Joukko ihmisiä kulkee raunioiden keskellä. Osa juoksee, osa katselee ympärilleen. Taustalla näkyy sortunut talo, jonka vieressä on muutamia vielä pystyssä oleva talo.
© Mohammed Abed/AFP
Pelastajat ja muut ihmiset kokoontuvat sortuvan Al-Sharoukin tornin edessä oleville raunioille. Torni sortui Israelin iskujen jälkeen toukokuun 12. päivänä.

Kokemuksia Gazasta: “Elämme yötä päivää kauhun vallassa.”

Taistelut Israelin armeijan ja palestiinalaisten aseistettujen ryhmien, lähinnä Hamasin, välillä ovat jälleen syttyneet. Tilanne seuraa viikkoja jatkuneita jännitteitä miehitetyssä Itä-Jerusalemissa, jonka Israel on liittänyt itseensä laittomasti.

Aymen al Djaroucha on palestiinalainen, joka on asunut Gazassa 20 vuotta. Hän toimii tällä hetkellä projektikoordinaattorina Lääkärit Ilman Rajoja -järjestöllä, ja kertoo jutussa äärimmäisestä väkivallasta eristetyllä erillisalueella.

Olen kokenut Israelin hyökkäyksiä myös vuosina 2008 ja 2014, mutta tämänhetkinen sotilasoperaatio on paljon kovempi ja kauhistuttavampi kuin mitään, mitä olemme aiemmin kokeneet.

Iskuja tulee jatkuvasti, yötä päivää ja tauotta. Kaikki on kohteena: tiet, talot, kerrostalot, kaikki. Gaza on pituudeltaan vain 40 kilometrin mittainen, joten kuulemme jatkuvasti räjähdyksiä riippumatta siitä, mihin pommit iskevät.

Pommituksen voimakkuus ja väkivallan taso ovat täysin ennennäkemättömiä. Ammukset tulevat kaikkialta: taivaalta lentokoneista, maan tasalta tankeista, laivoista Välimereltä. Elämme yötä päivää kauhun vallassa.

Aikaväli soittojen ja pommien välillä on jotain muutamasta minuutista tuntiin.

ASUIN vaimoni, äitini ja lasteni kanssa kerrostalossa Gazan kaupungissa, ja talomme vaurioitui ilmaiskussa perjantaina. Rakennuksen huoltomies sai puhelinsoiton israelilaisilta, jossa kerrottiin, että kaikki talon asukkaat tulisi evakuoida pommitusten tieltä. Yleisiin tietoihin perustuen tiedämme, että aikaväli soittojen ja pommien välillä on jotain muutamasta minuutista tuntiin. Juoksimme yhdessä alas kahdeksan kerrosta portaita alle minuutissa, ja yritin saada kaikki turvalliseen paikkaan mahdollisimman kauas talosta.

Muistan vaimoni todenneen, että hän ei halua nähdä hänen lapsuudenkotinsa tuhoutuvan, koska siihen liittyy niin monia hyviä muistoja. Heti sen jälkeen kuulin räjähdyksen ja näin tomun, kaikki oli tulessa. Rakennus on vaurioitunut ja monet asunnot ovat tuhoutuneet. En tiedä, mitä omasta asunnostamme on jäljellä tai voimmeko palata sinne enää asumaan.

SIITÄ lähtien perheeni on asunut anopillani, ja nukun itse toimistolla. Suurimman osan ajasta minä työskentelen. Tuntuu kuin eläisin painajaista.

Monet Gazan itäosissa asuvat ihmiset ovat paenneet kohti länttä, koska he pelkäävät Israelin hyökkäävän maata pitkin. He yrittävät löytää turvallista paikkaa Gazan suurimman sairaalan al-Shifan läheltä tai YK:n palestiinalaispakolaisten avustusjärjestön UNRWA:n kouluista.

Potilaiden joukossa on niin naisia, miehiä kuin lapsiakin: kukaan ei ole säästynyt.

JÄRKYTYIN erityisesti Israelin toukokuun 15. ja 16. päivän välisenä yönä tekemästä hyökkäyksestä, joka tapahtui vain metrien päässä Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön toimistosta. Hyökkäys aiheutti kymmeniä kuolemia. Miehet ja naiset kirkuivat läpi yön, se oli kammottavaa. Myös meidän klinikkamme tuhoutui osittain samana yönä Israelin pommituksessa.

Loukkaantuneilla on murtumia ja haavoja, jotka ovat aiheutuneet pommien ja ammusten sirpaleista. Tarpeita on nyt paljon, erityisesti leikkauksia ja tehohoitoa. Potilaiden joukossa on niin naisia, miehiä kuin lapsiakin: kukaan ei ole säästynyt.

TILANNE alkoi, kun palestiinalaisia perheitä suunniteltiin häädettävän kodeistaan Sheikh Jarrahin alueella Itä-Jerusalemissa, mikä johti yhteenottoihin al-Aqsan alueella. Elin toisen intifadan eli palestiinalaisten kansannousun aikaa 2000-luvun alussa, mutta tämänhetkinen väkivalta ei ole lainkaan samassa mittasuhteessa. Aseita käytetään valtavasti: satoja raketteja lähetetään kohti Israelia, ja Gaza on pommitettu maan tasalle.

Tämä on gazalaisten elämää. Vain muutamassa vuodessa olemme eläneet useiden sotien läpi, emmekä tiedä, milloin tämä loppuu ja voimme palata normaaliin elämään.

Toukokuun 10.-18. päivän välillä Israelin ilmaiskuissa ja pommituksessa kuoli 213 ihmistä, mukaan lukien 61 lasta. Loukkaantuneita on yli 1400. Palestiinalaisten aseistettujen ryhmien ampumat raketit ja ohjukset ovat tappaneet Israelin puolella 12 ihmistä, mukaan lukien 2 lasta.

Kuva kerrostalon raunioista.
Palestiina

Kymmeniä siviilejä kuoli ja Lääkärit Ilman Rajoja -klinikka vaurioitui Israelin ilmaiskussa Gazaan

Lue lisää klinikkaamme kohdistuneesta iskusta.
Lue lisää
© Fady Hanona/MSF

Uutinen

Ihmisiä täpötäydessä puisessa veneessä Välimerellä. Puisen veneen laidalla on pelastusvene, joka on jakanut ihmisille pelastusliivit.
Välimeri

10 henkeä lisää menetettynä Välimerellä – myös pelastettujen lasten määrä ollut syksyllä entistä suurempi

Lue lisää

Väitteitä ja faktaa koronarokotteista

Lue lisää
Keski-Afrikan tasavalta

Kylä vailla tukea – ”Ainoa desinfiointiaine synnytyksessä oli sitruuna”

Lue lisää
Kuva kolmesta pojasta, jotka pitävät isoa lehteä kasvojensa edellä
Keski-Afrikan tasavalta

Väkivallankin keskellä lapsilla on unelmia Keski-Afrikan tasavallassa: ”Isona minusta tulee presidentti”

Lue lisää
Kolme sairaanhoitohenkilökunnan jäsentä suorittavat leikkausta.
Afganistan

Puolueettomuus kriisitilanteessa takaa työn jatkumisen Afganistanissa

Lue lisää
Avustustyöntekijä avustaa miestä nousemaan puisesta veneestä pelastusveneeseen.
Libya

Pelko ja epätoivo ajavat yrittämään matkaa Välimeren yli: “Meidät palkattiin keräämään meressä kelluvia kuolleita ruumiita”

Lue lisää
Hoitohenkilökunta nostaa potilasta sairaalasängyltä
Afganistan

Lääkärimme juoksivat kaduilla taisteluiden välissä hoitaakseen loukkaantuneita Afganistanissa

Lue lisää
Naisen silmät
Kreikka

Vuosi Morian tulipaloista: Eurooppa ei vieläkään tarjoa ihmisarvoista kohtelua turvaa hakeville ihmisille

Lue lisää
Afganistan

Afganistanissa työskennellyt lääkäri seuraa uutisia täysin eri silmin

Lue lisää
Kariantti Kallio Keski-Afrikan tasavallassa

Kariantti Kallio

”Vaikeinta avustustyössä on, kun tiedostaa, että ihmishenki olisi Suomessa voitu pelastaa”

Lue lisää
Kaksi miestä hoitaa paareilla makaavaa loukkaantunutta miestä. Miehen verinen käsi on paketoitu.
Afganistan

Loukkaantuneiden ja sotaa paenneiden määrät kasvavat, kun väkivaltaisuudet leviävät ympäri Afganistania

Lue lisää
Mies ja nainen istuvat vierekkäin ja pitävät toisiaan kädestä kiinni. Miehellä on käsi naisen ympärillä, ja kumpikin hymyilee.
Ukraina

Rakkautta ja muita parannuskeinoja: “Haluan kertoa tarinani, koska minä olen hengissä”

Lue lisää
Poika makaa sairaalasängyssä. Hänen päänsä ympärillä on kääreitä.
Afganistan

Afganistanin yhteenotot yhä intensiivisempiä: “Tilanne on ollut kauhea jo kuukausia, mutta nyt se on pahentunut entisestään”

Lue lisää
Valkoiseen kaapuun ja kasvomaskiin pukeutunut mies jakaa pieniä pähkinätahnapusseja hänen ympärilleen kokoontuneelle joukolle naisia ja lapsia.
Somalia

Sairautta, tulvia ja kuivuutta: eteläisessä Somaliassa toistuvia hätätiloja

Lue lisää

Rinnakkaislääketuotanto laskee lääkkeiden hintoja – lääkepatentit estävät rinnakkaislääkkeiden valmistusta

Lue lisää
Kuva kerrostalon raunioista.
Palestiina

Kymmeniä siviilejä kuoli ja Lääkärit Ilman Rajoja -klinikka vaurioitui Israelin ilmaiskussa Gazaan

Lue lisää
Cookie Settings