Valkoiseen kaapuun ja kasvomaskiin pukeutunut mies jakaa pieniä pähkinätahnapusseja hänen ympärilleen kokoontuneelle joukolle naisia ja lapsia.
© MSF
Aliravitsemusta hoidetaan esimerkiksi jakamalla energiamäärältään korkeaa Plumpy Nyt - pähkinätahnaa. Kuva El Wakista Jubamaasta joulukuulta 2020.

Sairautta, tulvia ja kuivuutta: eteläisessä Somaliassa toistuvia hätätiloja

Humanitaariset tarpeet lisääntyvät eteläisessä Somaliassa, kun Jubamaan osavaltiota koettelevat toistuvat hätätilat. Alueella on vakavaa, pitkäaikaista kuivuutta, äkillisiä tulvia ja tautien puhkeamisia.

“Jubamaa kamppailee kuolettavan hätätilojen aallon kanssa”, sanoo Mariano Lugli, Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön Somalian ohjelmapäällikkö. ”Arvaamaton kierre kuivuutta, tulvia ja tauteja koettelee ihmisiä, joilla on hädin tuskin aikaa toipua yhdestä kriisistä toisen jo iskiessä. Pahinta on, että tämä kaava tulee jatkumaan ja jopa pahenemaan ajan myötä.”

TÄMÄNHETKINEN humanitaarisen toiminnan taso on riittämätön, ja alueella on liian vähän hätäavusta vastaavia toimijoita. Henkeäpelastavaa apua on tarjolla vain rajallisesti rahoituksen puutteen ja laajan turvattomuuden takia, minkä myötä kymmenettuhannet ihmiset ovat epätoivoisessa tilanteessa.

Iso osa Jubamaasta kärsii akuutista veden ja ruoan pulasta pitkittyneen kuivuuden seurauksena. Vaikka toukokuussa olikin jonkin verran sateita, sääolot ovat arvaamattomia, ja ihmiset pelkäävät, että pula ruoasta ei tule päättymään ainakaan lähiaikoina. Viimeaikaiset varoitukset vääjämättömistä tulvista ovat aiheuttaneet entistä enemmän jännitystä.

Viimeaikaisen tutkimuksen mukaan sään ääri-ilmiöitä, mukaan lukien pitkittynyttä kuivuutta ja äkillisiä tulvia, on esiintynyt Somaliassa yhä useammin viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana.

YHÄ useampi on lähtenyt liikkeelle etsiessään ruokaa ja vettä, vaikka covid-19-taudin riski jatkuu ja Dhobleyn ja Kismayun kaupungeissa puhjenneita tuhkarokkoesiintymiä ei ole vielä saatu kukistettua”, kertoo Mohamed Ahmed, Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön projektikoordinaattori Jubamaassa.

”Kuivuus iskee myös paimentajayhteisöihin, jotka ovat menettäneet karjaa näiden kuoltua janoon vedenpuutteen takia.”

LÄÄKÄRIT Ilman Rajoja on toteuttanut hätäaputoimintaa tämän vuoden aikana jo kolmesti Gedon ja alemman Juban alueilla: seudulla on hoidettu vakavasta aliravitsemuksesta kärsiviä lapsia, rokotettu 4355 lasta tuhkarokkoa vastaan ja ratkottu kriittiseen vedenpulaan liittyviä haasteita 12 kylässä. Tammikuun alusta huhtikuun loppuun yli 3500 lasta oli osana tukemaamme ravitsemusohjelmaa.

Viimeaikaisen tutkimuksen mukaan sään ääri-ilmiöitä, mukaan lukien pitkittynyttä kuivuutta ja äkillisiä tulvia, on esiintynyt Somaliassa yhä useammin viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana. Samanaikaisesti aliravitsemus ja vesiteitse leviävät taudit ovat lisääntyneet.

Työntekijämme Somalissa, erityisesti maan eteläosissa, ovat nähneet kierteen, jossa yksi hätätila johtaa toiseen – ja tämä trendi kiihtyy jatkuvasti.

LOKAKUUSSA 2019 Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön työntekijät vastasivat vakaviin tulviin Beledweyn alueella. Vesi oli hädin tuskin laskenut, kun alueella puhkesi kolera tammikuussa 2020. Koleraa alkoi esiintyä tulvien aiheuttaman saastumisen myötä. Vain muutamaa kuukautta myöhemmin toukokuussa Beledweyneen iski jälleen äkillisiä tulvia, minkä myötä useat ihmiset joutuivat jättämään kotinsa, ja hätäavulle oli jälleen tarvetta.

Uutinen

Kuva kolmesta pojasta, jotka pitävät isoa lehteä kasvojensa edellä
Keski-Afrikan tasavalta

Väkivallankin keskellä lapsilla on unelmia Keski-Afrikan tasavallassa: ”Isona minusta tulee presidentti”

Lue lisää
Kolme sairaanhoitohenkilökunnan jäsentä suorittavat leikkausta.
Afganistan

Puolueettomuus kriisitilanteessa takaa työn jatkumisen Afganistanissa

Lue lisää
Avustustyöntekijä avustaa miestä nousemaan puisesta veneestä pelastusveneeseen.
Libya

Pelko ja epätoivo ajavat yrittämään matkaa Välimeren yli: “Meidät palkattiin keräämään meressä kelluvia kuolleita ruumiita”

Lue lisää
Hoitohenkilökunta nostaa potilasta sairaalasängyltä
Afganistan

Lääkärimme juoksivat kaduilla taisteluiden välissä hoitaakseen loukkaantuneita Afganistanissa

Lue lisää
Naisen silmät
Kreikka

Vuosi Morian tulipaloista: Eurooppa ei vieläkään tarjoa ihmisarvoista kohtelua turvaa hakeville ihmisille

Lue lisää
Afganistan

Afganistanissa työskennellyt lääkäri seuraa uutisia täysin eri silmin

Lue lisää
Kariantti Kallio Keski-Afrikan tasavallassa

Kariantti Kallio

”Vaikeinta avustustyössä on, kun tiedostaa, että ihmishenki olisi Suomessa voitu pelastaa”

Lue lisää
Kaksi miestä hoitaa paareilla makaavaa loukkaantunutta miestä. Miehen verinen käsi on paketoitu.
Afganistan

Loukkaantuneiden ja sotaa paenneiden määrät kasvavat, kun väkivaltaisuudet leviävät ympäri Afganistania

Lue lisää
Mies ja nainen istuvat vierekkäin ja pitävät toisiaan kädestä kiinni. Miehellä on käsi naisen ympärillä, ja kumpikin hymyilee.
Ukraina

Rakkautta ja muita parannuskeinoja: “Haluan kertoa tarinani, koska minä olen hengissä”

Lue lisää
Poika makaa sairaalasängyssä. Hänen päänsä ympärillä on kääreitä.
Afganistan

Afganistanin yhteenotot yhä intensiivisempiä: “Tilanne on ollut kauhea jo kuukausia, mutta nyt se on pahentunut entisestään”

Lue lisää

Rinnakkaislääketuotanto laskee lääkkeiden hintoja – lääkepatentit estävät rinnakkaislääkkeiden valmistusta

Lue lisää
Joukko ihmisiä kulkee raunioiden keskellä. Osa juoksee, osa katselee ympärilleen. Taustalla näkyy sortunut talo, jonka vieressä on muutamia vielä pystyssä oleva talo.
Palestiina

Kokemuksia Gazasta: “Elämme yötä päivää kauhun vallassa.”

Lue lisää
Kuva kerrostalon raunioista.
Palestiina

Kymmeniä siviilejä kuoli ja Lääkärit Ilman Rajoja -klinikka vaurioitui Israelin ilmaiskussa Gazaan

Lue lisää
Pieni lapsi nojautuu auki olevalle ikkunalle. Hän katsoo suoraan kameraan.
Etiopia

Siviilit ammuskelun kohteena Etiopiassa: “Käännyin ympäri ja aloin juosta, sitten minua ammuttiin”

Lue lisää
Kaksi lääkäriä tutkivat tutkimuspöydällä makaavaa lasta.
Nigeria

Nigerialainen lääkäri vetoaa: hoidamme oman osuutemme, mutta ilman rokotteita emme pysty päättämään tätä pandemiaa

Lue lisää
Sairaanhoitaja kirjoittaa muistiinpanoja potilaan sängyn vieressä olevaan kansioon. Potilas makaa sairaalasängyssä ja hänellä on happimaski. Vieressä kaksi muuta miestä, joilla on kasvomaskit.
Irak

Yhä useampia kuolleita, yhä nuorempia uhreja – Kun sairaala tulvii potilaita, lääkäri joutuu valitsemaan, kuka saa hoitoa ja kuka ei

Lue lisää
Cookie Settings