© MSF/Alexandre Marcou
Terveysneuvojamme Jose seuraa potilaiden vointia koleranhoitokeskuksessamme Haitin pääkaupungissa Port-au-Princessa. Kuva: Alexandre Marcou, Lääkärit Ilman Rajoja.

Kolera leviää hälyttävästi, rokotteista huutava pula

Kolerarokotteiden annokset on jouduttu rajaamaan kahdesta yhteen. Maailmanlaajuista rokotetuotantoa on lisättävä kiireellisesti.

Kolera leviää hälyttävästi eri puolilla maailmaa. Tänä vuonna 29 maata on ilmoittanut koleratapauksista. Tilanteen poikkeuksellisuutta kuvaa se, että viimeisen viiden vuoden ajan koleraa on esiintynyt keskimäärin 20 maassa.

Kolera lisääntyy maailmanlaajuisesti, sillä tulvat, kuivuus, konfliktit ja väestönsiirtymät rajoittavat puhtaan veden saantia.

Kolera on erittäin helposti tarttuva tauti, joka aiheutuu likaisessa tai seisovassa vedessä olevien ulosteperäisten Vibrio cholerae -bakteerien joutumisesta ihmisten juomaveteen tai ruokaan. Ripulia ja oksentelua aiheuttava kolera johtaa nopeaan kuivumiseen, ja ilman nopeaa hoitoa se voi tappaa muutaman tunnin kuluessa.

Rokoteannokset jouduttu rajaamaan kahdesta yhteen

Kolerarokotteiden hätätoimituksia hallinnoi Maailman terveysjärjestö WHO:n alaisuudessa toimiva kansainvälinen koordinaatioryhmä ICG, johon myös Lääkärit Ilman Rajoja kuuluu.

Vuonna 2022 on ennustettu tuotettavaksi 36 miljoona kolerarokoteannosta. Niistä 24 miljoonaa on jo annettu. Lisäksi kahdeksan miljoonaa annosta on tarkoitus jakaa hätärokotuksia varten neljässä maassa. Varastoon jää siis vain neljä miljoonaa annosta.

Normaalisti kolerarokotuksia annetaan kaksi annosta. Maailmanlaajuinen kolerarokotteiden niukka tarjonta on kuitenkin pakottanut koordinaatioryhmän muuttamaan tilapäisesti ohjeistusta ja suosittelemaan kahden sijaan yhtä annosta.

”Yksi annos antaa lyhyemmän suojan, mutta se on oikeudenmukainen ja tasapuolinen tapa yrittää suojella mahdollisimman monia ihmisiä, kun kolera leviää eri puolilla maailmaa samanaikaisesti”, kertoo lääkäri Daniela Garone, Lääkärit Ilman Rajoja -järjestöstä.

Strategia on osoittautunut tehokkaaksi epidemioiden torjunnassa, vaikka näyttö yhden annoksen antaman suojan täsmällisestä kestosta on rajallista ja se näyttää olevan paljon pienempi lapsilla. Kun toinen annos annetaan kuuden kuukauden kuluessa ensimmäisestä annoksesta, immuniteetti tartuntaa vastaan kestää kolme vuotta.

Yhden annoksen strategia on lyhyen aikavälin ratkaisu tilanteeseen. Jotta koleratilannetta voitaisiin helpottaa pitkällä tähtäimellä, on maailmanlaajuista rokotetuotantoa lisättävä kiireellisesti.

Potilasmäärät poikkeuksellisia

Lääkärit Ilman Rajoja -järjestöllä on pitkä kokemus kolerapotilaiden hoitamisesta mm. Kamerunissa, Haitissa, Malawissa, Nigeriassa, Jemenissä ja Mosambikissa sekä rokottamisesta koleraa vastaan. Tällä hetkellä järjestö hoitaa kolerapotilaita esimerkiksi Syyriassa ja Haitissa.

Syyriassa kolera on levinnyt syyskuusta lähtien. Taudin leviäminen liittyi ensin saastuneeseen veteen Eufrat-joen lähellä ja vakavaan vesipulaan Syyrian pohjoisosassa, mutta nyt kolera on levinnyt koko maahan. Syyriassa on raportoitu yli 13 000 epäiltyä koleratapausta, mukaan lukien 60 kuolemantapausta.

Raqqan kansallisen sairaalan mukaan tämä on ensimmäinen kerta viiteentoista vuoteen, kun koleraa on vahvistettu esiintyvän maan luoteisosassa. Lääkärit Ilman Rajoja vastaa tilanteeseen yhdessä paikallisten terveysviranomaisten kanssa. Järjestöllä on Raqqassa 40-paikkainen koleran hoitokeskus, jonka kapasiteettia nostettiin äskettäin 65 vuodepaikkaan. Kahden ensimmäisen viikon aikana hoitoon otettiin lähes 600 potilasta.

Koleraa ei ole esiintynyt Haitissa kolmeen vuoteen, mutta nyt tauti leviää maassa jälleen. Haitissa koleraan sairastuneiden tarkkaa määrää ei tiedetä, koska joihinkin pääkaupungin kaupunginosiin ei pääse, eivätkä kaikki potilaat pääse terveydenhuollon laitoksiin. Lääkärit Ilman Rajoja on hoitanut Haitissa lokakuussa noin 500 potilasta neljässä koleranhoitokeskuksessaan.

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Tiedote

Sudan

Sota Sudanissa kestänyt vuoden: Lääkärit Ilman Rajoja vaatii välitöntä humanitaarisen avun lisäämistä

Lue lisää
Haiti

Väkivalta Haitissa lisääntyy entisestään, Lääkärit Ilman Rajoja laajentaa sairaanhoidon apuaan pääkaupunki Port-au-Princessä

Lue lisää
Ruskeahiuksinen nainen, jolla on Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logolla varustettu paita, pitää käsiä huopaan kääriytyneen naisen ympärillä.

Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tuore raportti kertoo pushbackien ja EU-politiikan kuolettavista vaikutuksista

Lue lisää
Palestiina

Isku sairaalaan Gazassa: Kaksi Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön lääkäriä kuoli

Lue lisää
Palestiina

Lääkärit Ilman Rajoja vaatii Gazaan tulitaukoa välittömästi

Lue lisää
Ihmisiä rakennusten raunioiden keskellä.
Palestiina

Gazassa ei turvaa missään, haavoittuneiden vammat vaativat useita leikkauksia

Lue lisää
Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logo t-paidassa. Paidan vieressä stetoskooppi.
Armenia

Lääkärit Ilman Rajoja valmistautuu tukemaan Vuoristo-Karabahista paenneita

Lue lisää
Sudan

Lääkärit ja potilaat eivät pääse Sudanissa sairaaloihin väkivaltaisuuksien takia, lääkkeet ja veri loppumassa

Lue lisää
Ukraina

Lääkärit Ilman Rajoja todistanut miinoja Ukrainassa sairaaloiden sisällä

Lue lisää
Bangladesh

Bangladesh: Cox’s Bazarin pakolaisleirillä hälyttävä tilanne jo ennen tulipaloa – leirillä asuvien pakolaisten ruoka-annoksia vähennetty

Lue lisää

Lääkärit Ilman Rajoja tukee Crotonen haaksirikosta selviytyneitä Italiassa

Lue lisää
Kirurgit leikkaavat potilasta.
Syyria

Maanjäristyksen seurannaisvaikutukset Syyriassa vakavia, alueelle tarvitaan rajanylityspaikkoja ja lisää humanitaarista apua

Lue lisää
Syyria

Maanjäristys synnytti heti valtavan humanitaarisen tarpeen: Lääkärit Ilman Rajoja paikan päällä luoteisessa Syyriassa

Lue lisää
Välimeri

Italian uusi lakiasetus haittaa meripelastusta ja aiheuttaa kuolemia

Lue lisää
Syyria

Lapsia kuolee Al-Holin leirillä sairaanhoidon puutteen takia, kertoo Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tuore raportti

Lue lisää
Ukraina

Lääkärit Ilman Rajoja kouluttaa Ukrainassa hoitohenkilökuntaa hoitamaan seksuaalista väkivaltaa kokeneita

Lue lisää
Cookie Settings