© Davide Arcuri
Lääkärit Ilman Rajoja Italian puheenjohtaja Claudia Lodesani.

Pohjois-Italia: ”Kaikki työskentelevät täällä oman jaksamisensa rajoilla”

Lääkärit Ilman Rajoja tukee Pohjois-Italiassa kolmea sairaalaa, jotka ovat maan COVID-19-epidemian keskuksessa. Tilanne muistuttaa meitä kriisialueista: terveydenhuollon työntekijät ovat jaksamisensa rajoilla ja terveydenhuoltojärjestelmä on joutunut vaihtamaan lähestymistapaansa nopeasti.

Lääkäri Claudia Lodesani, Lääkärit Ilman Rajoja puheenjohtaja ja COVID-19-hätäapukoordinaattori Italiassa:

Epidemioita yhdistää yksi asia: potilaita saapuu yhtä aikaa suuri määrä. Tämä asettaa haasteita myös hyvin resurssoiduille terveydenhuoltojärjestelmille, jotka eivät ole tottuneet vastaanottamaan tällaista määrää potilaita joka päivä. Sopeutuminen ei ole helppoa.

Miten Lääkärit Ilman Rajoja voi auttaa tällaisessa tilanteessa? Jos jotenkin, niin jakamalla tietoa ja kokemuksia epidemia-alueella toimimisesta. Järjestömme on rakennettu toimimaan katastrofeissa ja epidemioissa ja meillä on niistä paljon kokemusta ympäri maailmaa.

Se on meidän työtämme.

Parhaiten voimme siis auttaa kertomalla erilaisista lähestymistavoista, strategioista ja käytännöistä, jotka on omaksuttava, kun vastassa on pandemia.


Kun saavuimme Lodin sairaalaan Pohjois-Italiassa, oli heti selvää, että monet terveydenhuollon työntekijöistä olivat todella traumatisoituneita.

He halusivat kertoa, mitä olivat kokeneet viimeisten viikkojen aikana.

He eivät olleet kokeneet mitään vastaavaa koskaan aiemmin.

He olivat järkyttyneitä siitä, miten nopeasti kaikki oli tapahtunut.

Me pystyimme kuuntelemaan ja samaistumaan heihin, koska tiedämme, minkälaista se on. On tärkeää pystyä puhumaan näistä asioista. Itkemään sellaisen ihmisen edessä, joka ymmärtää. Tieto siitä, ettei ole yksin, auttaa jaksamaan.


Ensimmäinen askel tällaisen epidemian kohtaamisessa on terveydenhuollon henkilökunnan suojeleminen tartunnalta. Ilman heitä emme pysty hidastamaan uuden koronaviruksen leviämistä.

Ilman [terveydenhuollon työntekijöitä] emme pysty hidastamaan uuden koronaviruksen leviämistä.

Seuraava askel on katseen siirtäminen sairaaloiden ulkopuolelle. Vaikka sairaalat ovat tärkeitä, on kiinnitettävä huomiota myös kotihoitoon ja liikkuvaan työhön.

Iäkkäät ihmiset kuuluvat COVID-19-riskiryhmään. Heistä monet asuvat hoivakodeissa, joissa saatava hoito ei ole samalla tasolla kuin mitä se olisi sairaalassa. Sen vuoksi on tärkeää kiinnittää huomiota siihen, miten hoivakodeissa toimitaan. Esimerkiksi Keski-Italiassa olemme opastaneet hoivakotien henkilökuntaa infektioiden torjunnassa ja ehkäisyssä välttääksemme tartuntoja.


Olen työskennellyt 18 vuotta Lääkärit Ilman Rajoja -järjestölle. Tässä kriisissä minulle henkilökohtaisesti on ollut vaikeinta kohdata iäkkäiden ihmisten kärsimys. Sairaalassa suurin osa potilaista on iäkkäitä – paikoissa, joissa olen työskennellyt Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön kanssa, suurin osa potilaistamme on ollut lapsia ja nuoria.

Tämä pandemia vaikuttaa meihin kaikkiin. Koko maailma tulee olemaan toisenlainen.


Lääkäri Chiara Lepora, projektikoordinaattori Lodissa, Pohjois-Italiassa:

Tärkein tehtävämme on tukea terveydenhuollon henkilökuntaa. Teemme kaikkemme pitääksemme lääkärit ja sairaanhoitajat terveinä, sillä jos he sairastuvat, kukaan ei ole hoitamassa potilaita.

Meillä on paljon kokemusta infektioiden torjunnasta ja ehkäisystä epidemioissa, joissa olemme työskennelleet ympäri maailmaa. Tuomme osaamisemme sairaaloihin varmistaaksemme, että henkilökunta ei saa tartuntaa ja että potilaat, joilla ei ole COVID-19-tartuntaa, eivät saa sitä.

Katso videolta, miten autamme sairaalassa infektioiden torjunnassa:

Me kaikki opimme koko ajan uutta tästä sairaudesta ja meillä on vielä paljon opittavaa. Täällä työskentelevät lääkärit ja sairaanhoitajat ovat kerryttäneet kliinistä kokemusta, joka on erittäin arvokasta. Voimme oppia heiltä ja käyttää osaamista tulevaisuudessa muissa paikoissa.

Jo nyt on kehitetty uusia lähestymistapoja diagnostiikkaan: keuhkoja voi tutkia röntgenkuvien sijaan ultraäänilaitteella, mikä on osoittautumassa huomattavaksi yksinkertaisemmaksi.


Sairaaloiden ulkopuolella teemme liikkuvaa työtä yhdessä yleis- ja perhelääkärien kanssa. Kun sairaalat ovat täynnä, ei ole muuta vaihtoehtoa kuin hoitaa kotona potilaita, joiden oireet eivät ole niin vakavat.

Keuhkokuume on parhaassakin tapauksessa vakava paikka, ja sen hoitaminen etänä tuo lisähaasteita.

Teemme yhteistyötä paikallisten terveysviranomaisten kanssa. Valvomme yhdessä potilaiden tilannetta ja heidän happisaturaatiotaan etänä ja olemme valmiita puuttumaan nopeasti, jos heidän tilanteensa heikkenee.


Kaikki täällä tekevät töitä jaksamisensa äärirajoilla. On ollut uskomatonta nähdä, miten ihmiset tekevät töitä kellon ympäri, sopeutuen, oppien, yrittäen pelastaa yhdessä niin monta henkeä kuin mahdollista ja samalla kohdaten niin paljon kuolemaa.

Lodin sairaalan sisäänkäynnin lähellä on pieni leipomo. Vaihdoin eilen pari sanaa leipurin kanssa. Hän avaa joka aamu kello viideltä, jotta hän voi antaa kahvia ja voisarven terveydenhuollon työntekijöille, jotka päättävät yövuoronsa.

Hän kertoi, että monet lääkärit ja sairaanhoitajat ottavat kahvinsa ja istuvat nurkkaan itkemään. He itkevät kahvilassa, jotta he voivat mennä kotiin ja huolehtia perheistään näyttämättä, kuinka rankkaa heillä on.


Tällaisissa kriiseissä, joissa tarpeet ovat valtavat, on tehtävä vaikeita päätöksiä. Tämä on tuttua erilaisista kriisitilanteista, joita olemme kohdanneet eri puolilla maailmaa.

Jatkamme tukeamme täällä niin kauan kuin meitä tarvitaan. Valmistaudumme tarjoamaan tukea myös muilla alueilla, joissa epidemia on vasta alkamaisillaan ja missä ennaltaehkäisevillä toimilla voi olla vielä suuri vaikutus.

Olemme ennennäkemättömän haasteen edessä

lahjoita
keräykseen

COVID-19-pandemia koskettaa meistä jokaista: läheisiämme, perheitämme, ystäviämme – ja niitä, joilla ei ole pääsyä hoitoon. Lahjoita, jos sinulla on mahdollisuus ja tuet työtämme COVID-19-tautia vastaan.

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Uutinen

Viisi työasuista hymyilevää ihmistä ottaa ryhmäselfietä. Osalla on kaulassaan kimaltava virheä kauha ja kädessä diplomi.

Kuin renkaat vedessä: koulutuksen vaikutukset kantautuvat kauas 

Lue lisää
Kolme työntekijää, joilla on yllään Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön liivi, sekä kolme paikallista ensihoitajaa kävelee kadulla kuvan oikealla puolella selkä kohti kameraa. Vasemmalla näkyy ambulanssi.
Palestiina

Paljon “punaisia” potilaita – väkivalta Länsirannalla kiihtyy hälyttävästi

Lue lisää
Potilas ja sairaanhoitaja junassa.
Ukraina

Sisua vaativa matka: 36 tuntia potilaiden hoitoa junassa

Lue lisää
Työntekijä puhuu radiopuhelimeen Geo Barents -meripelastusaluksessa.

Tuhannet vetoavat kanssamme: eduskunnan ja hallituksen pitää turvata humanitaariset periaatteet

Lue lisää
Palestiina

Lääkärit Ilman Rajoja Gazassa: sairaalat täynnä, ambulanssit eivät pääse liikkeelle iskujen vuoksi 

Lue lisää

Marokon maanjäristys: arviointiryhmämme on paikalla

Lue lisää
Sudan

Kirje työntekijältämme: “Tilanne on katastrofaalinen”

Lue lisää
Palestiina

Israelin pakkotoimet heikentävät ihmisten terveyttä Masafer Yattassa

Lue lisää
Haiti

Toimintamme Haitissa on uhattuna Port-au-Princen turvallisuusongelmien vuoksi

Lue lisää
Äiti syöttää lapselleen aliravitsemuksen hoitoon kehitettyä ravinnerikasta maitoa ruiskun avulla Absin sairaalassa sijaitsevassa terapeuttisessa ruokintakeskuksessa Jemenissä.
Jemen

Jemenin lapsilla on paljon akuuttia aliravitsemusta – 5 syytä tilanteeseen

Lue lisää
Kongon demokraattinen tasavalta

Hiv/aids Kongon demokraattisessa tasavallassa: Vaikka edistystä on tapahtunut, haasteita on yhä valtavasti 

Lue lisää
Haiti

Haiti on terveyskatastrofin partaalla

Lue lisää
Somalia

Viisi faktaa kuivuudesta, aliravitsemuksesta ja tautien leviämisestä Somaliassa

Lue lisää
Uganda

Neljä kysymystä ja vastausta Ugandan ebolatilanteesta

Lue lisää
Ukraina

Yli 200 psykiatrista potilasta evakuoitu lääkintäjunalla Harkovasta Kiovaan

Lue lisää

Maailman ensimmäinen hepatiitti E -rokotuskampanja järjestettiin Etelä-Sudanissa

Lue lisää
Cookie Settings