Ihmisiä rakennusten raunioiden keskellä.
© MSF
Ihmiset pakenevat kodeistaan taivasalle, kertoo Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön Palestiinan avustustyön johtaja Léo Cans.

Gazassa ei turvaa missään, haavoittuneiden vammat vaativat useita leikkauksia

Lääkärit Ilman Rajoja on paikalla Gazassa ja hoitaa potilaita, vaikka se on äärimmäisen haastavaa tämänhetkisissä olosuhteissa. Palestiinan avustustyön johtaja Léo Cansin mukaan perustarpeista on pulaa ja sairaanhoidon tarve kasvaa.

Léo Cans, Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön Palestiinan avustustyön johtaja kertoo Jerusalemista:

“Gazan tilanne on katastrofaalinen, sairaalat ovat ylikuormitettuja. Haavoittuneiden määrä on erittäin suuri – kaikkiin Gazan alueen sairaaloihin virtaa jatkuvasti ihmisiä. Lääkärit ja hoitajat ovat uupuneita ja työskentelevät ympäri vuorokauden haavoittuneiden potilaiden hoitamiseksi.

Pommitukset ovat erittäin voimakkaita. Kokonaisia rakennuksia tuhoutuu, kuten viime yönä yksi aivan Lääkärit Ilman Rajoja -toimiston vieressä. Joskus ihmiset saavat keskellä yötä tekstiviestin, jossa heitä kehotetaan jättämään kotinsa. Myös meidän työntekijämme ovat saaneet näitä viestejä. Yhtäkkiä on herätettävä lapset ja lähdettävä kotoa etsimään turvaa, eikä mitään tavaroita voi ottaa mukaan. Ihmiset eivät kuitenkaan tiedä, minne mennä. He löytävät itsensä taivasalta pommien räiskeestä. Mistä he voivat löytää turvaa?

Viimeisimpien arvioiden mukaan kodeistaan lähtemään joutuneita ihmisiä on noin 200 000. Suuri osa heistä on saanut tekstiviestin ja heidän kotinsa on tuhottu. He tarvitsevat kaikkea: vettä, peseytymispaikan, ruokaa, patjan, jolla nukkua… Kyse on aivan perustarpeista.

Nyt Israelin hallitus on päättänyt katkaista kokonaan veden ja sähkön saannin, ja puhelinverkko on pahasti vaurioitunut. Tänä aamuna emme saaneet puhelimitse yhteyttä Gazassa oleviin työntekijöihimme. Kaikki tämä vaikeuttaa väistämättä erittäin paljon pelastustoimien koordinointia ja loukkaantuneiden tavoittamista.

Ihmiset ovat kauhuissaan. Keskustelen säännöllisesti gazalaisten kollegojeni kanssa. He ovat sitkeitä, koska ovat kokeneet monia sotia. He ovat äärimmäisen ahdistuneita ja sanovat, että tämä kerta on erilainen: he eivät näe tietä ulos ja he miettivät, miten tämä kaikki tulee päättymään. Sanat eivät riitä kuvaamaan sitä, mitä ihmiset käyvät nyt läpi.

Mitä tulee Lääkärit Ilman Rajoja -järjestöön, olemme todella huolissamme siitä, että sairaanhoidon laitoksia ei ole säästetty. Ilmaisku osui yhteen tukemaamme sairaalaan ja vaurioitti sitä. Toinen ilmaisku tuhosi loukkaantuneita kuljettaneen ambulanssin, juuri tukemamme sairaalan edessä. Juuri potilasta leikkaamassa olleet työntekijämme joutuivat jättämään sairaalan kiireellisesti. Vahva viestimme on: sairaanhoidon laitoksia on kunnioitettava. Tämä on jotain, mistä ei voi neuvotella.

Tällä hetkellä Lääkärit Ilman Rajoja lahjoittaa lääkkeitä ja sairaanhoidon tarvikkeita Gazan pääsairaaloille. Olemme myös lähettäneet kirurgisia ryhmiä kahteen sairaalaan auttamaan haavoittuneiden hoitamisessa. Lähipäivinä tulemme jatkamaan potilaiden leikkauksia, sillä monen potilaan pelastaminen vaatii useita leikkauksia. Eilen myös avasimme Gazan keskustaan klinikan, jonka yritämme pitää auki, jos olosuhteet sen vain sallivat.

Vastaanotimme eilen 13-vuotiaan pojan, jonka vartalo oli lähes täysin palanut hänen kotitalonsa viereen pudonneen pommin aiheuttaman tulipalon seurauksena. Tällaisten potilaiden hoitaminen näissä olosuhteissa on hyvin monimutkaista, ja kun kyse on lapsista, se on myös hyvin raskasta.

Väkivallan ja pommitusten voimakkuus on järkyttävää, samoin kuolonuhrien määrä. Sodan julistaminen ei saa missään tapauksessa johtaa Gazan väestön kollektiiviseen rankaisemiseen. Vesi-, sähkö- ja polttoainetoimitusten katkaisemista ei voida hyväksyä, koska se rankaisee koko väestöä ja riistää siltä perustarpeet.”

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Tiedote

Sudan

Sota Sudanissa kestänyt vuoden: Lääkärit Ilman Rajoja vaatii välitöntä humanitaarisen avun lisäämistä

Lue lisää
Haiti

Väkivalta Haitissa lisääntyy entisestään, Lääkärit Ilman Rajoja laajentaa sairaanhoidon apuaan pääkaupunki Port-au-Princessä

Lue lisää
Ruskeahiuksinen nainen, jolla on Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logolla varustettu paita, pitää käsiä huopaan kääriytyneen naisen ympärillä.

Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tuore raportti kertoo pushbackien ja EU-politiikan kuolettavista vaikutuksista

Lue lisää
Palestiina

Isku sairaalaan Gazassa: Kaksi Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön lääkäriä kuoli

Lue lisää
Palestiina

Lääkärit Ilman Rajoja vaatii Gazaan tulitaukoa välittömästi

Lue lisää
Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logo t-paidassa. Paidan vieressä stetoskooppi.
Armenia

Lääkärit Ilman Rajoja valmistautuu tukemaan Vuoristo-Karabahista paenneita

Lue lisää
Sudan

Lääkärit ja potilaat eivät pääse Sudanissa sairaaloihin väkivaltaisuuksien takia, lääkkeet ja veri loppumassa

Lue lisää
Ukraina

Lääkärit Ilman Rajoja todistanut miinoja Ukrainassa sairaaloiden sisällä

Lue lisää
Bangladesh

Bangladesh: Cox’s Bazarin pakolaisleirillä hälyttävä tilanne jo ennen tulipaloa – leirillä asuvien pakolaisten ruoka-annoksia vähennetty

Lue lisää

Lääkärit Ilman Rajoja tukee Crotonen haaksirikosta selviytyneitä Italiassa

Lue lisää
Kirurgit leikkaavat potilasta.
Syyria

Maanjäristyksen seurannaisvaikutukset Syyriassa vakavia, alueelle tarvitaan rajanylityspaikkoja ja lisää humanitaarista apua

Lue lisää
Syyria

Maanjäristys synnytti heti valtavan humanitaarisen tarpeen: Lääkärit Ilman Rajoja paikan päällä luoteisessa Syyriassa

Lue lisää
Välimeri

Italian uusi lakiasetus haittaa meripelastusta ja aiheuttaa kuolemia

Lue lisää
Syyria

Lapsia kuolee Al-Holin leirillä sairaanhoidon puutteen takia, kertoo Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tuore raportti

Lue lisää

Kolera leviää hälyttävästi, rokotteista huutava pula

Lue lisää
Ukraina

Lääkärit Ilman Rajoja kouluttaa Ukrainassa hoitohenkilökuntaa hoitamaan seksuaalista väkivaltaa kokeneita

Lue lisää
Palestiina

Lääkärit Ilman Rajoja Gazassa: sairaalat täynnä, ambulanssit eivät pääse liikkeelle iskujen vuoksi 

Sairaalat ovat täynnä potilaita, ambulanssit eivät pääse liikkumaan iskujen vuoksi – Lääkärit Ilman Rajoja on paikan päällä Gazassa.  Lääkärit Ilman Rajoja valmistelee lääkkeiden ja lääkinnällisten tarvikkeiden lahjoitusta sairaaloille ja muille terveydenhoitolaitoksille. Sairaalat tarvitsevat tarvikkeita potilasmäärän nopean kasvun vuoksi.    ”Sairaalat ovat täynnä loukkaantuneita. Lääkkeistä, tarvikkeista ja generaattoreiden polttoaineesta on pulaa”, sanoo Ayman Al-Djaroucha, Lääkärit Ilman Rajoja…
© MSF
Cookie Settings