Vetäydymme Dasht-e-Barchin sairaalasta toukokuisen hyökkäyksen vuoksi, jossa tapettiin potilaita ja henkilökuntaa

© Frederic Bonnot/MSF
Äitiysosastomme 12.5. tapahtuneen hyökkäyksen jälkeen.

Lääkärit Ilman Rajoja lopettaa toimintansa Dasht-e-Barchin sairaalassa Kabulissa. Päätös on seurausta 12.5. tapahtuneesta iskusta, jossa hyökkääjät tunkeutuivat äitiysosastolle surmaten systemaattisesti kuusitoista äitiä. Järjestön kätilö, 7- ja 8-vuotiaat lapset ja kuusi muuta, jotka olivat paikalla hyökkäyksen alkaessa, tapettiin myös.

Vaikka hyökkääjistä tai heidän motiiveistaan ei ole saatu lisätietoja, on selvää, että iskun kohteena olivat äidit, vauvat ja terveydenhuollon henkilökunta. Samanlainen hyökkäys voisi toistua myös tulevaisuudessa.

Kuukausi hyökkäyksen jälkeen kukaan ei ole ilmoittautunut iskun tekijäksi, ja tiedämme edelleen hyvin vähän. Afganistanin viranomaiset syyttivät Talebania – tai Afganistanin islamilaista emiraattia – joka kielsi syytökset ja tuomitsi iskut. Muiden valtioiden edustajat osoittivat sormellaan radikaaleja ryhmittymiä kuten Isis-K:ta.

Vaikka emme tiedä syyllisiä, pystymme sanomaan, että tämän hyökkäyksen kohteena oli nimenomaan äitiysosasto, sen potilaat ja henkilökunta sekä humanitaarinen työ. Kyseessä ei ole myöskään traaginen yksittäistapaus, sillä alueella on ollut useita hyökkäyksiä hazara-yhteisöä ja useita avustusjärjestöjä vastaan.

“Olimme tietoisia, että läsnäoloomme Dasht-e-Barchissa sisältyi riskejä, mutta emme voineet uskoa, että kukaan voisi käyttää hyväkseen synnyttävien naisten äärimmäisen haavoittuvaa asemaa tappaakseen heidät ja heidän vauvansa”, kommentoi Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön johtaja Thierry Allafort-Duverger.

“Mutta se tapahtui. Meidän on hyväksyttävä tosiasiat: korkeammat muurit ja paksummat turvaovet eivät estä vastaavia hyökkäyksiä tapahtumasta tulevaisuudessa. Toiminnan jatkaminen tarkoittaisi sitä, että tällainen ihmishenkien menetys olisi hyväksyttävä osa toimintaamme – ja sitä se ei todellakaan ole.”

Päätöksestä on tiedotettu henkilökunnallemme, kansallisille terveysviranomaisille ja muille kumppaneille. Jatkamme henkilökuntamme tukemista esimerkiksi tarjoamalla psykologista tukea.

Päätös lopettaa toiminta äitiysosastolla on välttämätön, mutta tuskallinen

Lääkärit Ilman Rajoja etsii myös tapoja tarjota tukea hyökkäyksessä henkensä menettäneiden potilaiden perheille. Vaikka turvallisuustilanne on pakottanut järjestön vetäytymään Dasht-e-Barchista, etsimme keinoja tukea paikallista toimintaa, joka edistäisi pääsyä terveydenhuoltoon.

Päätös lopettaa toiminta Dasht-e-Barchin äitiysosastolla on välttämätön mutta tuskallinen. Se tulee näkymään niiden yli miljoonan ihmisen elämässä, jotka asuvat alueella. Suurin osa heistä kuuluu hazara-yhteisöön, johon on historiallisesti kohdistunut syrjintää ja köyhyyttä ja joka on joutunut jättämään kotinsa vuosikymmeniä kestäneen konfliktin vuoksi.

Vuonna 2019 Dasht-e-Barchin äitiysosastolla oli 16 000 synnytystä, mikä tekee siitä yhden isoimmista Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön äitiysprojekteista. Hyökkääjät ovat nyt jättäneet äidit ja vauvat ilman pääsyä elintärkeään terveydenhuoltoon maassa, jossa äitiys- ja lapsikuolleisuus on edelleen korkea.

Yli 70 Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön työntekijää ja potilasta on tapettu Afganistanissa viimeisen kuudentoista vuoden aikana. Näihin traagisiin tapahtumiin sisältyy viiden työntekijän murha Badghisin provinssissa vuonna 2004 ja Kunduzin sairaalan tuho Yhdysvaltojen ilmavoimien pommituksessa lokakuussa 2015, jolloin 42 ihmistä sai surmansa.

Lääkärit ilman rajoja afganistanissa

Lääkärit Ilman Rajoja on toiminut Dasht-e-Barchissa yhteistyössä terveysministeriön kanssa marraskuusta 2014 lähtien. Äitiysosastollamme äidit ja vauvat ovat saaneet ilmaista hoitoa yhdellä Kabulin tiheimmin asutuista alueista. Sairaala tarjoaa ympärivuorokautista tukea vaikeissa synnytyksissä. Lisäksi sairaalalla on tiiviit verkostot lähialueilla oleviin äitiysklinikoihin.

Vuonna 2019 lähes 16 000 vauvaa syntyi sairaalassa. Järjestö jatkaa toimintaansa Helmandin, Heratin, Kandaharin, Khostin ja Kunduzin maakunnissa. Lääkärit Ilman Rajoja aloitti työskentelyn maassa ensimmäisen kerran vuonna 1980.

Tiedote

Humanitaarisen avun tarve on suurempi kuin vuosikymmeniin – Lääkärit Ilman Rajoja täyttää tänään 50 vuotta

Lue lisää

Uusi virusmutantti osoitus koronavirusrokotteiden patenttien purkamisen kiireellisyydestä

Lue lisää
Afganistan

Lääkärit Ilman Rajoja jatkaa työtä Afganistanissa – potilaiden määrä kasvanut järjestön sairaaloissa

Lue lisää
Myanmar

Myanmarin terveydenhoitojärjestelmä romahtanut vallankaappauksen jälkeen

Lue lisää

EU:n ja Suomen tulee ottaa mallia Yhdysvalloista: ihmisten terveys lääkeyhtiöiden voittojen edelle

Lue lisää
Etiopia

Terveyspalvelut hyökkäyksen kohteena Tigrayssa, Etiopiassa

Lue lisää
Syyria

Syyria: Al-Holin leirillä tapettu Lääkärit Ilman Rajoja -työntekijä

Lue lisää
Kaksi lääkäriä tutkii potilaan keuhkokuvia.

Etulinjan terveydenhuollon henkilöstö ilman rokotteita maissa, joissa uusi koronavirusmuunnos riehuu

Lue lisää

Rikkaat maat, älkää estäkö patenteista luopumista pandemian aikana

Lue lisää

COVID-rokotuksiin tarvitaan avoimuutta

Lue lisää
Syyria

Luoteis-Syyria: Kymmeniä haavoittuneita hoidettu tuhoisan ilmaiskun jälkeen

Lue lisää
Kreikka

Suomen tulee kantaa vastuuta Morian pakolaisleirillä olleiden lasten suojelemiseksi

Lue lisää
Kreikka

Kreikka: Lääkärit Ilman Rajoja pakotettu sulkemaan COVID-19-eristyskeskus Lesboksen saarella

Lue lisää
Jemen

Jemenissä paljastumassa COVID-19-katastrofi

Lue lisää
Afganistan

Kabulin sairaalahyökkäyksen tarkoitus oli tappaa mahdollisimman monta äitiä: “He tulivat tappamaan äidit”

Lue lisää
Kreikka

Kreikan saarien pakolaisleirit evakuoitava välittömästi covid-19-uhan vuoksi

Lue lisää
Cookie Settings