ukrainan tilanne eskaloituu: Lääkärit Ilman Rajoja huolissaan potilaista

Lue lisää

Lääkärit Ilman Rajoja 50 vuotta

Lue lisää
Ihmisiä täpötäydessä puisessa veneessä Välimerellä. Puisen veneen laidalla on pelastusvene, joka on jakanut ihmisille pelastusliivit.
Välimeri

10 henkeä lisää menetettynä Välimerellä – myös pelastettujen lasten määrä ollut syksyllä entistä suurempi

Lue lisää

Väitteitä ja faktaa koronarokotteista

Lue lisää
Keski-Afrikan tasavalta

Kylä vailla tukea – ”Ainoa desinfiointiaine synnytyksessä oli sitruuna”

Lue lisää
Kuva kolmesta pojasta, jotka pitävät isoa lehteä kasvojensa edellä
Keski-Afrikan tasavalta

Väkivallankin keskellä lapsilla on unelmia Keski-Afrikan tasavallassa: ”Isona minusta tulee presidentti”

Lue lisää
Kolme sairaanhoitohenkilökunnan jäsentä suorittavat leikkausta.
Afganistan

Puolueettomuus kriisitilanteessa takaa työn jatkumisen Afganistanissa

Lue lisää
Avustustyöntekijä avustaa miestä nousemaan puisesta veneestä pelastusveneeseen.
Libya

Pelko ja epätoivo ajavat yrittämään matkaa Välimeren yli: “Meidät palkattiin keräämään meressä kelluvia kuolleita ruumiita”

Lue lisää
Hoitohenkilökunta nostaa potilasta sairaalasängyltä
Afganistan

Lääkärimme juoksivat kaduilla taisteluiden välissä hoitaakseen loukkaantuneita Afganistanissa

Lue lisää
Cookie Settings