© Candida Lobes/MSF
Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön meripelastajat nostivat 74 ihmistä ylikuormittuneesta kumiveneestä kansainvälisiltä vesiltä, Libyan rannikon edustalta, 4. joulukuuta 2022. Kuva Candida Lobes, Lääkärit Ilman Rajoja.

Italian uusi lakiasetus haittaa meripelastusta ja aiheuttaa kuolemia


Italian uusi hallitus määritteli etsintä- ja meripelastustyön estämisen prioriteetikseen heti valtaan astuttuaan lokakuussa. Hallituksen tuore lakiasetus vähentää järjestöjen pelastuslaivojen läsnäoloa merellä ja tekee siten keskisestä Välimerestä entistäkin vaarallisemman siirtolaisille.

Italian presidentin 2. tammikuuta allekirjoittama asetus edellyttää, että järjestöjen pelastusalusten on suunnattava kohti satamaa välittömästi jokaisen pelastustoimen jälkeen. Yleensä alukset suorittavat useita pelastuksia useamman päivän aikana, ja vievät vasta sitten pelastetut maihin. Italiassa käyminen jokaisen pelastustoimen jälkeen viivästyttää uusia pelastuksia ja aiheuttaa lisää kuolemia.

Alusten pitää jatkossa mennä satamaan, vaikka kapteeni olisi tietoinen muista merihädässä olevista. Tämä on ristiriidassa kansainvälisten meripelastussopimusten kanssa, jotka velvoittavat kapteenin pelastamaan merihädässä olevat ihmiset välittömästi.

”Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Italian hallitus yrittää vaikeuttaa järjestöjen toimintaa merellä. Järjestöjä ja niiden työntekijöitä on kriminalisoitu ja häiritty jo vuosia. Suurin huoli on tietysti niistä ihmisistä, jotka jäävät merelle ilman apua”, sanoo Kaisa Väkiparta, Lääkärit Ilman Rajoja Suomen osaston viestintäpäällikkö.

Tilannetta pahentaa Italian viimeaikainen tapa osoittaa järjestöjen aluksille usein satama, joka voi sijaita jopa neljän päivän matkan päässä sen sijainnista.

”Muutosten tavoitteena on pitää pelastusalukset pitkään poissa pelastusalueelta ja vähentää niiden kykyä auttaa hädässä olevia ihmisiä. Pelastusalusten vähäisempi läsnäolo merellä johtaa väistämättä yhä useampien ihmisten hukkumiseen”, sanoo Kaisa Väkiparta.

Uusi asetus myös velvoittaa järjestöt keräämään aluksille pelastetuilta ihmisiltä henkilötiedot ja tieto aikomuksesta hakea kansainvälistä suojelua sekä jakamaan nämä tiedot viranomaisten kanssa.
”Kansainvälistä suojelua haetaan valtiolta, ja heidän velvollisuutensa on käynnistää tämä prosessi. Aluksilla on ensisijaista turvata ihmisten välittömät tarpeet, ja vasta kun ihmiset ovat päässeet turvallisesti maihin, on turvapaikkahakemusten aika”, Kaisa Väkiparta painottaa.

Lääkärit Ilman Rajoja on yhdessä 19 muun etsintä- ja pelastustoimintaa tekevän järjestön kanssa julkaissut tänään kannanoton, jossa kritisoi voimakkaasti Italian hallituksen yritystä estää merihädässä olevien ihmisten auttamista. Lue englanninkielinen kannanotto täältä.

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Tiedote

Sudan

Sota Sudanissa kestänyt vuoden: Lääkärit Ilman Rajoja vaatii välitöntä humanitaarisen avun lisäämistä

Lue lisää
Haiti

Väkivalta Haitissa lisääntyy entisestään, Lääkärit Ilman Rajoja laajentaa sairaanhoidon apuaan pääkaupunki Port-au-Princessä

Lue lisää
Ruskeahiuksinen nainen, jolla on Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logolla varustettu paita, pitää käsiä huopaan kääriytyneen naisen ympärillä.

Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tuore raportti kertoo pushbackien ja EU-politiikan kuolettavista vaikutuksista

Lue lisää
Palestiina

Isku sairaalaan Gazassa: Kaksi Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön lääkäriä kuoli

Lue lisää
Palestiina

Lääkärit Ilman Rajoja vaatii Gazaan tulitaukoa välittömästi

Lue lisää
Ihmisiä rakennusten raunioiden keskellä.
Palestiina

Gazassa ei turvaa missään, haavoittuneiden vammat vaativat useita leikkauksia

Lue lisää
Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logo t-paidassa. Paidan vieressä stetoskooppi.
Armenia

Lääkärit Ilman Rajoja valmistautuu tukemaan Vuoristo-Karabahista paenneita

Lue lisää
Sudan

Lääkärit ja potilaat eivät pääse Sudanissa sairaaloihin väkivaltaisuuksien takia, lääkkeet ja veri loppumassa

Lue lisää
Ukraina

Lääkärit Ilman Rajoja todistanut miinoja Ukrainassa sairaaloiden sisällä

Lue lisää
Bangladesh

Bangladesh: Cox’s Bazarin pakolaisleirillä hälyttävä tilanne jo ennen tulipaloa – leirillä asuvien pakolaisten ruoka-annoksia vähennetty

Lue lisää

Lääkärit Ilman Rajoja tukee Crotonen haaksirikosta selviytyneitä Italiassa

Lue lisää
Kirurgit leikkaavat potilasta.
Syyria

Maanjäristyksen seurannaisvaikutukset Syyriassa vakavia, alueelle tarvitaan rajanylityspaikkoja ja lisää humanitaarista apua

Lue lisää
Syyria

Maanjäristys synnytti heti valtavan humanitaarisen tarpeen: Lääkärit Ilman Rajoja paikan päällä luoteisessa Syyriassa

Lue lisää
Syyria

Lapsia kuolee Al-Holin leirillä sairaanhoidon puutteen takia, kertoo Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tuore raportti

Lue lisää

Kolera leviää hälyttävästi, rokotteista huutava pula

Lue lisää
Ukraina

Lääkärit Ilman Rajoja kouluttaa Ukrainassa hoitohenkilökuntaa hoitamaan seksuaalista väkivaltaa kokeneita

Lue lisää
Ocean Viking -aluksen ensimmäinen pelastustehtävä suoritettiin vain kymmenen tuntia pelastusalueelle saapumisen jälkeen.
Välimeri

Lääkärit Ilman Rajoja vaatii turvallista satamaa merihädästä pelastetuille ihmisille

Lääkärit Ilman Rajoja ja SOS MEDITERRANNEE ovat esittäneet virallisen pyynnön maltalaisille ja italialaisille viranomaisille koordinoida ja tukea turvallisen sataman löytämistä. Suomi voi EU:n puheenjohtajana auttaa nopean ratkaisun löytämisessä. Neljän peräkkäisen etsintä- ja pelastusoperaatiopäivän jälkeen Ocean Viking -pelastusaluksessa on 356 haavoittuvassa asemassa olevaa miestä, naista ja lasta. Lapsia on yhteensä 103, ja vain 11 heistä on…
© Hannah Wallace Bowman/MSF
Cookie Settings