© MSF/Mohamad Cheblak
Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön meripelastajat työssään 13. helmikuuta 2023 kansainvälisillä vesillä lähellä Libyaa. Järjestön meripelastusalus Geo Barents ei ole tällä pelastustehtävissä, sillä Italian hallitus pidätti sen 23. helmikuuta ja määräsi sille sakkoja. Kuva: Mohamad Cheblak, Lääkärit Ilman Rajoja.

Lääkärit Ilman Rajoja tukee Crotonen haaksirikosta selviytyneitä Italiassa

Kaikki haaksirikosta selviytyneet ovat menettäneet jonkun perheenjäsenen, kertovat Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön psykologit. Järjestö tarjoaa psykologista tukea sunnuntaina 26. helmikuuta tapahtuneesta haaksirikosta selviytyneille ihmisille.

Ainakin 62 ihmistä, mukaan lukien 12 lasta hukkui muutaman sadan metrin päässä Steccato di Cutrosta Etelä-Italiassa. Puisessa kalastusaluksessa oli ollut yhteensä 180 ihmistä, joista suurin osa oli kotoisin Afganistanista, Iranista ja Pakistanista. He olivat lähteneet Turkista neljä tai viisi päivää aiemmin.

Ryhmän kerrotaan joutuneen veden varaan noin 150 metrin päässä rannasta todennäköisesti sen jälkeen, kun puuvene törmäsi huonossa säässä kiviin itäisen Calabrian rannikolla. Yhden henkilön ruumis löytyi kymmenien kilometrien päästä voimakkaiden virtausten vuoksi.

Ainakin 20 eloonjäänyttä, mukaan lukien yksi tehohoitoa tarvitseva henkilö, vietiin hoitoon paikalliseen julkiseen sairaalaan. Crotonen turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksessa on nyt noin 60 haaksirikosta selviytynyttä ihmistä, joista suurin osa on afganistanilaisia. Haaksirikosta selviytyneet ovat traumatisoituneet vakavasti.

”Kaikki ovat menettäneet jonkun”

”Kaikki ovat menettäneet jonkun”, kertoo Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön psykologi Mara Eliana Tunno. “Yksi 16-vuotias afganistanilainen poika on menettänyt siskonsa. Hän ei uskaltanut kertoa tästä vanhemmilleen. He olivat paenneet sisaren olosuhteiden parantamiseksi. Naisena sisko oli ajatellut, ettei hänellä ollut enää tulevaisuutta maassaan”.

Työntekijämme ovat tavanneet alaikäisiä, jotka ovat menettäneet vanhempansa ja perheenjäsenensä. Eräs 12-vuotias poika menetti koko perheensä, ja 17-vuotias sairaalaan joutunut lapsi menetti vanhempansa. Toinen poika kertoi hänen 6-vuotiaan veljensä menehtyneen hypotermiaan neljä tuntia haaksirikon jälkeen.

Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön työntekijät ovat antaneet psykologista tukea noin 60 ihmiselle ja jatkavat avustamista lähipäivinä yhteisymmärryksessä Italian viranomaisten kanssa.

Järjestön meripelastusalus Geo Barents ei juuri nyt toiminnassa

Suurin osa merikuolemista tapahtuu edelleen Välimeren keskiosassa Libyan ja Italian välisellä reitillä, jossa Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön pelastusalus Geo Barents kulkee. Järjestö on kuitenkin viime kuukausina havainnut, että vaarallisen matkan Turkista Etelä-Italiaan tekevien ihmisten määrä on kasvanut.

Juuri nyt Geo Barents ei ole pelastustehtävissä, sillä Italian hallitus pidätti Geo Barents -aluksen epäoikeudenmukaisesti 23. helmikuuta ja määräsi sille sakkoja. Vaikka tämä toimenpide kohdistuu suoraan Lääkärit Ilman Rajoja -järjestöön, sen todellisen hinnan maksavat Välimeren keskiosasta pakenevat ihmiset, jotka jäävät ilman apua.

“Tämä traaginen haaksirikko on tuskallinen muistutus siitä, että rajoittava maahanmuuttopolitiikka ei estä epätoivoisia ihmisiä pakenemasta. Ihmiset vaarantavat edelleen henkensä, koska heillä ei usein ole muuta vaihtoehtoa”, sanoo Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön projektipäällikkö Sergio Di Dato. “Italian ja EU:n hallitusten on lopetettava maahanmuuton ja humanitaarisen avun kriminalisointi. Niiden on sen sijaan keskityttävä tarjoamaan riittävät turvalliset ja lailliset kanavat muuttoliikkeelle ja parannettava mekanismeja, joilla autetaan ja suojellaan liikkeellä olevia ihmisiä.”

Taustaa

Lääkärit Ilman Rajoja on avustanut Italiassa pakolaisia, turvapaikanhakijoita ja siirtolaisia maihinnoususatamissa jo useiden vuosien ajan. Psykologit ja kulttuuritulkit käyvät maihinnoususatamissa ja vastaanottokeskuksissa. Heidät on koulutettu antamaan psykologista ensiapua pääasiassa haaksirikkojen uhrien sukulaisille ja ystäville. Sen tavoitteena on auttaa heitä käsittelemään traumojaan. Ryhmä tarjoaa myös peruspalveluja kaikille eloonjääneille, muun muassa helpottamalla hoitoon pääsyä, antamalla tietoa ja ohjaamalla haavoittuvassa asemassa olevat ihmiset oikeiden viranomaisten puoleen.

Vuodesta 2022 alkaen Lääkärit Ilman Rajoja on tarjonnut lääketieteellistä ja psykologista tukea maihinnoususatamissa Roccella Jonicassa, lähellä Crotonea.

Lääkärit Ilman Rajoja on tehnyt etsintä- ja pelastustoimintaa vuodesta 2015 lähtien. Järjestö on työskennellyt kahdeksalla eri etsintä- ja pelastusaluksella, yksin tai yhteistyössä muiden kansalaisjärjestöjen kanssa, ja pelastanut yli 85 000 ihmistä. Sen jälkeen, kun etsintä- ja pelastustoiminta Geo Barents -aluksella aloitettiin toukokuussa 2021, Lääkärit Ilman Rajoja on pelastanut 6 194 ihmistä (joista 3 742 vuonna 2022), nostanut 11 merellä kuolleen ihmisen ruumiit ja avustanut yhden vauvan synnytyksessä aluksella.

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Tiedote

Sudan

Sota Sudanissa kestänyt vuoden: Lääkärit Ilman Rajoja vaatii välitöntä humanitaarisen avun lisäämistä

Lue lisää
Haiti

Väkivalta Haitissa lisääntyy entisestään, Lääkärit Ilman Rajoja laajentaa sairaanhoidon apuaan pääkaupunki Port-au-Princessä

Lue lisää
Ruskeahiuksinen nainen, jolla on Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logolla varustettu paita, pitää käsiä huopaan kääriytyneen naisen ympärillä.

Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tuore raportti kertoo pushbackien ja EU-politiikan kuolettavista vaikutuksista

Lue lisää
Palestiina

Isku sairaalaan Gazassa: Kaksi Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön lääkäriä kuoli

Lue lisää
Palestiina

Lääkärit Ilman Rajoja vaatii Gazaan tulitaukoa välittömästi

Lue lisää
Ihmisiä rakennusten raunioiden keskellä.
Palestiina

Gazassa ei turvaa missään, haavoittuneiden vammat vaativat useita leikkauksia

Lue lisää
Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logo t-paidassa. Paidan vieressä stetoskooppi.
Armenia

Lääkärit Ilman Rajoja valmistautuu tukemaan Vuoristo-Karabahista paenneita

Lue lisää
Sudan

Lääkärit ja potilaat eivät pääse Sudanissa sairaaloihin väkivaltaisuuksien takia, lääkkeet ja veri loppumassa

Lue lisää
Ukraina

Lääkärit Ilman Rajoja todistanut miinoja Ukrainassa sairaaloiden sisällä

Lue lisää
Bangladesh

Bangladesh: Cox’s Bazarin pakolaisleirillä hälyttävä tilanne jo ennen tulipaloa – leirillä asuvien pakolaisten ruoka-annoksia vähennetty

Lue lisää
Kirurgit leikkaavat potilasta.
Syyria

Maanjäristyksen seurannaisvaikutukset Syyriassa vakavia, alueelle tarvitaan rajanylityspaikkoja ja lisää humanitaarista apua

Lue lisää
Syyria

Maanjäristys synnytti heti valtavan humanitaarisen tarpeen: Lääkärit Ilman Rajoja paikan päällä luoteisessa Syyriassa

Lue lisää
Välimeri

Italian uusi lakiasetus haittaa meripelastusta ja aiheuttaa kuolemia

Lue lisää
Syyria

Lapsia kuolee Al-Holin leirillä sairaanhoidon puutteen takia, kertoo Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tuore raportti

Lue lisää

Kolera leviää hälyttävästi, rokotteista huutava pula

Lue lisää
Ukraina

Lääkärit Ilman Rajoja kouluttaa Ukrainassa hoitohenkilökuntaa hoitamaan seksuaalista väkivaltaa kokeneita

Lue lisää
Välimeri

Italian uusi lakiasetus haittaa meripelastusta ja aiheuttaa kuolemia

Italian uusi hallitus määritteli etsintä- ja meripelastustyön estämisen prioriteetikseen heti valtaan astuttuaan lokakuussa. Hallituksen tuore lakiasetus vähentää järjestöjen pelastuslaivojen läsnäoloa merellä ja tekee siten keskisestä Välimerestä entistäkin vaarallisemman siirtolaisille. Italian presidentin 2. tammikuuta allekirjoittama asetus edellyttää, että järjestöjen pelastusalusten on suunnattava kohti satamaa välittömästi jokaisen pelastustoimen jälkeen. Yleensä alukset suorittavat useita pelastuksia useamman päivän aikana,…
© Candida Lobes/MSF
Cookie Settings