© Olivier Malvoisin, Lääkärit Ilman Rajoja.
Rohingya-pakolaisia lähellä WFP:n elintarvikkeiden jakelukeskusta Cox’s Bazarin leirillä 1. maaliskuuta 2023.

Bangladesh: Cox’s Bazarin pakolaisleirillä hälyttävä tilanne jo ennen tulipaloa – leirillä asuvien pakolaisten ruoka-annoksia vähennetty

Ruoka-annosten leikkauksilla tulee olemaan vakavia terveysvaikutuksia, sanoo Lääkärit Ilman Rajoja

Cox’s Bazarin pakolaisleirillä, Bangladeshissa tapahtui sunnuntaina 5. maaliskuuta tuhoisa tulipalo.

Tulipalo syttyi hieman kello 14.00 jälkeen leirillä 11 Kutupalongissa, Cox’s Bazarissa, ja se levisi kolmeen viereiseen leiriin. Liekit tuhosivat nopeasti lähes 2000 asumusta, ja tuhannet ihmiset jäivät kodittomiksi. Vaikka ihmishenkien menetyksiä ei raportoitu, tulipalon aiheuttamat vahingot ovat vakavia.

Lääkärit Ilman Rajoja tarjosi välittömästi avuksi ambulansseja ja mielenterveyden ammattilaisia.

Jo ennen tulipaloa tilanne leirillä oli hälyttävä, kun Maailman ruokaohjelma (WFP) ilmoitti vain päiviä ennen tulipaloa 17 prosentin leikkauksista Cox’s Bazarin pakolaisleirillä asuvien ihmisten ruoka-apuun. Kalorien määrä laski näin henkeä kohti alle hyväksytyn vähimmäisvaatimuksen, joka on 2 100 kaloria päivässä. Syyksi leikkaukselle WFP kertoi rahoituksen puutteen.

Ruoka-annosten leikkaus lisää pakolaisten aliravitsemusriskiä ja tulee vaikuttamaan vakavasti heidän terveyteensä, sanoo Lääkärit Ilman Rajoja.

Rohingya-pakolaisten auttaminen on priorisoitava ja kansainvälisiä rahoitussitoumuksia vahvistettava

Maailman suurimmalla pakolaisleirillä Cox’s Bazarin alueella asuvat rohingyat ovat lähes täysin riippuvaisia ruoka-avusta, sillä he elävät eristyksissä leireillä ja heiltä on kielletty virallisen työn tekeminen.

Vähäinen kalorien saanti altistaa aliravitsemukselle ja anemialle sekä heikentää immuunijärjestelmää, mikä lisää tartuntatautien, kuten tuhkarokon ja koleran, puhkeamisen riskiä.

Monet Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön hoitamat, raskaana olevat naiset ovat jo nyt aliravittuja. Viime vuonna Kutupalongin sairaalassa ja Balukhalin klinikalla 12 prosentilla raskaana olevista naisista todettiin akuutti aliravitsemus ja 30 prosentilla anemia.

Aliravittujen ja aneemisten äitien riski saada komplikaatioita synnytyksen aikana on muita suurempi, ja heidän vastasyntyneiden vauvojensa terveydentila on todennäköisemmin huono. Kutupalongin sairaalassa ja Balukhalin klinikalla syntyneistä vauvoista 28 prosentilla on alhainen syntymäpaino.

Monet leirillä asuvat pakolaiset kärsivät myös kroonisista sairauksista, kuten sydänsairauksista, verenpainetaudista ja kakkostyypin diabeteksesta. Terveellinen ruokavalio on tärkeä osa kroonisten sairauksien hallinnassa pitämistä. Jos ruokaa ei ole riittävästi, pakolaiset ovat entistä riippuvaisempia sairaanhoidosta, mikä voisi lisätä leirien jo ennestään ylikuormitettujen terveyspalvelujen kysyntää.

Leirien terveyspalvelut ovat jo nyt äärimmäisen paineen alaisena.

Leirien terveyspalvelut ovat jo nyt äärimmäisen paineen alaisena. Huonosta sanitaatiosta, seisovasta vedestä ja ylivuotavista käymälöistä johtuen leirillä puhkeaa usein syyhy-, dengue- ja koleraepidemioita.

“Lääkärit Ilman Rajoja on sitoutunut tarjoamaan palveluja rohingya-väestölle niin kauan kuin on tarpeen, mutta Cox’s Bazarin leirien lääketieteellisten tarpeiden kattaminen ylittää järjestön kapasiteetin”, sanoo Claudio Miglietta, Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön maavastaava Bangladeshissa. “Rohingya-pakolaisten auttaminen on priorisoitava ja kansainvälisiä rahoitussitoumuksia vahvistettava.”

Lääkärit Ilman Rajoja on tarjonnut sairaanhoitoa pakolaisleireillä Bangladeshin Cox’s Bazarin alueella vuodesta 1992 lähtien. Viime vuonna järjestön työntekijät tekivät yli 750 000 potilaskonsultaatiota ja ottivat yli 22 000 potilasta sairaalahoitoon.

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Tiedote

Palestiina

Gazan terveydenhuoltojärjestelmän tuhoaminen on ”hiljaista tappamista”

Lue lisää
Sudan

Sota Sudanissa kestänyt vuoden: Lääkärit Ilman Rajoja vaatii välitöntä humanitaarisen avun lisäämistä

Lue lisää
Haiti

Väkivalta Haitissa lisääntyy entisestään, Lääkärit Ilman Rajoja laajentaa sairaanhoidon apuaan pääkaupunki Port-au-Princessä

Lue lisää
Ruskeahiuksinen nainen, jolla on Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logolla varustettu paita, pitää käsiä huopaan kääriytyneen naisen ympärillä.

Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tuore raportti kertoo pushbackien ja EU-politiikan kuolettavista vaikutuksista

Lue lisää
Palestiina

Isku sairaalaan Gazassa: Kaksi Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön lääkäriä kuoli

Lue lisää
Palestiina

Lääkärit Ilman Rajoja vaatii Gazaan tulitaukoa välittömästi

Lue lisää
Ihmisiä rakennusten raunioiden keskellä.
Palestiina

Gazassa ei turvaa missään, haavoittuneiden vammat vaativat useita leikkauksia

Lue lisää
Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logo t-paidassa. Paidan vieressä stetoskooppi.
Armenia

Lääkärit Ilman Rajoja valmistautuu tukemaan Vuoristo-Karabahista paenneita

Lue lisää
Sudan

Lääkärit ja potilaat eivät pääse Sudanissa sairaaloihin väkivaltaisuuksien takia, lääkkeet ja veri loppumassa

Lue lisää
Ukraina

Lääkärit Ilman Rajoja todistanut miinoja Ukrainassa sairaaloiden sisällä

Lue lisää

Lääkärit Ilman Rajoja tukee Crotonen haaksirikosta selviytyneitä Italiassa

Lue lisää
Kirurgit leikkaavat potilasta.
Syyria

Maanjäristyksen seurannaisvaikutukset Syyriassa vakavia, alueelle tarvitaan rajanylityspaikkoja ja lisää humanitaarista apua

Lue lisää
Syyria

Maanjäristys synnytti heti valtavan humanitaarisen tarpeen: Lääkärit Ilman Rajoja paikan päällä luoteisessa Syyriassa

Lue lisää
Välimeri

Italian uusi lakiasetus haittaa meripelastusta ja aiheuttaa kuolemia

Lue lisää
Syyria

Lapsia kuolee Al-Holin leirillä sairaanhoidon puutteen takia, kertoo Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tuore raportti

Lue lisää

Kolera leviää hälyttävästi, rokotteista huutava pula

Lue lisää
Cookie Settings