Toisiinsa nojailevat miehet näyttävät peace-merkkiä. Heillä on päässään moottoripyöräkypärät ja he seisovat mutaisella polulla keskellä peltoa.
© Unknown Staff/MSF
Antropologi ja terveydenedistäjä Dale Koninckx ja hoitotyöryhmän esihenkilö Kotho Gawe Pelé ovat matkalla syrjäseudulla sijaitsevaan yhteisöön Keski-Afrikan tasavallassa. Kuvan on ottanut ryhmän kuski, jolla on loistavien ajotaitojen lisäksi myös vaikuttavaa osaamista valokuvaamisesta.

Henkilöstöpäällikkönä Keski-Afrikan tasavallassa – paikallisten kollegojen merkitys korostui

Päivi Kovalainen työskenteli Banguissa, Keski-Afrikan tasavallassa 6 kuukautta talvella 2019–2020 henkilöstöpäällikkönä. Lääkärit Ilman Rajoja työllistää sekä kansainvälisesti että paikallisesti palkattuja työntekijöitä, ja 91 % avustustyöntekijöistämme onkin paikallisesti palkattuja.

Vietin kuusi kuukautta Keski-Afrikan tasavallassa Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön henkilöstöpäällikkönä. Henkilöstöhallinnossa yhteistyö tiimien välillä korostuu. Koordinoin uusien työntekijöiden rekrytointia, perehdyttämistä, ja ihmisten liikkumista paikasta toiseen, joka konfliktiympäristössä ei ole mikään läpihuutojuttu.

Kaikkein tärkeimmäksi työksi itselleni nousi kuitenkin työntekijöiden ammatillinen kehittyminen. Kilpailu osaavimmista työntekijöistä on organisaatioiden välillä kovaa, ja tästäkin syystä heihin tulee panostaa.

Eräs nuori kollega jäi erityisesti mieleen. Hän oli aina iloinen ja proaktiivinen, erinomainen tiimityöntekijä. Hän oli orpo, joten hänen elämänsä lähtökohdat eivät olleet helpoimmat.

LÄÄKÄRIT Ilman Rajoja tarjoaa vuosittain laajan kurssivalikoiman työntekijöilleen, niin kansainvälisille kuin paikalta palkatuille kollegoille. Keski-Afrikassa priorisoimme paikallisten kollegojemme lähettämistä koulutuksiin ja työvaihtoon toisiin ohjelmamaihin. Suunnittelimme myös paljon paikallisia koulutuksia ja erilaisia työssä oppimisen tapoja.

TYÖSKENTELIN läheisesti logistiikkatiimin kanssa, ja eräs nuori kollega jäi erityisesti mieleen. Hän oli aina iloinen ja proaktiivinen, erinomainen tiimityöntekijä. Hän oli orpo, joten hänen elämänsä lähtökohdat eivät olleet helpoimmat. Hän oli aloittanut vartijana, ja hänen omistautumisensa työlleen oli pantu nopeasti merkille. Hän oli ylennyt ensin vartijoiden päälliköksi ja siitä logistiikkatiimiin. Nyt hän toimi kiinteistöjen huollon esihenkilönä.

Hän oli erityisen ylpeä työstään ja toimi muun muassa uusien työntekijöiden kouluttajana. Hän oli mielestäni yksi avainhenkilöistä, joka sai asiat rullaamaan ja kohotti yhteishenkeä omalla esimerkillään.

TOINEN työkaveri taloushallinnossa jaksoi aina auttaa minua lempeästi hymyillen. Hän oli työskennellyt meillä jo seitsemän vuotta aloittaen autonkuljettajana ja yleismiehenä sisällissodan melskeessä. Hän oli hakenut ja saanut meiltä opiskelustipendin, jonka avulla hän pääsi hakeutumaan koulutukseen Senegaliin.

Kun eräänä kuumana iltapäivänä kaikki stipendiin liittyvä paperityö oli vihdoin valmis ja lentoliput varattuna, hän huokaisi helpotuksesta. Hän kertoi minulle, kuinka merkittävä henkilökohtainen saavutus tuo opiskelumahdollisuus hänelle oli.

Hänen perheensä oli kokenut kovia sodan jaloissa ja hänellä oli paljon elätettäviä. Työ oli hänelle henkireikä ei vain perheen ruokkimisen kannalta, vaan hän koki saavansa työssä onnistumisesta henkilökohtaista tyydytystä.

Työssä yleneminen ja uudet haasteet antoivat hänelle toivoa paremmasta tulevaisuudesta. Tulevaisuus on jotain, mistä ihmiset Keski-Afrikassa eivät yleensä puhuneet. Elettiin päivä kerrallaan. Tuona iltapäivänä kuunnellessani työkaveriani tunsin työni erityisen merkitykselliseksi.

KORONAKEVÄÄNÄ osasin erityisesti arvostaa osaavaa ja sitoutunutta henkilöstöämme. Kansainväliset lennot loppuivat kuin seinään, ja kaikki lomat ja koulutukset peruttiin. Kollegat jatkoivat sinnikkäästi työtään ja tekivät pitkää päivää. Kaikki ymmärsivät oman tärkeän roolinsa työn jatkuvuuden kannalta.

Henkilöstö on jokaisen organisaation arvokkain pääoma ja voimavara. Kun siihen panostaa, se kantaa myös kriisien yli ja antaa uskoa tulevaisuuteen.

Päivi Kovalainen työskenteli Banguissa, Keski-Afrikan tasavallassa 6 kuukautta talvella 2019–2020 henkilöstöpäällikkönä

Keski-Afrikan tasavalta
Kariantti Kallio Keski-Afrikan tasavallassa

Kariantti Kallio

Kaupunki jakaantuneen valon äärellä

Kiinnostuitko Keski-Afrikan tasavallasta? Myös avustustyöntekijämme Kariantti on työskennellyt maassa anestesiologina. Lue lisää Kariantin kokemuksista!
Lue lisää

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kirjeitä maailmalta

Äiti pitää sylissään vauvaa, joka nukkuu rauhallisesti.
Lääkärit Ilman Rajoja

Paula Kamppuri-Oporta

Mosambik

Pelastettu vauva ja osaston täydeltä malariasta toipuvia lapsia

Lue lisää
Neljä Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön työntekijää keskustelevat telttasairaalassa. Heillä on valkoiset, Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logolla varustetut liivit.
Sudan

“Yksi pahimmista kriiseistä vuosikymmeniin” – kansainvälinen puheenjohtajamme vetoaa avun kiireellisen laajentamisen puolesta Sudanissa

Lue lisää
Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tunnuksella varustettuun liiviin pukeutunut mies sairaalan leikkaussalissa.
Lääkärit Ilman Rajoja

Khassan El-Kafarna

Ukraina

Kahden rintaman välissä – puoliksi ukrainalainen, puoliksi palestiinalainen

Lue lisää
Lääkärit Ilman Rajoja

Paula Kamppuri-Oporta

Kolumbia

Suomalainen sairaanhoitaja lähti parantamaan terveyspalveluiden saatavuutta Kolumbiaan ja oppi, mikä avustustyössä on parasta

Lue lisää
Kariantti Kallio Keski-Afrikan tasavallassa

Kariantti Kallio

Haiti

Lääkärinä Haitissa: ”Kuvittele Helsinki, jossa Punavuori, Töölö ja Kallio ovat kaikki sodassa keskenään”

Lue lisää
Arkkitehti Erika Alatalo Kunduzin traumasairaalan rakennustyömaalla
Lääkärit Ilman Rajoja

Erika Alatalo

Afganistan

Kunduzin uusi traumasairaala on lähes valmis ja takaa entistä monipuolisemman hoidon

Lue lisää
Lääkärit Ilman Rajoja

Erika Alatalo

Nigeria

Arkkitehti avustustyössä – suunnittelemassa synnytyssairaalaa

Lue lisää
Sudanissa pakolaisleirillä sijaitsevan kenttäsairaalan työntekijöitä aamukierrolla.

Mikko Lintu

Sudan

Päivän mittaan malariaa sairastava poika alkoi availla silmiään – avustustyöntekijän päivä sudanilaisessa kenttäsairaalassa

Lue lisää

Mikko Lintu

Sudan

Lasten malariaa, nuoren miehen tuberkuloosi, käärmeen puremia – opittavaa on paljon

Lue lisää
Teini-ikäinen poika makaa sairaalasängyssä.
Kariantti Kallio Keski-Afrikan tasavallassa

Kariantti Kallio

Jemen

Sota ei muutu koskaan: viattomat ja puolustuskyvyttömät kärsivät Jemenissä eniten, eikä sota näytä loppuvan

Lue lisää
Lapsi makaa sairaalasängyssä.
Kariantti Kallio Keski-Afrikan tasavallassa

Kariantti Kallio

Jemen

Habibi: pienestä potilaasta tuli ystävä

Lue lisää
Lääkäri tutkii loukkaantunutta lasta.
Kariantti Kallio Keski-Afrikan tasavallassa

Kariantti Kallio

Jemen

Vakavan paikan edessä Jemenissä: kranaatti-isku täytti sairaalan hetkessä

Lue lisää
Hoitohenkilökuntaa on kokoontunut potilaan ympärille
Kariantti Kallio Keski-Afrikan tasavallassa

Kariantti Kallio

Jemen

“Väärässä paikassa, väärään aikaan” – Jemenissä kärsii myös lapset ja nuoret

Lue lisää
Kariantti Kallio Keski-Afrikan tasavallassa

Kariantti Kallio

Jemen

Mokkan sairaala on jäämässä pieneksi Jemenissä: “Oli aika avata toinen leikkauspöytä”

Lue lisää
Joukko ihmisiä istuvat maassa ympyrässä.
Kuva Janesta klinikan edessä.

Jane Karanja

Etiopia

Mitä yhteistä on imetyksellä ja koronaviruksella terveysneuvonnassa Etiopiassa?

Lue lisää
Kariantti Kallio Keski-Afrikan tasavallassa

Kariantti Kallio

Jemen

Halfway home: paluu Jemeniin pandemia-aikana

Lue lisää
Cookie Settings