Kariantti yhdessä kirurgi Jean-Paulin kanssa.

Halfway home: paluu Jemeniin pandemia-aikana

Anestesialääkäri Kariantti Kallio palasi tuttuun maahan poikkeksellisena aikana.

Olen palannut sinne mistä lähdin, sinne mistä matkani Lääkärit Ilman Rajoja avustustyöntekijänä vuonna 2017. Olen palannut Jemeniin.

Mokha on kaupunki Jemenin länsirannikolla, kuuluisa kahvin tuotannostaan ja kaupastaan jo 1700-luvulta lähtien. Parin vuoden ajan Lääkärit Ilman Rajoja on ylläpitänyt kaupungissa sairaalaa, joka on perustettu ensisijaisesti hoitamaan sodan uhreja ja tarjoamaan paikalliselle väestölle kiireellistä kirurgista erikoissairaanhoitoa.

Sodan etulinja on vain joidenkin kymmenien kilometrien päässä kaupungista, ja terveydenhuolto on suurelta osin romahtanut koko alueella. Suurin osa potilaistamme koostuu ampumavammoista sekä erilaisten rakettien, kranaattien ja pommien uhreista. Hoidamme myös esimerkiksi liikenneonnettomuuksien uhreja, muuta kiireellistä kirurgiaa ja synnytyksiä. Avun tarve on merkittävä, ja 42 asteen helteessä kylpevä, suurelta osin teltoista rakennettu, pieni sairaalamme natisee jo liitoksistaan kasvavan potilasmäärän johdosta.

Sodan etulinja on vain joidenkin kymmenien kilometrien päässä kaupungista, ja terveydenhuolto on suurelta osin romahtanut koko alueella.

Matka tänne oli pitkä. Se alkoi jo viime keväänä, jolloin olin vielä lähdössä komennukselle Haitiin. Lyhyellä varoitusajalla lähtöni peruuntui, ja pian sen jälkeen löysin itseni covid-19-teholta hoitamassa pandemian uhreja kotimaassani Suomessa.

Kesän aikana pandemiatilanteen rauhoituttua Suomessa aloin suunnata katseeni takaisin ulkomaille. Mutta koronaviruksen niittäessä edelleen tuhoaan, huomasin katsovani muuttunutta maailmaa. Maailmaa täynnä uutta kärsimystä, epäluuloa ja pelkoa uuden tuntemattoman uhan kurituksessa.

Lääkärit Ilman Rajoja ja muut avustusjärjestöt tekivät edelleen parhaansa toimittaakseen avun perille ympäri maailmaa, avaten samalla uusia covid-projekteja maissa vailla resursseja vastata ennenäkemättömän pandemian haasteisiin. Avun tarve ei ollut koskaan ollut merkittävämpi. Mutta nyt asiat olivat kuitenkin perustavalla tavalla toisin. En ollut itsekään enää auttaja, olin myös mahdollinen taudinkantaja, tartuttaja, uhka. Olimme kaikki sitä toisillemme.

Länsimaiden eristäytyessä maailmasta, tekivät köyhemmät maat samoin, mutta niiden ainoa puolustuskeino uutta tuntematonta tautia vastaan oli lukita portit ja toivoa parasta. Lentokentät suljettiin, lennot peruttiin. Koko joukko kansainvälisiä avustustyöntekijöitä jäi jumiin ympäri maailmaa mitä erilaisimpiin tilanteisiin. Heidän oli nyt selvittävä samoilla paikalla olevilla henkilöstöresursseilla paljon odotettua pidempään. Avustusjärjestöjen toimistoilla Euroopassa ja ympäri maailmaa, ihmiset työskentelivät taukoamatta, pyrkiäkseen hallitsemaan edes osittain uutta kaoottista tilannetta, ja toimittaakseen edes jotain apua kentällä äärirajoillaan työskenteleville avustustyöntekijöilleen.

Covid-19:n myötä asiat olivat kuitenkin perustavalla tavalla toisin. En ollut itsekään enää auttaja, olin myös mahdollinen taudinkantaja, tartuttaja, uhka.

Lopulta rajojen alkaessa aueta uudelleen alkoi tilanne hitaasti helpottaa. Lukuisten käänteiden kautta pääsin itsekin lähtemään matkaan. Kohti Jemeniä. Tarunhohtoiseen varhaisen kulttuurin keskukseen. Sydämellisten ja vieraanvaraisten ihmisten maahan. Maahan, joka valitettavasti on viime vuodet kärsinyt kohtuuttoman määrän sotaa, kulkutauteja, köyhyyttä ja kurjuutta. Maahan, joka tuntuu kantavan selässään koko muun ihmiskunnan syntitaakkaa. Huomasin vain odottaneeni mahdollisuutta palata tänne.

Matkallani sain todistaa muuttunutta maailmaa. Suljettuja terminaaleja ja tyhjyyttään ammottavia lähtöauloja. Maskiin puettua ihmiskuntaa väistämässä toistaan, suojautumassa itseltään. Mutta onneksi se ei ole kaikki mitä kohtasin. Uusien hienojen tuttavuuksien lomassa, olen törmännyt toistuvasti tuttuihin kollegoihin ja vanhoihin, rakkaisiin ystäviin ympäri maailmaa. Heistä yksi on Norsunluurannikolta kotoisin oleva kirurgi Jean-Paul, jonka tapasin alun perin jo työskennellessäni Burundissa. Yhdessä me jatkamme (matkaamme) suoraan siitä mihin viimeksi jäimme. Ja ollessani täällä heidän kanssaan, tuntuu kuin maailma ei olisikaan muuttunut niin paljon.

Olen melkein kotona.

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kirjeitä maailmalta

Äiti pitää sylissään vauvaa, joka nukkuu rauhallisesti.
Lääkärit Ilman Rajoja

Paula Kamppuri-Oporta

Mosambik

Pelastettu vauva ja osaston täydeltä malariasta toipuvia lapsia

Lue lisää
Neljä Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön työntekijää keskustelevat telttasairaalassa. Heillä on valkoiset, Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logolla varustetut liivit.
Sudan

“Yksi pahimmista kriiseistä vuosikymmeniin” – kansainvälinen puheenjohtajamme vetoaa avun kiireellisen laajentamisen puolesta Sudanissa

Lue lisää
Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tunnuksella varustettuun liiviin pukeutunut mies sairaalan leikkaussalissa.
Lääkärit Ilman Rajoja

Khassan El-Kafarna

Ukraina

Kahden rintaman välissä – puoliksi ukrainalainen, puoliksi palestiinalainen

Lue lisää
Lääkärit Ilman Rajoja

Paula Kamppuri-Oporta

Kolumbia

Suomalainen sairaanhoitaja lähti parantamaan terveyspalveluiden saatavuutta Kolumbiaan ja oppi, mikä avustustyössä on parasta

Lue lisää
Kariantti Kallio Keski-Afrikan tasavallassa

Kariantti Kallio

Haiti

Lääkärinä Haitissa: ”Kuvittele Helsinki, jossa Punavuori, Töölö ja Kallio ovat kaikki sodassa keskenään”

Lue lisää
Arkkitehti Erika Alatalo Kunduzin traumasairaalan rakennustyömaalla
Lääkärit Ilman Rajoja

Erika Alatalo

Afganistan

Kunduzin uusi traumasairaala on lähes valmis ja takaa entistä monipuolisemman hoidon

Lue lisää
Lääkärit Ilman Rajoja

Erika Alatalo

Nigeria

Arkkitehti avustustyössä – suunnittelemassa synnytyssairaalaa

Lue lisää
Sudanissa pakolaisleirillä sijaitsevan kenttäsairaalan työntekijöitä aamukierrolla.

Mikko Lintu

Sudan

Päivän mittaan malariaa sairastava poika alkoi availla silmiään – avustustyöntekijän päivä sudanilaisessa kenttäsairaalassa

Lue lisää

Mikko Lintu

Sudan

Lasten malariaa, nuoren miehen tuberkuloosi, käärmeen puremia – opittavaa on paljon

Lue lisää
Toisiinsa nojailevat miehet näyttävät peace-merkkiä. Heillä on päässään moottoripyöräkypärät ja he seisovat mutaisella polulla keskellä peltoa.
Kuva Päivi Kovalaisesta

Päivi Kovalainen

Keski-Afrikan tasavalta

Henkilöstöpäällikkönä Keski-Afrikan tasavallassa – paikallisten kollegojen merkitys korostui

Lue lisää
Teini-ikäinen poika makaa sairaalasängyssä.
Kariantti Kallio Keski-Afrikan tasavallassa

Kariantti Kallio

Jemen

Sota ei muutu koskaan: viattomat ja puolustuskyvyttömät kärsivät Jemenissä eniten, eikä sota näytä loppuvan

Lue lisää
Lapsi makaa sairaalasängyssä.
Kariantti Kallio Keski-Afrikan tasavallassa

Kariantti Kallio

Jemen

Habibi: pienestä potilaasta tuli ystävä

Lue lisää
Lääkäri tutkii loukkaantunutta lasta.
Kariantti Kallio Keski-Afrikan tasavallassa

Kariantti Kallio

Jemen

Vakavan paikan edessä Jemenissä: kranaatti-isku täytti sairaalan hetkessä

Lue lisää
Hoitohenkilökuntaa on kokoontunut potilaan ympärille
Kariantti Kallio Keski-Afrikan tasavallassa

Kariantti Kallio

Jemen

“Väärässä paikassa, väärään aikaan” – Jemenissä kärsii myös lapset ja nuoret

Lue lisää
Kariantti Kallio Keski-Afrikan tasavallassa

Kariantti Kallio

Jemen

Mokkan sairaala on jäämässä pieneksi Jemenissä: “Oli aika avata toinen leikkauspöytä”

Lue lisää
Joukko ihmisiä istuvat maassa ympyrässä.
Kuva Janesta klinikan edessä.

Jane Karanja

Etiopia

Mitä yhteistä on imetyksellä ja koronaviruksella terveysneuvonnassa Etiopiassa?

Lue lisää
Jemen

“Meillä on paljon potilaita, jotka kuolevat hyvin nopeasti” – COVID-19 tekee tuhoaan Jemenissä

Auto ajoi matalan valkoisen rakennuksen eteen, jossa Lääkärit Ilman Rajoja pyörittää COVID-19-hoitokeskusta Adenissa, Lounais-Jemenissä. Autossa oli noin 60-vuotias mies, joka yski ja haukkoi henkeään. Hän sai kammettua itsensä pyörätuoliin, jonka jälkeen työntekijät veivät hänet teho-osastolle ja antoivat happea. Neljä tuntia myöhemmin mies oli kuollut. Näin nopeasti COVID-19 tekee tuhoaan Adenissa, joka on viruksen vuoksi katastrofin…
Cookie Settings