© Colin Delfosse/MSF
Tuhottu sairaala Lymanissa, Donetskissa.

Lääkärit Ilman Rajoja todistanut miinoja Ukrainassa sairaaloiden sisällä

Lääkärit Ilman Rajoja kertoo laajoista, terveydenhuollon infrastruktuuriin kohdistuneista tuhoista ja vakavista esteistä päästä sairaanhoitoon Ukrainassa. Tuhot ovat erityisen merkittäviä alueilla, joita Venäjä hallinnoi vuoden 2022 aikana. Vaikka järjestö on pyytänyt pääsyä rintamalinjan molemmille puolille, se ei toistaiseksi ole saanut lupaa hoitaa potilaita Venäjän hallinnoimilla alueilla. Järjestön havainnot rajoittuvat siis Ukrainan hallussa oleville ja sen Venäjältä takaisin valtaamille alueille.

Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön työntekijät havaitsivat jalkaväkimiinoja sairaaloiden sisällä kolme kertaa 8., 11. ja 15. lokakuuta 2022 aiemmin Venäjän hallinnassa olleilla Hersonin, Donetskin ja Izyumin alueilla.

“Maamiinojen käyttö on yleistä rintama-alueilla, mutta niiden sijoittaminen terveydenhuollon laitoksiin on järkyttävää: se on merkittävä epäinhimillinen teko. Se viestii ihmisille, jotka tulevat etsimään lääkkeitä tai hoitoja, että sairaalat eivät ole turvallisia paikkoja”, sanoo Vincenzo Porpiglia, Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön Donetskin alueen projektikoordinaattori.

Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön työntekijät olivat jo todistaneet hyökkäyksiä terveydenhuollon infrastruktuuriin jo vuoden 2022 puoliväliin mennessä.

Kahdessa erillisessä tapauksessa, huhtikuussa Mikolaivissa ja kesäkuussa Apostolovessa, he todistivat rypäleammusten jälkiä sairaaloihin, jolloin lääketieteellinen toiminta keskeytyi useiksi päiviksi ja potilaat eivät päässeet hoitoon.

Järjestön työntekijät ovat myös havainneet, että useita terveydenhuollon laitoksia on ryöstetty ja lääkintäajoneuvoja, myös ambulansseja, on tuhottu Venäjän aiemmin valtaamilla alueilla sekä Hersonin että Donetskin alueilla. Työntekijät ovat nähneet kahden laitoksen sisällä aseita ja räjähteitä.

Avustustyöntekijät kertovat ”täydellisestä tuhosta”

Sen jälkeen kun sota kärjistyi helmikuussa 2022, Lääkärit Ilman Rajoja on arvioinut ihmisten terveydenhoidollisia ja humanitaarisia tarpeita 161 kaupungissa ja kylässä Donetskin ja Hersonin alueilla.

”Avustustyöntekijämme ovat nähneet kotien, kauppojen, leikkikenttien, koulujen ja sairaaloiden tuhoutuvan raunioiksi. Joissakin kaupungeissa ja kylissä, joissa työskentelemme, tuho oli täydellistä. Ukrainan 1000 kilometrin pituisella rintamalinjalla jotkin alueet on yksinkertaisesti pyyhitty kartalta”, kertoo Christopher Stokes, Ukrainan työn johtaja.

Sota-alueilla 25 vuotta työskennellyt Stokes kertoo itse nähneensä harvassa paikassa samanlaista jälkeä. ”On ehkä vain yksi tai kaksi tapausta, joissa olen nähnyt samanlaista tuhoa – ne ovat Mosulin tai Groznyn kaltaisia paikkoja”, Stokes sanoo.

Humanitaarinen järjestö vaatii kaikkia sotaa käyviä tahoja noudattamaan kansainvälistä humanitaarista oikeutta ja velvollisuutta suojella siviilejä ja siviili-infrastruktuuria, sekä varmistaa elintärkeiden lääkkeiden ja tarvikkeiden esteetön saanti. Sairaalat ja muut terveydenhuoltolaitokset eivät saa koskaan olla iskujen kohteita.

Krooniset sairaudet ilman hoitoa kuukausien ajan

Kun Ukraina otti uudestaan haltuunsa alueita, jotka olivat olleet kuukausia Venäjän hallitsemia, Lääkärit Ilman Rajoja pääsi haastattelemaan näiden alueiden terveydenhuollon työntekijöitä ja potilaita. Heidän mukaansa välttämättömien lääkkeiden ja hoidon saantia sekä hoitolaitoksiin pääsyä oli Venäjän miehityksen aikana rajoitettu merkittävästi.

Järjestön avustustyöntekijät havaitsivat potilaita hoitaessaan, että näiden terveydentila tuki haastatteluissa esiin nousseita asioita. Sairaanhoidon ammattilaiset hoitivat monia potilaita, joiden krooniset sairaudet olivat olleet hoitamatta useita kuukausia. Lääkärit Ilman Rajoja vastaanotti potilaita 11 000 kertaa marraskuun 2022 ja helmikuun 2023 välillä Ukrainan Venäjältä takaisin ottamilla alueilla.

Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön potilaiden mukaan ihmiset eivät olleet Venäjän miehityksen aikana päässeet terveydenhuoltoon pääasiassa liikkumisrajoitusten, terveydenhuoltolaitosten tuhoutumisen tai joidenkin venäläisten yksiköiden arvaamattoman käyttäytymisen vuoksi.

Potilaat kertoivat myös, että jäljelle jääneitä hoitolaitoksia ja apteekkeja ryöstettiin ja että valtaajat eivät järjestelmällisesti varmistaneet lääkkeiden saantia.

Lääkärit Ilman Rajoja Ukrainassa

Lääkärit Ilman Rajoja aloitti ensimmäisen kerran Ukrainassa työskentelyn vuonna 1999. Helmikuun 24. päivästä 2022 lähtien olemme merkittävästi laajentaneet ja muokanneet toimintaamme vastataksemme Ukrainan sodan aiheuttamiin tarpeisiin.

Järjestön sairaanhoidon palveluihin kuuluvat muun muassa tuberkuloosin hoito, hätäleikkaukset, seksuaalista väkivaltaa kokeneiden hoito, fysioterapia ja mielenterveys. Järjestöllä on myös ambulansseja ja sairaalajunia, joilla evakuoitiin vuoden 2022 aikana 2 558 potilasta, joista 700 kärsi traumavammoista.

Tällä hetkellä Lääkärit Ilman Rajoja työskentelee Apostolovessa, Dniprossa, Fastivissa, Ivano-Frankivskissa, Harkovassa, Konstiantynivkassa, Kropyvnytskyissä, Kryyih Rihissä, Kiovassa, Lvivissä, Lymanissa, Mykolaivissa, Odessassa, Pokrovskissa, Slovjanskissa, Ternopilissä, Uzhhorodissa, Zaporizhzhiassa ja Zhytomyrissä.

Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön 23.3.2023 julkaisema raportti terveydenhuoltoon kohdistuneista tuhoista Ukrainassa on luettavissa englanniksi täällä

Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön kesäkuussa 2022 julkaisema raportti sairaalajunan potilaiden vammoista on luettavissa englanniksi täällä

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Tiedote

Sudan

Lääkärit ja potilaat eivät pääse Sudanissa sairaaloihin väkivaltaisuuksien takia, lääkkeet ja veri loppumassa

Lue lisää
Bangladesh

Bangladesh: Cox’s Bazarin pakolaisleirillä hälyttävä tilanne jo ennen tulipaloa – leirillä asuvien pakolaisten ruoka-annoksia vähennetty

Lue lisää

Lääkärit Ilman Rajoja tukee Crotonen haaksirikosta selviytyneitä Italiassa

Lue lisää
Kirurgit leikkaavat potilasta.
Syyria

Maanjäristyksen seurannaisvaikutukset Syyriassa vakavia, alueelle tarvitaan rajanylityspaikkoja ja lisää humanitaarista apua

Lue lisää
Syyria

Maanjäristys synnytti heti valtavan humanitaarisen tarpeen: Lääkärit Ilman Rajoja paikan päällä luoteisessa Syyriassa

Lue lisää
Välimeri

Italian uusi lakiasetus haittaa meripelastusta ja aiheuttaa kuolemia

Lue lisää
Syyria

Lapsia kuolee Al-Holin leirillä sairaanhoidon puutteen takia, kertoo Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tuore raportti

Lue lisää

Kolera leviää hälyttävästi, rokotteista huutava pula

Lue lisää
Ukraina

Lääkärit Ilman Rajoja kouluttaa Ukrainassa hoitohenkilökuntaa hoitamaan seksuaalista väkivaltaa kokeneita

Lue lisää
Ukraina

Lääkintäjunan potilaiden vammat ja kertomukset osoittavat toistuvat hyökkäykset siviilejä vastaan Ukrainassa

Lue lisää
Libya

Kaikista haavoittuvimmassa asemassa olevat siirtolaiset evakuoitava Libyasta turvallisiin maihin

Lue lisää
Etiopia

Lääkärit Ilman Rajoja varoittaa hälyttävästä ravitsemuskriisistä Etiopiassa

Lue lisää
Liettua

Yli 2500 ihmisen pitkittynyt säilöönotto Liettuassa on lopetettava heti

Lue lisää

Koronarokotteiden ja -lääkkeiden patenttivapaus halutaan vesittää – vuodettu tekstiluonnos ei lupaa hyvää

Lue lisää
Ukraina

Lääkärit Ilman Rajoja todisti sairaalan pommitusta Mykolajivissa, Ukrainassa

Lue lisää
Ukraina

Siviilien pääsy sairaanhoitoon taattava – Mariupolin humanitaarinen katastrofi pahenee

Lue lisää
Cookie Settings