Valkoiseen kaapuun ja kasvomaskiin pukeutunut mies jakaa pieniä pähkinätahnapusseja hänen ympärilleen kokoontuneelle joukolle naisia ja lapsia.
© MSF
Aliravitsemusta hoidetaan esimerkiksi jakamalla energiamäärältään korkeaa Plumpy Nyt - pähkinätahnaa. Kuva El Wakista Jubamaasta joulukuulta 2020.

Sairautta, tulvia ja kuivuutta: eteläisessä Somaliassa toistuvia hätätiloja

Humanitaariset tarpeet lisääntyvät eteläisessä Somaliassa, kun Jubamaan osavaltiota koettelevat toistuvat hätätilat. Alueella on vakavaa, pitkäaikaista kuivuutta, äkillisiä tulvia ja tautien puhkeamisia.

“Jubamaa kamppailee kuolettavan hätätilojen aallon kanssa”, sanoo Mariano Lugli, Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön Somalian ohjelmapäällikkö. ”Arvaamaton kierre kuivuutta, tulvia ja tauteja koettelee ihmisiä, joilla on hädin tuskin aikaa toipua yhdestä kriisistä toisen jo iskiessä. Pahinta on, että tämä kaava tulee jatkumaan ja jopa pahenemaan ajan myötä.”

TÄMÄNHETKINEN humanitaarisen toiminnan taso on riittämätön, ja alueella on liian vähän hätäavusta vastaavia toimijoita. Henkeäpelastavaa apua on tarjolla vain rajallisesti rahoituksen puutteen ja laajan turvattomuuden takia, minkä myötä kymmenettuhannet ihmiset ovat epätoivoisessa tilanteessa.

Iso osa Jubamaasta kärsii akuutista veden ja ruoan pulasta pitkittyneen kuivuuden seurauksena. Vaikka toukokuussa olikin jonkin verran sateita, sääolot ovat arvaamattomia, ja ihmiset pelkäävät, että pula ruoasta ei tule päättymään ainakaan lähiaikoina. Viimeaikaiset varoitukset vääjämättömistä tulvista ovat aiheuttaneet entistä enemmän jännitystä.

Viimeaikaisen tutkimuksen mukaan sään ääri-ilmiöitä, mukaan lukien pitkittynyttä kuivuutta ja äkillisiä tulvia, on esiintynyt Somaliassa yhä useammin viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana.

YHÄ useampi on lähtenyt liikkeelle etsiessään ruokaa ja vettä, vaikka covid-19-taudin riski jatkuu ja Dhobleyn ja Kismayun kaupungeissa puhjenneita tuhkarokkoesiintymiä ei ole vielä saatu kukistettua”, kertoo Mohamed Ahmed, Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön projektikoordinaattori Jubamaassa.

”Kuivuus iskee myös paimentajayhteisöihin, jotka ovat menettäneet karjaa näiden kuoltua janoon vedenpuutteen takia.”

LÄÄKÄRIT Ilman Rajoja on toteuttanut hätäaputoimintaa tämän vuoden aikana jo kolmesti Gedon ja alemman Juban alueilla: seudulla on hoidettu vakavasta aliravitsemuksesta kärsiviä lapsia, rokotettu 4355 lasta tuhkarokkoa vastaan ja ratkottu kriittiseen vedenpulaan liittyviä haasteita 12 kylässä. Tammikuun alusta huhtikuun loppuun yli 3500 lasta oli osana tukemaamme ravitsemusohjelmaa.

Viimeaikaisen tutkimuksen mukaan sään ääri-ilmiöitä, mukaan lukien pitkittynyttä kuivuutta ja äkillisiä tulvia, on esiintynyt Somaliassa yhä useammin viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana. Samanaikaisesti aliravitsemus ja vesiteitse leviävät taudit ovat lisääntyneet.

Työntekijämme Somalissa, erityisesti maan eteläosissa, ovat nähneet kierteen, jossa yksi hätätila johtaa toiseen – ja tämä trendi kiihtyy jatkuvasti.

LOKAKUUSSA 2019 Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön työntekijät vastasivat vakaviin tulviin Beledweyn alueella. Vesi oli hädin tuskin laskenut, kun alueella puhkesi kolera tammikuussa 2020. Koleraa alkoi esiintyä tulvien aiheuttaman saastumisen myötä. Vain muutamaa kuukautta myöhemmin toukokuussa Beledweyneen iski jälleen äkillisiä tulvia, minkä myötä useat ihmiset joutuivat jättämään kotinsa, ja hätäavulle oli jälleen tarvetta.

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Uutinen

Viisi työasuista hymyilevää ihmistä ottaa ryhmäselfietä. Osalla on kaulassaan kimaltava virheä kauha ja kädessä diplomi.

Kuin renkaat vedessä: koulutuksen vaikutukset kantautuvat kauas 

Lue lisää
Kolme työntekijää, joilla on yllään Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön liivi, sekä kolme paikallista ensihoitajaa kävelee kadulla kuvan oikealla puolella selkä kohti kameraa. Vasemmalla näkyy ambulanssi.
Palestiina

Paljon “punaisia” potilaita – väkivalta Länsirannalla kiihtyy hälyttävästi

Lue lisää
Potilas ja sairaanhoitaja junassa.
Ukraina

Sisua vaativa matka: 36 tuntia potilaiden hoitoa junassa

Lue lisää
Työntekijä puhuu radiopuhelimeen Geo Barents -meripelastusaluksessa.

Tuhannet vetoavat kanssamme: eduskunnan ja hallituksen pitää turvata humanitaariset periaatteet

Lue lisää
Palestiina

Lääkärit Ilman Rajoja Gazassa: sairaalat täynnä, ambulanssit eivät pääse liikkeelle iskujen vuoksi 

Lue lisää

Marokon maanjäristys: arviointiryhmämme on paikalla

Lue lisää
Sudan

Kirje työntekijältämme: “Tilanne on katastrofaalinen”

Lue lisää
Palestiina

Israelin pakkotoimet heikentävät ihmisten terveyttä Masafer Yattassa

Lue lisää
Haiti

Toimintamme Haitissa on uhattuna Port-au-Princen turvallisuusongelmien vuoksi

Lue lisää
Äiti syöttää lapselleen aliravitsemuksen hoitoon kehitettyä ravinnerikasta maitoa ruiskun avulla Absin sairaalassa sijaitsevassa terapeuttisessa ruokintakeskuksessa Jemenissä.
Jemen

Jemenin lapsilla on paljon akuuttia aliravitsemusta – 5 syytä tilanteeseen

Lue lisää
Kongon demokraattinen tasavalta

Hiv/aids Kongon demokraattisessa tasavallassa: Vaikka edistystä on tapahtunut, haasteita on yhä valtavasti 

Lue lisää
Haiti

Haiti on terveyskatastrofin partaalla

Lue lisää
Somalia

Viisi faktaa kuivuudesta, aliravitsemuksesta ja tautien leviämisestä Somaliassa

Lue lisää
Uganda

Neljä kysymystä ja vastausta Ugandan ebolatilanteesta

Lue lisää
Ukraina

Yli 200 psykiatrista potilasta evakuoitu lääkintäjunalla Harkovasta Kiovaan

Lue lisää

Maailman ensimmäinen hepatiitti E -rokotuskampanja järjestettiin Etelä-Sudanissa

Lue lisää
Cookie Settings