Joukko ihmisiä kulkee raunioiden keskellä. Osa juoksee, osa katselee ympärilleen. Taustalla näkyy sortunut talo, jonka vieressä on muutamia vielä pystyssä oleva talo.
© Mohammed Abed/AFP
Pelastajat ja muut ihmiset kokoontuvat sortuvan Al-Sharoukin tornin edessä oleville raunioille. Torni sortui Israelin iskujen jälkeen toukokuun 12. päivänä.

Kokemuksia Gazasta: “Elämme yötä päivää kauhun vallassa.”

Taistelut Israelin armeijan ja palestiinalaisten aseistettujen ryhmien, lähinnä Hamasin, välillä ovat jälleen syttyneet. Tilanne seuraa viikkoja jatkuneita jännitteitä miehitetyssä Itä-Jerusalemissa, jonka Israel on liittänyt itseensä laittomasti.

Aymen al Djaroucha on palestiinalainen, joka on asunut Gazassa 20 vuotta. Hän toimii tällä hetkellä projektikoordinaattorina Lääkärit Ilman Rajoja -järjestöllä, ja kertoo jutussa äärimmäisestä väkivallasta eristetyllä erillisalueella.

Olen kokenut Israelin hyökkäyksiä myös vuosina 2008 ja 2014, mutta tämänhetkinen sotilasoperaatio on paljon kovempi ja kauhistuttavampi kuin mitään, mitä olemme aiemmin kokeneet.

Iskuja tulee jatkuvasti, yötä päivää ja tauotta. Kaikki on kohteena: tiet, talot, kerrostalot, kaikki. Gaza on pituudeltaan vain 40 kilometrin mittainen, joten kuulemme jatkuvasti räjähdyksiä riippumatta siitä, mihin pommit iskevät.

Pommituksen voimakkuus ja väkivallan taso ovat täysin ennennäkemättömiä. Ammukset tulevat kaikkialta: taivaalta lentokoneista, maan tasalta tankeista, laivoista Välimereltä. Elämme yötä päivää kauhun vallassa.

Aikaväli soittojen ja pommien välillä on jotain muutamasta minuutista tuntiin.

ASUIN vaimoni, äitini ja lasteni kanssa kerrostalossa Gazan kaupungissa, ja talomme vaurioitui ilmaiskussa perjantaina. Rakennuksen huoltomies sai puhelinsoiton israelilaisilta, jossa kerrottiin, että kaikki talon asukkaat tulisi evakuoida pommitusten tieltä. Yleisiin tietoihin perustuen tiedämme, että aikaväli soittojen ja pommien välillä on jotain muutamasta minuutista tuntiin. Juoksimme yhdessä alas kahdeksan kerrosta portaita alle minuutissa, ja yritin saada kaikki turvalliseen paikkaan mahdollisimman kauas talosta.

Muistan vaimoni todenneen, että hän ei halua nähdä hänen lapsuudenkotinsa tuhoutuvan, koska siihen liittyy niin monia hyviä muistoja. Heti sen jälkeen kuulin räjähdyksen ja näin tomun, kaikki oli tulessa. Rakennus on vaurioitunut ja monet asunnot ovat tuhoutuneet. En tiedä, mitä omasta asunnostamme on jäljellä tai voimmeko palata sinne enää asumaan.

SIITÄ lähtien perheeni on asunut anopillani, ja nukun itse toimistolla. Suurimman osan ajasta minä työskentelen. Tuntuu kuin eläisin painajaista.

Monet Gazan itäosissa asuvat ihmiset ovat paenneet kohti länttä, koska he pelkäävät Israelin hyökkäävän maata pitkin. He yrittävät löytää turvallista paikkaa Gazan suurimman sairaalan al-Shifan läheltä tai YK:n palestiinalaispakolaisten avustusjärjestön UNRWA:n kouluista.

Potilaiden joukossa on niin naisia, miehiä kuin lapsiakin: kukaan ei ole säästynyt.

JÄRKYTYIN erityisesti Israelin toukokuun 15. ja 16. päivän välisenä yönä tekemästä hyökkäyksestä, joka tapahtui vain metrien päässä Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön toimistosta. Hyökkäys aiheutti kymmeniä kuolemia. Miehet ja naiset kirkuivat läpi yön, se oli kammottavaa. Myös meidän klinikkamme tuhoutui osittain samana yönä Israelin pommituksessa.

Loukkaantuneilla on murtumia ja haavoja, jotka ovat aiheutuneet pommien ja ammusten sirpaleista. Tarpeita on nyt paljon, erityisesti leikkauksia ja tehohoitoa. Potilaiden joukossa on niin naisia, miehiä kuin lapsiakin: kukaan ei ole säästynyt.

TILANNE alkoi, kun palestiinalaisia perheitä suunniteltiin häädettävän kodeistaan Sheikh Jarrahin alueella Itä-Jerusalemissa, mikä johti yhteenottoihin al-Aqsan alueella. Elin toisen intifadan eli palestiinalaisten kansannousun aikaa 2000-luvun alussa, mutta tämänhetkinen väkivalta ei ole lainkaan samassa mittasuhteessa. Aseita käytetään valtavasti: satoja raketteja lähetetään kohti Israelia, ja Gaza on pommitettu maan tasalle.

Tämä on gazalaisten elämää. Vain muutamassa vuodessa olemme eläneet useiden sotien läpi, emmekä tiedä, milloin tämä loppuu ja voimme palata normaaliin elämään.

Toukokuun 10.-18. päivän välillä Israelin ilmaiskuissa ja pommituksessa kuoli 213 ihmistä, mukaan lukien 61 lasta. Loukkaantuneita on yli 1400. Palestiinalaisten aseistettujen ryhmien ampumat raketit ja ohjukset ovat tappaneet Israelin puolella 12 ihmistä, mukaan lukien 2 lasta.

Kuva kerrostalon raunioista.
Palestiina

Kymmeniä siviilejä kuoli ja Lääkärit Ilman Rajoja -klinikka vaurioitui Israelin ilmaiskussa Gazaan

Lue lisää klinikkaamme kohdistuneesta iskusta.
Lue lisää
© Fady Hanona/MSF

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Uutinen

Viisi työasuista hymyilevää ihmistä ottaa ryhmäselfietä. Osalla on kaulassaan kimaltava virheä kauha ja kädessä diplomi.

Kuin renkaat vedessä: koulutuksen vaikutukset kantautuvat kauas 

Lue lisää
Kolme työntekijää, joilla on yllään Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön liivi, sekä kolme paikallista ensihoitajaa kävelee kadulla kuvan oikealla puolella selkä kohti kameraa. Vasemmalla näkyy ambulanssi.
Palestiina

Paljon “punaisia” potilaita – väkivalta Länsirannalla kiihtyy hälyttävästi

Lue lisää
Potilas ja sairaanhoitaja junassa.
Ukraina

Sisua vaativa matka: 36 tuntia potilaiden hoitoa junassa

Lue lisää
Työntekijä puhuu radiopuhelimeen Geo Barents -meripelastusaluksessa.

Tuhannet vetoavat kanssamme: eduskunnan ja hallituksen pitää turvata humanitaariset periaatteet

Lue lisää
Palestiina

Lääkärit Ilman Rajoja Gazassa: sairaalat täynnä, ambulanssit eivät pääse liikkeelle iskujen vuoksi 

Lue lisää

Marokon maanjäristys: arviointiryhmämme on paikalla

Lue lisää
Sudan

Kirje työntekijältämme: “Tilanne on katastrofaalinen”

Lue lisää
Palestiina

Israelin pakkotoimet heikentävät ihmisten terveyttä Masafer Yattassa

Lue lisää
Haiti

Toimintamme Haitissa on uhattuna Port-au-Princen turvallisuusongelmien vuoksi

Lue lisää
Äiti syöttää lapselleen aliravitsemuksen hoitoon kehitettyä ravinnerikasta maitoa ruiskun avulla Absin sairaalassa sijaitsevassa terapeuttisessa ruokintakeskuksessa Jemenissä.
Jemen

Jemenin lapsilla on paljon akuuttia aliravitsemusta – 5 syytä tilanteeseen

Lue lisää
Kongon demokraattinen tasavalta

Hiv/aids Kongon demokraattisessa tasavallassa: Vaikka edistystä on tapahtunut, haasteita on yhä valtavasti 

Lue lisää
Haiti

Haiti on terveyskatastrofin partaalla

Lue lisää
Somalia

Viisi faktaa kuivuudesta, aliravitsemuksesta ja tautien leviämisestä Somaliassa

Lue lisää
Uganda

Neljä kysymystä ja vastausta Ugandan ebolatilanteesta

Lue lisää
Ukraina

Yli 200 psykiatrista potilasta evakuoitu lääkintäjunalla Harkovasta Kiovaan

Lue lisää

Maailman ensimmäinen hepatiitti E -rokotuskampanja järjestettiin Etelä-Sudanissa

Lue lisää
Cookie Settings