Synnytyssairaalan suunnittelua Maidugurin kaupungissa.

Arkkitehti avustustyössä – suunnittelemassa synnytyssairaalaa

Maailman terveysjärjestön (WHO) mukaan jopa viidesosa maailman äitiyskuolemista tapahtuu Nigeriassa*, jossa arkkitehti Erika Alatalo oli avustustyössä suunnittelemassa synnytyssairaalaa.

Kun ensimmäisen kerran saavuin ravitsemuskeskukseen, jota Lääkärit Ilman Rajoja pyörittää Nigerian koillisosissa Maidugurissa, potilasmäärät olivat korkeimmillaan. Olin alueella, jossa vuosia jatkunut väkivalta Bornon osavaltiossa on pakottanut yli miljoona ihmistä jättämään kotinsa maaseudulla ja pakenemaan Maidugurin kaupunkiin. Nämä ihmiset eivät ole päässeet viljelemään peltojaan, mikä on johtanut siihen, että aliravitsemuksesta on tullut yleinen ongelma kodeistaan paenneiden, etenkin lasten, keskuudessa.

Aliravitsemuksesta kärsivien lasten näkeminen ei ole kenellekään helppoa. Arkkitehtina yritin kääntää huomioni rakennuksiin. Näin ympärilläni yksinkertaisia, halvasta puusta ja kattolevyistä nopeasti väsättyjä rakennelmia ja telttoja. Rakennukset olivat väliaikaisia, koska ongelmanhan pitäisi olla väliaikainen: kun konflikti päättyy, ihmiset voivat palata kotikyliinsä ja maatiloilleen ruokaa kasvattamaan. Näin ainakin toivotaan.

Oma tehtäväni ei kuitenkaan löytynyt ravitsemuskeskuksesta, vaan sen viereiseltä tyhjältä tontilta. Tälle tontille Lääkärit Ilman Rajoja aikoi rakentaa uuden synnytyssairaalan, jonka tarkoituksena on hoitaa korkean riskin synnytyksiä. Nigeria on Afrikan väkirikkain maa. Jopa viidesosa maailman äitiyskuolemista tapahtuu Maailman terveysjärjestön (WHO) mukaan Nigeriassa*.

Tehtävänäni oli suunnitella tätä uutta synnytyssairaalaa ja aloittaa sen rakentaminen. Toisin kuin ravitsemuskeskuksessa, tavoitteena oli rakentaa pysyviä rakennuksia, joiden suunnittelu ja rakentaminen vaati hyvin erilaista lähestymistapaa.

Mitä nopeammin pystyisimme rakentamaan sairaalan, sitä nopeammin pystyisimme hoitamaan potilaita ja sitä enemmän äitejä ja vastasyntyneitä pystyisimme pelastamaan.

Synnytyssairaalan suunnittelu alueen tarpeisiin antoikin paljon mietittävää. Lääkärit Ilman Rajoja aikoo pyörittää synnytyssairaalaa viisi vuotta, jonka jälkeen sairaala siirtyy terveysministeriölle. Itselleni oli tärkeää pitää mielessä, miten sairaala toimisi myös sen jälkeen, kun toiminta on siirtynyt osavaltiolle. Rakennusten tekniikan ja materiaalien piti olla paikallisesti yleisesti käytettyjä, jotta niitä voidaan helposti korjata ja ylläpitää.

Tärkeintä oli kuitenkin aika. Mitä nopeammin pystyisimme rakentamaan sairaalan, sitä nopeammin pystyisimme hoitamaan potilaita ja sitä enemmän äitejä ja vastasyntyneitä pystyisimme pelastamaan. Päätimme rakentaa sairaalan vaiheittain ja keskityimme ensin vain muutamaan rakennukseen, jotta saisimme ne valmiiksi mahdollisimman pian. Muut rakennukset voisimme aluksi korvata väliaikaisilla rakennuksilla, jotka voisivat myöhemmin toimia esimerkiksi ylimääräisinä potilasosastoina ravitsemuskeskuksen kiireisimpinä aikoina.

Rakentamisen aloittaminen oli se hetki, jolloin suunnitelmat konkretisoituivat käsin kosketeltavaksi. Nyt kun ensimmäinen rakennus kasvaa päivä päivältä, kasvaa myös odotus päivästä, jona sairaala voi vastaanottaa ensimmäisen potilaansa. Samalla mielessäni kasvaa toivo, että sairaala näkisi vielä senkin päivän, jona siellä syntyneet lapset eivät saapuisi maailmaan väkivallan, vaan rauhan keskelle.

* Lähde: World Health Organization: Maternal health in Nigeria: generating information for action

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kirjeitä maailmalta

Äiti pitää sylissään vauvaa, joka nukkuu rauhallisesti.
Lääkärit Ilman Rajoja

Paula Kamppuri-Oporta

Mosambik

Pelastettu vauva ja osaston täydeltä malariasta toipuvia lapsia

Lue lisää
Neljä Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön työntekijää keskustelevat telttasairaalassa. Heillä on valkoiset, Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logolla varustetut liivit.
Sudan

“Yksi pahimmista kriiseistä vuosikymmeniin” – kansainvälinen puheenjohtajamme vetoaa avun kiireellisen laajentamisen puolesta Sudanissa

Lue lisää
Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tunnuksella varustettuun liiviin pukeutunut mies sairaalan leikkaussalissa.
Lääkärit Ilman Rajoja

Khassan El-Kafarna

Ukraina

Kahden rintaman välissä – puoliksi ukrainalainen, puoliksi palestiinalainen

Lue lisää
Lääkärit Ilman Rajoja

Paula Kamppuri-Oporta

Kolumbia

Suomalainen sairaanhoitaja lähti parantamaan terveyspalveluiden saatavuutta Kolumbiaan ja oppi, mikä avustustyössä on parasta

Lue lisää
Kariantti Kallio Keski-Afrikan tasavallassa

Kariantti Kallio

Haiti

Lääkärinä Haitissa: ”Kuvittele Helsinki, jossa Punavuori, Töölö ja Kallio ovat kaikki sodassa keskenään”

Lue lisää
Arkkitehti Erika Alatalo Kunduzin traumasairaalan rakennustyömaalla
Lääkärit Ilman Rajoja

Erika Alatalo

Afganistan

Kunduzin uusi traumasairaala on lähes valmis ja takaa entistä monipuolisemman hoidon

Lue lisää
Sudanissa pakolaisleirillä sijaitsevan kenttäsairaalan työntekijöitä aamukierrolla.

Mikko Lintu

Sudan

Päivän mittaan malariaa sairastava poika alkoi availla silmiään – avustustyöntekijän päivä sudanilaisessa kenttäsairaalassa

Lue lisää

Mikko Lintu

Sudan

Lasten malariaa, nuoren miehen tuberkuloosi, käärmeen puremia – opittavaa on paljon

Lue lisää
Toisiinsa nojailevat miehet näyttävät peace-merkkiä. Heillä on päässään moottoripyöräkypärät ja he seisovat mutaisella polulla keskellä peltoa.
Kuva Päivi Kovalaisesta

Päivi Kovalainen

Keski-Afrikan tasavalta

Henkilöstöpäällikkönä Keski-Afrikan tasavallassa – paikallisten kollegojen merkitys korostui

Lue lisää
Teini-ikäinen poika makaa sairaalasängyssä.
Kariantti Kallio Keski-Afrikan tasavallassa

Kariantti Kallio

Jemen

Sota ei muutu koskaan: viattomat ja puolustuskyvyttömät kärsivät Jemenissä eniten, eikä sota näytä loppuvan

Lue lisää
Lapsi makaa sairaalasängyssä.
Kariantti Kallio Keski-Afrikan tasavallassa

Kariantti Kallio

Jemen

Habibi: pienestä potilaasta tuli ystävä

Lue lisää
Lääkäri tutkii loukkaantunutta lasta.
Kariantti Kallio Keski-Afrikan tasavallassa

Kariantti Kallio

Jemen

Vakavan paikan edessä Jemenissä: kranaatti-isku täytti sairaalan hetkessä

Lue lisää
Hoitohenkilökuntaa on kokoontunut potilaan ympärille
Kariantti Kallio Keski-Afrikan tasavallassa

Kariantti Kallio

Jemen

“Väärässä paikassa, väärään aikaan” – Jemenissä kärsii myös lapset ja nuoret

Lue lisää
Kariantti Kallio Keski-Afrikan tasavallassa

Kariantti Kallio

Jemen

Mokkan sairaala on jäämässä pieneksi Jemenissä: “Oli aika avata toinen leikkauspöytä”

Lue lisää
Joukko ihmisiä istuvat maassa ympyrässä.
Kuva Janesta klinikan edessä.

Jane Karanja

Etiopia

Mitä yhteistä on imetyksellä ja koronaviruksella terveysneuvonnassa Etiopiassa?

Lue lisää
Kariantti Kallio Keski-Afrikan tasavallassa

Kariantti Kallio

Jemen

Halfway home: paluu Jemeniin pandemia-aikana

Lue lisää
Nigeria

Ravitsemuskriisi uhkaa lasten henkeä Nigeriassa

Maidugurissa, Nigeriassa, sijaitsevaan ravitsemuskeskukseemme on toukokuusta 2022 lähtien saapunut ennennäkemätön määrä aliravitsemuksesta kärsiviä lapsia. Tämä viittaa hälyttävään ravitsemuskriisiin Bornon osavaltiossa. Samaan aikaan luoteisessa Nigeriassa kehittyy kasvava, mutta laiminlyöty, ravitsemuskriisi, joka uhkaa kymmeniä tuhansia lapsia.  Lisää humanitaarista apua tarvitaan kiireellisesti Bornossa Aliravitsemus on alueella tyypillisesti akuuteinta joka vuosi sadon istutuksen ja sadonkorjuun välisenä aikana, yleensä kesäkuun…
© Nasir Ghafoor/MSF
Cookie Settings