Joukko ihmisiä istuvat maassa ympyrässä.
© Jane Karanjan kotialbumi
Ihmiset saavat terveysneuvontaa siitä, miten suojautua koronavirukselta.

Mitä yhteistä on imetyksellä ja koronaviruksella terveysneuvonnassa Etiopiassa?

Vuosi paimentolaisten parissa Etiopian somalialueella

Istun junassa Helsingin lokakuussa. Vaikka ihmiset istuvat tiheästi, kaikilla ei ole maskia. Vielä hetki sitten yritin vakuuttaa Etiopian somalialueella ihmisiä, jotka eivät osaa lukea eikä kirjoittaa, noudattamaan koronaohjeistuksia. En voi kuin ihmetellä: Suomessa meillä on tietoa ja osaamme sitä lukea, mutta silti osa ihmisistä ei noudata ohjeistusta.

Koordinoin vuoden ajan Lääkärit Ilman Rajoja -terveysneuvontaa Etiopian itäosassa, Ogadenin alueella, jossa asuu yli yhdeksän miljoonaa somalia. Johdin 21 työntekijän tiimiä alueella, jolla suurin osa ihmisistä on paimentolaisia. He tulevat toimeen kamelin maitoa myymällä, ja liikkuvat paikasta toiseen etsien vettä ja laidunmaata kameleilleen. Siksi Lääkärit Ilman Rajoja -työ perustuu alueella liikkuviin klinikoihin. Kierrämme siellä, missä yhteisöt liikkuvat ja tarvitsevat terveydenhoidollista tukea.

Olen ollut töissä sairaaloissa Suomessa, Englannissa ja Keniassa. Sairaalatyössä potilaat näkee monesti vain kerran, eikä hoitaja aina pääse seuraamaan potilaan parantumista. Yhteisötyö Etiopian somalialueella on erilaista. Sitä on tehtävä kiireettä, läsnäolevasti. Istutaan alas, juodaan kuppi teetä ja kuunnellaan ihmisten tarpeita. Mitkä terveysongelmat juuri heitä vaivaavat? Mihin he tarvitsevat apua?
Koska työtä tehdään yhteisön kanssa tiiviissä yhteistyössä, ihmisten parantumista pääsee seuraamaan. Se on hyvin palkitsevaa.

Paikalliset opettivat

Kun aloitin työn, ihmettelin, miksi naiset eivät imetä, vaikka imetyksen hyödyt ovat kiistattomia.

Kun istuimme keskustelemaan asiasta naisten kanssa, he kertoivat saavansa imetyksestä vatsakramppeja. Ystävilläni ja sukulaisillani on kaksi tai kolme lasta, enkä ollut kuullut imetykseen liittyvästä vatsakivusta koskaan aiemmin. Näiltä naisilta opin, että mitä enemmän nainen saa lapsia, sitä kovemmin imettäminen saa naisen kohdun supistelemaan, mistä aiheutuu kipua. Tällä alueella ehkäisy ei ollut kulttuurisesti hyväksyttävää, joten monilla naisilla oli useita lapsia.

Jatkoimme imetyksen hyödyistä puhumista naisille, mutta tämän oivalluksen jälkeen teimme sen toisin. Kerroimme edelleen naisille täysimetyksen hyödyistä vauvalle ja äidille. Sen lisäksi, kerroimme tietävämme, että imettäminen aiheuttaa heille kipua, mutta kannustimme naisia käyttämään kuumia pyyhkeitä, vatsan hierontaa, liikuntaa tai kipulääkkeitä kipua lievittämään.

Koronavirus valkoisten sairaus

Aloimme puhua covid-19-taudista alueella jo maaliskuussa, mutta moneen kuukauteen alueella ei nähty ainuttakaan koronavirustapausta. Jotkut ihmiset sanoivat uskovansa, että koronavirus on ulkomaalaisten, valkoisten tauti, joka ei koske muslimeita. Oli todella vaikeaa yrittää saada ihmiset olemaan kättelemättä ja pitämään fyysistä etäisyyttä sairauden takia, kun koko sairautta ei näkynyt mailla eikä halmeilla.

Niinpä otimme yhteyttä yhteisön mielipidevaikuttajiin. Pyysimme uskonnollisia johtajia, perinteisiä kätilöitä ja vanhuksia kehottamaan ihmisiä käsien pesuun. Sillä oli merkitystä. Ja kun heinäkuussa ensimmäiset koronavirustapaukset diagnosoitiin Etiopian somalialueella, ihmisten käyttäytyminen alkoi vähitellen muuttua. Kulttuuri myös helpotti tietyllä tavalla neuvontatyötä. Muslimit rukoilevat viisi kertaa päivässä, ja rukousta edeltää aina peseytyminen.

Sairaalassa sairaanhoitajan on seurattava tarkkoja ohjeita. Terveysneuvonnasta tekee kiehtovaa se, että kukaan ei anna tarkkoja ohjeita, koska jokainen yhteisö on erilainen. Yhteisöön on tutustuttava ja pohdittava, miten terveysneuvontaa voi tehdä juuri tässä kontekstissa. On eri asia opettaa ihmisiä ylhäältäpäin kuin kuunnella heidän todellisuuttaan ja kertoa imettämisen tai käsienpesun hyödyistä heidän tilanteensa tuntien ja tunnustaen.

Olen kotoisin Keniasta, mutta Suomessa kouluttauduin ensin sairaanhoitajaksi ja sitten terveystieteen maisteriksi. Terveysneuvonta on urana todella palkitseva. Aion käyttäää opiskelujeni aikana saamiani tietoja ja taitoja auttaakseni yhteisöjä, jotka tarvitsevat terveyteen liittyvää tietoa.

Hae avustustyöhön

Lähde kanssamme maailmalle! Rekrytoimme avustustyöntekijöiksi lääkärien ja hoitajien lisäksi esimerkiksi logistikkoja, farmaseutteja sekä talous- ja henkilöstöhallinnon osaajia. Lääkärit Ilman Rajoja toimii yli 400 projektissa ympäri maailmaa. Menemme sinne, missä meitä eniten tarvitaan. Se voi tarkoittaa ebolan hoitoa Kongon demokraattisessa tasavallassa, kirurgisia toimenpiteitä Jemenissä tai rokotuskampanjoita Malawissa. Haluatko mukaan? Lue alta lisää hakuprosessista, avustustyöntekijöiden arjesta ja…
Lue lisää
© Sara Creta/MSF
Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kirjeitä maailmalta

Äiti pitää sylissään vauvaa, joka nukkuu rauhallisesti.
Lääkärit Ilman Rajoja

Paula Kamppuri-Oporta

Mosambik

Pelastettu vauva ja osaston täydeltä malariasta toipuvia lapsia

Lue lisää
Neljä Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön työntekijää keskustelevat telttasairaalassa. Heillä on valkoiset, Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logolla varustetut liivit.
Sudan

“Yksi pahimmista kriiseistä vuosikymmeniin” – kansainvälinen puheenjohtajamme vetoaa avun kiireellisen laajentamisen puolesta Sudanissa

Lue lisää
Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tunnuksella varustettuun liiviin pukeutunut mies sairaalan leikkaussalissa.
Lääkärit Ilman Rajoja

Khassan El-Kafarna

Ukraina

Kahden rintaman välissä – puoliksi ukrainalainen, puoliksi palestiinalainen

Lue lisää
Lääkärit Ilman Rajoja

Paula Kamppuri-Oporta

Kolumbia

Suomalainen sairaanhoitaja lähti parantamaan terveyspalveluiden saatavuutta Kolumbiaan ja oppi, mikä avustustyössä on parasta

Lue lisää
Kariantti Kallio Keski-Afrikan tasavallassa

Kariantti Kallio

Haiti

Lääkärinä Haitissa: ”Kuvittele Helsinki, jossa Punavuori, Töölö ja Kallio ovat kaikki sodassa keskenään”

Lue lisää
Arkkitehti Erika Alatalo Kunduzin traumasairaalan rakennustyömaalla
Lääkärit Ilman Rajoja

Erika Alatalo

Afganistan

Kunduzin uusi traumasairaala on lähes valmis ja takaa entistä monipuolisemman hoidon

Lue lisää
Lääkärit Ilman Rajoja

Erika Alatalo

Nigeria

Arkkitehti avustustyössä – suunnittelemassa synnytyssairaalaa

Lue lisää
Sudanissa pakolaisleirillä sijaitsevan kenttäsairaalan työntekijöitä aamukierrolla.

Mikko Lintu

Sudan

Päivän mittaan malariaa sairastava poika alkoi availla silmiään – avustustyöntekijän päivä sudanilaisessa kenttäsairaalassa

Lue lisää

Mikko Lintu

Sudan

Lasten malariaa, nuoren miehen tuberkuloosi, käärmeen puremia – opittavaa on paljon

Lue lisää
Toisiinsa nojailevat miehet näyttävät peace-merkkiä. Heillä on päässään moottoripyöräkypärät ja he seisovat mutaisella polulla keskellä peltoa.
Kuva Päivi Kovalaisesta

Päivi Kovalainen

Keski-Afrikan tasavalta

Henkilöstöpäällikkönä Keski-Afrikan tasavallassa – paikallisten kollegojen merkitys korostui

Lue lisää
Teini-ikäinen poika makaa sairaalasängyssä.
Kariantti Kallio Keski-Afrikan tasavallassa

Kariantti Kallio

Jemen

Sota ei muutu koskaan: viattomat ja puolustuskyvyttömät kärsivät Jemenissä eniten, eikä sota näytä loppuvan

Lue lisää
Lapsi makaa sairaalasängyssä.
Kariantti Kallio Keski-Afrikan tasavallassa

Kariantti Kallio

Jemen

Habibi: pienestä potilaasta tuli ystävä

Lue lisää
Lääkäri tutkii loukkaantunutta lasta.
Kariantti Kallio Keski-Afrikan tasavallassa

Kariantti Kallio

Jemen

Vakavan paikan edessä Jemenissä: kranaatti-isku täytti sairaalan hetkessä

Lue lisää
Hoitohenkilökuntaa on kokoontunut potilaan ympärille
Kariantti Kallio Keski-Afrikan tasavallassa

Kariantti Kallio

Jemen

“Väärässä paikassa, väärään aikaan” – Jemenissä kärsii myös lapset ja nuoret

Lue lisää
Kariantti Kallio Keski-Afrikan tasavallassa

Kariantti Kallio

Jemen

Mokkan sairaala on jäämässä pieneksi Jemenissä: “Oli aika avata toinen leikkauspöytä”

Lue lisää
Kariantti Kallio Keski-Afrikan tasavallassa

Kariantti Kallio

Jemen

Halfway home: paluu Jemeniin pandemia-aikana

Lue lisää
Cookie Settings