© Davide Arcuri
Lääkärit Ilman Rajoja Italian puheenjohtaja Claudia Lodesani.

Pohjois-Italia: ”Kaikki työskentelevät täällä oman jaksamisensa rajoilla”

Lääkärit Ilman Rajoja tukee Pohjois-Italiassa kolmea sairaalaa, jotka ovat maan COVID-19-epidemian keskuksessa. Tilanne muistuttaa meitä kriisialueista: terveydenhuollon työntekijät ovat jaksamisensa rajoilla ja terveydenhuoltojärjestelmä on joutunut vaihtamaan lähestymistapaansa nopeasti.

Lääkäri Claudia Lodesani, Lääkärit Ilman Rajoja puheenjohtaja ja COVID-19-hätäapukoordinaattori Italiassa:

Epidemioita yhdistää yksi asia: potilaita saapuu yhtä aikaa suuri määrä. Tämä asettaa haasteita myös hyvin resurssoiduille terveydenhuoltojärjestelmille, jotka eivät ole tottuneet vastaanottamaan tällaista määrää potilaita joka päivä. Sopeutuminen ei ole helppoa.

Miten Lääkärit Ilman Rajoja voi auttaa tällaisessa tilanteessa? Jos jotenkin, niin jakamalla tietoa ja kokemuksia epidemia-alueella toimimisesta. Järjestömme on rakennettu toimimaan katastrofeissa ja epidemioissa ja meillä on niistä paljon kokemusta ympäri maailmaa.

Se on meidän työtämme.

Parhaiten voimme siis auttaa kertomalla erilaisista lähestymistavoista, strategioista ja käytännöistä, jotka on omaksuttava, kun vastassa on pandemia.


Kun saavuimme Lodin sairaalaan Pohjois-Italiassa, oli heti selvää, että monet terveydenhuollon työntekijöistä olivat todella traumatisoituneita.

He halusivat kertoa, mitä olivat kokeneet viimeisten viikkojen aikana.

He eivät olleet kokeneet mitään vastaavaa koskaan aiemmin.

He olivat järkyttyneitä siitä, miten nopeasti kaikki oli tapahtunut.

Me pystyimme kuuntelemaan ja samaistumaan heihin, koska tiedämme, minkälaista se on. On tärkeää pystyä puhumaan näistä asioista. Itkemään sellaisen ihmisen edessä, joka ymmärtää. Tieto siitä, ettei ole yksin, auttaa jaksamaan.


Ensimmäinen askel tällaisen epidemian kohtaamisessa on terveydenhuollon henkilökunnan suojeleminen tartunnalta. Ilman heitä emme pysty hidastamaan uuden koronaviruksen leviämistä.

Ilman [terveydenhuollon työntekijöitä] emme pysty hidastamaan uuden koronaviruksen leviämistä.

Seuraava askel on katseen siirtäminen sairaaloiden ulkopuolelle. Vaikka sairaalat ovat tärkeitä, on kiinnitettävä huomiota myös kotihoitoon ja liikkuvaan työhön.

Iäkkäät ihmiset kuuluvat COVID-19-riskiryhmään. Heistä monet asuvat hoivakodeissa, joissa saatava hoito ei ole samalla tasolla kuin mitä se olisi sairaalassa. Sen vuoksi on tärkeää kiinnittää huomiota siihen, miten hoivakodeissa toimitaan. Esimerkiksi Keski-Italiassa olemme opastaneet hoivakotien henkilökuntaa infektioiden torjunnassa ja ehkäisyssä välttääksemme tartuntoja.


Olen työskennellyt 18 vuotta Lääkärit Ilman Rajoja -järjestölle. Tässä kriisissä minulle henkilökohtaisesti on ollut vaikeinta kohdata iäkkäiden ihmisten kärsimys. Sairaalassa suurin osa potilaista on iäkkäitä – paikoissa, joissa olen työskennellyt Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön kanssa, suurin osa potilaistamme on ollut lapsia ja nuoria.

Tämä pandemia vaikuttaa meihin kaikkiin. Koko maailma tulee olemaan toisenlainen.


Lääkäri Chiara Lepora, projektikoordinaattori Lodissa, Pohjois-Italiassa:

Tärkein tehtävämme on tukea terveydenhuollon henkilökuntaa. Teemme kaikkemme pitääksemme lääkärit ja sairaanhoitajat terveinä, sillä jos he sairastuvat, kukaan ei ole hoitamassa potilaita.

Meillä on paljon kokemusta infektioiden torjunnasta ja ehkäisystä epidemioissa, joissa olemme työskennelleet ympäri maailmaa. Tuomme osaamisemme sairaaloihin varmistaaksemme, että henkilökunta ei saa tartuntaa ja että potilaat, joilla ei ole COVID-19-tartuntaa, eivät saa sitä.

Katso videolta, miten autamme sairaalassa infektioiden torjunnassa:

Me kaikki opimme koko ajan uutta tästä sairaudesta ja meillä on vielä paljon opittavaa. Täällä työskentelevät lääkärit ja sairaanhoitajat ovat kerryttäneet kliinistä kokemusta, joka on erittäin arvokasta. Voimme oppia heiltä ja käyttää osaamista tulevaisuudessa muissa paikoissa.

Jo nyt on kehitetty uusia lähestymistapoja diagnostiikkaan: keuhkoja voi tutkia röntgenkuvien sijaan ultraäänilaitteella, mikä on osoittautumassa huomattavaksi yksinkertaisemmaksi.


Sairaaloiden ulkopuolella teemme liikkuvaa työtä yhdessä yleis- ja perhelääkärien kanssa. Kun sairaalat ovat täynnä, ei ole muuta vaihtoehtoa kuin hoitaa kotona potilaita, joiden oireet eivät ole niin vakavat.

Keuhkokuume on parhaassakin tapauksessa vakava paikka, ja sen hoitaminen etänä tuo lisähaasteita.

Teemme yhteistyötä paikallisten terveysviranomaisten kanssa. Valvomme yhdessä potilaiden tilannetta ja heidän happisaturaatiotaan etänä ja olemme valmiita puuttumaan nopeasti, jos heidän tilanteensa heikkenee.


Kaikki täällä tekevät töitä jaksamisensa äärirajoilla. On ollut uskomatonta nähdä, miten ihmiset tekevät töitä kellon ympäri, sopeutuen, oppien, yrittäen pelastaa yhdessä niin monta henkeä kuin mahdollista ja samalla kohdaten niin paljon kuolemaa.

Lodin sairaalan sisäänkäynnin lähellä on pieni leipomo. Vaihdoin eilen pari sanaa leipurin kanssa. Hän avaa joka aamu kello viideltä, jotta hän voi antaa kahvia ja voisarven terveydenhuollon työntekijöille, jotka päättävät yövuoronsa.

Hän kertoi, että monet lääkärit ja sairaanhoitajat ottavat kahvinsa ja istuvat nurkkaan itkemään. He itkevät kahvilassa, jotta he voivat mennä kotiin ja huolehtia perheistään näyttämättä, kuinka rankkaa heillä on.


Tällaisissa kriiseissä, joissa tarpeet ovat valtavat, on tehtävä vaikeita päätöksiä. Tämä on tuttua erilaisista kriisitilanteista, joita olemme kohdanneet eri puolilla maailmaa.

Jatkamme tukeamme täällä niin kauan kuin meitä tarvitaan. Valmistaudumme tarjoamaan tukea myös muilla alueilla, joissa epidemia on vasta alkamaisillaan ja missä ennaltaehkäisevillä toimilla voi olla vielä suuri vaikutus.

Olemme ennennäkemättömän haasteen edessä

lahjoita
keräykseen

COVID-19-pandemia koskettaa meistä jokaista: läheisiämme, perheitämme, ystäviämme – ja niitä, joilla ei ole pääsyä hoitoon. Lahjoita, jos sinulla on mahdollisuus ja tuet työtämme COVID-19-tautia vastaan.

Uutinen

Avustustyöntekijä avustaa miestä nousemaan puisesta veneestä pelastusveneeseen.
Libya

Pelko ja epätoivo ajavat yrittämään matkaa Välimeren yli: “Meidät palkattiin keräämään meressä kelluvia kuolleita ruumiita”

Lue lisää
Hoitohenkilökunta nostaa potilasta sairaalasängyltä
Afganistan

Lääkärimme juoksivat kaduilla taisteluiden välissä hoitaakseen loukkaantuneita Afganistanissa

Lue lisää
Naisen silmät
Kreikka

Vuosi Morian tulipaloista: Eurooppa ei vieläkään tarjoa ihmisarvoista kohtelua turvaa hakeville ihmisille

Lue lisää
Afganistan

Afganistanissa työskennellyt lääkäri seuraa uutisia täysin eri silmin

Lue lisää
Kariantti Kallio Keski-Afrikan tasavallassa

Kariantti Kallio

”Vaikeinta avustustyössä on, kun tiedostaa, että ihmishenki olisi Suomessa voitu pelastaa”

Lue lisää
Kaksi miestä hoitaa paareilla makaavaa loukkaantunutta miestä. Miehen verinen käsi on paketoitu.
Afganistan

Loukkaantuneiden ja sotaa paenneiden määrät kasvavat, kun väkivaltaisuudet leviävät ympäri Afganistania

Lue lisää
Mies ja nainen istuvat vierekkäin ja pitävät toisiaan kädestä kiinni. Miehellä on käsi naisen ympärillä, ja kumpikin hymyilee.
Ukraina

Rakkautta ja muita parannuskeinoja: “Haluan kertoa tarinani, koska minä olen hengissä”

Lue lisää
Poika makaa sairaalasängyssä. Hänen päänsä ympärillä on kääreitä.
Afganistan

Afganistanin yhteenotot yhä intensiivisempiä: “Tilanne on ollut kauhea jo kuukausia, mutta nyt se on pahentunut entisestään”

Lue lisää
Valkoiseen kaapuun ja kasvomaskiin pukeutunut mies jakaa pieniä pähkinätahnapusseja hänen ympärilleen kokoontuneelle joukolle naisia ja lapsia.
Somalia

Sairautta, tulvia ja kuivuutta: eteläisessä Somaliassa toistuvia hätätiloja

Lue lisää

Rinnakkaislääketuotanto laskee lääkkeiden hintoja – lääkepatentit estävät rinnakkaislääkkeiden valmistusta

Lue lisää
Joukko ihmisiä kulkee raunioiden keskellä. Osa juoksee, osa katselee ympärilleen. Taustalla näkyy sortunut talo, jonka vieressä on muutamia vielä pystyssä oleva talo.
Palestiina

Kokemuksia Gazasta: “Elämme yötä päivää kauhun vallassa.”

Lue lisää
Kuva kerrostalon raunioista.
Palestiina

Kymmeniä siviilejä kuoli ja Lääkärit Ilman Rajoja -klinikka vaurioitui Israelin ilmaiskussa Gazaan

Lue lisää
Pieni lapsi nojautuu auki olevalle ikkunalle. Hän katsoo suoraan kameraan.
Etiopia

Siviilit ammuskelun kohteena Etiopiassa: “Käännyin ympäri ja aloin juosta, sitten minua ammuttiin”

Lue lisää
Kaksi lääkäriä tutkivat tutkimuspöydällä makaavaa lasta.
Nigeria

Nigerialainen lääkäri vetoaa: hoidamme oman osuutemme, mutta ilman rokotteita emme pysty päättämään tätä pandemiaa

Lue lisää
Sairaanhoitaja kirjoittaa muistiinpanoja potilaan sängyn vieressä olevaan kansioon. Potilas makaa sairaalasängyssä ja hänellä on happimaski. Vieressä kaksi muuta miestä, joilla on kasvomaskit.
Irak

Yhä useampia kuolleita, yhä nuorempia uhreja – Kun sairaala tulvii potilaita, lääkäri joutuu valitsemaan, kuka saa hoitoa ja kuka ei

Lue lisää
Kaksi sairaalahKaksi potilasta makaa sairaalasängyissä. Vierellä on sairaalalaitteita.

Epäonnistuneet koronatoimet ovat ajaneet Brasilian humanitaariseen katastrofiin

Lue lisää
Cookie Settings