Joukko ihmisiä kulkee raunioiden keskellä. Osa juoksee, osa katselee ympärilleen. Taustalla näkyy sortunut talo, jonka vieressä on muutamia vielä pystyssä oleva talo.
© Mohammed Abed/AFP
Pelastajat ja muut ihmiset kokoontuvat sortuvan Al-Sharoukin tornin edessä oleville raunioille. Torni sortui Israelin iskujen jälkeen toukokuun 12. päivänä.

Kokemuksia Gazasta: “Elämme yötä päivää kauhun vallassa.”

Taistelut Israelin armeijan ja palestiinalaisten aseistettujen ryhmien, lähinnä Hamasin, välillä ovat jälleen syttyneet. Tilanne seuraa viikkoja jatkuneita jännitteitä miehitetyssä Itä-Jerusalemissa, jonka Israel on liittänyt itseensä laittomasti.

Aymen al Djaroucha on palestiinalainen, joka on asunut Gazassa 20 vuotta. Hän toimii tällä hetkellä projektikoordinaattorina Lääkärit Ilman Rajoja -järjestöllä, ja kertoo jutussa äärimmäisestä väkivallasta eristetyllä erillisalueella.

Olen kokenut Israelin hyökkäyksiä myös vuosina 2008 ja 2014, mutta tämänhetkinen sotilasoperaatio on paljon kovempi ja kauhistuttavampi kuin mitään, mitä olemme aiemmin kokeneet.

Iskuja tulee jatkuvasti, yötä päivää ja tauotta. Kaikki on kohteena: tiet, talot, kerrostalot, kaikki. Gaza on pituudeltaan vain 40 kilometrin mittainen, joten kuulemme jatkuvasti räjähdyksiä riippumatta siitä, mihin pommit iskevät.

Pommituksen voimakkuus ja väkivallan taso ovat täysin ennennäkemättömiä. Ammukset tulevat kaikkialta: taivaalta lentokoneista, maan tasalta tankeista, laivoista Välimereltä. Elämme yötä päivää kauhun vallassa.

Aikaväli soittojen ja pommien välillä on jotain muutamasta minuutista tuntiin.

ASUIN vaimoni, äitini ja lasteni kanssa kerrostalossa Gazan kaupungissa, ja talomme vaurioitui ilmaiskussa perjantaina. Rakennuksen huoltomies sai puhelinsoiton israelilaisilta, jossa kerrottiin, että kaikki talon asukkaat tulisi evakuoida pommitusten tieltä. Yleisiin tietoihin perustuen tiedämme, että aikaväli soittojen ja pommien välillä on jotain muutamasta minuutista tuntiin. Juoksimme yhdessä alas kahdeksan kerrosta portaita alle minuutissa, ja yritin saada kaikki turvalliseen paikkaan mahdollisimman kauas talosta.

Muistan vaimoni todenneen, että hän ei halua nähdä hänen lapsuudenkotinsa tuhoutuvan, koska siihen liittyy niin monia hyviä muistoja. Heti sen jälkeen kuulin räjähdyksen ja näin tomun, kaikki oli tulessa. Rakennus on vaurioitunut ja monet asunnot ovat tuhoutuneet. En tiedä, mitä omasta asunnostamme on jäljellä tai voimmeko palata sinne enää asumaan.

SIITÄ lähtien perheeni on asunut anopillani, ja nukun itse toimistolla. Suurimman osan ajasta minä työskentelen. Tuntuu kuin eläisin painajaista.

Monet Gazan itäosissa asuvat ihmiset ovat paenneet kohti länttä, koska he pelkäävät Israelin hyökkäävän maata pitkin. He yrittävät löytää turvallista paikkaa Gazan suurimman sairaalan al-Shifan läheltä tai YK:n palestiinalaispakolaisten avustusjärjestön UNRWA:n kouluista.

Potilaiden joukossa on niin naisia, miehiä kuin lapsiakin: kukaan ei ole säästynyt.

JÄRKYTYIN erityisesti Israelin toukokuun 15. ja 16. päivän välisenä yönä tekemästä hyökkäyksestä, joka tapahtui vain metrien päässä Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön toimistosta. Hyökkäys aiheutti kymmeniä kuolemia. Miehet ja naiset kirkuivat läpi yön, se oli kammottavaa. Myös meidän klinikkamme tuhoutui osittain samana yönä Israelin pommituksessa.

Loukkaantuneilla on murtumia ja haavoja, jotka ovat aiheutuneet pommien ja ammusten sirpaleista. Tarpeita on nyt paljon, erityisesti leikkauksia ja tehohoitoa. Potilaiden joukossa on niin naisia, miehiä kuin lapsiakin: kukaan ei ole säästynyt.

TILANNE alkoi, kun palestiinalaisia perheitä suunniteltiin häädettävän kodeistaan Sheikh Jarrahin alueella Itä-Jerusalemissa, mikä johti yhteenottoihin al-Aqsan alueella. Elin toisen intifadan eli palestiinalaisten kansannousun aikaa 2000-luvun alussa, mutta tämänhetkinen väkivalta ei ole lainkaan samassa mittasuhteessa. Aseita käytetään valtavasti: satoja raketteja lähetetään kohti Israelia, ja Gaza on pommitettu maan tasalle.

Tämä on gazalaisten elämää. Vain muutamassa vuodessa olemme eläneet useiden sotien läpi, emmekä tiedä, milloin tämä loppuu ja voimme palata normaaliin elämään.

Toukokuun 10.-18. päivän välillä Israelin ilmaiskuissa ja pommituksessa kuoli 213 ihmistä, mukaan lukien 61 lasta. Loukkaantuneita on yli 1400. Palestiinalaisten aseistettujen ryhmien ampumat raketit ja ohjukset ovat tappaneet Israelin puolella 12 ihmistä, mukaan lukien 2 lasta.

Kuva kerrostalon raunioista.
Palestiina

Kymmeniä siviilejä kuoli ja Lääkärit Ilman Rajoja -klinikka vaurioitui Israelin ilmaiskussa Gazaan

Lue lisää klinikkaamme kohdistuneesta iskusta.
Lue lisää
© Fady Hanona/MSF

Uutinen

Valkoiseen kaapuun ja kasvomaskiin pukeutunut mies jakaa pieniä pähkinätahnapusseja hänen ympärilleen kokoontuneelle joukolle naisia ja lapsia.
Somalia

Sairautta, tulvia ja kuivuutta: eteläisessä Somaliassa toistuvia hätätiloja

Lue lisää

Rinnakkaislääketuotanto laskee lääkkeiden hintoja – lääkepatentit estävät rinnakkaislääkkeiden valmistusta

Lue lisää
Kuva kerrostalon raunioista.
Palestiina

Kymmeniä siviilejä kuoli ja Lääkärit Ilman Rajoja -klinikka vaurioitui Israelin ilmaiskussa Gazaan

Lue lisää
Pieni lapsi nojautuu auki olevalle ikkunalle. Hän katsoo suoraan kameraan.
Etiopia

Siviilit ammuskelun kohteena Etiopiassa: “Käännyin ympäri ja aloin juosta, sitten minua ammuttiin”

Lue lisää
Kaksi lääkäriä tutkivat tutkimuspöydällä makaavaa lasta.
Nigeria

Nigerialainen lääkäri vetoaa: hoidamme oman osuutemme, mutta ilman rokotteita emme pysty päättämään tätä pandemiaa

Lue lisää
Sairaanhoitaja kirjoittaa muistiinpanoja potilaan sängyn vieressä olevaan kansioon. Potilas makaa sairaalasängyssä ja hänellä on happimaski. Vieressä kaksi muuta miestä, joilla on kasvomaskit.
Irak

Yhä useampia kuolleita, yhä nuorempia uhreja – Kun sairaala tulvii potilaita, lääkäri joutuu valitsemaan, kuka saa hoitoa ja kuka ei

Lue lisää
Kaksi sairaalahKaksi potilasta makaa sairaalasängyissä. Vierellä on sairaalalaitteita.

Epäonnistuneet koronatoimet ovat ajaneet Brasilian humanitaariseen katastrofiin

Lue lisää
Mies kävee romumetallikasan päällä. Hän kantaa olallaan valtavaa säkkiä.
Libya

“Äitini täytyy tietää, että olen elossa” – työntekijämme kohtasi Tripolin pidätyskeskuksissa pakolaisten ja siirtolaisten kärsimystä

Lue lisää
Pieni tyttö seisoo palaneen auton rungon päällä. Hänellä on päällään mekko, ja säären ympärille on kääritty sideharsoa.

Vuosikymmen sotaa syyrialaisten silmin: 5 tarinaa selviytymisestä

Lue lisää
Etiopia

Tigrayn kriisi: ”Kärsimme lääketieteellisen hoidon puutteesta”

Lue lisää
Kaksi naista istuvat sairaalan pihalla. Kummallakin on sylissään vauva.

Koronapandemia uhkaa naisten ja tyttöjen terveyttä

Lue lisää
Kuva lyhythiuksisesta miehestä, jolla on valkoinen paita ja harmaa hammari. Mies on laivan kannella.
Palestiina

Palestiinan tilanne on esimerkki rokottamisen julmasta epätasa-arvoisuudesta

Lue lisää

Ei patentteja pandemiassa – viisi tarinaa kertoo miksi

Lue lisää
Irak

Kätilönä Mosulissa: “ihmiset ovat lopulta hyvin samanlaisia kaikkialla”

Lue lisää
Intia

Pelkoa ja stigmaa Intiassa – “Korona, anna meille pallomme takaisin!”

Lue lisää
Etelä-Sudan

Käärmeenpuremat tappavat enemmän ihmisiä kuin maamiinat

Lue lisää
Cookie Settings